Viljuri kirjoitti:
Tässä mielessä on täysin "nolla-retoriikkaa" sinun alkaa puhumaan "sorrettujen" puolesta, ja tämä ihan ystävällisellä tasolla.
Myönnän toki, että edustamallesi poliittiselle liikkeelle on keskeistä pitää kiinni vuoden 1918 perinnöstä, koska muuten itsenäisesti ajatteleva ihminen saattaisi huomata, että keisarilla ei ole vaatteita. Katkeruus ja kauna myy, ja tunteiden väärinkäytöllähän perustetaan imperiumeja (vrt. kommunismi ja natsismi).
En ole puhunut tässä threadissa sorrettujen puolesta, enkä puhunut vuoden 1918 perinnöstä. Älä laita sanoja suuhuni, en minäkään laita sanoja suuhusi.
Tämä työn ja pääoman välinen ristiriita ei häviä minnekkään, vaikka kuinka ivattaisi siitä puhuvia kelkasta pudonneiksi ja katkeruutta lietsoviksi.
Jokainen taloustieteitä opiskellut tietää, että rajoittamattomassa kapitalismissa, jota ns. uuslibertanistit havittelevat, Marxin kasaantumis- ja kurjistumisteoriat toteutuvat sitä paremmin, mitä vähemmän yhteiskunta asettaa elinkeinoelämälle ja työmarkkinoille pelisääntöjä. Ei tarvitse kun katsoa USA:n ansiotason kehitystä 80-luvun alusta tähän päivään tai Suomen vastaavaa vuodesta 1992 tähän päivään. BKT:stä valtaosa kiihtyvällä vauhdilla kasaantuu yhä harvempien käsiin ja ns. Working Poor-väestön määrä kasvaa. Eli porukan, jonka reaalitulot LASKEVAT! Lähinnä osa-aika ja pätkätöiden vuoksi.
Ja vielä työn ja pääoman ristiriidasta. Lyhyellä tähtäimellä pääoman etu on, että se kasvaa mahdollisimman paljon mahdollisimman vähällä ja huokealla ihmistyöllä. Työntekijän etu lyhyellä tähtäimellä on saada työstä niin paljon palkkaa kuin mahdollista. Ei tämä ristiriita häviä mihinkään, vaikka esim. kuinka halveksivasti suhtauduttaisiin siitä puhuviin.
Kun suomalainen yritys, joka tekee loistavaa tulosta, kuten Pohjola toissa vuonna, pelkästään oskekurssien vedättämiseksi pistää satoja työntekijöitä pihalle ja vähän myöhemmin ottaa usia työntekijöitä tilalle, niin pitäisikö työntekijöiden kiitollisena todeta, että samassa veneessä ollaan. Johto saa jättioptiot sekä viisikymppinen kassahenkilö ei enää saa mitään töitä.
Tai kun suomalainen yhtiö, joka myös tekee ennätystulosta, ottaa kaikki yritystuet, siirtää kaikki toimintansa Kiinaan ja jättää työtekijät ainakin vähäksi aikaa yhteiskunnan elätettäväksi.
Näiden esimerkkien valossa on sinulta varsin kornia väittää, etteikö työllä ja pääomalla ole ristiriitaa. Ei barrikaadeille tarvitse mennä, mutta edelleenkin olemassaolevat erimielisyydet ratkeavat parhaiten yhdessä tasa-arvoisesti neuvotellen.
Aikalailla kyllä EK:lla on halua saneluuun ja sopimusten purkamiseen. Muka työllisyyden nimissä. Ja vitut. Jotta Suomi olisi kilpailukykyinen työvoimakustannuksissa esim. Slovakialle, niin palkat olisi laskettava kymmenesosaan. Tietokoneinsinöörin palkka olisi 500€/kk. Mitenköhän sillä liksalla asuisi, söisi ja maksaisi opintovelat?