Puolueiden eduskuntavaaligallupit 18.4.2011–

  • 131 625
  • 1 296

Saskatoon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins, Wild, HIFK, Hyvinkään Tahko
Voi olla, että olet oikeilla jäljillä, mutta eivät nuo syyt ihan riitä kunnon selitykseksi.

Onko esim. sillä, että Suomi maksaa myös ns. kansallisia maataloustukia mitään merkitystä, kun maanviljelijöitä tai maataloudesta elantonsa saaneita on tätä nykyä niin pirun vähän? Tai Kekkonen? Ok, oli kova presidentti, mutta vaikka olisi ollut kuinka kova ja kepuun päin vetävä, niin mitä merkitystä sillä on enää?

Selvyyden vuoksi en kuvittele, että Suomessa keskustan kannatus tippuisi johon Ruotsin kolmen prosentin hujakoille, mutta on se minusta ihmeellistä, että se voi olla reilusti yli kaksikymmentä prosenttia. Se on enemmän kuin demareiden ja vasemmistoliiton yhteensä. Tuntuu, että siinä on vähintään puolet liikaa.

Onko sittenkin niin, etteivät ihmiset miellä keskustaa enää maaseudun ja haja-astusalueiden puoleeksi? Suurimmissa kaupungeissa keskustalla ei ole juurikaan kannatusta, mutta pienimmissä kaupungeissa (maaseutukaupungit) ja niiden reuna-alueilla on.

Asuinpaikka selittää aika paljon, tuntuu siltä, että vain maaseutumainen ympäristö antaa syyn äänestää keskustaa, vaikka lähimpään vanhaan kaupungiin olisi matkaa alle kymmenen kilometriä. Näillä alueilla ollaan myös paljon konservatiivisempia ja varovaisia. Keskusta on kiistämättä enempi semmonen "koskaan et muuttua saa"- puolue.

Jännä nähdä jatkuuko kepun nousu seuraavissakin gallupeissa, vai alkaa alamäki vähitellen?

Itse näkisin, että tuo Kepun korkea kannatus johtuu pääasiassa siitä, että suomesta puuttuu sellainen keskustaoikeistolainen kaupunkilaispuolue. Ainakin itse näkisin että Suomessa on suhtkoht iso joukko keskiluokkaista kaupungeissa ja kehyskunnissa pääosin yksityisellä sektorilla työskentelevää väkeä jolta puuttuu ns. oma puolue. Kokoomusta ovat äänestäneet pitkin hampain viimeiset parit vaalit, mutta nyt on hieman siirrytty kepun tai persujen leiriin vaikka niitä ei pidetä sen parempana vaihtoehtoina, mutta kun sitä parempaakaan ei ole, kun demaritkaan eivät saa mitään aikaan.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Suomen tilanne vanhalla puoluekartalla on sikäli erinlainen kuin vaikkapa pohjoismaissa, että meillähän Keskusta on nimenomaan se tavallisen ihmisen oikeistopuolue. Eli suurimmassa osassa maata mikäli ei ole vasemmistolainen niin äänestää Keskustaa. Varsinkin todella punaisissa paikkoissa, kuten vaikkapa Kemissä, Keskusta on lahtarien edustaja, Kokoomus on vain ääri-ilmiö. Kokoomus on edelleen liiaksi herrojen puolue, eikä tavallisen ihmisen etujen ajaja. Tai siis näinhän asia koetaan. Toki sekin voi vaikuttaa, että Kokoomus on niin pieni puolue suurimmassa osassa maata, ettei olisi järkeä tuhlata ääntään sille. Varmasti sama ilmiö toisaalta vähentää Keskustan äänimäärä Helsingissä. Ei koeta, että kannattaa "hukata" ääni paikallisesti pienelle puolueelle.

