Mainos

Punttisalilla kävijät/bodausta harrastavat

  • 938 275
  • 4 657

Rinksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
painot/välineet/varusteet takaisin omalle paikalleen, siivoa jälkesi

Näin suht aktiivisena salikävijänä pitää tämä tässä kyllä ottaa esille.

Sillä jos joku minua pännii saleilla käymisessä, niin tämä se juuri on. Kuin hemmetin vaikeaa voi eräille olla se painojen poistaminen tangosta, käsipainojen ja kiekkojen palauttaminen paikalleen. Ja yleisesti vielä siten, että pysyy joku looginen järjestys. Mikään ei vituta niin paljon kuin se, että on hyvä pössis meneillään ja sitten juodut ramppaan ympäri salia jonkun vitosen kiekon perässä.

Kerran eräällä salilla seurailin kun eräs nuori jonne jätti sekä pystäreiden, että kyykkyjen, että jonkun smith-vemputuksen jälkeen kaikkiin kolmeen tankoon kiekot. No, kiukutellen putsasin tangot ja menin pukukoppiin. Ja siellähän tämä saatanan jonne oli sitten ilman paitaa puhelimelleen pullistelemassa. Mutta painolaikat oli kyllä liian raskaat purettavat.

Eli siivoa jälkesi, ajattele muita, älä kiusaa, neuvo ja opasta ja varmista tarvittaessa. JA PALAUTA NYT VITTU NE PAINOT TAKAISIN SINNE MISTÄ OTITKIN!!!!
 

1000

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara 2.0, Sasha & Patu
Hyviä liikkeitähän ne ovat. Penkkiä kysytään ja hauista katsotaan.
Juu. Toki onhan se aika typerän näköistä, kun käsivarret on paksummat kuin reidet. Eli itsekin huvitun näistä wifebeatterit päällä haukkari-/ojentajareeniä harrastavista. Myös käsipainojen paiskominen jossain supersarja-hässäköissä pistää hymyilyttään.
 

Anonyymi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, FC Barcelona
Salietiketistä on itselle kerran huomautettu. Syy toki oli sellainen, että en ollut ikinä edes ajatellut asiaa, mutta opin kerrasta ja teen asiat muille helpommaksi jatkossa. Eli näin 190+ senttisenä tein pystäriä tai kyykkyä, ja sarjojen jälkeen kyllä painot siivosin pois, mutta jätin tangon niille sijoilleen. Siihen seuraavaksi tuli sitten sellainen hento, lyhyt nainen kyykkäämään ja tuo 20kg tankokin voi olla aika hankala joillekin punnertaa pään yläpuolelta alas. Ei toki mitään draamaa syntynyt, mutta neito huomautti asiasta ja pahoittelin tietenkin.
 

Rinksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
@Anonyymi,

Sama on muuten jalkaprässikin. Totta kai aina painot pois jne. Mutta jätin sen kelkan ylös omien kinttujen mukaan.Eipähän tuotakaan ajateltua tullut, ennen kuin sellainen 155 cm pitkä neitokainen kauniisti pyyteli, että anteeks viitsisitkö laskea kelkkaa pari pykälää alemmas, kun ei saa sitä muuten tuolta.

No nyt huomioin asian sitten.
 

Anonyymi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, FC Barcelona
@Anonyymi,

Sama on muuten jalkaprässikin. Totta kai aina painot pois jne. Mutta jätin sen kelkan ylös omien kinttujen mukaan.Eipähän tuotakaan ajateltua tullut, ennen kuin sellainen 155 cm neitokainen kauniisti pyyteli, että anteeks viitsisitkö laskea kelkkaa pari pykälää alemmas, kun ei saa sitä muuten tuolta.

No nyt huomioin asian sitten.
Eipä ole muuten ikinä tullut tuota mietittyä. Montakohan vittuperkelettä on kuulunut seuraavilta käyttäjiltä? :D Pitääpä ottaa tämäkin huomioon jatkossa!
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
En pahoittele taannoista tummansävyistä huumoriani tässä ketjussa, mutta pakko myöntää, että tänään paikallisella salilla särähti parin lukiolaispojan keskustelu korvaan aika rajusti. Painelin siis paikkakunnan suurimmalle salille heti töiden jälkeen, jolloin se on täynnä nuoria, mikä sinänsä on eri jees.

Ikäluokalleen tyypillisesti helvetinmoinen poseeraus niillä, jotka ovat kehittyneet lihaksistoltaan, ja sitten se lajivoimaa treenaava jengi pitää yleensä vähän pienempää suuta. Mutta joo, se laumasieluisuus ja kukkulankuninkaan haku on edelleen pääasiassa harmitonta.

Yksi porukka lähellä treenatessani höppötteli ja spottasi toisiaan. Siinä sitten yksi pojista, suht raamikas ja onnistuneesti treenannut, totesi, että kiusatuksi joutuminen oli hänen onnensa. Että läskiksi haukkuminen sai alakoulussa päättämään sen, ettei aio olla läski. Ja että ei ymmärrä sitä, miten puhutaan, että kaikki ovat hyviä sellaisina kuin ovat. Läskitkin.

