Tämä on tuntuu olevan näkemys, mutta miksi tuota ei voisi leikata? Sitä nimenomaan pitää leikata. Ei voi olla yhteiskunnan tehtävä rahoittaa työttömien "lorvimista". Enkä puhu nyt sairauksien tuomasta työkyvyttömyydestä, mielenterveysongelmista yms. vaan ihan näistä ihmisistä joita ei työnteko huvita. Kyllähän konsesus pitää olla että jos ei työnteko huvita, niin sitten voi olla elo kurjaa. Valinta sekin.
En tiedä onko leikkaaminen ensimmäinen mihin kannattaa ryhtyä, vai olisiko ensimmäisenä järkevää muokata systeemiä vähemmän byrokraattiseksi kuin myös kannustavammaksi sekä joustavammaksi.
Olen joutunut seuraamaan erilaisia työnhakuprosesseja, ja kyllä niistä aika usein on kannustavuus poissa. Niissä ei tunnuta huomioitavan juurikaan yksilöllisiä tarpeita, eikä niissä ole riittävästi joustonmahdollisuutta. Melkoisena ongelmana näen myös sen, että työntekijöillä ei ole virkavastuuta, jos he antavat vääriä ohjeita, maksumieheksi joutuu asiakas. (Tästä on reilun vuosikymmenen takaa omakohtaistakin kokemusta Kelan taholta. Onnekseni takaisinmaksettavaa summaa sai kohtuullistettua pariin tuhanteen euroon, mutta tässäkin alunperin virhe oli Kelan virkailijan, jonka ohjeiden mukaan toimiminen johti takaisinperintään).
Jos olet pitkäaikaistyötön ja alat jo lähestyä kuuttakymppiä, niin työllistyminen alkaa olla yrityksestäkin huolimatta hankalaa. Ymmärrän myös, ettei tuossa iässä enää välttämättä kiinnosta lähteä jakamaan yöllä sanomalehtiä tai päivällä postia (näitä töitä lainkaan väheksymättä), etenkin kun palkkaus niissä on sellainen, ettei sillä enää etelän suuremmissa kaupungeissa pärjää vaikka tekisi työtä kuutenä yönä viikossa. Ehkäpä yhteiskunnan olisi järkevämpää hyväksyä se, että osa iäkkäämmistä työnhakijoista on pysyvästi työelämän ulkopuolella > eläkkeelle, mutta, että eläkeläisille mahdollistettaisi joustavampi työskentely, jolloin joku voisi ottaa vastaan osa-aikatyötä, jollaiseen olisi järkevää työllistää/ työllistyä.
Leikkaamisellekin sanon kyllä, mutta siinä vaiheessa kun järjestelmä on oikeasti kannustava ja joustava. Ja ehkäpä tietyt tuet olisi hyvä olla etupainotteisia, miksei yhteiskuntakin voisi aktiivisesti tukea työllistymistä toiselle paikkakunnalle. Muutoista toiselle paikkakunnalle on aina helppoa puhua, mutta perheellisen kohdalla ongelmaksi voi muodostua se, että on löydettävä työpaikat kahdelle aikuiselle - mikä voi usein muodostaa perustellun esteen muutolle.