Demokratian toimivuuden kannalta meillä on turhan sirpaleinen puoluekartta. Periaatteessa äänestäjien pitäisi tietää mitä saavat mitäkin puoluetta äänestämällä. Nythän puolueet ovat valmiita myymään minkä tahansa äänestäjien kalasteluksi annetun lupauksen päästäkseen hallitukseen. Tyyppiesimerkkinä vihreiden osallistuminen ydinvoimanlisärakentamisesta päättäneeseen hallitukseen huolimatta ydinvoiman vastustuksesta. Toisaalta kuvaa heidän kannattajiensa narusta vedettävyyttä, ettei tämä äänetästäjien petos ei vaikuttanut suuremmin kannatukseen. Toisaalta taas on eräänlainen maan tapa, ettei sillä ole suuremmin väliä mitä ennen vaaleja luvataan. Hallitusneuvotteluissa kaikki on kaupan. PerSut olivat tässä suhteessa oikein piristävä poikkeus.
Yksi keino olisi jo ennen vaaleja kertoa mitä milläkin tuloksella saa, vähän Norjan malliin. Mutta tämmöiset laajapohjaiset hallitukset eivät oikein mahdollista sitäkään.
 

PTS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Keski-Euroopassa tämä progressiivisuus on vain paljon matalampaa. Esim Saksassa maksimi on 45%. Ainoastaan Ruotsissa kerätään rikkailta enemmän veroja:
http://www.taloussanomat.fi/tyomark...rotaakkasi-on-euroopan-kireimpia/201015572/12

Tuota Pohjoismaiden ja Keski-Euroopan eroa olen joskus pohtinut, se on ihan mielenkiintoinen vertailu. Esimerkiksi Saksa kun ei ole monellakaan mittarilla yhtään sen pahoinvoivampi yhteiskunta ja vähäosaisistakin pidetään kohtuullisen hyvin huolta. Toki siellä on sitten köyhyyttä liikaa esimerkiksi yksinhuoltajaperheissä. Kuitenkin sikäläinen malli on tosiasiallisesti siis paljon lähempänä pohjoismaista kuin yhdysvaltalaista.

Erona on tosiaan esimerkiksi mainitsemasi jonkin verran alempi progressio, mikä kertoo siitä, että perinteisesti valtion rooli on ollut hiukan pienempi (taloudessakin) kuin meillä. Vastaavasti perhe ja kansalaisjärjestöt tuovat yhteisöllisyyttä - vaikea sanoa asiaa sen syvällisemmin tuntematta, missä kaikessa se näkyy. Minä en muuten kategorisesti vastustakaan mitään progression (mutta tasaverot sun muut ovat sitten täyttä huuhaata) pientä lievennystä, jos se olisi todella perusteltua. En vaan jaksa nähdä sitä niin suurena ongelmana, että näillä tiedoilla sitä kannattaisin.

Toki jos vaihtokauppana olisivat esimerkiksi paremmat terveyspalvelut (ja vaikkapa vanhustenhoito), niin ilman muuta vaihtaisin. Onko sinulla olemassa laskelmia, joiden mukaan valtio todella hyötyisi progression lieventämisestä, vaikka tosiasiassa menettäisi samaan aikaan verotuloja? Onko kyseessä kuitenkaan esimerkiksi yritystoiminnan synnyn kannalta se keskeisin kannustin? Jos raha menee taas valmiiksi rikkaiden ihmisten taskuun, eikä aiheuta oikeasti merkittävää kansantaloudellista hyötyä, niin ei kiitos. Mites oli näiden monien edellisten hallitusten veronkevennysten laita, työllisyysvaikutuksia esimerkiksi ei tainnut todellakaan olla?

dana77 kirjoitti:
Oliko se 9 miljardia, joka Suomen valtiolta jää veroja keräämättä laillisen verosuunnittelun takia. Ansiotuloja siirretään pääomatuloiksi, pääomatuloja siirretään ulkomaille tai ainakin siirretään kulut firman piikkiin. Systeemiä ei yksinkertaisesti koeta oikeudenmukaiseksi.
.

