Edellisiin viesteihin lisäten erittäin moni, ketä ns. tosissaan noita yllytyshullujen kestävyysmatkoja tai tässä tapauksessa ylivedettyä kuntosalikuuria murjoo eteenpäin, unohtaa levon/unen merkityksen. Ihan kansalaistason fysiologian ymmärrys tuosta riittäisi, mutta ei. Vedetään viikossa viisi treeniä, koska Mentula ja lepopäivät on saatanasta ja koskaan ei pidetä kevennettyjä viikkoja, koska luullaan että joku vitun maitorahka näkyy heti kyljessä.
Ihan yhtä lailla tätä ilmenee miehillä, vaikka naisia tästä usein syytetään. Kaikki anabolia, hermostollinen/hermolihasjärjestelmän superkompensaatio tapahtuu levossa/unessa sekä ylipäätään kasvuhormonitasojen nousu vaatii laadukasta yöunta sekä lepoa. Nyt puhutaan 8-9 tunnin katkottomista yöunista ja vuosirungossa pitäisi näkyä selviä kevennettyjä viikkoja.
Näin harjoittelun teho sekä elimistön vastaanottokyky harjoittelua kohtaan varmistetaan puhumattakaan terveydellisten ja immuniteettiin liittyvistä tekijöistä. 2-3 kovaa harjoitusta viikkoon ryyditettynä oikeanlaisella muun elämän kuormitustasojen hallinnalla sekä unen maksimoinnilla hakkaa viidesti tai kuudesti viikkoon tehdyt sinnepäin tehdyt hauis-sarjat sun muut ammattikoulupenkkaukset.
Kas kun kukaan ei myy unta tuotteena, mutta jotkut treenilaturit kyllä käyvät kaupaksi, jotka ovat 99% aikamoista lumetta kahvia lukuunottamatta.
Tähän vielä lisäten sen tietyn lihasryhmän levon ja treenin oikeanlainen suhde. Itsellä on yksi tuttu, joka kertoi ennen treenaavansa juurikin joka päivä hullunlailla ja ne kaikkien lihasryhmien väliset syklit ja palautumispäivät olivat aivan liian lyhyitä. Ei siitä tule hevonhelvettiäkään, jos treenaat esim. 5 kertaa viikossa hauista/käsiä, koska se lihas ei ehdi palautua milloinkaan, korjata sitä treenissä tulluttua "vaurioita" ja kasvaa isommaksi.
Tämä tuttuni alkoi sitten tekemään sellaisella syklillä treeniä, että joka toinen päivä oli kylmästi lepopäivä ja niinä treenipäivinä käytiin sitten kaikki lihasryhmät läpi huolella ja ennen kaikkea maltilla. Treenipäivä, lepo, treenipäivä, lepo, treenipäivä, lepo...etc. Lopulta se yksi sykli kasvoi niin pitkäksi, että esim. kahden hauis/käsitreenin välillä oli jopa n. 10-11 päivää väliä, mutta tulosta tuli. Tulosta tuli itse asiassa paljon paremmin, kuin sillä, että kävi 6-7 kertaa viikossa treenaamassa hullun lailla ja vaan esim. pelkkiä käsiä.
Treeniohjelmissa voi olla myös eroa. Se mikä käy jollekin yhdelle tyypille, ei välttämättä käy jollekin toiselle. Pitää löytää se oma rytmi ja se oikeanlainen sykli esim. missä järjestyksessä treenaa, mitä treenaa milloinkin etc. Pyhä kolminaisuus: liikunta, lepo ja ravinto. Ja näistä se lepo on jopa se kaikista tärkein juttu. Ihan nukuttuna unena ja siinä miten usein, niitä eri lihasryhmiä treenaa.
Tekisi mieli sanoa, että eikö tätä vieläkään ymmärrettä tänä päivänä, mutta toisaalta itse voin ehkä antaa synninpäästön esim. nuorille (parikymppisille), jotka ovat juuri aloittaneet voimailun ja salilla käymisen, koska kyllähän se niin menee, että punttisalillakin käynti on myös omalla tavallaan sellaista "koukuttavaa huumetta", johon addikoituu ja koko ajan pitää olla treenaamassa ja pumppaamassa tai muuten se 45 minuutin treenin aikana hankittu pumppi katoaa ja ne lepopäivät saattavat tuntua ihan kidutukselta.
Siinä vaiheessa olisi aivan loistavaa, jos näillä nuorilla lajin parissa aloittaneilla olisi esim. kotona, joku henkilö joka omaa lajistaustaa, on harrastanut treenausta ja salilla käyntiä, osaisia puuttua ajoissa näihin hulluuksiin ja pistää sen rytmin oikeanlaiseksi heti kättelyssä.