Voi olla, että olet oikeilla jäljillä, mutta eivät nuo syyt ihan riitä kunnon selitykseksi.
Onko esim. sillä, että Suomi maksaa myös ns. kansallisia maataloustukia mitään merkitystä, kun maanviljelijöitä tai maataloudesta elantonsa saaneita on tätä nykyä niin pirun vähän? Tai Kekkonen? Ok, oli kova presidentti, mutta vaikka olisi ollut kuinka kova ja kepuun päin vetävä, niin mitä merkitystä sillä on enää?
Selvyyden vuoksi en kuvittele, että Suomessa keskustan kannatus tippuisi johon Ruotsin kolmen prosentin hujakoille, mutta on se minusta ihmeellistä, että se voi olla reilusti yli kaksikymmentä prosenttia. Se on enemmän kuin demareiden ja vasemmistoliiton yhteensä. Tuntuu, että siinä on vähintään puolet liikaa.
Onko sittenkin niin, etteivät ihmiset miellä keskustaa enää maaseudun ja haja-astusalueiden puoleeksi? Suurimmissa kaupungeissa keskustalla ei ole juurikaan kannatusta, mutta pienimmissä kaupungeissa (maaseutukaupungit) ja niiden reuna-alueilla on.
Asuinpaikka selittää aika paljon, tuntuu siltä, että vain maaseutumainen ympäristö antaa syyn äänestää keskustaa, vaikka lähimpään vanhaan kaupungiin olisi matkaa alle kymmenen kilometriä. Näillä alueilla ollaan myös paljon konservatiivisempia ja varovaisia. Keskusta on kiistämättä enempi semmonen "koskaan et muuttua saa"- puolue.
Jännä nähdä jatkuuko kepun nousu seuraavissakin gallupeissa, vai alkaa alamäki vähitellen?
Itse näkisin, että tuo Kepun korkea kannatus johtuu pääasiassa siitä, että suomesta puuttuu sellainen keskustaoikeistolainen kaupunkilaispuolue. Ainakin itse näkisin että Suomessa on suhtkoht iso joukko keskiluokkaista kaupungeissa ja kehyskunnissa pääosin yksityisellä sektorilla työskentelevää väkeä jolta puuttuu ns. oma puolue. Kokoomusta ovat äänestäneet pitkin hampain viimeiset parit vaalit, mutta nyt on hieman siirrytty kepun tai persujen leiriin vaikka niitä ei pidetä sen parempana vaihtoehtoina, mutta kun sitä parempaakaan ei ole, kun demaritkaan eivät saa mitään aikaan.