Sitten voi kysyä, maksaisivatko nämä samat henkilöt veroja Suomeen silloinkaan, jos progressiota vaikka hieman lievennettäisiin? Totta kai varmaan joku yhdysvaltalainen taso saattaisi käydä, mutta paljon painavammista syistä ei tietenkään siihen tasoon kannata mennä. Kyllä minusta voi puhua veropakolaisista. Systeemin kokee oikeudenmukaiseksi kuitenkin melkoisesti suurempi osa kansalaisista (olisiko nyt kuitenkin esimerkiksi yrittäjistäkin enemmistö?).

Stonewall kirjoitti:
Suomen tilanne vanhalla puoluekartalla on sikäli erinlainen kuin vaikkapa pohjoismaissa, että meillähän Keskusta on nimenomaan se tavallisen ihmisen oikeistopuolue.

Tähän on pakko kommentoida, että keskusta ei ole oikeistopuolue, ei ole puhtaasti (varsinkaan kansainvälisessä vertailussa) edes kokoomus (vaan keskustaoikeistolainen). Keskustalainen porvaripuolue keskusta sen sijaan nykyisellään ilman muuta on, vaikka Santeri Alkio aikanaan ei muuten sitäkään termiä olisi ikinä halunnut maalaisliitostaan käyttää.
 

Kampeaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Minkään puolueen kannatusmuutos ei ollut virhemarginaalin ulkopuolella, joten aika lailla semmoinen +-0 tulos vähän kaikilla. Yleensäkin taitaa olla parasta seurata näitä suunnilleen puolivuosittain tai vuosineljänneksittäin jos haluaa nähdä todellisia trendejä.
 

hjalmar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Juutinrauman Lukko ja Unajan Urheilijat.
Tulevaisuus näyttää, mutta olen sitä mieltä, että tämä galluppi kannattaa painaa mieleen. Kepun nousukiito on todellakin saavuttanut tappinsa ja laskua on tullut peräti 1,2 prosenttiyksikköä viime kertaisesta. Myös persut ovat menettäneet puoli %-yksikköä.

Kokoomus ja demarit ovat vastaavasti saaneet alamäkensä pysähtymään, pikkasen jopa nousua. Vihreätkin ovat kohentaneet.

Kuten on sanottu kepun ja Sipilän kiito on johtunut hallituksen jahkalusta enemmän kuin kepun erinomaisuudesta. Uskon tähän, sillä Kataisen hallitus on ottanut kunnon asennon ja sorvannut rakenneuudituspaketin. Se ainakin kertoo, että ote on siirtynyt hallitukselle.

Mutta vielä on liian aikaista sanoa, kuinka tässä lopulta käy. Vasemmistoliitto, joka jätti varauman rakennepakettiin, on ainoana hallituspuolueena menettänyt kannatustaan. Jos trendi jatkuu, niin se voi johtaa siihen, että Arhinmäen on marraskuussa johdettava joukkonsa ulos hallituksesta.

Se olisikin uusi tilanne. Six packistä tulisi five pack. Ja opposition two packistä three pack.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Minkään puolueen kannatusmuutos ei ollut virhemarginaalin ulkopuolella, joten aika lailla semmoinen +-0 tulos vähän kaikilla. Yleensäkin taitaa olla parasta seurata näitä suunnilleen puolivuosittain tai vuosineljänneksittäin jos haluaa nähdä todellisia trendejä.

Minusta taas gallupieja sa tehdä vaikka viikottain, jos joku ne kustantaa, kun niistä ei ole mitään haittaa yhdellekään osapuolelle. Keskustan kannatuksen nousun tasaantuminen on merkittävä gallup-uutinen, samoin Sdp näyttää löytäneen kannatuksensa pohjan. Nämä ovat isoja uutisia, jos seuraa puolueiden kannatuksen heilahtelua.
 

Kampeaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Minusta taas gallupieja sa tehdä vaikka viikottain, jos joku ne kustantaa, kun niistä ei ole mitään haittaa yhdellekään osapuolelle. Keskustan kannatuksen nousun tasaantuminen on merkittävä gallup-uutinen, samoin Sdp näyttää löytäneen kannatuksensa pohjan. Nämä ovat isoja uutisia, jos seuraa puolueiden kannatuksen heilahtelua.
En minä ole keneltäkään kieltämässä vaikka päivittäisten galluppien tekemistä ja niistä spekuloimista. Varoitan vain kovinkaan kummoisten johtopäätösten vetämisestä yksittäisen galluptuloksen perusteella.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
James Hirvisaari liittyi Muutos 2011 -puolueeseen - Kotimaan uutiset - Ilta-Sanomat
Eduskunnassa on nyt 9 puolueen edustajia, kun kansanedustaja James Hirvisaari liittyi Muutos 2011-puolueeseen. Gallupitkin saa uutta värinää häntäpäähän, kun ryhmästä muut nousee yksi uusi puolue eduskuntaan.

Lähteeköhän Muutos 2011 vuoden 2015 vaaleihin vanhalla nimellä vai päivitetäänkö puolueen nimi esim. Muutos 2015-nimiseksi.
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Hautala varmistelee Vihreiden tulevaa oppositiopaikkaa. Vihreä Liito tuskin kantaa yksin city-kanien äänillä. Sateenkaarihallitusta tuskin enää syntyy, joten sateenkaariarvotkaan eivät auta.
 

Swearengen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fortress Europe, turvattomat tilat
James Hirvisaari liittyi Muutos 2011 -puolueeseen - Kotimaan uutiset - Ilta-Sanomat
Eduskunnassa on nyt 9 puolueen edustajia, kun kansanedustaja James Hirvisaari liittyi Muutos 2011-puolueeseen. Gallupitkin saa uutta värinää häntäpäähän, kun ryhmästä muut nousee yksi uusi puolue eduskuntaan.

Huomionarvoista tuossa on varsinkin se, että Muutos 2011 -puolueen ykkösagenda on "suora demokratia". Kuten Halla-ahokin totesi, niin onhan se ironista, että tämä "suoran demokratian" puolue saa (todennäköisesti ainoan) edustajansa ilman vaaleja ja kylähullu Seppo Lehdon kädenheilautuksella.

Mutta ei siinä mitään ja Hirvisaarelle onnea uusissa koitoksssa. Nyt voi veturimies "hassutella" sielunsa kyllyydestä ja olla niin sananvapauden supertaistelijaa kuin huvittaa. Epäilen vain ettei mediaa ja muitakaan enää kiinnosta.
 

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
...Keskusta on nimenomaan se tavallisen ihmisen oikeistopuolue. Eli suurimmassa osassa maata mikäli ei ole vasemmistolainen niin äänestää Keskustaa.

...Varsinkin todella punaisissa paikkoissa, kuten vaikkapa Kemissä, Keskusta on lahtarien edustaja, Kokoomus on vain ääri-ilmiö.

...Kokoomus on niin pieni puolue suurimmassa osassa maata...

Näihin on pakko tarttua. On nimittäin mielenkiintoista, miten erilaiselta maailma sieltä pohjoisesta käsin näyttää. Ihan kuin emme asuisi edes samassa maassa.

Kyllä, keskustan äänestysalueet ovat maantieteellisesti laajoja, mutta ne ovat myös harvaan asuttuja. Lisäksi ne ovat muuttotappioalueita.

Vain Itä- ja Pohjois-Suomen pikkukunnissa keskusta on iso ja kokoomus pieni, mutta näissä kunnissa vallitseekin käytännössä keskustan yksipuoluejärjestelmä. Se tulee kyllä tiensä päähän kuntauudistuksen myötä, vaikka keskusta pystyisikin uudistusta vielä vaalikauden-pari jarruttamaan.

Kun mennään maaseutukaupunkeihin, keskusta ja kokoomus ovat aika tasavahvoja. Kolmas samankokoinen ryhmä on yleensä demarit. Mitä enemmän paikkakunnalla on teollisuutta, sitä enemmän paino siirtyy kokoomuksen ja demareiden aseveliakselin suuntaan - ja samalla kepu pienenee. Kemin kaltaiset paikat (iso keskusta, iso vasemmisto, pieni kokoomus) ovat poikkeuksia. Tekisi vielä mieleni sanoa, että pohjoissuomalaisia poikkeuksia.

