Kerran vielä realiteetit:
A)
Suomen väestö ikääntyy, huoltosuhde muodostuu lähes kestämättömäksi lähivuosikymmeninä.
Tämä on ollut nähtävissä viimeiset parikymmentä vuotta ja siihen olisi voitu varautua ennen kuin paskat ovat housuissa. Nyt näin ei ole tehty edes vähää alusta.
Jälleen muodissa olevien Keynesiläisten oppien mukaan nousukaudella olisi pitänyt leikata, nyt hallitus toisensa jälkeen teki päinvastoin.
B)
Koska Suomen väestö ikääntyy, ei meillä ilman merkittävää talouskasvua ole lähivuosikymmeninä varaa ylläpitää näin raskaita rakenteita (ei edes vuosikymmentä). Eläkeläisten määrä suhteessa työikäisiin tulee kasvamaan merkittävästi seuraavan kymmenen vuoden aikana ja parannus, ilman merkittäviä muutoksia esim. maahanmuuttoon tai keski-ikään, tulee tapahtumaan vasta ~30 vuoden kuluttua. Tähän kun päälle lasketaan se, kuinka ihmiset elävät entistä pidempään ja heitä hoidetaan paremmin, tulevat myös terveydenhoitokulut nousemaan samassa tahdissa kuin tähän saakka. Terveydenhoidosta karsiminen on myös melko haastavaa, koska Suomessa on länsimaalaisittain katsottuna tehokas terveydenhuoltojärjestelmä (esimerkiksi Jenkkien systeemi maksaisi Suomessa niin paljon, että valtio olisi konkurssissa parissa vuodessa).
C)
Rakenteiden karsiminen ja niistä säästäminen on välttämätöntä, tällä ei ole juuri tekemistä "huonon säästämisen" kanssa.
Suomi ottaa ja on ottanut 2008 jälkeen merkittävän määrän "syömävelkaa" rakenteiden ylläpitoon.
Velkaa voidaan toki ottaa kansantalouden boostaamiseksi, jos raha investoidaan tuottavasti tai käytetään edes pakollisiin investointeihin kuten infra, rakennuskanta, laajemmat liikennehankkeet (nyt suunniteltu mm. kaasuputkea Viroon, Länsimetroa jne.), kansantaloudelle kriittinen yritystoiminta (kuten nyt on tehty Gasumin sekä Turun telakan kanssa).
Rakenteiden ylläpitoon otettu velka on vain paskakasan lapioimista seuraavan hallituksen/sukupolven niskaan.
D)
Suuret ikäluokat (pandasukupolvi) ovat huijanneet itselleen ylisuuret eläkkeet.
Suomen eläkejärjestelmä on pahimman sortin pyramidihuijaus, jossa entistä kapeampi pohja maksaa entistä leveämmän "ylälinjalle" ja suuret ikäluokat nauttivat eläkkeensä meidän sukupolvemme selkänahasta. Aikanaan kun tämä porukka oli työelämässä, maksettiin eläkemaksuja yhteensä ~5% palkasta, nyt palkasta menee 24,2 % eläkemaksuihin.
Aina kun puhutaan työllistämisen vaikeudesta ja suurista sivukuluista, niin näistä eläkemaksuistahan palkan sivukulut käytännössä muodostuvat.
E)
Hallitus, jota väitetään yrittäjävihamieliseksi, on tehnyt kohtuullisen merkittäviä liikkeitä investointien helpottamiseksi.
Itselle ei esimerkiksi ole auennut kuinka nykyhallitus on "yrittäjävihamielinen" tai kuinka se ei ole tehnyt mitään investointien helpottamiseksi.
Kuitenkin on melko jännä lähtökohta, että hallitus voisi merkittävästi ohjailla investointien määrää. Sekä tutkimus että oma empiria osoittavat esimerkiksi yritystuet tehottomaksi tavaksi vaikuttaa investointeihin (investoinnit tehtäisiin julkisen rahan avustamana tai ilman).
Nyt ollaan tämän hallituskauden aikana tehty mm. seuraavat toimet investointien helpottamiseksi: yhteisöveroa on laskettu merkittävästi (26 % --> 20 %), tuotannollisten investointien korotetut poistot (tuplapoisto 2013-2015) ja tutkimus- ja kehitysvähennys (tuplavähennys t & k -menoista).
Toki painopistettä voisi vieläkin siirtää tuloksen verottamisesta voitonjaon verotukseen, kuten Virossa on toimittu.
Nämä ongelmat ovat olleet tiedossa vuosikymmeniä, mutta niille ei ole tehty mitään.
Ps.
Toistan edelleen toisessa ketjussa esittämäni väitteen, Norjan käyttäminen esimerkkinä talouskeskustelussa tekee esimerkin käyttäjästä idiootin. Norjassa voidaan tehdä höpöhöpö investointeja infraan ja voidaan rakentaa suuria siltoja ja pitkiä tunneleita toistensa viereen, koska investoinneille ei öljyvarantojen vuoksi tarvitse saada juurikaan tuottoa. Esimerkiksi itse asuin Norjassa kaupungissa, johon muutaman sadan ihmisen työmatkan lyhentämiseksi vartilla, rakennettiin todella suuri (taitaa olla Norjan korkein) silta vuonon yli, sekä tunneli jotta sillalle pääsi, vaikka toiseen siltaan (joka ei sekään ollut vanha) oli matkaa ~2km.