Jotain muutakin sivusivat, mutta siinä sarjaa lopetellessani sekä vittuuntumistani aikuismaisemmaksi muuntaessani en tarkemmin muista. Edellä kuitenkin se pointti, siis että kiusaaminen pitää osata kääntää voimavaraksi.

Sain sen verran hengitykseni tasaantumaan, että pystyin asiallisesti kysymään, tuntuiko kiusatuksi joutuminen hyvältä. Junnu vähän säpsähti ja kakisteli, että ei siinä hetkessä. Jatkoin puuskutukseltani, että perseestä se on aina. Että helvetin jees, että olet kääntänyt sen voimavaraksi, ja että olet itse hyvässä kunnossa. Ja että terveelliset elämäntavat kannattavat. Mutta kiusaaminen ei koskaan ole toivottavaa, kaikkia ei vain kiinnosta ulkonäkö ja urheilu, mutta se sattuu ihan samalla tavalla kuin muihinkin. Ehkä jopa enemmän.

Yksi pojista oli entinen oppilaani, joten yritin pitää palautteen asiallisena jo senkin vuoksi, etten häntä nolaisi, ja hain positiivista tämän kiusaaminen voimavaraksi -junnun kehityksestä, vaikka tietäähän sen, että näillä nuorilla miehillä ei pääasiassa mistään muusta kyse olekaan kuin itsetunnon paikkaamisesta. Siihen sitten PT Vatasta ja muita sankareita, joilla sinänsä on hyvä tarkoitus, mutta helvetti sentään miten pinnalla niissä videoissa liidetään. Lihavuus on oma valinta, osta vähän lisäravinteita ja päätä vaan, että susta tulee pro, bro.

Mutta joo, ehkä sain vain kukkahatun maineen ja tämä entinen oppilaani ei jatkossa enää mulle moikkaa salilla, mutta tulipahan sanottua. Koomista oli, kun siinä sitten jatkoin sarjaani ja tämä em. juniori jäi jatkamaan omaansa, pian mukaan liittyi kolmas, joka jostain syystä vei keskustelun lihavuuteen ja siihen, miten vielä seiskalla oli läski. Tämä ensin mainittu jamppa oli kovin vaikean näköinen ja kuiskasi jotain, mitä en kuullut, ja voi olla, että kyse tosiaan oli vain sattumasta. Tai sitten se kuuli sivusta ja päätti tulla hiillostamaan boomeria.

Yllättävän paljon muuten vaati, että sain suuni auki, vaikka olen vuosia teini-ikäisille puhunut työkseni. Kai se aiheen henkilökohtaisuus tekee noin suht raamikkaalle, elämässään lopulta ihan ok pärjänneelle partaiselle ukollekin.
 

Anonyymi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, FC Barcelona
Yksi porukka lähellä treenatessani höppötteli ja spottasi toisiaan. Siinä sitten yksi pojista, suht raamikas ja onnistuneesti treenannut, totesi, että kiusatuksi joutuminen oli hänen onnensa. Että läskiksi haukkuminen sai alakoulussa päättämään sen, ettei aio olla läski. Ja että ei ymmärrä sitä, miten puhutaan, että kaikki ovat hyviä sellaisina kuin ovat. Läskitkin..

Tämä muuten menee yllättävän monella sekaisin, ei vain nuorilla. Siis elämän arvot ja ihmisarvot. Lihavuus, ulkonäkö tai vaikkapa älykkyys ei muuta ihmisarvoa, mutta niiden muuttaminen muuttaa elämän arvoja. Kaikista helpoin muutettava näistä on paino ja lihaskunto, joten ehkä eniten tällaista asennetta näkeekin entisissä ylipainoisissa, jotka ovat tehneet elämänmuutoksen ja laihtuneet huomattavasti siinä sivussa. Sama ajattelumalli on huomattavissa kaikessa muussakin ääripäiden muutoksessa, kuten varakkuuden äkillisessä muutoksessa tai ihan vaikka mielialan kohenemisessa. Koetaan, että kun on oltu pohjalla ja noustu sieltä, niin muidenkin pitäisi siihen pystyä.

Toki siis kyseinenkin nuori saattoi ajatella ihan omasta näkökulmastaan asiaa, sekä olla hyvinkin tsemppaava ylipainoisia treenaajia kohtaan omiin kokemuksiinsa perustaen, mutta ajatusmalli ja ulosanti on ollut hieman väärä. Luulen, että teki ihan hyvää kyseiselle kaverille, että kävit vähän kyseenalaistamaan tuota meininkiä, tiedä vaikka pysähtyisi miettimään miltä kuulosti sivullisen korvaan ja muuttaisi ajatteluaan/ulosantiaan ansiostasi.
 

Jeffrey

Jäsen
Valtaosalla salin isoimmista äijistä on taustalla jonkinlaista koulukiusaamista ja/tai tyytymättömyyttä omaan kehoonsa. Myös ihan kisaavien bodarien taustalla tämä on ennemmin sääntö kuin poikkeus. Omalla kohdalla kyse oli pituuskasvun jälkeisestä honkkeliudesta, mutta yhtä kaikki.