Ja sitten kun mennään isoihin kaupunkeihin ja Etelä-Suomeen, keskusta kutistuu pienpuolueeksi. Suurimmat ryhmät ovat poikkeuksetta kokoomus ja demarit, järjestys vain vaihtelee. Näillä alueilla keskusta ei ole usein edes kolmospuolue, vaan se on vihreät. Vihreät myös kasvaa kaupungeissa jatkuvasti. Ja turha kai sanoakaan, että nyt ollaan siinä Suomessa, jossa suurin osa kansasta asuu, ja johon muuttoliike koko ajan lisääntyy.

Jos keskusta aikoo pysyä suurten joukossa, sen pitäisi päästä nimenomaan isoimpiin kaupunkeihin, koska sen perinteiset kannatusalueet tyhjentyvät. Toistaiseksi kepun menestys isoissa kaupungeissa on ollut kuitenkin heikkoa.

Tämän hetken gallupsuosio varmasti mairittelee keskustaa, mutta kyseessä lienee enemmänkin vastalause hallitukselle. Aina kannattaa ottaa huomioon myös äänestäjien ikärakenne, joka tulee muuttumaan 10-20 vuodessa merkittävästi. Suuret ikäluokat ovat nimittäin äänestäneet eniten demareita ja kepua. Sitten kun nämä äänestäjät eivät enää mene uurnille, voi Suomen poliittinen kartta näyttää hyvin toisenlaiselta.

Mutta kauniiltahan tuo Sipilän auringonlasku vielä tällä hetkellä näyttää, ainakin sieltä pohjoisesta katsottuna.
 

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
...teksti...

Mistä sitten johtuu se, että kun Suomessa mielestäsi Kepua äänestävät vain maalaiset ja muuttoliike maaseudulta kaupunkeihin on runsasta, niin tästä kaikesta huolimatta Kepua äänestäisi vieläkin n. 23 % koko Suomen äänestävästä kansasta. Ei siis todellakaan pelkästään siellä maaseudulla, vaan siis koko maassa.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Ei millään pahalla, mutta juuri tätä samaa analyysia tulevaisuudessa tapahtuvasta Kepun kuihtumisesta on kuultu jo puoli vuosisataa.

Niin ja prosenttiosuus äänestäjistä on vain noussut vaikka Suomi on kaupungistunut voimakkaasti jo 50 vuotta. Kummallinen yhtälö kun "kaikki" väki asuu mukamas etelässä ja kaupungeissa. Ei Kepun tarvitse pk-seudulle(vain 20% kansasta)väkisin yrittää vaan huolehtia muustakin Suomesta(80 %)niin kärkipaikka on taattu.

Niin ja kyseessä oli eduskuntavaaligallup johon ei kuntauudistuksella ole mitään merkitystä.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
kampeaja kirjoitti:
Ei millään pahalla, mutta juuri tätä samaa analyysia tulevaisuudessa tapahtuvasta Kepun kuihtumisesta on kuultu jo puoli vuosisataa.

Kepu on saattanut kuihtua odotettua hitaammin, mutta suunta on ihan selvä. Vastaavan puolueen kuihtumisesta on hyvä esimerkki niinkin kaukaa kuin Ruotsista, jossa keskustan kannatus on enää alle viisi prosenttia. Sitä paitsi monissa länsimaissa puoluekenttä tuntuu polarisoituvan selvästi oikeistoon ja vasemmistoon, ja kepun kaltaiset agraaripuolueet ovat kansainvälisesti jo harvinaisuus. Miten todennäköistä on, että Suomen kehitys on ihan toisenlainen?

Kisapuisto kirjoitti:
Mistä sitten johtuu se, että kun Suomessa mielestäsi Kepua äänestävät vain maalaiset ja muuttoliike maaseudulta kaupunkeihin on runsasta, niin tästä kaikesta huolimatta Kepua äänestäisi vieläkin n. 23 % koko Suomen äänestävästä kansasta.

