Minusta tuolla logiikalla päädytään nimenomaan johtopäätökseen, että Marinille ja sdp:lle olisi ollut edullista saada vaalit järjestettyä.
Voihan sille jonkun 0,001% todennäköisyyden toki antaa, että Marin halusi hyvistä gallup-luvuista huolimatta betsata vielä parempiin lukuihin ensi kesänä, ja että hän tämän lisäksi huijasi kahdeksan muuta puoluetta mukaan juoneen.
Tai sitten kyse oli tosiaan siitä, että koronatilanne näytti ja näyttää pahalta, minkä vuoksi suht pienen merkityksen kuntavaaleja siirrettiin suht lyhyen ajan päähän tulevaisuuteen. Mene ja tiedä, riippunee kokijasta, kumman tulkinnan valitsee.
Ensinnäkin. Pitäviä todisteita suuntaan tai toiseen ei poliittisten päätösten motiiveista koskaan saada, koska kaikki paperille asti päätyvät motiivit ovat aina sellaisia, että ne näyttävät hyvältä ja kestävät julkista tarkastelua.
Sitten menen siihen, miksi pidän mahdollisena, että tämän vaalien siirron takana on poliittisia motiiveja. Aloitetaan demareista. Vuosi sitten keväällä Sanna Marin sai ensin tuoreella ja nuorekkaalla olemuksellaan boostattua demareiden kannatusta jonkin verran. Todellinen kannatuksen nousu ajoittui kuitenkin "menestyksekkääseen" koronan torjuntaan (todellisuudessa siis helkkarin huolestuneen naaman näyttämiseen, näennäistoimiin ja selkokielisen viestinnän harjoituksiin). Kävi, kuten usein käy, että kansa ryhmittyy kriisitilanteessa johtajiensa taakse.
Kelataanpa pikakelauksella helmikuulle. Demareiden kannatusnousu on taittunut ja näyttää jopa siltä, että Marinin uutuudenviehätys on haihtumassa ja vielä ikävästi talouden realiteetit tuppaavat iskemaan silmille. Edessä ovat kuntavaalit, jotka sinänsä eivät vaaranna hallituksen olemassaoloa, mutta voivat ikävällä tavalla vauhdittaa alamäkeä gallupeissa ja saattaa matkaan kannatuslaskuvyöryn. Samaan aikaan näyttää vielä huolestuttavasti siltä, että ehdokkaiden haaliminen tökkii pahasti (ja tämä politiikantutkijoiden mukaan indikoi huonoa vaalitulosta). Ratkaisuksi molempiin ongelmiin sopisi vaalien siirtäminen parilla kuukaudella. Se antaisi mahdollisuuden kriisitietoisuuden herättelemiseen, todella raflaavien koronatoimien läpiajamiseen, joka voisi toistaa viime kevään kannatuksen kasvuilmiön - Marin näyttäisi taas suurelta kriisijohtajalta ja oppositiolta vietäisiin ilmatila kun kaikki huomio kiinnittyisi talouden ja työllisyyden sijaan koronaan. Samalla saataisiin vaivihkaa myös ne vaalilistat täyteen jatkoajan turvin.
Miksi muut haluaisivat tukea tätä? No, Keskustan osalta ehdokasasettelussa on samoja ongelmia kuin demareilla. Se voisi olla siedettävää, ellei samaan aikaan PS olisi saanut omaa ehdokkaiden rekrytointiaan toimimaan huomattavasti edellisiä vaaleja paremmin. Nyt Kepulla ja eritoten Saarikolla (puheenjohtajuuden jatko pelissä kuntavaalien tuloksessa, vähintään torjuntavoitto vaaditaan uran jatkumiseen) on kusinen paikka. Romahtaminen kuntavaaleissa voisi olla kohtalokasta ja vaarantaa jopa hallituksessa olon kentän tyytymättömyyden purkautuessa. Lähtemällä tukemaan Marinin vaalien siirtoa saataisiin aikaa ehdokaslistojen täydentämiseen ja huonommillaankin kaksi kuukautta lisäaikaa odottaa ihmettä tapahtuvaksi.
Meanwhile, Kokoomuksellakin on ongelmansa. Hallituksen perseilyt eivät millään näytä satavan Kokoomuksen laariin, vaan kaiken hyödyn korjaavat persut. Tämä on puolueelle kiusallista ja Orpon puheenjohtajuudelle kohtalokasta. Kuntavaaleissa kuokkaan tietäisi Orpolle varmaa lähtölaskentaa. Myöskään Kokoomuksen ehdokasasettelu ei riemunkiljahduksia aiheuta, vaikka tilanne demareihin nähden onkin hieman parempi. Tämän vuoksi Kokoomuksen ja eritoten Orpon vinkkelistä katsottuna vaalien siirto alkaa näyttää houkuttelevalta - tiedä vaikka kahdessa kuukaudessa joku persujen nollaäo-ryhmästä tekisi sellaisen kuprun, että kannatuksen valuminen opposition sisällä kääntyisi taas Kokoomuksen eduksi... Huonoimmassakin tapauksessa Orpolle olisi tarjolla pari kuukautta lisää armonaikaa ja mahdollisuus täydentää listoja kuntavaaleihin.
Muita puolueita on tässä turha läpi käydä, koska niiden kannalla ei lopputuloksen kannalta paljoa merkitystä olisi ollut. Edellä kuvattu varmaankin riittää kertomaan, miksi vielä kuukausi sitten vaalien siirto näytti kolmelle wanhalle valtapuolueelle edulliselta siirrolta - ja kun sen kerran vielä pystyi uskottavasti selittämään koronalla, niin mikä ettei.
Kuten aluksi totesin, eihän tätä pysty todistamaan ennen kuin vuosien päästä kun joku intoutuu avautumaan muistelmissaan jos silloinkaan, mutta skenario on täysin uskottava - paitsi jos on niin naivi, että kuvittelee, ettei tällaisia peliliikeitä suomalaisessa politiikassa tapahdu vaan kaikki poliitikot ajavat parhaansa mukaan vain yhteistä etua.