Sieltähän se lopulta se motivaatio siis monesti tulee. Mielestäni on ihan tervettä tunnistaa se mistä on itse tullut ja mikä on omia elämänvalintoja ohjannut. Mielestäni edes epävarman henkilön ei tulisi tuollaisesta itsekritiikistä pillastua vaikka varmasti nuoret olisivat voineet valita fooruminsa tai sanansa paremmin. En minäkään laihoja ihmisiä väheksy vaikka ihan hyvin voin mainita sen olleen oma lähtökohtani saliharrastuksen vakavoitumiselle.

Tässä on ehkä vähän samaa ilmiötä kun jos sanoo jollekin, usein naispuoliselle ihmiselle olevansa dietillä. Usein he rientävät kertomaan etten ole heidän mielestään mitenkään lihava ja jo nyt oikein hyvä. Joo tiedän, mutta ei tässä olekaan kyse siitä...
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Sama ajattelumalli on huomattavissa kaikessa muussakin ääripäiden muutoksessa, kuten varakkuuden äkillisessä muutoksessa tai ihan vaikka mielialan kohenemisessa. Koetaan, että kun on oltu pohjalla ja noustu sieltä, niin muidenkin pitäisi siihen pystyä.
Jep, aika usein se kypsymättömällä mielellä menee nimenomaan näin, ja tunnistan tuon nuoremmalta itseltäni myös. Tuo junnu otti palautteen myös varsin asiallisesti vastaan, ainakin siinä hetkessä.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Sieltähän se lopulta se motivaatio siis monesti tulee. Mielestäni on ihan tervettä tunnistaa se mistä on itse tullut ja mikä on omia elämänvalintoja ohjannut. Mielestäni edes epävarman henkilön ei tulisi tuollaisesta itsekritiikistä pillastua vaikka varmasti nuoret olisivat voineet valita fooruminsa tai sanansa paremmin. En minäkään laihoja ihmisiä väheksy vaikka ihan hyvin voin mainita sen olleen oma lähtökohtani saliharrastuksen vakavoitumiselle.
Ongelma kai enemmänkin on, ettei esim. tässä tapauksessa aidosti lihava henkilö edes pillastuisi, vaan tuo kovaan ääneen puhuminen läskiydestä vain puukottaa samaa haavaa. Kuntosaliympäristö lähinnä alleviivaa asiaa.

Ymmärrän pointin henkilökohtaisesta motivaatiosta, itselläni se on osin lapsuuden köyhyyden pakenemista paremman elintason eteen ahertamiseen. Terve, itse tajuttu tyytymättömyys on hyvä motivaattori, ulkoiset paineet eivät.

Pakko sanoa, että valitsisin huomattavasti mieluummin pyöreän nuoruuden kehooni tyytyväisenä kuin sen riivatun taistelun ja itsetuntoani kalvaneen kamppailun kiloja vastaan. Kun lapsena kuuli jopa isovanhemmiltaan olevansa lihava, ei tuo stigma poistunut edes kolmivitosena, jolloin olin näin jälkikäteen kelattuna aika hyvässä kunnossa. Nyt on taas viisi kiloa löysää vatsalla, mutta olen ehkä enemmän sinut sen kanssa.

Mutta joo, tosiaan ihan asiallinen kohtaaminen tuo oli, toivottavasti myös nuoren jannun mielestä, ja ajattelin kirjoitella tuoreeltaan, kun osui täälläkin ajankohtaiseen aiheeseen.
 

eriatarka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Kuin hemmetin vaikeaa voi eräille olla se painojen poistaminen tangosta, käsipainojen ja kiekkojen palauttaminen paikalleen.

Jollain salilla oli nerokkaasti laitettu kyltti, että "Jos et jaksa laittaa painoja takaisin telineisiin, pyydä info-tiskin reippaita tyttöjä avuksi".

Varsinaisesti en koskaan kenellekään naureskellut, mutta joskus oli salipiireissä yleinen ajatus, että penkkiin ja hauiksiin panostavat treenaajat olisivat jotenkin huonompia, kuin kokonaisvaltaisemmin treenaavat. Näin vanhemmiten en näe mitään pahaa siinä, että jollakin on hyvin kehittyneet rintalihakset ja hauikset.

Kaikkia lihasryhmiä olisi hyvä treenata monestakin syystä. Turhan paljon salilla näkee jätkiä, jotka treenaavat vain yläkroppaa ja toisaalta tyttöjä, jotka treenaavat vain persettä.

Tällaisena nelikymppisenä ns. old school treenaajana olen muuten huomannut sukupolvien välisen eron, että nuorilla treenaamisen on ulkonäkökeskeisempää, kun taas itsellä ja kavereilla enemmän jutut tulospuolella esim. juuri penkkimaksimi tai millaisten lisäpainojen kanssa pystyy vetämään leukoja. Nykynuorille tuntuu olevan tärkeintä saada edustavia pose-kuvia someen (tai varmaan tinderiin).