No hyvä, jos kepussa ollaan tyytyväisiä jo siihen, että vaalikausien puolivälissä gallupeissa menee hyvin. Rotsi on siis auki jo nyt, vaikka kannatuksen nousussakaan ei ole mitään erityistä omaa ansiota. Varovaisempi odottaisi kuitenkin niitä vuoden 2015 vaalituloksia ja katsoisi sitten, miten meni. Viimeksi kepulle mitattiin jämäkkä 15 prosentin kannatus, kun oikeasti uurnille mentiin.

opelix kirjoitti:
Niin ja prosenttiosuus äänestäjistä on vain noussut vaikka Suomi on kaupungistunut voimakkaasti jo 50 vuotta.

Suomihan on kaupungistumisessa vielä monia länsimaita pahasti jäljessä. Maalta kaupunkeihin muuttaneet suuret ikäluokat ovat ehkä saaneet vielä siirrettyä kepuliaatteen yhden sukupolven eteenpäin lapsilleen, mutta jossain vaiheessa ne maalaisjuuret katkeavat. Ja kuten sanoin, suurten ikäluokkien poistuttua kuvioista Suomen puoluekenttä näyttää luultavasti ihan toiselta.

opelix kirjoitti:
Kummallinen yhtälö kun "kaikki" väki asuu mukamas etelässä ja kaupungeissa. Ei Kepun tarvitse pk-seudulle(vain 20% kansasta)väkisin yrittää vaan huolehtia muustakin Suomesta(80 %)niin kärkipaikka on taattu.

Mutta kun kepu on ykkönen lähinnä niillä seuduilla, joissa ikärakenne on epäedullinen ja väki vähenee. Suurimmassa osassa kasvukeskuksia ja muita isoja kaupunkeja kokoomus, demarit ja vihreätkin menevät kepun edelle. Tätä kehitystä kepu ei ole pystynyt kääntämään.

Niin ja kyseessä oli eduskuntavaaligallup johon ei kuntauudistuksella ole mitään merkitystä.

Höpö höpö. Kuntauudistus on mitä suurimmassa määrin eduskuntavaaliteema. Siitä on puhuttu koko ajan, ja tullaan puhumaan seuraaviin vaaleihin asti ja sen ylikin. Galluppien kannatusmuutokset tulevat yleensä ajankohtaisista poliittisista tapahtumista, ja hallituksen takkuilut kuntauudistuksessa ovat juuri se syy, miksi hallituksen kannatus on laskenut ja opposition noussut. Kepu pystyi katkaisemaan alamäkensä vain sen takia, joten mitään valtaisaa kepulaisuuden renessanssia ei kannata ehkä vielä odotella.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Perusjargonia näkökulmasta joka ei tunnista Suomen historiallista taustaa suhteessa itään ja länteen. Suomi on lopulta aika erilainen maa kulttuurisesti ja poliittisesti verrattuna muuhun Pohjolaan manner-Euroopasta puhumattakaan. Myös luonnonvarat ovat metsässä,eivät öljyssä.

Vaikutukset poliittiseen kenttään jäänevät nähtäväksi mutta väitän ettei Kepu meidän elinaikana tule alle 10%:n menemään riippuen tietenkin maailman kehityksestä. Epäilen Kepun pysyvän 15-25% välissä suhdanteista riippuen. Jos talous ja EU kyykkäävät edes puolipitkällä aikavälillä,näillä leveysasteilla emme voi turvata kuin vahvaan maaseutuun ja omavaraisuuteen. Tätä romahdusta en tietenkään toivo mutta suomalainen tuntee elämänsä realiteetit Venäjän kainalossa kaukana pohjoisessa jossa metsät ja maa ovat ainoita mitkä ovat varmasti ja aina.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Kepu on saattanut kuihtua odotettua hitaammin, mutta suunta on ihan selvä. Vastaavan puolueen kuihtumisesta on hyvä esimerkki niinkin kaukaa kuin Ruotsista, jossa keskustan kannatus on enää alle viisi prosenttia.

Ruotsin kepu on tosiaan nykyään todella pieni, mutta sikäli se on huono verrokki, että lukuun ottamatta paria 70-luvun vaalikierrosta ei ole koskaan ollutkaan iso tekijä Ruotsin politiikassa. Keskusta on ollut Ruotsissa järkiään siellä jossain reilussa 10 pinnassa eikä ole koskaan kamppaillut suurimman puolueen asemasta.
 

hjalmar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Juutinrauman Lukko ja Unajan Urheilijat.
Jos katsotaan Ruotsia pidemmälle, niin kepua ei ollenkaan esim. Ranskassa, Belgiassa, Saksassa, Espanjassa, Italiassa jne. Niinpä kepu on hyvin yksin esim. europarlamentin poliittisessa ryhmässään, joka on euroliberaalit. Se taas on suorastaan vastaan kaikenlaista maatalouden tukemista EU-varoista. Lisäksi euroliberaalit ovat korostuneesti federalisteja, siis ihan päinvastoin kuin mitä kepu meillä Suomessa saarnaa. Samaten ovat tukemassa euron tukipaketteja, kuten pääministeri Mari Kiviniemikin ennen oppositioon jäämistä.

Minusta kepun suuri kannatus on erikoinen dilemma. Johtuuko tämä sitten siitä, että Suomi on harvaanasuttu maa, jossa ei oikeastaan ole kunnon kaupunkirakennetta paitsi Helsingissä, Turussa ja Tampereella.
 

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
No hyvä, jos kepussa ollaan tyytyväisiä jo siihen, että vaalikausien puolivälissä gallupeissa menee hyvin. Rotsi on siis auki jo nyt, vaikka kannatuksen nousussakaan ei ole mitään erityistä omaa ansiota. Varovaisempi odottaisi kuitenkin niitä vuoden 2015 vaalituloksia ja katsoisi sitten, miten meni. Viimeksi kepulle mitattiin jämäkkä 15 prosentin kannatus, kun oikeasti uurnille mentiin.

En ole rotsi auki, ja sitä paitsi olen tähän astisen elämäni aikana äänetänyt keskustalaista ehdokasta tasan yhden kerran. Vaaleja on ollut pitkälti toistakymmentä. Toisekseen mitä väliä sillä on, vaikka kannatuksen nousussa ei olisi mitään omaa ansiota? Kannatus se on silti, ja kyllä se silloin on niiden muiden puolueiden itsetutkiskelun paikka, jos niiden munimisen takia joku toinen puolue kasvattaa suosiotaan.

Suomihan on kaupungistumisessa vielä monia länsimaita pahasti jäljessä. Maalta kaupunkeihin muuttaneet suuret ikäluokat ovat ehkä saaneet vielä siirrettyä kepuliaatteen yhden sukupolven eteenpäin lapsilleen, mutta jossain vaiheessa ne maalaisjuuret katkeavat. Ja kuten sanoin, suurten ikäluokkien poistuttua kuvioista Suomen puoluekenttä näyttää luultavasti ihan toiselta.

Niin, aina jaksetaan jauhaa siitä että Suomi on muita jäljessä siinä ja siinä asiassa. No mites sitten esimerkiksi kun Saksan vaalit voitti (taas kerran) just äsken sellainen puolue kuin kristillisdemokraatit? Se sai n. 42 % äänistä, vaikka Suomessa kyseisen puolueen prosentit on siinä välillä 3 ja 4. Kerro nyt nummenkallio että mitä tämä tarkoittaa?

