nummenkallio
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- KooKoo
Eurovaaleissa on sama omituinen piirre kuin kuntavaaleissakin, niissä kampanjointiin sotkeentuvat puolueidenpuheenjohtajat. Siis henkilöt jotka eivät edes ole yleensä ehdolla.
Tämä tulee "kuluttamaan" Sipilän viehätystä, toisaalta Sipilä voi onnistua käyttämään asian myös edukseen. Mitään automatiikkaa ei toki ole, mutta sitä omituista kampanjointia jossa teemat joihin vaalit liittyvät voivat hyvinkin jäädä sivuosaan jos jokin puolue tai media päättää viedä keskustelun kotimaan politiikkaan.
Tässä on ihan pointtia. Esimerkiksi viime syksyn kuntavaaleissa puhuttiin paljon eurokriisistä, joka ei nyt ihan suoraan liity kuntiin, vaikkakin välillisesti. Puolueilla on myös taipumus puhua niistä asioista, joiden esillä pitämisestä on niille etua, riippumatta siitä, vaikuttavatko vaalit näihin asioihin missään määrin.
Lisäksi kansankin äänestyskäyttäytyminen voi olla kannanotto ihan muihin asioihin kuin niihin, joista vaaleissa valitut päättävät. Yksi esimerkki tästä oli Sauli Niinistön äänivyöry vuoden 2007 eduskuntavaaleissa, joka nähtiin ns. presidentinvaalien kolmantena kierroksena, eikä tämä ole varmaan edes ainoa esimerkki. Se on totta, että mitään kaavaa näihin ei ole, mutta tiettyä arvaamattomuutta vaaleissa aina on.
En siis usko, että eurovaalit ovat keskustallekaan täysin yhdentekevät tulevien eduskuntavaalien kannalta. Eivät ne ole sitä muillekaan puolueille. Jos esimerkiksi demareilta eurovaalit sujuvat huonosti, niin puoluetta lyödään laskevalla kannatuksella entistä enemmän. Ja jos keskustan eurovaalitulos sattuisikin jostain syystä olemaan odotettua huonompi, niin varmasti mediassa alettaisiin pohtia, onko Sipilän tuoma noste sulamassa. Vaaleissa onnistuminen toki pönkittäisi Sipilän asemaa entisestään. Lisäksi eurovaaleissa yleensä hyvin pärjännyt kokoomus voi saada vaaleista pientä nostetta alamäessä olevaan kannatukseensa, jos kaikki menee hyvin.