Vaikka P-Korean ydinkokeet ovatkin skaalan pienimmistä päästä, niin se ei silti tarkoita että ne olisivat teknisesti niin edistyneitä (pienirakenteisia) että ne sopisivat ohjuksiin. Luulisin että Kiina reagoi ennen kuin P-Korkea ennättää kehittämään ydinasettaan käytännöllisempään muotoon.
Sehän tässä usein on ongelmana ollutkin että ajatellaan, että "no ei ne nyt vielä viiteenkymmeneen vuoteen osaa mitään sellaista rakentaa". (Kiina, Intia, Pakistan, Israel) Kaikki tarvittava tieto ja tekniikka on olemassa niin Pohjois-Koreassa kuin Suomessakin. Ei ydinaseen kehittely suunnitteluvaiheesta valmiiseen aseeseen vie kuin kenties kymmenen vuotta, jos kyse on vetypommista niin tritiumin keräämislaitosten rakentaminen ja fissiokäynnistyksen laskeminen (ja fissioitavan aineen rikastus, jos ei ole ydinvoimaloita) kenties ottaa hieman enemmän aikaa, mutta eiköhän Pohjois-Korella sekin vaihe ole jo ohitettu.
Mitä kuusikymmentä vuotta sitten tehtiin asian parissa kymmenen vuotta, ei nykyisillä välineillä ja tiedolla ota aikaa kauankaan. Suomellakin olisi hyvä mahdollisuus rakentaa ydinase muutamassa vuodessa, mutta sillä kun ei Suomi mitään hyötyisi. Ainoa mikä toimisi ajan rajoitteena olisi riittävien raaka-aineiden hankinta.
Ydinaseen rakennus ei vaadi mitään sellaista, mihin ei Pohjois-Korealla olisi mahdollisuutta, pitkän kantaman ohjukset vaativat jo hieman enemmän, mutta niitäkin niillä peijooneilla taitaa jo olla.
Enpä ihmettelisi, vaikka tämä kyseinen ydinkoe olisi tehty miniatyyrimallina. Kyllähän mm. Ranskalla oli mahdollisuudet tehdä suurempiakin ydinkokeita alkutaipaleella. Yhdysvalloilla nyt oli aina kovat piipussa alkuun, mutta he olivatkin alan pioneereja.
Tuntuu, että tässä helposti ajatellaan, että nälkäinen kehitysmaa yrittää tehdä puukepistä avaruusalusta, mutta asia ei suinkaan ole sillä lailla. Jokaisesta maasta löytyy niitä, joille ydinaseiden suunnittelu, rakennus ja tutkiminen on mukavaa asianharrastusta. Myöskin koulutuksen tasoa aliarvioidaan helposti. Pohjois-Korean kaltaisessa yhteiskunnassa on helppo erotella lahjakkuudet omiin kouluihinsa ja syytää raha ja tietämys "eliittikouluihin". No niinhän käy toki myös demokraattisissa kapitalistisissa yhteiskunnissa, mutta vain hieman eri syistä.
Ydinase on rakennettu ennenkin kehnoilla välineillä ja pienellä tietämyksellä pienessä ajassa. Nyt takana on valtava tietämys, valtava rahallinen panostus, ja valtavasti on tekniikka kehittynyt, kyllä myös siellä takapajuisessa Pohjois-Koreassa.
Ja mistä edes voisimme tietää, onko P-K:n ydinase ollut "epäkäytännöllisessä muodossa". Siinäpä se, emme juuri mistään.
En siis tätä sano sillä, että voi pirulainen, nytkö tuli ydinsota, sillä epäilenpä hieman, ettei Pohjois-Korea sitä varten ydinasetta tehnyt, että tekisi sillä kansanitsemurhan. Sanon vain, että on niitä ydinaseita ennenkin tehty, eikä kovin moni koe ole epäonnistunutkaan. Lukuunottamatta Venäjän ensimmäistä vety-pommia, mutta sekin epäonnistui vain sillä, että tuotti liikaa energiaa.