Vai voisikohan olla niin, että Suomi onkin Suomi? Eikä sillä loppujen lopuksi ole suurtakaan väliä, mitä muualla maailmassa tapahtuu, sillä Suomi on aika poikkeuksellinen maa esim. maantieteellisesti ja taloudellisesti.

edit. Ja kerro myös vielä se, että missä muissa maissa sellainen puolue kuin keskusta tai joku sen vastaavista sielunveljistä on koskaan ollut iso puolue? Saat itse määritellä sen, mikä on iso.
 

hjalmar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Juutinrauman Lukko ja Unajan Urheilijat.
No mites sitten esimerkiksi kun Saksan vaalit voitti (taas kerran) just äsken sellainen puolue kuin kristillisdemokraatit? Se sai n. 42 % äänistä, vaikka Suomessa kyseisen puolueen prosentit on siinä välillä 3 ja 4. Kerro nyt nummenkallio että mitä tämä tarkoittaa?

En ole Nummenkallio enkä toivottavasti vie häneltä mitään pois, mutta vastaan kumminkin.

Saksan kristillisdemokraateilla (CDU) ja Suomen kristillisdemokraateilla ei ole mitään tekemistä keskenään paitsi nimi. Suomen Kristillinen Liitto (SKL) muutti nimensä muutama vuosi sitten kristillisdemokraateiksi, koska he kuvittelivat, että se nostaisi heidän kannatustaan. Mutta eihän nimen muutos mitään merkitse, jos sisältö on sitä samaa.

Saksan CDU on kokoomuksen veljespuolue, sanoisinko tärkein liittolainen Ruotsin maltillisen kokoomuksen ohella. CDU on Suomen kristillisdemokraatteihin (tai kepuun) verrattuna paljon liberaalimpi arvoissaan, kansainvälisempi, Eurooppayhteistyötä korostava sekä yksilön omaan järkeilyyn luottava ja holhousta kaihtava puolue. CDU:n kokouksissa ei myöskään lauleta virsiä.

Sitä ei voi parhaalla tahdollakaan sanoa Päivi Räsäsen johtamasta kristillisdemokraateista. Joten ei pidä sekoittaa päärynöitä ja vaskunoita.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Näillä luvuilla mennään 27.11.2013:

Kesk 24,1%
Kok 18,3%
Ps 17,2%
Sdp 15,4%
Vihr 9,0%
Vas 7,4%
Rkp 4,1%
Kd 3,2%
Muut 1,3%
Keskustan etumatka kasvaa - kannatus nyt 24,1 prosenttia | Yle Uutiset | yle.fi

Keskusta karkaa jo muilta aika kauas, mutta nämä ovat tietysti vasta gallup-kannatusta, eikä äänestyksen tuloksia. Luulisi kuitenkin, että nyt jo vähän numerot huolestuttaisivat kolmikkoa Kok, Ps ja Sdp, kun Sipilän Keskusta menee menojaan. Onkohan ryhmässä Muut pieni Hirvisaari-lisä, vaikea edes arvailla.
 
Viimeksi muokattu:

kovalev

Jäsen
Persujen gallup-kannatus oli parhaimmillaan hyvin lähellä kepun tämän hetkisiä lukemia.
Huomion arvoista kuitenkin se, että persujen piikki vahvasti sidoksissa tukipaketteihin ja niistä käytyyn keskusteluun.
Kepun noste sen sijaan voi kantaa jopa vaaleihin asti.

Kuten Johannes toisaalla mainitsi, säilyessään tällaisena kepun gallup-kannatus ei voisi olla näkymättä myös EU-vaalien tuloksissa. 3 paikkaa näyttää läpihuutojutulta ja neljäs täysin mahdollinen.
 

hjalmar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Juutinrauman Lukko ja Unajan Urheilijat.
Keskusta karkaa jo muilta aika kauas, mutta nämä ovat tietysti vasta gallup-kannatusta, eikä äänestyksen tuloksia. Luulisi kuitenkin, että nyt jo vähän numerot huolestuttaisivat kolmikkoa Kok, Ps ja Sdp, kun Sipilän Keskusta menee menojaan.

Kovat ovat kepun luvut. Kannattaa kuitenkin muistaa, että se mikä menee ylös tulee myös alas. Enkä nyt puhu hissistä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös