Löytyy ihan varmasti näyttöä, oikeastaan koko post-Lehman ajalta. Suomen ja Ruotsin kaksi suurta eroa on 1) Ruotsin teollisuuden tasapainosempi jakauma ja suuntautuminen enemmän B2C markkinoille (Ikea, H&M, Volvo, Electrolux jne jne) 2) työmarkkinat (paikallinen sopiminen, lakkoherkkyys jne) ja osittain oma valuutta. Ruotsissa (ja Saksassa) tehty tarvittavat työmarkkinamuutokset, Suomessa ei.
Suomen viimeisin "vasemmistohallitus" 2003-2007 teki kaikkein suurimmat virheet eli historiallisen globaalin supersyklin aikana veroja laskettiin, menoja kasvatettiin rajusti eikä velkaa maksettu pois juuri ollenkaan suhdanne huomioon ottaen.
Saksan taloudellinen nousu on työmarkkinareformin tulosta suurelta osin, asia jota Suomessa mm. Vihreät vastustavat kynsin ja hampain.
Tämän allekirjoitan tietysti osittain, totta kai jäykät työmarkkinat ovat vaikuttaneet osaltaan talouden ongelmiin. Teollisuuden rakennetta en kuitenkaan laittaisi AY- liikkeen syyksi, ainakaan pääsyylliseksi.
Joo, kyseisen "vasemmistohallituksen" pääministeri oli kuitenkin Matti Vanhanen, ja hallituskauden lopuksi tuleva valtiovarainministeri ja pääministeri Katainen teki suurimmat kuprut palkkalupauksillaan, joten ihan en nyt vasemmiston piikkiin laittaisi yksioikoisesti. Tuohon aikaan tulevaa lamaa ei nähty juuri missään, ja samoja virheitä tehtiin maailmalla niin oikeiston kuin vasemmistonkin toimesta.
Työmarkkinareformin lisäksi mainittakoon euroympäristö, jossa Saksan talous saa voimakasta etua lähes kaikkiin muihin verrattuna. Tilannetta voi verrata jopa devalvaatiohyötyyn ilman devalvaation haittoja. Työreformi olisi kuitenkin Suomessakin tarpeen, ei nyt pelkästään työnantajien ehdoilla kuitenkaan. Paikallista sopimista lisää, mutta samalla minimipalkat määrittäen, esimerkiksi.