Mää ymmärrän sun huolta nyt paremmin. Mutta se huoli vaikuttaa perustuvan perustavanlaatuisille väärinkäsityksille. Riikka Karppisen tapaus oli ääriesimerkki monesta syystä. Ensinnäkin hän oli maan pienimmässä vaalipiirissä. Toisekseen hän sai liki ainutlaatuisen suuren osuuden Lapin vihreiden äänistä, yli 80 prosenttia. Kolmanneksi, hän jäi rannalle aivan poikkeuksellisen pienellä marginaalilla, yhdeksällä vaivaisella äänellä. Neljänneksi, Lapin Vihreät eivät olleet solmineet minkäänlaisia vaaliliittoja, mikä varmaan olisi ollut fiksua.
Mutta keskeistä on, että vihreiden lista sai reilut 9 700 ääntä, eikä sillä määrällä olisi päässyt läpi mistään muustakaan vaalipiiristä. Ei itse asiassa lähelläkään, Lapissa sen sijaan oli hilkulla. Vertailun vuoksi, yli 13 500 helsinkiläistä äänesti Liike Nytiä, mutta Joel Harkimo jäi silti rannalle. Lappilaisten vihreiden äänestäjien absoluuttinen määrä ei ole suinkaan se dramaattinen asia äänikynnyksessä. Vaan se suhteellinen osuus. Lappilaisista 9,7 prosenttia äänesti vihreitä, mutta helsinkiläisistä 3,5 prosenttia Liike Nytiä. Tuollaisen 9,7 prosentin vaatiminen tekee uusien puolueiden läpimurrosta hyvin vaikeaa. Varmasti jo noissa vaaleissa vähintään kymmenen vihreiden äänestäjää mietti, että eipä taida vihreät yltää eduskuntaan ja äänesti vasemmistoliitolle toista paikkaa mieluummin. Se on tosi asiassa harha-ajattelua sekin, mutta pienpuolueiden rasite yhtä kaikki. Sitä suurempi rasite, mitä pienempi vaalipiiri.
Lapistakin olisi voinut päästä ehdokas läpi 9 715 / 14 = 694 äänellä, jos kaikki tähdet olisivat olleet kohdillaan. Silleen se D'Hondtin systeemi toimii. Toki Uudeltamaalta olisi voinut päästä 353 äänellä, kun saman matemaattisen harjoituksen tekee. Näiden yksittäisten ehdokkaiden äänimäärien vertailu varsinkin eri vaalipiirien välillä on vaan täysin harhaanjohtavaa, kun systeemissä on kyse listojen saamista äänimääristä. Kuten sanottua, lista olisi tarvinnut reilut 9 700 ääntä Lapissa, Uudellamaalla puolestaan 12 700. Ihan sama saako kaikki listan ehdokkaat saman verran vai keskitäänkö liki kaikki äänet yhdelle ehdokkaalle Lapin vihreiden malliin. Hyvä henkilökohtainen äänipottihan tuo liki kahdeksan tonnia on, mutta vaalijärjestelmän kannalta irrelevantti mittari.