Näinä päivinä on erittäin tärkeä yhtye ollut se Camel. Lieneekö yhtyeen vähäeleisyys ollut syynä siihen, ettei se koskaan ole aivan maailman kärkeen mennyt progressiivisessa musiikissa? Yhtyeen melodiat kuitenkin ovat aivan huikeita ja ennen kaikkea selkeitä. Kuten
Rhayader-instrumentaalikappaleessa Snow Goose -levyltä.
Kyllä Camel yleisesti ottaen (diggareiden keskuudessa) lasketaan 70-luvun progen "yhdeksi isoksi", vaikkakin ne suurimmat palstatilat vei muillekin kuin diggareille tutut Genesis, Yes, King Crimson ja Pink Floyd. Camelin Snow Goose on hieno levy, mutta mielestäni bändin klassikkolevy on ylivoimaisesti Mirage. Joka kuuluu siihen harvinaiseen kastiin "kuunneltu liikaa, ei meinaa jaksaa pistää enää soittimeen" (vrt. the Whon Who's Next ja Quadrophenia, Genesiksen Foxtrot, Yesin Yes Album ja PFM:n Cook sekä Storia di un Minuto)
Olen saattanut tästä joskus tänne jo kirjoittaa, mutta itse en oikein ole sopeutunut ajatukseen siitä, että progee olisi muuta kuin tätä "klassista progeeta", mutta turha minun tästä on alkaa pauhaamaan kun selvästikin tuota genreä on nimellisesti laajennettu (jopa!) minusta huolimatta kattamaan hyvinkin laajan valikoiman musiikkia.
Progen diggaamiseen kuuluu olennaisesti tietysti se, kuinka monta monacolaista proge-bändiä kykenee luettelemaan minuutissa, mutta (saattanee kertoa minusta) näitä kuultuani ymmärrän kyllä, miksi Ne Isot Bändit olivat juuri Niitä Isoja Bändejä. Näkisin, että 70-luvulla radiosoitolla/julkisuudella oli parempi korrelaatiosuhde siihen, mitkä bändit tosiaan olivat hyviä.
Toki mainioita poikkeuksia löytyy, ja ehkä vähemmän tunnettuja, mutta ainakin Genesiksestä diggaaville suosittelen ranskalaista Ange-nimistä bändiä, ja etenkin Au-dela du Delire sekä Le cimetiere des Arlequins (en osaa ranskaa, jonnekkin niitä pilkkuja piti kirjainten päälle heittää) lättyjä. Muun muassa
Aujourd'hui c'est la fête chez l'apprenti sorcier ja
Ces gens là, nämä Le cimetiereltä, Au-dela du delireltä en nyt löytänyt kovinta biisiä, Fils de lumiere-tsipaletta. Mutta suosittelen kuuntelemaan.
Mutta yhden aivan ehdottoman poikkeuksen haluaisin esittää, Italian progehirmun ja numero unon PFM:n. Sen olisi tullut olla Niitä Isoja Bändejä, tosin ei ole aivan sitä rareinta osastoa kumminkaan.
Pientä instrumentaaliosiota, livenä luonnollisesti, en löytänyt Cook-versiota.
Mutta joo, tällä hetkellä mennään Van der Graaf Generator-vaihetta, yllättävän pitkää sellaista. Genesis (R.I.P. 1976->) oli se ensimmäinen, ja ollee aina se ensimmäinen. Peter Gabrielin suhteen sen sijaan samaa mieltä kuin Uleåborgir, varsinkin eka levy on mielestäni oikeinkin miellyttävää musiikkia.
Edit: lisätty muutama biisi, linkit vievät YouTubeen.