Suomen taloushistoriasta ei oikeastaan lödy kovin vahvaa näyttöä siitä, että ay- liike tai vasemmistohallitukset olisivat olleet Suomen taloudelle erityisen vahingollisia. Enkä ole siis itsekään mikään vasemmiston kannattaja, mutta sinänsä historia ei tue väitettä, että vasemmistojohtoinen hallitus tarkoittaisi automaattisesti jotain taloudellista katastrofia.
Löytyy ihan varmasti näyttöä, oikeastaan koko post-Lehman ajalta. Suomen ja Ruotsin kaksi suurta eroa on 1) Ruotsin teollisuuden tasapainosempi jakauma ja suuntautuminen enemmän B2C markkinoille (Ikea, H&M, Volvo, Electrolux jne jne) 2) työmarkkinat (paikallinen sopiminen, lakkoherkkyys jne) ja osittain oma valuutta. Ruotsissa (ja Saksassa) tehty tarvittavat työmarkkinamuutokset, Suomessa ei.
Eikös nyt ollut kysymys velkaantumisesta?
Julkisen infran korjausvelka pitää nimenomaan korjata laskusuhdanteessa eli ne pakolliset investoinnit homekouluihin, siltoihin, teihin yms. olisi pitänyt tehdä jo kauan sitten (2009 alkaen) vaikka lainarahalla. Ongelma Suomessa on juurikin se että ne tehdään väärään aikaan eli hyvinä aikoina eli silloin kun rahaa on.
Tämä vain ei liity mitenkään juuri vasemmistohallituksiin. Niidenkin aikana on velkaa lyhennetty ja vastaavasti porvarihallitusten aikana velkaannuttu..
Suomen viimeisin "vasemmistohallitus" 2003-2007 teki kaikkein suurimmat virheet eli historiallisen globaalin supersyklin aikana veroja laskettiin, menoja kasvatettiin rajusti eikä velkaa maksettu pois juuri ollenkaan suhdanne huomioon ottaen.
Huoh... Japani, Suomi, Ruotsi, Tanska, Saksa... pohjoiseuroopan maat ovat noudattaneet Keynsiläsitä velkaelvytystä menestyksekkäästi WWII:n jälkeisenä aikana hyvin usein. Japani on tehnyt sitä ihan viimevuosinakin. mm Japanin velkaantumiaste on reilusti isompi kuin Kreikalla.. Maa ei ole silti kaaoksessa.
Miksi ei? Koska se velan määrä ei ole se ratkaiseva tekijä, vaan se, millaiset talouden rakenteet on ja millaisessa kunnossa yhteiskuntarakenteet on.
Niin, Japanin valtion velka on muistaakseni 90% kotimaista velkaa ja Japani omistaa oman valuutan ja setelipainon, siksi Japani ei ole ulkomaisten lainoittajien armoilla kuten Kreikka on.
Saksan taloudellinen nousu on työmarkkinareformin tulosta suurelta osin, asia jota Suomessa mm. Vihreät vastustavat kynsin ja hampain.
Tuo velan kategorinen "paha" imago on oikeistolainen ideologia, jolla pyritään kaventamaan valtion vaikutusta yhteiskuntaan. Sen ääripää on ns yövartijavaltio. Vaikka Liberiaa lukuun ottamatta sen puhdasta muotoa ei kukaan Suomessa ajakaan, on se ideologinen päämäärä mm Kokoomuksella. Tämä on hyvin nähtävissä tämän hetken hallituksen tavoitteista yksityistää ja yhtiöitää valtion toimintoja. Ottamatta siis kantaa onko se oikein vai väärin, se on ideologisiin päämääriin perustuvaa toimintaa. Siihen uskoon, että yksityinen on aina tehokkaampi ja yritysmuotoinen toiminta aina parempaa.
Höpöhöpö taas kerran. Suomi maksaa jo nyt jotain 2.5MM€ vuodessa valtion velan korkoja, se on pois kaikesta muusta. Se että tätä summaa pyritään vähentämään on täysin perusteltu lähtökohta, se ei vaan sovi teille Vihreille koska se vaatisi teiltä ns. ikävien päätösten hyväksymistä.