Toisaalta joku aika sitten näin salilla jotain, mikä hymyilytti isosti: Kaksi venäläispoikaa treenasi jalkaprässissä. Laittoivat pohjalle isoja muovisia 2,5 kilon painoja ja päälle 25 kilon painot ja sitten ottivat videot toisistaan tekemässä sarjaa, minkä jälkeen laittoivat painot pois ja lähtivät muualle. Ei siinä mitään, tuli varmasti timanttista some-kontenttia, kun kaksi - kauniisti ilmaistuna - 65-kiloista pulkannarua olevinaan liikuttelevat 300 kilon kuormaa tikkujaloillaan.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Näin suht aktiivisena salikävijänä pitää tämä tässä kyllä ottaa esille.

Sillä jos joku minua pännii saleilla käymisessä, niin tämä se juuri on. Kuin hemmetin vaikeaa voi eräille olla se painojen poistaminen tangosta, käsipainojen ja kiekkojen palauttaminen paikalleen. Ja yleisesti vielä siten, että pysyy joku looginen järjestys. Mikään ei vituta niin paljon kuin se, että on hyvä pössis meneillään ja sitten juodut ramppaan ympäri salia jonkun vitosen kiekon perässä.

Kerran eräällä salilla seurailin kun eräs nuori jonne jätti sekä pystäreiden, että kyykkyjen, että jonkun smith-vemputuksen jälkeen kaikkiin kolmeen tankoon kiekot. No, kiukutellen putsasin tangot ja menin pukukoppiin. Ja siellähän tämä saatanan jonne oli sitten ilman paitaa puhelimelleen pullistelemassa. Mutta painolaikat oli kyllä liian raskaat purettavat.

Eli siivoa jälkesi, ajattele muita, älä kiusaa, neuvo ja opasta ja varmista tarvittaessa. JA PALAUTA NYT VITTU NE PAINOT TAKAISIN SINNE MISTÄ OTITKIN!!!!

Meidän salilla ihmiset osaavat ihan hyvin tuon takaisin laittamisen, mutta pikkusen hermoja kiristi joskus kun joillain on ollut pakollinen tarve pamauttaa niitä laitteissa vapaalla pudotuksella vikan liikkeen jälkeen. Aivan järkyttävän kova ääni, jos esim. puolenmetrin korkeudesta päästät alas ne laatat. Onneks sitä pahinta pudottajaa ei oo hetkeen näkyny :)
 
Nyt on taas arvot kohdillaan. Haluatko, että sinulle nauraa tuntemattomat ihmiset vaikka duunissa kun teet jotain juttua ihan väärin tietämättömyyttäsi?
Puhuin egoliftaajista enkä aloittelijoista, vaikka kyllä toisinaan sattuu samaan aikaan salille teinipoikia, ketkä tulevat puntille energiajuomapärinöissä elämöimään samalla tavoin kuin juuri näkemässään tiktokin training motivation-videossa.

Tuohon artikkeliin vielä että on siinä sikäli pointti että jenkkien yhden menestyneimmän kuntosaliketjun, Planet Fitnessin asiakaspolitiikka on että se on aloittelijaystävällinen "Judgement free zone", joten outoa ettei suomessa, ylipainoisten luvatussa maassa, olla perustettu kuntosaliketjua missä olisi sama linjaus.

Planet Fitnessissä on tämä jokseenkin kuuluisaksi tullut "Lunk Alarm", elikkä hälyytys mikä laitetaan soimaan jos asiakas pitää liikaa meteliä, eli paiskoo puntteja lattiaan tai karjuu. Tämä asiakaspolitiikka on sittemmin saanut aikaan lieveilmiön, jossa dorkat tekevät someen videoita itsestään kun käyvät Planet Fitnessissä tarkoituksella sikailemassa ja heittäytyvät draamaprinsessaksi kun heidät käsketään pihalle.
 

rpeez

Jäsen
Puhuin egoliftaajista enkä aloittelijoista, vaikka kyllä toisinaan sattuu samaan aikaan salille teinipoikia, ketkä tulevat puntille energiajuomapärinöissä elämöimään samalla tavoin kuin juuri näkemässään tiktokin training motivation-videossa.

Tässä meillä on näkemysero, mielestäni "egoliftaajatkin" saa käydä salilla ilman että heille nauretaan päin naamaa tai selän takana. Ei se ole keltään pois käsittääkseni. Oisinkohan itsekin sitten sellainen, en tiedä, ainakaan vajaalla liikeradalla en nylkytä. Peiliä saatan katsoa liikaa huomaamattani.

Asiaa jatkaakseni, noita huonoilla liikeradoilla tekeviä kyllä näkee aika ajoin, erityisesti ylätalja tuntuu olevan suosikkilaite sellaiseen. Tankoa revitään alas miten sattuu.

Itse kun en ole kuntosaliohjaaja, en viitsi sanoa mitään vaan jatkan omia hommiani. Ei kyllä nauratakaan. Pitäisköhän salilla kierrellä työntekijä joka opastaa kun näkee virhesuorituksia? Mielestäni kyllä, mutta money talks.
Ainakaan salilla, jossa käyn, ohjaajat ei neuvo ketään jos ei ole ostanut ohjausta.
 

smugu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Kaikkia lihasryhmiä olisi hyvä treenata monestakin syystä. Turhan paljon salilla näkee jätkiä, jotka treenaavat vain yläkroppaa ja toisaalta tyttöjä, jotka treenaavat vain persettä.
Itse olen huomannut tässä muutoksen ehkä viimeisen 5-7 vuoden aikana. Ennen tosiaan miehet treenailivat pelkkää yläkroppaa, mutta nykyään tuntuu olevan päinvastoin. Ainakin omalla salilla on jatkuvasti teiniporukoita jotka tekevät yhdessä pelkkää kyykkyö ja jalkaprässiä.

Muutenkin huomannut, että nykyajan nuorilla on isot reidet verrattuna yläkroppaab. Jopa välillä vähän kateellisena tulee katsottua ja itselläkin treeni muuttunut (ei kateellisuudesta johtuen) viime vuosina enemmän alakroppa painotteiseksi.

Vielä 10v sitten olisin takuuvarmasti halunnut lihaksikkaan yläkropan, mutta nykyään haluaisin paljon mielummin isot reidet. Se jos joku on treenatun näköistä jos reidet on isossa kunnossa.
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Meidän salilla ihmiset osaavat ihan hyvin tuon takaisin laittamisen, mutta pikkusen hermoja kiristi joskus kun joillain on ollut pakollinen tarve pamauttaa niitä laitteissa vapaalla pudotuksella vikan liikkeen jälkeen. Aivan järkyttävän kova ääni, jos esim. puolenmetrin korkeudesta päästät alas ne laatat. Onneks sitä pahinta pudottajaa ei oo hetkeen näkyny :)
Tuossakin on muuten kauheita eroja, osalle tuntuu olevan tarve aina paiskoa niitä painoja, vaikka tekisi vipareita käsipainoilla, niin pakko heittää ne ylhäältä sivuille kun sarja loppuu tai juuri ylätaljassa vapaapudotuksella alas. Melkein kuin tarkoituksella koitetaan hajottaa noita.

Toki jos tekee pystäriä tangolla, ilman telinettä, niin kyllä itsekin usein tiputan sen sitten rinnalta maahan (toki ns. semihallitusti). Mavessa kanssa tiukoissa sarjoissa sama homma, eli aika vapaasti tiputan painot. Kyykyssäkin sitten jos on tiukka sarja, niin en mitenkään erityisen varovaisesti palauta tankoa telineeseen. Nuokin ovat pääasiassa vaan riskien minimointia, siinä negatiivisessa vaiheessa on kuitenkin helpompi loukata itsensä, varsinkin kun sarja on ollut tiukka.

Siinäkin huomaa kyllä salien erot, jossain jos tiputat mavesta painot alas (ihan bumber-kiekot ja alusta joka sen kestää, eli ei rautakiekkoja paljaalle betonille), niin toisella salilla saat paheksuvia katseita ja toisella salilla joku tulee keskustelemaan painoista ja treenistä/tekniikasta.

Vielä 10v sitten olisin takuuvarmasti halunnut lihaksikkaan yläkropan, mutta nykyään haluaisin paljon mielummin isot reidet. Se jos joku on treenatun näköistä jos reidet on isossa kunnossa.
Isot reidet ja leveä/paksu selkä. Varsinkin tuo selkä on sellainen että sen huomaa vaikka olisi pitkähihainen päällä, kädet kuitenkin ovat silloin piilossa ja tissilihat eivät kauhean hyvin sieltä alta erotu. Ja todellisessa elämässäkin tuosta että on vahvat jalat ja vahva selkä, on aika paljon hyötyä.
 

tombraider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Tässä meillä on näkemysero, mielestäni "egoliftaajatkin" saa käydä salilla ilman että heille nauretaan päin naamaa tai selän takana. Ei se ole keltään pois käsittääkseni. Oisinkohan itsekin sitten sellainen, en tiedä, ainakaan vajaalla liikeradalla en nylkytä. Peiliä saatan katsoa liikaa huomaamattani.

Asiaa jatkaakseni, noita huonoilla liikeradoilla tekeviä kyllä näkee aika ajoin, erityisesti ylätalja tuntuu olevan suosikkilaite sellaiseen. Tankoa revitään alas miten sattuu.

Itse kun en ole kuntosaliohjaaja, en viitsi sanoa mitään vaan jatkan omia hommiani. Ei kyllä nauratakaan. Pitäisköhän salilla kierrellä työntekijä joka opastaa kun näkee virhesuorituksia? Mielestäni kyllä, mutta money talks.
Ainakaan salilla, jossa käyn, ohjaajat ei neuvo ketään jos ei ole ostanut ohjausta.

Kyllä itse ainakin mainitsen treenaajalle asiasta, jos liiketekniikka näyttää siltä, että kohta menee rumasti paikat rikki. Monesti kyseessä on just salihommat aloittanut henkilö ja innostus menee taidon edelle. Ei ole kenenkään etu, että henkilö rikkoo selkänsä vaikka Mavessa omaa tietämättömyyttään. Useasti tämän ensimmäisen korjauksen jälkeen treenaaja uskaltaa myös itse kysyä jostain liikkeestä tai vaikka laitteesta ja silloin tämä saa enemmän irti treenaamisesta.

Yksi ryhmä uusia salihemmoja saa minulta aina suurimmat pisteet ja se on sairaanloisen lihavat aloittajat. Jumalauta että voi kynnys olla korkealla, kun avaa salin oven ja alkaa treenaamaan. Sali täynnä suht hyvässä kunnossa olevia ja sit itse just ja just saat itsesi liikuteltua jonkun laitteen luo. Monesti huomaa, että he ovat pihalla ja häpeissään kun eivät juurikaan osaa mitään tehdä, mutta silti yrittävät. Toki järkevämpää heille olisi mennä jonkun pätevän henkilön ohjaukseen ja aloittaa matka ihan perusasioista hitaasti edeten. Yhden kanssa tuli kerran vierekkäisillä pisteillä juteltua niitä näitä ja sitten hiljalleen hän tuli aina jotain kysymään tekniikoista tai painomääristä yms. Pala kerrallaan siinä tuli neuvottua ja tsempattua. Näki kyllä hienon eron about 3 vuoden jaksolla kuinka itsetunto ja kunto naisella nousi. Toki kilomäärät kehossa nyt ei niin hirveästi tippunut, mutta tapa jolla salille tuli ja treenasi näytti tosi hyvälle. Oliskohan ollut 2016 kun viimeksai näin kyseisen naisen ja toivottavasti on edelleen samassa putkessa tai sitten löytänyt jonkun toisen liikuntamuodon jota ei ennen pystynyt kokeilemaan.

Noista painoja tankoon jättävistä urpoista. Sanon asiasta saman tien, että vieppä käyttämäsi painot takaisin telineeseen. Ne ei opi, ellei saman tien puutu asiaan. Välillä tulee sorry ja välillä mutinaa.

Sitten on se yksi ryhmä joka saa pääni kiehumaan. Ryhmä joka tulee salille opettelemaan tekniikoita, koska he ovat päättäneet ruveta PT-ohjaajiksi. Siellä sitten ihmetellään kirja kädessä porukalla kyykkytekniikkaa ja miten sen pitäisi mennä eikä yksikään heistä näytä edes etäisesti liikunnalliselta.
 

rpeez

Jäsen
Kyllä itse ainakin mainitsen treenaajalle asiasta, jos liiketekniikka näyttää siltä, että kohta menee rumasti paikat rikki. Monesti kyseessä on just salihommat aloittanut henkilö ja innostus menee taidon edelle. Ei ole kenenkään etu, että henkilö rikkoo selkänsä vaikka Mavessa omaa tietämättömyyttään. Useasti tämän ensimmäisen korjauksen jälkeen treenaaja uskaltaa myös itse kysyä jostain liikkeestä tai vaikka laitteesta ja silloin tämä saa enemmän irti treenaamisesta.
Tarkennan omaa vastaustani väärinkäsityksen välttämiseksi siitä miksen viitsi neuvoa, koska en ole kuntosaliohjaaja, tarkoitti, että voin neuvoa jotain väärinkin ja sellaista vastuuta en haluaisi ottaa. Toki vastaan jos kysytään.
 

tombraider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Tarkennan omaa vastaustani väärinkäsityksen välttämiseksi siitä miksen viitsi neuvoa, koska en ole kuntosaliohjaaja, tarkoitti, että voin neuvoa jotain väärinkin ja sellaista vastuuta en haluaisi ottaa. Toki vastaan jos kysytään.
Juuri näin. Varsinkin kyykkytekniikka saattaa olla haasteellinen ohjattava, mikäli säären ja reiden pituussuhde on väärä. Silloin kantapäät ei oikein tahdo pysyä maassa ja paino valuu kohti varpaita. Tämä sitten on paha juttu alaselälle. Mut joo onhan se niin, että kun jotain auttaa, niin pitää tietää mitä tekee. Uskon kuitenkin, että osaat tai osaisit aika hyvinkin antaa neuvoja

Lisäys: Nilkka kans näyttelee isoa osaa siinä kuinka pääsee kyykkyyn kantapäät maassa, eli sen liikkuvuus on isossa osassa tekniikkaa.
 
Viimeksi muokattu:

smugu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Varsinkin kyykkytekniikka saattaa olla haasteellinen ohjattava, mikäli säären ja reiden pituussuhde on väärä. Silloin kantapäät ei oikein tahdo pysyä maassa ja paino valuu kohti varpaita. Tämä sitten on paha juttu alaselälle.
Kyykkääminen on hyvää liikkuvuusharjoittelua.

Omien aika rajujenkin kokemuksien mukaan kyykyssä olisi tärkeintä ottaa progressio painojen suhteen täysin oman keskivartalon tuen ehdoilla. Itselläni reidet jaksoi aikoinaan, mutta keskivartalo ei pysynyt menossa mukana. Se ei ollut hyvä juttu ollenkaan kun mentiin 140kg+ rautoihin.

Nykyään tuleekin treenattua jalkoja turvallisesti pienillä painoilla ja esimerkiksi askelkyykyillä, missä painot pysyy maltillisena rasituksesta huolimatta.

Siltikin olen sitä mieltä, että kyykky on kuntosalin paras yksittäinen liike ja kaikkien tulisi tehdä sitä (oikealla tekniikalla). Itsekin tekisin jos en olisi aikoinaan hajottanut itseäni.
 

Jeffrey

Jäsen
Kyykkääminen on hyvää liikkuvuusharjoittelua.

Omien aika rajujenkin kokemuksien mukaan kyykyssä olisi tärkeintä ottaa progressio painojen suhteen täysin oman keskivartalon tuen ehdoilla. Itselläni reidet jaksoi aikoinaan, mutta keskivartalo ei pysynyt menossa mukana. Se ei ollut hyvä juttu ollenkaan kun mentiin 140kg+ rautoihin.

Nykyään tuleekin treenattua jalkoja turvallisesti pienillä painoilla ja esimerkiksi askelkyykyillä, missä painot pysyy maltillisena rasituksesta huolimatta.

Siltikin olen sitä mieltä, että kyykky on kuntosalin paras yksittäinen liike ja kaikkien tulisi tehdä sitä (oikealla tekniikalla). Itsekin tekisin jos en olisi aikoinaan hajottanut itseäni.

Kyykky ja keskivartalo casessa on myös sitten se ulottuvuus tekeekö kyykyn liiaksi keskivartalolla. Toki tämä usein vaatii vyön käyttöä. Kuitenkin jalkatreeneissä oli se sitten kyykky tai prässi on hyväksi jos ei keskikroppaa jännitä liiaksi. Keskivartalo pitää sitten taas jännittää niillä kisapainoilla, mutta jos lihaa haluat etkä isoja painoja niin ei noihin painoihin ole monellakaan tarvetta päästä.

Toki kyykylle täältäkin massiivinen peukku. On liikkeenä etenkin liikkuvuuden ja yleisen hyvinvoinnin kannalta huomattavasti vielä tärkeämpi kuin pelkästään lihasrasitus mielessä.
 

rpeez

Jäsen
Kyykyistä puheenollen, mikäköhän meni pieleen bulgarialaisessa yhden jalan kyykyssä kun innostuin niitä tekemään kuukauden pari ja eräänä kertana polvi kipeytyi kotiin palattua kunnolla ja joka askelmalla lumpiosta kuului "kova" paukahdus kävellessä. Melkein huolestuin rikkoneeni polveni kunnolla. Onneksi vaiva korjaantui päivässä parissa, mutta bulgarialaiset jäi siihen.

Toisin sanoen kysymys oikeastaan on mikä on tärkeää huomioda siinä polven kannalta. Jalkaterä varmaankin polven suuntaan kuten yleensä näissä, mutta mitä muuta? Itse epäilen että ponnistava jalka oli väärällä etäisyydellä penkistä, ja paino meni väärälle kohtaa jalkapohjaa. Tms.

Onko kellään antaa tähän neuvoa?
 

tombraider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Kyykky ja keskivartalo casessa on myös sitten se ulottuvuus tekeekö kyykyn liiaksi keskivartalolla. Toki tämä usein vaatii vyön käyttöä. Kuitenkin jalkatreeneissä oli se sitten kyykky tai prässi on hyväksi jos ei keskikroppaa jännitä liiaksi. Keskivartalo pitää sitten taas jännittää niillä kisapainoilla, mutta jos lihaa haluat etkä isoja painoja niin ei noihin painoihin ole monellakaan tarvetta päästä.

Toki kyykylle täältäkin massiivinen peukku. On liikkeenä etenkin liikkuvuuden ja yleisen hyvinvoinnin kannalta huomattavasti vielä tärkeämpi kuin pelkästään lihasrasitus mielessä.
Kyykky ja mave on niitä liikkeitä joita pitäis tehdä, koska kuningas. Nykyään itseäni melkein vituttaa, kun 15-vuotiaan poikani kanssa käydään salilla osana treeniohjelmaa, niin itsellä ei oikein tuu mitään ja sälli kehittyy. Nuoren ei tartte kuin käydä salin ovella, niin lihas kasvaa. Syksyllä kun hänen kanssa aloiteltiin, niin mavessa 40-50 kiloa oli se paino jossa tekniikka pysyi hyvin kasassa ja toistoilla sitten rasitusta. Nyt 100 kiloa nousee yhtä hienosti. Tuon yli en ole antanut lupaa vaikka uskonkin, että reippaasti menisi kovemmillakin painoilla. Nivelet kun ei vielä ole tarpeeksi kehittyneet, niin loukkaantumisen riski kasvaa hurjasti. 70 kiloa on nyt se paino jolla tehdään sarjoja turvallisesti ja silti kehittyen. Kyykky hänellä on vaikea, koska reisuluu on suhteessa pidempi.

Toki nuoren kanssa on se himmailu iso asia, koska kun lihas kasvaa ja vartalo muuttuu, niin halu salille kasvaa expotentiaalisesti.
 

tombraider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Kyykyistä puheenollen, mikäköhän meni pieleen bulgarialaisessa yhden jalan kyykyssä kun innostuin niitä tekemään kuukauden pari ja eräänä kertana polvi kipeytyi kotiin palattua kunnolla ja joka askelmalla lumpiosta kuului "kova" paukahdus kävellessä. Melkein huolestuin rikkoneeni polveni kunnolla. Onneksi vaiva korjaantui päivässä parissa, mutta bulgarialaiset jäi siihen.

Toisin sanoen kysymys oikeastaan on mikä on tärkeää huomioda siinä polven kannalta. Jalkaterä varmaankin polven suuntaan kuten yleensä näissä, mutta mitä muuta? Itse epäilen että ponnistava jalka oli väärällä etäisyydellä penkistä, ja paino meni väärälle kohtaa jalkapohjaa. Tms.

Onko kellään antaa tähän neuvoa?
Saattaa olla, että paukahdus vain poisti karstan. Itse en kyseistä liikettä ole hirveesti tehnyt koska polvet on ihan paskat. Käsitykseni mukaan takajalkaa eimkannata pitää hirveen korkealla ja etujalan kantäpään pitäisi olla suht samassa linjassa kasvojen kanssa. Lähde uudestaan tekee, mut ilman painoja hakien liikkuvuutta ja tekniikkaa. Sitten vaikka kahvakuula roikkumaan työjalan puolelle ja vapaa käsi tukemaan lantiolle. Vapaaseen käteen voisi vaikka laittaa harjanvarren jolloin sivuttaisheilunta minimoituu, eli ylimääräinen tukipiste rocks
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Kyykky ja mave on niitä liikkeitä joita pitäis tehdä, koska kuningas. Kyykky hänellä on vaikea, koska reisuluu on suhteessa pidempi.
Toki kyykylle täältäkin massiivinen peukku. On liikkeenä etenkin liikkuvuuden ja yleisen hyvinvoinnin kannalta huomattavasti vielä tärkeämpi kuin pelkästään lihasrasitus mielessä.
Siltikin olen sitä mieltä, että kyykky on kuntosalin paras yksittäinen liike ja kaikkien tulisi tehdä sitä (oikealla tekniikalla). Itsekin tekisin jos en olisi aikoinaan hajottanut itseäni.
Kuningasliikkeistä muuten sen verran että käytännössä vaikka kuuluu kyykätä, niin takakyykky tangolla ei ole ainoa vaihtoehto (etukyykky, SSB-kyykky yms) ja mavessa on sitten romanialainen mave, trap bar-mave yms, joilla käytännössä saa pitkälti samat hyödyt.

Ja itsellä ainakin kun reisiluu ja raajat yleensä on pitkät kroppaan nähden, niin kyykyssä on pakko ottaa suhteellisen leveältä ja tanko suhteellisen alas. Näiltä kirjekurssi-PT:ltä näkee yleensä että kaikki koitetaan pakottaa samaan muottiin, eli kyykyssä tanko suhteellisen ylhäällä ja jalat suhteellisen kapealla. Sitten ellei kyykky luonnistu, niin toitotetaan että liikkuvuudessa on ongelmia tai keskikroppa ei ole tarpeeksi vahva, kun niiataan liikaa eteen. Tai jos omaa alligaattorin kädet, niin mave pitäisi silti vetää maasta samalla tyylillä kuin orangin kädet omaava treenaaja. Muuten on vain liikkuvuudessa ongelmaa tai keskikroppa heikko (kun on alusta lähtien koko selkä mutkalla). Mutta jos laitetaan lyhytkätiselle maveen se trap bar ja suoritetaan veto yläkahvoista, saattaa tekniikka olla ilman muita muutoksia suoraan kuin oppikirjasta.

Välillä tuntuu että nuo ihmisten eroavaisuudet rakenteessa unohtuu ja koitetaan matkia sitä kenet viimeksi näki tiktokissa tai instassa, vaikka pahimmillaan oma ruuminrakenne on täysin erilainen.

Juuri näin. Varsinkin kyykkytekniikka saattaa olla haasteellinen ohjattava, mikäli säären ja reiden pituussuhde on väärä. Silloin kantapäät ei oikein tahdo pysyä maassa ja paino valuu kohti varpaita. Tämä sitten on paha juttu alaselälle. Mut joo onhan se niin, että kun jotain auttaa, niin pitää tietää mitä tekee. Uskon kuitenkin, että osaat tai osaisit aika hyvinkin antaa neuvoja

Lisäys: Nilkka kans näyttelee isoa osaa siinä kuinka pääsee kyykkyyn kantapäät maassa, eli sen liikkuvuus on isossa osassa tekniikkaa.
Asennon levittäminen auttaa kyllä tuohon paljon, jos haluaa hieman kaventaa ja nilkka on ongelmallinen, niin siihen sitten painonnostokengät tai joku lauta kantapäiden alle (parashan olisi reilu kiilan muotoinen kappale, että koko jalan saa siihen päälle).

Toki näissä on se että lihasten kohderyhmä vähän muuttuu, mutta jos rakenne on sellainen, niin paha sitä on ehkäistä kyseisessä liikkeessä. Helpompi olisi sitten vaihtaa se takakyykky vaikka etukyykkyyn, jos haluaa etureisille enemmän rasitusta. Tai vuorotella takakyykkyä ja jalkaprässiä/hack-kyykkyä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös