Puolueiden eduskuntavaaligallupit 2015–2019

  • 250 970
  • 2 184

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Vihreiden kohdalla feministisyys ei ole mikään haitta, päinvastoin. Nyt ei olla spekuloimassa persujen puheenjohtajalla, jolle feministiksi julistautuminen olisi täysin mahdotonta, vaan Vihreillä.

Ohisalon kaltainen nuori (nais)poliitikko iskee hyvin sinne SDP:n, Kokoomuksen ja Vihreiden välillä arpovaan kaupunkilaisliberaaliin.
 

Byvajet

Jäsen
Vihreiden kohdalla feministisyys ei ole mikään haitta, päinvastoin.

Minusta se on merkittävä haitta, koska tiukka ideologinen ote rajaa potentiaalisista äänestäjistä suuren osan pois. Euroopassa vihreät ovat näivettyneet. Suomessa suunta oli Niinistön kaudella toinen, mutta nyt näyttää, että puheenjohtajavaihdos yhdistettynä feministiseen suvaitsemattomaan politiikkaan ja koulutettujen nuorten kaupunkilaisten suosimiseen aiheuttaa saman Suomessa.

Vihreillä olisi ollut mahdollisuus nousta uudistusmieliseksi laajaa kannatusta nauttivaksi yleisvasemmistoksi, joka olisi tuonut uusia ideoita muuttuvan maailman vaatimuksiin, mutta se kaatuu lillukanvarsiin sekoamiseen ja identiteettipolitiikkaansa. Jotta kannatuspohja voisi laajeta, otteen täytyisi olla suvaitsevampi ja laveampi ja tosiasiat ja erilaiset todellisuudet huomioiva.

Miksi demareihin pettynyt ihmisten oikeudenmukaista kohtelua kannattava mutta myös perinteisiin sukupuolirooleihin ja maaseudun asuttamiseen uskova duunariäijä äänestäisi vihreitä tai vasemmistoliittoa? Duunariäijä tahtoisi suojella rakkaan harrijokensa ja hillasuonsa ja ajaa köyhän asemaa, mutta vihreitä äänestämällä se ei onnistu, koska vihreät sylkevät duunariäijää päin näköä ahtaalla idealismillaan.

Suomen ehdoton totuus eli Vauva-foorumi kertoo vihreiden suunnan. Se on laskeva. Kun sisällöstä poimii esiin pitkät ja jäsennellyt kirjoitukset, niissä monissa toistuu sama viesti. Se on tasa-arvoa kannattavien kyllästyminen punavihreään fundamentalismiin, jossa suvaitsevaisuus tarkoittaa vain oikeamielisten suvaitsemista. Monet maltilliset ihmiset ymmärtävät, että maailma ei ole me vastaan muut vaan että Päivi Räsästä voi tukea, vaikka olisikin aivan eri mieltä Päivi Räsäsen kanssa.

Monet ymmärtävät, että jos luomme kulttuurin, jossa kunnollisen ihmisen täytyy hyväksyä vain tietyt arvot, niin tuo kulttuuri voi vuosikymmenten jatkumossa kääntyä heikommassa asemassa olevia kuten vähemmistöjä vastaan. Jakautunut kansakunta ei ole lopulta kenenkään etu. Parempi laiha sopu kuin lihava riita, mutta vihreiden pyrkimys on nimenomaan riidan kylväminen ja erimielisten halveksuminen ja väheksyminen. Vihreä "tasa-arvo" ei nyt vain oikeasti kannata konservatiivien tasa-arvoa. Se on moneen kertaan nähty.

Minulle vihreät olisi mahdollinen äänestysvaihtoehto, jos se luopuisi feminismistään ja rupeaisi ajamaan aktiivisesti ydinvoimaa. Seuraavissa vaaleissa en tule kuitenkaan äänestämään ketään. Yksikään puolue ei kolahda.

Minun puolueeni olisi:

-Markkinatalousvastainen sikäli kuin markkinatalous tarkoittaa vaurauden lisääntymistä ja luonnonvarojen kiihtyvää ja kestämätöntä käyttöä.

-Tasa-arvoinen eli konfliktia vaaliva. Esiin on päästävä niin köyhien kuin vauraiden ääni, niin naisten kuin miesten ääni, niin konservatiivien kuin liberaalien ääni, niin ateistien kuin uskovien ääni. En tahdo äänestää puoluetta, joka julistaa oikeita arvoja sen sijaan että se vaalisi dialogisuutta.

-Köyhistä huolta pitävä. Kun nykytekniikka yhdistettäisiin kulutuskiintiöihin ja syntyvyyden säännöstelyyn, se olisi tie eteenpäin kohti kulttuuria, jolla on edellytykset säilyä vuosituhannet. Kun maapallon väkiluku saataisiin painettua alle miljardiin, kulutusta säädeltäisiin ja tekniikkaa hyödynnettäisiin, meillä olisi kestävä perusta elää maapallolla pitkät ajat luontoa raiskaamatta ja inhimillisistä perustarpeista tinkimättä.

Vihreillä on joitain ideoita tuohon suuntaan, mutta valitettavasti puolueen perussävy on minun makuuni enimmäkseen silkkaa paskaa. Eihän se ole kuin yltäkylläisten kaupunkilaisten hyveellisyyden harhaa vaaliva harrastuspiiri, joka elää kaukana todellisuudesta oman kuplansa mehuissa marinoituen.
 

Swearengen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fortress Europe, turvattomat tilat
Vihreillä olisi ollut mahdollisuus nousta uudistusmieliseksi laajaa kannatusta nauttivaksi yleisvasemmistoksi, joka olisi tuonut uusia ideoita muuttuvan maailman vaatimuksiin, mutta se kaatuu lillukanvarsiin sekoamiseen ja identiteettipolitiikkaansa. Jotta kannatuspohja voisi laajeta, otteen täytyisi olla suvaitsevampi ja laveampi ja tosiasiat ja erilaiset todellisuudet huomioiva.

Hohhoijaa. Suomessa on jo Kokoomus, mikä on mm. maahanmuuttopolitiikassa lähes vihreiden kopio arvoliberaaleine ja EU-federalistisine höttöineen. Vihreillä ei ole siis juuriikaan tilaa kasvaa. Ville Niinistö oli ärsyttävä populisti, mutta teki sinänsä kunnoitettavaa tulosta puolueensa nostamisessa kannatuspotentiaaliaan suuremmaksi gallupeissa. Vihreiden äänet vaalipäivänä kuitenkin realisoituvat jälleen jakamisena VAS-SDP-KOK trion kanssa.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Minulle vihreät olisi mahdollinen äänestysvaihtoehto, jos se luopuisi feminismistään ja rupeaisi ajamaan aktiivisesti ydinvoimaa.


No ei olisi. Olet pihalla kuin lumiukko siitä, mitä on Vihreä politiikka. Lue vaikka uusin poliittinen ohjelma, ihan tältä keväältä. Ei, se ei susta edelleenkään tee Vihreiden äänestäjää, mutta loppuis noi itsekeksityt höpötykset.


... ja Ydinvoima on siis iso ongelma ilmastonmuutoksen kannalta, koska se blokkaa kaikki muut investoinnit ja se halpa ja monistettavissa oleva uuistuva jää kehittämättä.. koska vian meillä rikkaassa lännessä, n. miljardilla ihmisellä, on varaa kokeilla, yritätä ja erehtyä ja tuottaa monimuotosella energiapaletilla se ratkasu, johon 4 miljardilla 1/10 länsimaisten tuloilla elävillä ja 2 miljardia alle 1$ elävällä ihmisellä olis varaa ottaa käyttöön. Jos sellasta ei keksitä, on ihan yksi lysti, vaikka kaikki rikkaat länsimaat tuottas energiansa fuusivoimalla (ei ole olemassa) ja sen fissiovoimaloiden teoreettinen maksimi on n 17% sähköntuotannosta, eli n 8% energiantuotannosta.. maalimanmittakaavassa (M. I.T), josta puhutaan ilmastonmuutoksen ollessa kyseessä. Asioihin kannattaa tutustua, eikä heilutella käsiään lobbareiden tahtiin... monessa muussakin asiassa...
 

scholl

Jäsen
Eli Siniset ovat kuihtumassa ihan olemattomiin, ja heidän kannatajansa siirtymässä Perussuomalaisiin.

Monet ovat siirtyneet Rinteen matkaan. Harva häntä kannattaa aidosti, vaan vastustavat hallitusta. Kansalaiset narisevat joka asiasta. Esim. aktiivimalli on niin mitätön juttu, ettei sillä ole mitään merkitystä.
 

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre
Ylen uusin

SDP 20,3
Kok 19,7
Kesk 16,6
Vihr 13,9
PS 10,3
Vas 8,6
KD 3,6
RKP 3,3
Sin 1,1
Muut 2,6

Juttu aiheesta tuolla: Ylen kannatusmittaus: Kolmen suuren järjestys ennallaan, perussuomalaiset nousussa | Yle Uutiset | yle.fi

Eli Siniset ovat kuihtumassa ihan olemattomiin, ja heidän kannatajansa siirtymässä Perussuomalaisiin.
Persujen kannatus on noussut 2 % ja sinisten kannatus on laskenut 1,6 %. Pienessä nousussa ovat SDP ja Kokoomus ja keskusta ja vihreät ovat vähän suuremmassa laskussa.
 

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Tasaista on kärjessä ja seuraava päämininisteri on siis Orpo tai Rinne, se lienee todennäköistä.

Jos kokoomus voittaa niukasti, niin mitkä ovat Orpon realistiset vaihtoehdot pitää Rinne erossa rahaministerin salkusta?

Kokoomus, keskusta ja...niin keitä muita hallitukseen tulisi ilman demareita? Persut ovat käsittääkseni boikotissa hallitukseen menon suhteen joka suunnalta.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tämän gallupin jälkeen luulisi taas loikkareiden aktivoituvan. 2,6 prosentista 1,1 prosenttiin! Haha.
 

scholl

Jäsen
Tasaista on kärjessä ja seuraava päämininisteri on siis Orpo tai Rinne, se lienee todennäköistä.

Jos kokoomus voittaa niukasti, niin mitkä ovat Orpon realistiset vaihtoehdot pitää Rinne erossa rahaministerin salkusta?

Jos demarit vaihtavat itse toisen antin johtoon? Rinteellä ja kokoomuksella on huonot välit. Demareilla ja kokoomuksella ei välttämättä. Jos demarit pääsevät ykköseksi, yrittävät punamultaa. Jos kokoomus voittaa, yritetään saada aikaan nähdäkseni kok, sdp, vihr., rkp, ehkä KD hallitus. Kaksi asiaa pitää silloin päättää. a) demareita ei saa päästää kiristämään sillä, että vasemmistoliitto on pakko ottaa mukaan hallitukseen. Ei ole pakko, vaan se jää oppositioon ja b) hallitusohjelma ei saa olla mikään ay-porukan sanelema. Jos nämä ehdot eivät täyty, niin kokoomus jättäytyy mieluummin oppositioon.

Pahin vaihtoehto hallituskokoonpanoksi olisi sdp, kesk, vihr., vas.liitto. Siinä tapauksessa alkaa moni jo Olof Palmenkin murhaa muistella lämmöllä.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
Siniset loikkasivat omaksi puolueekseen ja heimonvanhimman, siis Soinin, jonka luulisi (siis luulisi) johtavan joukkojaan edestä, näkyvyys on ollut vittuilu Plokin kautta aborttikysymyksestä Kallion hipeille. Niin noh, olihan tässä se Sampo Terhon "Massiivinen", jossa esiteltiin uusi logo. Toisaalta vittuilu Soinille Audin takapenkistä on kyllä aika turhaa sekin. Jos elämäntyön jatkajista ei ole kuin palatsivallankumoukseen, tai karvan päälle prosentin kannatuslukuihin, niin ehkä Soinikin katsoo työnsä tehdyksi. Kelle hän muka velkaa olisikaan? Sille kansalle, jonka tuntoja hän on kuunnellut turuilla ja toreilla liki 40 vuotta? Tuskin raskaampi salkkukaan olisi tätä hajoamista estänyt, tosin hyppääminen pois parrasvaloista juuri sillä hetkellä, kun on kivirekensä saanut viimein hallitukseen, oli hieman outoa, mutta ehkä siinä puntaroitiin sitä mitä on ulosmitattavissa ja ennen kaikkea sitä, että olisikohan hänkin ansainnut jotain vastineeksi kaikesta työstä.
 
Viimeksi muokattu:

scholl

Jäsen
tosin hyppääminen pois parrasvaloista juuri sillä hetkellä, kun on kivirekensä saanut viimein hallitukseen, oli hieman outoa, mutta ehkä siinä puntaroitiin sitä mitä on ulosmitattavissa ja ennen kaikkea sitä, että olisikohan hänkin ansainnut jotain vastineeksi kaikesta työstä.

hän yritti pitää Halla-ahon poissa testamenttaamalla paikkansa Terholle. Tuskin olisi väistynyt tuossa vaiheessa, ellei Halla-ahosta olisi tullut uhkaa.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
7 / 2018

Sdp22.1%↑
Kok20.2%↑
Kesk15.3%↓
Vihr13.2%↓
Vas9.6%↑
Ps7.8%↓
Rkp4.3%↓
Kd4.2%↑
Muut2%↓
Sin1.3%↓

Sdp:n kannatus jatkaa kasvuaan, keskustan suosio yhä laskussa – Sipilä: Kannatuksen lasku on vain kestettävä - Politiikka | HS.fi
Mukavasti mataa persujen kannatus. Mikäli se pysyttelee tuolla kympin huonommalla puolella, voidaan melkoisella luotettavuudella olettaa Halliksen joukkojen jämähtävän oppositioon. Kepu taitaa myös olla poissa pääministeritaistosta. Vähätellen joutuu totuttelemaan ajatukseen, että maata saattaa ensi kesästä lähtien johtaa Antti Rinne.

On muuten Sipilällä melkoinen skegge. Spontaani naurunpyrskähdys pääsi kuvan nähdessä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mukavasti mataa persujen kannatus. Mikäli se pysyttelee tuolla kympin huonommalla puolella, voidaan melkoisella luotettavuudella olettaa Halliksen joukkojen jämähtävän oppositioon.

Hyvin suurella todennäköisyydellä he ovat oppositiossa muutenkin. Sanoisin, että käytännössä jopa aivan varmasti. Tuntuu siltä, että yksikään iso puolue ei ole halukas hallitusyhteistyön Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa. Hallitusvastuu edellyttäisi aivan dramaattista kannatuksen nousua, ja sitä, että hallitusta olisi käytännössä mahdotonta saada pystyyn ilman perussuomalaisia. En näe tätä mahdollisena.

Vihreiden kannatus laskee koko ajan. Olisin jo heinä huolissaan tästä.
 

King Jeremy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool, Bayern München ja Boston Celtics
Mukavasti mataa persujen kannatus. Mikäli se pysyttelee tuolla kympin huonommalla puolella, voidaan melkoisella luotettavuudella olettaa Halliksen joukkojen jämähtävän oppositioon. Kepu taitaa myös olla poissa pääministeritaistosta. Vähätellen joutuu totuttelemaan ajatukseen, että maata saattaa ensi kesästä lähtien johtaa Antti Rinne.

Toisaalta Hesari antaa Persuille jatkuvasti alempia lukemia kuin esim. YLE, ja kun tiedetään, etteivät gallupit ole koskaan ennustaneet järin hyvin PS:n vaalisuosiota, ei ehkä kannata vielä laittaa shampanjaa jäihin. Tai toisaalta laita vaan - ei se minulta ole pois. Eikä tämä ole poliittinen kannanotto sen ihmeemmin, vaan enemmänkin havainto.

Noilla lukemilla tulisi muuten melko jännät hallitusneuvottelut, koska tuskinpa sinipunaa ollaan perustamassa uudelleen. Ei ainakaan Rinteen kritiikin perusteella. Toisaalta vihervasemmisto sveduilla höystettynä ei sekään saa enemmistöä kasaan. No, vaaleihin on vielä pitkä matka, ja paljon ehtii tapahtua ennen sitä. Yllätyn kuitenkin erittäin suuresti, jos pääministeri on joku muu kuin Rinne tai Orpo.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Hyvin suurella todennäköisyydellä he ovat oppositiossa muutenkin. Sanoisin, että käytännössä jopa aivan varmasti. Tuntuu siltä, että yksikään iso puolue ei ole halukas hallitusyhteistyön Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa. Hallitusvastuu edellyttäisi aivan dramaattista kannatuksen nousua, ja sitä, että hallitusta olisi käytännössä mahdotonta saada pystyyn ilman perussuomalaisia. En näe tätä mahdollisena.
Tämä on ihan totta. Hallis tosin on asettanut tavoitteeksi suurimman puolueen aseman; se lienee mahdollisuuksien ulottumattomissa. Persujen oletettava strategia on kritisoida oppositiosta kaikkea mahdollista seuraavat 4+ vuotta ja toivoa, että valtapuolueilla menisi heikosti. Sitä kautta he voivat ruotsidemokraattien tapaan nousta jopa 20% tuntumaan.

Vihreiden kannatus laskee koko ajan. Olisin jo heinä huolissaan tästä.
Vihreiden peruskannatus on luokkaa 12-14 nykyisellään. Se on sellainen hyvän tuloksen haarukka, mutta joku 10-11% ei olisi mikään katastrofi, mikäli otetaan huomioon pidemmän ajan kehitys. Kannatushuippu (15%+) oli poikkeuksellinen, eikä sen voinut odottaa kauaa kestävän.

Vihreillä on Suomessa poikkeuksellisen kova kannatus, kun otetaan huomioon yleiseurooppalaiset trendit. Tähän on vaikuttanut puolueiden yleinen konservatiivisuus tietyillä politiikan sektoreilla, joka on luonut vihreille markkinarakoa. Asiat voivat kuitenkin muuttua suuntaan tai toiseen.

Itse uskon, että kannatus saattaa vielä tästä nykyisestä laskea. Pidemmällä aikavälillä vihreillä on kuitenkin hyvä tilanne siinä mielessä, että kaupungistuminen kiihtyy ja ihmisten arvot liberalisoituvat vääjäämättä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Persujen oletettava strategia on kritisoida oppositiosta kaikkea mahdollista seuraavat 4+ vuotta ja toivoa, että valtapuolueilla menisi heikosti. Sitä kautta he voivat ruotsidemokraattien tapaan nousta jopa 20% tuntumaan.

Epäilen, että vaikka perussuomalaiset olisivat suurin puolue, he eivät saisi kovinkaan helpolla hallitusta kasaan. Jos joku isoista puolueista suostuisi siihen, hallitusohjelmassa olisi pakko olla todella suuria myönnytyksiä, ja perussuomalaisten keskeisiä tavoitteita olisi jouduttu karsimaan. Tämän seuraukset ovat arvattavissa, populistipuolueilla valtaan pääsy tarkoittaa usein vielä suurempaa kannatuksen putoamista, kuin ns. perinteisillä puolueilla.

Vihreiden peruskannatus on luokkaa 12-14 nykyisellään. Se on sellainen hyvän tuloksen haarukka, mutta joku 10-11% ei olisi mikään katastrofi, mikäli otetaan huomioon pidemmän ajan kehitys. Kannatushuippu (15%+) oli poikkeuksellinen, eikä sen voinut odottaa kauaa kestävän.
-clip-
Itse uskon, että kannatus saattaa vielä tästä nykyisestä laskea. Pidemmällä aikavälillä vihreillä on kuitenkin hyvä tilanne siinä mielessä, että kaupungistuminen kiihtyy ja ihmisten arvot liberalisoituvat vääjäämättä.

Lyhentelin tätä hieman. Minusta vihreiden vihreiden kannatuksen nousu johtui pitkälti Ville Niinistöstä, joka jotenkin oli sellainen puheenjohtaja, joka oli suuren yleisön mieleen. Touko Aallon aikana kannatus on kääntynyt alaspäin, ja alamäki tuntuu jatkuvan yhä. Korjausliikkeestä ei minusta ole niinkään kyse, vaan ilmiö on jotenkin hitaampaa ja sidoksissa henkilöihin.

Uskon myös siihen, että vihreiden kannatus kasvaa vääjäämättä. Liberalisoituminen ei kuitenkaan sada pelkästään heidän laariin, vaan aiheuttaa pidemmän päälle myös muiden puolueiden liberalisoitumista.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Uskon myös siihen, että vihreiden kannatus kasvaa vääjäämättä. Liberalisoituminen ei kuitenkaan sada pelkästään heidän laariin, vaan aiheuttaa pidemmän päälle myös muiden puolueiden liberalisoitumista.


Kokoomuksessa on vahva kaupunkiliberaalisiipi, ja näistä äänistä kilpailee lisäksi pikkuhiljaa profiiliaan muuttava vasemmistoliitto. demareilla olisi tietty mahdollisuus, jos nostaisivat viidenvuoden sisään johtoon jonkun Sanna Marinin kaltaisen liberaalin kaupunkilaisen johtoonsa, mutta peruskannattajakunta on silti sitä 60+ väkeä, mutta ilman näkyvää liberaalia johdossa, kaupungistumisen kakku valuu Kokkareille ja Vihreille ja se demareiden potti Vassareille.


Kepu on jäänyt kaupungeissa pieneksi, eikä tämä ole korjaantumassa. Toisaalta tämä on aiheuttanut kepulaisten aktivoitumisen ”yhteisen vihollisen" (kaupungistuminen) edessä puolustamaan haja-asutusalueita. Siis vaikka Kepu on aika tuhoava voima kaikelle muulle kuin maa- ja metsätaloudelle (maaseudulla tää on vaan kuitenkin 10% asukkaista), joten maaltapako jatkuu, mutta Kepun taakse jäljellejäävät linnoittautuu...


on linnoittauduttava, koska PS ei enää tarjoa näille vaihtoehtoa. Siitä on Halla-Ahon johdolla tulossa vähän ruotsidemokraatit. Selkeä oikeistofasistinen puolue (jos joku tästä ottaa nokkiinsa, toetaanpa vaan, että kyllä fasistia kai saa kutsua fasistiksi, enkä suostu käyttään Orwellilaista uuskieltä jottei mieli pahotu).

siniset jää historiaan...


Jos perinnettä enemmistöhallituksista pidetään yllä, sellaisen kokoaminen voi olla vaikeata. Edellinen Stubbin monivärihallitus oli fiasko. Vaikka tää nykynen on mun mielestä katastrofi, se johtuu omasta poliittisesta näkemyksestä, mutta selvät tavoitteet tällä on ollu, olisivat vaan osanneet viedä niitä paremmin eteenpäin (omalta kannaltaan).
 
Suosikkijoukkue
Suomen suurin ja kaunein
Toisaalta Hesari antaa Persuille jatkuvasti alempia lukemia kuin esim. YLE
Olihan persuliinien harppaus Ylen gallupissa virhemarginaalin sisällä ja jos persut rehellisiä itselleen ovat, niin se on todennäköisempi skenaario kuin äkillinen 24% kannatuksen nousu aikavälillä jolla persut ei saanut mitään aikaiseksi.
 
Viimeksi muokattu:
Onko vihreät arvoiltaan liberaali puolue?
Tuohan on nykytrendi, että monet sosialistit Euroopassakin ovat alkaneet kutsua itseään liberaaleiksi. Vahvaa osaa tässä näyttelee Yhdysvalloista apinoitu poliittinen puhetyyli, missä liberaali ja vasemmistolainen sekoitetaan keskenään, ja niitä käytetään hyvin usein synonyymeinä. Ehkä seuraavien eduskuntavaalien jälkeen Suomessakin saadaan nauttia demareiden, vihervasemmiston ja kielipuolueen muodostamasta liberaalihallituksesta.. Vihreät haikailevat vahvasti vasemmalle – verkkouutiset.fi

Vihreiden selvä suosikki on punavihreä koalitio: peräti joka toinen vihreä olisi kallellaan vasemmistovetoiseen hallitukseen. Vihreiden toiseksi suosituin pohja on sinipunahallitus, jota mieluisimpana pitää enää 14 prosenttia vihreistä. Porvaripainotteista sinivihreää hallitusta pitää mieluisampana vain kuusi prosenttia vihreistä ja vain seitsemän prosenttia olisi sitä valmis sietämään.

Punavihreä hallitus on selvästi suosituin myös SDP:n ja vasemmistoliiton kannattajien keskuudessa, mutta myös RKP:n kannattajat pitävät tätä pohjaa mieluisimpana. Tulosta selittää se, että punavihreä hallituspohja oli kyselyssä täydennetty RKP:llä, jotta koalitiolla olisi edes teoreettiset mahdollisuudet enemmistöön eduskunnassa. Kuitenkin RKP oli mukana myös porvarillisissa hallitusvaihtoehdoissa, mutta ne eivät yltäneet suosiossa punavihreän tasolle. Porvarivaihtoehtoja RKP:läiset toki sietävät kohtuullisesti.
Huomionarvoista on myös usein "oikeistoliberaaliksi" mielletyn RKP:n kannattajien vihervassarimyönteisyys. Johtunee ainakin osittain nykyisestä oppositioasemasta suhteessa porvarihallitukseen, mutta toisaalta on puolueen politiikkakin monilta osin lähentynyt vasemmistoa viimeisten vuosien aikana.
 
Tuohan on nykytrendi, että monet sosialistit Euroopassakin ovat alkaneet kutsua itseään liberaaleiksi.

Olen Tanskassa ollut pienen, periferisen maan asukkina vähän ihmeissäni, kun keskellä yötä voi käydä hakemassa kioskilta vinkkua tai kaljaa ja ryypiskellä sitä kadulla. Ilmeisesti tuota ei ainakaan lasketa "liberaaliksi" menoksi, kun siitä tulee terveyshaittoja.
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Olen Tanskassa ollut pienen, periferisen maan asukkina vähän ihmeissäni, kun keskellä yötä voi käydä hakemassa kioskilta vinkkua tai kaljaa ja ryypiskellä sitä kadulla. Ilmeisesti tuota ei ainakaan lasketa "liberaaliksi" menoksi, kun siitä tulee terveyshaittoja.

No jos Touko liberaalina miesoletettuna äänesti Päivi Räsäsen tavoin lonkeronkin kauppaan tulemista vastaan, niin tiedä häntä sitten...
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös