Toki, jos aina saisi numeroidun kuitin, ja ovimies olisi velvollinen tilittämään kannat jollain muotoa, niin juttu voisi toimia. Esim pienemmissä kaupungeissa homma toimii kaveripiirien hoitamana jne. Siis Pena tekee vuorolistat, ja jokainen laittaa rahat (tai vuoroon osallistujat tasaavat) omaan taskuun.
Ennenhän se menikin noin, nykyäänhän tilanne on muuttunut kovasti. Syynä siihen verottajan vastaisku, jolla halusi päästä veroja kiertävistä portsareista eroon. Onnistuikin kai jotenkin tuo homma, en osaa niin tarkkaan sanoa, mutta ainakin käytännöt Helsingissä muuttuivat kovasti.
Eli tuossa nykyinen malli:
Palvelurahojen verotus
Huomioitavaa on se, että jos vahtimestari on suorassa työsuhteessa ravintolaan (tai muuhun yritykseen), eteismaksut ja palvelurahat ovat yrityksen tuloa, josta pitää maksaa alv (23%). Palvelurahat eivät myöskään ole vahtimestarin suoraa tuloa, vaan ne menevät siis ravintolan tuloksi ja ravintola sitten maksaa palkan vahtimestarille, maksaen siitä ihan normaalit tellit sun muut ja ottaen välistä ennakonpidätyksen. Tippi ei kuulu yrityksen myyntiin ja on myös alvitonta. Siitä vahtimestarin (tai tarjoilijan) tulee itse maksaa vero ilmoituksensa mukaisesti.
Tämä muutos (käsittääkseni) poisti lähes kaikki suoraan ravintolan palkkalistoilla olevat vahtimestarit, ja nykyään joka ovella narikka on ulkoistettu, kuten myös järjestyksenvalvonta ilman narikkaa. Syyt varmaan jokainen ymmärtää.
Lisäksi tuota veron maksua noista eteispalveluista jopa valvotaan nykyään, joten sitä narikkaa ei saa heitettyä enää verottomana taskuun ja senkin takia niitä kuitteja ihan oikeasti saa jos haluaa. Toki noissa portsaripalveluja tarjoavissa firmoissa on mukana sitten ihan mitä sattuu porukoita, joista varmasti osa menee sinne harmaalle vyöhykkeelle. Todennäköisesti jossain välissä aletaan vaatia myös ravintoloitsijalta jotain vastuuta siitä, kuka sitä ovea pyörittää ja hoitaako kyseinen alihankkija vastuunsa miten. Tai siis toivottavasti.