Pohjois-Koreasta ydinasevaltio

  • 149 778
  • 717
Suosikkijoukkue
KK
En tiedä, kuinka luotettavasta tekstistä on kysymys, mutta aika karua luettavaa.

http://rense.com/general37/nkorr.htm
Minusta tuntuu, että tämä on tarkoitettu PK:n omille sotilaille pönkittämään luottamusta ja itsetuntoa, että heillä olisi jotain mahdollisuuksia EK:ta ja USAa vastaan. Kyllähän kaikki tietää, että PK:n kalusto on todella alkeellista. Ainut asia mikä etelää pelottaa on täälläkin jo mainutti perus IT:n ja tykistön laajuus ja sijoittelu. Mäkistä maastoa josta niitä IT-tykkejä ja tykistöä on vaikea havaita. Tosin USA ja EK todennäköisesti tekisi ilmaiskut yöllä, koska PK:n IT perustuu näköhavaintoihin.
 

Pausima

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Wild
Itsehän en asiasta mitään tiedä, mutta tuli vaan mieleen, että vois kuvitella, että Soulissa ois vuosien saatossa valmistauduttu siihen pohjoisnaapurin pimahtamiseen. Luulisin, että kaupungissa on jokunen pommisuoja ja jokseenkin yksityiskohtaset evakuontisuunnitelmat. Tai ainakin minä olisin valmistautunut.
 

paki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Itsehän en asiasta mitään tiedä, mutta tuli vaan mieleen, että vois kuvitella, että Soulissa ois vuosien saatossa valmistauduttu siihen pohjoisnaapurin pimahtamiseen. Luulisin, että kaupungissa on jokunen pommisuoja ja jokseenkin yksityiskohtaset evakuontisuunnitelmat. Tai ainakin minä olisin valmistautunut.

Varmasti on, mutta Soulissa ja sen esikaupunkialueella taisi asua jopa puolet E-Korean väestöstä eli 25 miljoonaa ihmistä. Sellainen väkimäärä kun on kyseessä, niin varmasti henkilövahingot nousevat suuriksi jos pommitus alkaa vaikka jokaisen pilvenpiirtäjän kellarissa olisi oma pommisuoja.
 

pikkuvaimo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Dallas, Puustinen ja NATO
Anyway, en kyllä haluaisi olla Soulissa tällä hetkellä, itseasiassa en koko Korean niemimaalla, en edes koko Aasiassa..

Mikäs ny niin kovaa jännittää, ettei koko Aasiaan voisi mennä? Kuulutko siihen joukkoon, joka oikeasti ja aidosti pelkää ydinsotaa? Ehkä tuo Soul on sellainen, johon juuri nyt en matkustaisi (tai miksei sinnekin, kohta Ping-Pongin bluffi paljastuu), mutta en näe mitään syytä, miksei vaikkapa eteläiseen Etelä-Koreaan voisi matkustaa.

E: Eikö ne ny perkele voisi jo lopettaa isottelun, tai sitte aloittaa sen sodan. Eikö siitäkin ole jo monta päivää, ku Pohjoislaiset kehui että "sota alkaa viimeistään huomenna". Nyt vittu vähän actionia! Hemmetti mitä vässyköitä, taitaa nykypäivän diktaattorit olla ihan eri vesillä pestyjä kuin ennenvanhaan. Taitaapi tämä Kim Jong Ugh vai mikä vittu olikaan, olla pesunkestävää pullamössö-sukupolvea, muutenkin kuin vatsanympärykseltä ja poskien leveydeltä.. Ei muuta kuin Suomen puolustusvoimien varusmiespalvelukseen vähän miehistymään. Saatana että ottaa pattiin, kun ei yhtä sotaa tohdita aloittaa.
 
Viimeksi muokattu:

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ehkä tuo Soul on sellainen, johon juuri nyt en matkustaisi (tai miksei sinnekin, kohta Ping-Pongin bluffi paljastuu), mutta en näe mitään syytä, miksei vaikkapa eteläiseen Etelä-Koreaan voisi matkustaa.

Taitaapi suurin osa lennoista kuitenkin mennä Soulin kautta, joten eteläiseenkin Etelä-Koreaan mentäessä on suuri todennäköisyys olla tuolla rajan lähellä...

En minäkään tästä sotaa usko tulevan, mutta ymmärrän toki, että tuolla suunnalla tilannetta seurataan jonkinlaisella jännityksellä. Se hyvä puoli tässä on, että Venäjä ja Kiinakin näyttävät nyt hylänneen Pohjois-Korean, joten se joutuu käymään uhoamiskampanjaansa yksin. Räjähdysherkässä tilanteessa on kuitenkin aina se riski, että yksikin virhe tai väärintulkinta komentoketjussa voi saada aikaan tilanteen, josta ei ole paluuta.
 

pikkuvaimo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Dallas, Puustinen ja NATO
Taitaapi suurin osa lennoista kuitenkin mennä Soulin kautta, joten eteläiseenkin Etelä-Koreaan mentäessä on suuri todennäköisyys olla tuolla rajan lähellä...

Koneenvaihto Soulissa ei tarkoita Souliin matkustamista. Uskon että ymmärsit pointtini, joten miksi siihen väkisin halusit takertua? Tai antaa olla, menee offtopiciksi.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Koneenvaihto Soulissa ei tarkoita Souliin matkustamista. Uskon että ymmärsit pointtini, joten miksi siihen väkisin halusit takertua? Tai antaa olla, menee offtopiciksi.

Kunhan vain heitin... jos Soulissa alkaa tulla kuumat oltavat, ei tuolta kentältäkään välttämättä lennellä. Siksi eteläisen Etelä-Koreankin matkat voivat vähän "venähtää", jos paha tilanne tulee...

Mutta ei tässä olut tarkoitus mitenkään saivarrella tai vittuilla. Pahoittelut, jos sait sellaisen kuvan. Henkilökohtaisesti uskaltaisin lähteä Souliinkin tällä hetkellä, jos olisi sinne suunnalle menoa, mutta tilanne voi muuttua pikaisestikin.

Oma veikkaukseni on, että tilanne rauhoittuu noin kuukauden kuluessa. Jonkinlainen kireä tasapainotila jää jäljelle, mutta uutta tilanteen kiristymistä ei tule. Voi hyvinkin olla niinkin, että tämä nuorempi Kim on edeltäjiään radikaalimpi, ja harrastaa siksi lihasten pullistelua. Kuitenkin kokeneemmat kenraalit - joiden spekuloidaan olevan todellisia vallanpitäjiä - tajuavat, että sotatilanteeksi eskaloituminen olisi itsemurha. Siksi tilanteen ei anneta kiristyä liikaa.
 

stunt cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks, HPK
En tiedä puhutaanko tässä Neukkujen T-62:sta vai jostain Kiinalaisten Type 62:sta mutta kummassakin tapauksessa mennään aika karmealla tavalla pieleen.

Ensinnäkin, minun on hyvin vaikea uskoa että tykki on haupitsi-luokan 155mm, näitä ei löydy kuin jostain erikoistankeista (esim. Saksalaisten Sturmtigerista), NL:n tykit olivat pääsääntöisesti 100-125mm kylmän sodan aikana.

Vielä vaikeampi on uskoa että Pohjois-Korealla on kuuttakymppiä kulkeva tankki jossa on seitsemänkymmentäsenttiä (!!!!) panssaria. Vaikka puhuttaisiin efektiivisestä panssarista (kulma otettu huomioon) niin ei olla lähelläkään noita lukuja missään Neukku-tankissa (tai missään tankissa ylipäätänsäkään).

Jos joku haluaa uskoa että NK:n pojat ovat hitsanneet normi T62:een sellaset 60 senttiä lisää rautaa keulalle ilman että nopeus tippuu yhtään (puhumattakaan siitä ettei mikään alusta/jousitus kestä tuollaista) niin ihan vapaasti.

Normi T-62:sta vedetään keulasta läpi käytännössä jokaisella läntisellä MBT:llä ilman suurempia ongelmia, jopa 2km etäisyyksiltä.

Pohjois-Korean ja USA:n tankkeja vertailtaessa läntinen teknologia on täysin ylivoimaista. Verrattaessa M1A2SEP tai M1A1AIM Abramsia pohjoiskorealaisiin T-62 ja T-72 tankeista jalostettuihin Chonma-ho ja Pokpung-ho tankkeihin ovat USA:n tankit täysin eri vuosikymmeneltä. Abramsit ovat liikkuvuudeltaan, tulivoimaltaan, panssaroinniltaan, johtamisjärjestelmiltään ja pimeätoimintakyvyltään täysin ylivoimaisia. Vaikka Abramsit ovat painoltaan lähes kaksinkertaisia T-62 ja T-72 vaunuihin, Abramsien ajettavuus, voimansiirto ja iskunvaimennus takaavat ainakin käytännössä nopeamman offroad -ajon.

Panssarointia vertailtaessa M1 Abramssin uusimmilla versioilla panssaroinnin arvioidaan antavan edestä päin suojan 950 mm kineettistä energiaa vastaan ja noin 1650 mm kemiallista energiaa vastaan. Abramsien suojaus perustuu uraanisydän panssariin. Eli teräs, lasikuitu, kumi, hiilikuitu -kerroksien lisäksi panssarin sisältä löytyy erittäin raskasta köydytettyä uraania. (tarkkaa koostumusta ei tiedä kukaan).

Nippelitietona panssarin kulma uskoakseni heikentään tälläisten kerrosrakenteisten panssarien tehoa. Eli 0 asteen kulmassa osuvaa ammusta vastaan panssari toimii tehokkaammin kuin vaikka 30 asteen kulmassa osuvaa. Tämä tietysti eroaa eri ratkaisujen välillä, mutta Leopard 2A4 vaunussa pitänee kutinsa.

Eli suomennettuna tykeillä pääsääntöisesti ammutaan kineettiseen energiaan perustuvia alikaliiperi ammuksia (HESH tai HEAT-ammuksien ollessa tehottomampia). Ohjukset puolestaan perustuvat suunnattuun räjähdysvaikutukseen eli kemialliseen energiaan (HEAT). Vertailun vuoksi suomen "ikivanhat" Leopardit tarjoavat edestä päin jotain 700 mm KE ja 1000 mm CE suoja-arvoja.

Aiemmin lainatussa artikkelissa mainittiin NK:n tankkien suoja-arvoksi 700 mm. Tämä on ihan hyvä arvio, mutta se tarkoittaa pelkästään kemiallista energiaa vastaan. Tämäkin tarkoittaa pelkästään ERA- aktiivipanssarilla varustettuja vaunuja (yksinkertaistettua vaunun varsinaisen panssarin päällä muoviräjähdetiilejä). Kineettistä energiaa vastaan suoja-arvo on todennäköisesti jotain 350 - 400 mm luokka homogenistä terästä. Eli pohjoiskorean tankit ovat käytännössä paperia länsimaallaiselle tykeille ja ohjuksille. USA:n tankkien ollessa etusektorista "haavoittumattomia" myös länsimaallaiselle teknologialle.

Pohjoiskorean ammusteknologia on myös varmasti reilusti läntisiä valtoja ja venäjää jäljessä. Eli pohjoiskorealaisilla ammuksilla ei varmasti saavuteta vastaavaa läpäisyä, kuin "alkuperäisillä" venäläisillä ammuksilla.
 
Viimeksi muokattu:

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool

Meinasin ensin kirjoittaa, että ei kai nyt kukaan enään nykyaikana taistele panssarivaunuilla, koska niiden tuohoaminen on helpohkoa, varsinkin kun suhteuttaa asian tankin hintaan, mutta sitten tajusin, että tässähän verrataan kahta maata, joilla on varaa tapattaa tankkimiehistöjään mielinmäärin. Toki en myöskään ole Korean niemimaan topografian asiantuntija, joten en tiedä missä määrin maasto suosii tankkisodankäyntiä. Ilman muuta P-Korea on pahasti jäljessä teknologiassa. Suuri into tosin saattaa johonkin mittaan asti paikata asiaa, mutta kalliiksi kapina tulisi (puolin ja toisin).
 

TAM

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers
Jos tarkastellaan Irakin ja Serbia sotaretkiä niin länsiliittouma on vienyt "pudotussodan" ilmataisteluissa todella selkeällä erolla. Serbian ilmavoimat eivät pudottaneet ainoatakaan NATO-konetta, ilmatorjunta pudotti yhden F-117A:n ja ilmeisesti pari helikopteria. Suurimmat kalustotappiot koituivat onnettomuuksissa. Irakin ensimmäisen sotaretken aikana Irakin ilmavoimat pudotti muutaman länsikoneen ja ilmatorjunta (muistaakseni) kaikkiaan reilut 50 lentokonetta ja helikopteria.

En nyt enää tarkkaan muista kaikkia käänteitä näissä mainituissa konflikteissa, mutta eikös Serbiassa ilmaoperaatio kestänyt kolmisen kuukautta? Ja tietysti ensimmäinen Irakin kahina kokonaisuudessaa puolisen vuotta?
Pohjois-Korea on tosiaan varsin vuoristoinen paikka ja ammusaseistusta ilmeisen paljon. Lisäksi on käsittääkseni ohjuspuolella ainakin vanhempaa Neuvostokalustoa (SA-2, SA-3, SA-5, SA-6, SA-7, SA-17, ??) varsin reippaasti. Vaikka teknisesti nuo kaikki laitteet eivät ole enää ihan maailman huippua, niin silti ne on ilmaoperaatiossa otettava huomioon uhkina, jotka on tuhottava (SA-3:llahan se F-117 otettiin alas serbien toimesta vaikka tuuriakin ilmeisesti oli mukana. EDIT: Ja Bukilla tietysti Georgiassa venäläisiä muutama, mutta siinä voi katsoa hyökkääjät vähän peiliinkin). Olalta laukaistavia ohjuksia lienee myös vastassa paljon.
Vaikka Yhdysvallat ja Etelä-Korea iskisivätkin voimalla ilmasta käsin, niin ei tuon ilmapuolustuksen lamauttaminen ihan päivässä tai kahdessa onnistu. Ja edelleenkin 25 miljoonaa eteläkorealaista asuu siinä rajan pinnassa välittömän tykistö- ja rakettitulen uhan alla. En keksi yhtään hyvää syytä miksi Etelä-Korea (tai Yhdysvallat) haluaisi aloittaa sodan.
Ja toisaalta pidän Pohjois-Korean uhoamista taas vain uhoamisena... jossa tosin on se riski, että jonkun väärinkäsityksen tai vastaavan seurauksena sieltä tehdään vahingossa ensimmäinen isku.
 
Viimeksi muokattu:

julle-jr

Jäsen
Anyway, en kyllä haluaisi olla Soulissa tällä hetkellä, itseasiassa en koko Korean niemimaalla, en edes koko Aasiassa..
Näillä näkymin reilun viikon päästä on lähtö E-Koreaan työreissulle. SA-intin sadeviitta ja havu vaan laukkuun niin kyllä tuollakin pärjää. Tunnollinen insinööri tekee mitä vain suomalaisen vientiteollisuuden puolesta.
 

stunt cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks, HPK
Meinasin ensin kirjoittaa, että ei kai nyt kukaan enään nykyaikana taistele panssarivaunuilla, koska niiden tuohoaminen on helpohkoa, varsinkin kun suhteuttaa asian tankin hintaan, mutta sitten tajusin, että tässähän verrataan kahta maata, joilla on varaa tapattaa tankkimiehistöjään mielinmäärin. Toki en myöskään ole Korean niemimaan topografian asiantuntija, joten en tiedä missä määrin maasto suosii tankkisodankäyntiä. Ilman muuta P-Korea on pahasti jäljessä teknologiassa. Suuri into tosin saattaa johonkin mittaan asti paikata asiaa, mutta kalliiksi kapina tulisi (puolin ja toisin).

Tankit ovat edelleen tehokas asejärjestelmä ja tankkien tuhoaminen on vaikeaa. Käytännössä tankin tuhoaminen onnistuu nykyään ainoastaan jättimäisillä tienvasrsipommeilla ja miinoilla tankkien panssaroinnin antaessa hyvän suojan panssarintorjuntaohjuksia ja sinkoja vastaan. Edestäpäin moderneimmat tankit tarjoavat hyvän suoja-arvon jopa RPG-29 sinkoa vastaan. (tehokkain pst-ase, mitä joltain Iranilta tai P-korealta voi löytyä)

Perinteisen vahvan panssaroinnin lisäksi tankkeihin on tullut aktiivisia suojausjärejstelmia, kuten IMI:n Iron Fist, jotka edelleen parantavat taisteluvaunujen suojaa-arvoa entisestään. Nykyaikaisten taisteluvaunujen, (esim. Merkava IV, Abrams, Leopard 2) liikkuvuus, suoja-arvo ja tulivoima pitävät tankit edelleen yhtenä tärkeimmistä asejärjestelmistä. Itseasiassa IFV-vaunujen kehitys on viimeaikoina suuntautunut telapuolella vahvasti kohti taisteluvaunujen suuntaan, painon ja suoja-arvon suhteen mitattuna.

Pyöra-alustaisien keveämpien miehistönkuljetusvaunujen trendi on ollut laskeva suoja-arvon kasvattaessa merkitystään. Viimeaikaisiet konfliktit, Irak 1 ja 2 erät, Libanon 2006 ja Afganistan ovat osoittaneet panssarivaunujen tehokkuuden. Afganistanissa panssarivaunuja ei ole ollut paljoa käytössä, mutta ne harvat mitkä ovat olleet, ovat osoittautuneet todella tärkeiksi.
 

Karhunkulta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Skellefteå AIK
Näillä näkymin reilun viikon päästä on lähtö E-Koreaan työreissulle. SA-intin sadeviitta ja havu vaan laukkuun niin kyllä tuollakin pärjää. Tunnollinen insinööri tekee mitä vain suomalaisen vientiteollisuuden puolesta.

Muista heittää viitta, nasse ja foliohattu päähän jo koneesta poistuessa. Siihen vielä suojaviitan selkään Kim Jong-Unista sikapiirros, niin suomalainen vientiteollisuus kukoistaa ja pojat ostaa sulta housutkin jalasta!
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Pyöra-alustaisien keveämpien miehistönkuljetusvaunujen trendi on ollut laskeva suoja-arvon kasvattaessa merkitystään. Viimeaikaisiet konfliktit, Irak 1 ja 2 erät, Libanon 2006 ja Afganistan ovat osoittaneet panssarivaunujen tehokkuuden. Afganistanissa panssarivaunuja ei ole ollut paljoa käytössä, mutta ne harvat mitkä ovat olleet, ovat osoittautuneet todella tärkeiksi.

Aikamoista yleistämistä noiden maastojen perusteella. Tottakai Irakin maasto suosii tankin käyttöä. Sen sijaan Libanonissa Israel koki huomattavasti odotettua suurempia tappioita mikä saikin vauhdittamaan Iron Fistiä. Toki tankilla voi olla maastosta riippuen suurikin arvo (esim aavikolla tai pelloilla missä näkyvyys on kilometrejä), mutta vastaavasti peitteisessä maastossa sen suojaaminen vaatii paljon jalkaväeltä. Kun ykköskorin tankki maksaa neljästä viiteen miljoonaa taalaa ja RPG 29 vajaan tonnin, niin luulisi suurvaltojenkin pohtivan mihin tankkejaan käyttävät. Israelilaiset ainakin miettivät. Monestakin syystä Afganistanissa tankkeja on käytetty lähinnä hinaamaan muuta kalustoa.

Kuitenkin Korean nimimaalla saattaa olla edelleen käyttöä tankeille. Kyllähän ne antavat hyökkääjälle tulitukea. Historian kokemukset vaan osoittavat, että ilman ilmaylivoimaa tankit ovat hyvin haavoittuvaisia jalkaväkeä vastaan jopa avoimessa maastossa (esim Jom Kippurin sota). Koreassa edellytykset ilmaylivoiman saamiseen toki jenkeillä ovat olemassa.
 

Carlos

Jäsen
Edestäpäin moderneimmat tankit tarjoavat hyvän suoja-arvon jopa RPG-29 sinkoa vastaan. (tehokkain pst-ase, mitä joltain Iranilta tai P-korealta voi löytyä)

En ole telapuolen miehiä niin pitää kysyä, miten hyvin nämä suojat toimivat miehistön kohdalla? Luulisi että vaikka joku moderni tankki kestäisi (esim keulasta) jonkun PST-ohjuksen, niin mitä miehistölle tapahtuu sisällä semmoisen osuessa? Kuvittelisin että hiukkasen voi tulla pää kipeäksi vaikkei vaunu tuhoutuisikaan?
 

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
Yksi skenaario joka pompahti mieleeni on se että Soulin soraläjittämisen lisäksi P-Korea voisi tehdä ihan kiusaa maailmantaloudelle nukettamalla Tokion(jos ovat saaneet ydinlatauksen niihin keskimatkan ohjuksiinsa, mikä taitaa vielä olla epätodennäköistä), ainakin muutamia vuosia sitten katselin jonkun BBC:n dokumentin jossa esitettiin että pelkästään tarpeeksi voimakas maanjärjistys joka iskisi Tokioon saisi aikaan voimakkaita reaktioita japanilaisissa sijoittajissa.
 
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Yksi skenaario joka pompahti mieleeni on se että Soulin soraläjittämisen lisäksi P-Korea voisi tehdä ihan kiusaa maailmantaloudelle nukettamalla Tokion(jos ovat saaneet ydinlatauksen niihin keskimatkan ohjuksiinsa, mikä taitaa vielä olla epätodennäköistä).
Samalla logiikalla Neuvostoliitto olisi voinut tehdä viisi vuosikymmentä sitten pientä kiusaa markkinatalousjärjestelmälle ja pahoille kapitalisteille eskaloimalla Kuuban kriisin globaaliksi, rajoittamattomaksi ydinsodaksi. Jostain syystä (ks. MAD) Hruštšov ja kumppanit jättivät kuitenkin kyseisen manööverin väliin, vaikka kaikki fasiliteetitkin olivat olemassa - toisin kuin P-Korealla.
 

TAM

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers
Vai olisiko totaalisen ilmaherruuden saaminen kuitenkin niitä mahdollisen sodan helpoimpia ja nopeimpia juttuja?

Mitä tarkoitat tässä totaalisella ilmaherruudella? Ehkä Pohjois-Korean ilmavoimat eivät pysty pitkään lentämään, mutta eiköhän ilmatorjunta pysty haittaamaan ilmaoperaatioita hyvinkin kauan.
Kaivelin tuossa enemmän tietoja tuosta entisen Jugoslavian NATO-operaatiosta vaikkei sitä nyt suoraan voikaan tähän tilanteeseen verrata. Kuitenkin siellä ilmaoperaatio alkoi 24. maaliskuuta 1999. Viimeinen merkintä pudotetusta Jugoslavian ilmavoimien koneesta (MiG-29) näytti olevan 3. toukokuuta eli aika pitkään on pystytty pitämään kone ainakin piilossa. Ja samoin ilmatorjunta on vielä toukokuun alussa pudottanut F-16:n ja vaurioittanut A-10:ä. Eli edelleenkin olen sitä mieltä, että Pohjois-Korean ilmapuolustusta ei mitenkään voida täysin lamauttaa päivässä eikä parissa... ennemminkin puhuttaneen viikoista.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Yonhap: Pohjois-Korean ohjukset laukaisualustalla | Ulkomaan uutiset | Iltalehti.fi

Epäilevät että kuun puolivälissä saattaa jysähtää, kun on Kim Il-sungin syntymäpäivä.

Jeps, mutta todennäköisesti jysäytys on vain ohjuksen testaamista, eli se ammutaan ilmeisesti Japanin yli mereen. Toki tuokin on tarpeeton provokaatio, mutta ei silti aiheuta vielä sodan syttymistä. Eiväthän nuo jokunen aika sitten tapahtuneet Etelä-Korean aluksen upottaminen tai etelä-korealaisen saaren ampuminen tykistöllä saaneet sotaa aikaan, vaikka ne olivat vielä kertaluokkaa vakavampia toimia.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Viimeaikaisiet konfliktit, Irak 1 ja 2 erät, Libanon 2006 ja Afganistan ovat osoittaneet panssarivaunujen tehokkuuden.

Kaikissa näissä konflikteissa on ollut ehdoton ilmaherruus. Ennen sen saavuttamista niitä panssareita tuskin Koreassakaan liikkeelle laitettaisiin. Länsimaissa on kansalaisten keskuudessa aika pieni toleranssi bodycountille.
 

stunt cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks, HPK
Aikamoista yleistämistä noiden maastojen perusteella. Tottakai Irakin maasto suosii tankin käyttöä. Sen sijaan Libanonissa Israel koki huomattavasti odotettua suurempia tappioita mikä saikin vauhdittamaan Iron Fistiä. Toki tankilla voi olla maastosta riippuen suurikin arvo (esim aavikolla tai pelloilla missä näkyvyys on kilometrejä), mutta vastaavasti peitteisessä maastossa sen suojaaminen vaatii paljon jalkaväeltä.
Libanonissa israelilaiset kokivan tappioita hyökätessään taitavasti linnoitettuja asemia vastaan. Hizbollah oli hyvin valmistautunut taktisesti ja materiaalisesti ja pystyi tarjoamaan hyvän vastuksen. Miten kuvittelet tälläisen operaation onnistuvan ilman tankkeja? Yksinkertaisesti vastaavaa hyökkäystä ei voitaisi tehdä ilman tankkeja. Miten hyökkäys tehtäisiin edes ilman tankkeja. Human-wave aaltonako kohti linnoitettuja asemia?

Tankit ovat käyttökelpoisia myös peitteisessä maastossa. Esimerkiksi kaupunkitaisteluissa tankit ovat taktisesti oikein käytettynä erittäin arvokkaita. Tankit ja jalkaväki taitavalla yhteistyöllä taavat paljon paremman suorituskyvyn, kuin kumpikaan aselaji pelkästään yksin.

Kuitenkin Korean nimimaalla saattaa olla edelleen käyttöä tankeille. Kyllähän ne antavat hyökkääjälle tulitukea. Historian kokemukset vaan osoittavat, että ilman ilmaylivoimaa tankit ovat hyvin haavoittuvaisia jalkaväkeä vastaan jopa avoimessa maastossa (esim Jom Kippurin sota). Koreassa edellytykset ilmaylivoiman saamiseen toki jenkeillä ovat olemassa.
Jom Kippurin sota ei kelpaa esimerkiksi tankkien haavoittuvuudesta. Ennen Jom Kippurin sotaan uskottiin, että liikkuvuus takaakaa tankeille riittävän suojan. Jom Kippurin sota oli ensimmäinen sota, jossa pansarintorjuntaohjuksia käytettiin laajasti. Sodan jälkeen panssarintorjuntaohjusten uhkaan vastattiin keittämällä ERA-panssarit ja kerrosrakenteiset panssarit, jotka takasivat "täyden" suojan panssarintorjuntaohjuksilta.

Tankit ovat edelleen erittäin tärkeä aselaji. Sotilaallinen suorituskyky on pitkälti kiinni siitä, että eri aselajeja pystytään käyttämään hyvässä yhteistyössä tukemaan toisiaan. Tämän lisäksi käytössä olevia paloja tulee pyrkiä käyttämään taktisesti vastustajaa tehokkaammin.

Carloksen kysymykseen liittyen, uskoisin, että miehistölle ei koidu juuri mitään vaikutusta läpäisemättömästä osumasta. Eli pää ei ole kipeä. Nykyaikaiset tankit on suunniteltu pitkälti miehistön hengissäpysymisen lähtökohdasta. Esimerkiksi ensimmäisessä Irakin sodassa 23 Abrams tankkia tuhoutui tai vaurioitui. Näissä tankeissa kukaan miehistön jäsen ei kuollut ja haavoittumisiakin tuli vain muutama. [Lähteenä wikipedia.]
 

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
Mitä tarkoitat tässä totaalisella ilmaherruudella? Ehkä Pohjois-Korean ilmavoimat eivät pysty pitkään lentämään, mutta eiköhän ilmatorjunta pysty haittaamaan ilmaoperaatioita hyvinkin kauan.
Kaivelin tuossa enemmän tietoja tuosta entisen Jugoslavian NATO-operaatiosta vaikkei sitä nyt suoraan voikaan tähän tilanteeseen verrata. Kuitenkin siellä ilmaoperaatio alkoi 24. maaliskuuta 1999. Viimeinen merkintä pudotetusta Jugoslavian ilmavoimien koneesta (MiG-29) näytti olevan 3. toukokuuta eli aika pitkään on pystytty pitämään kone ainakin piilossa. Ja samoin ilmatorjunta on vielä toukokuun alussa pudottanut F-16:n ja vaurioittanut A-10:ä. Eli edelleenkin olen sitä mieltä, että Pohjois-Korean ilmapuolustusta ei mitenkään voida täysin lamauttaa päivässä eikä parissa... ennemminkin puhuttaneen viikoista.

Ongelma tietysti tässä vertauksessa on se että nyt lähdetään siitä olettamuksesta että P-Korea on iskenyt ensin ja tappanut huomattavan määrän Etelä-Korealaisia/Japanilaisia/Amerikkalaisia siviilejä ja käyntiin lähtee hiukan toisen mittakaavan operaatio kuin Balkanilla, missä voimankäytössä Naton taholla oli kuitenkin aika vahvojakin rajoitteita, mitä Koreassa tuskin tuossa skenaariossa nähtäisiin.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
missä voimankäytössä Naton taholla oli kuitenkin aika vahvojakin rajoitteita, mitä Koreassa tuskin tuossa skenaariossa nähtäisiin.

Kuten olisi täälläkin... Kiina.

eihän tätä konfliktia voi käsitellä ilman Kiinaa. Vaikka Kiina ei nyt olekaan asettunut PK:n puolelle, ei se taatusti kovin hyvällä katso rajansa tuntumassa tehtäviä isoja sotilasoperaatioita. Kiina on suurvalta, ja sellaisena sitä pitää tässä tilanteessa myös kohdella, niin diplomatiassa kuin taistelutoimintaskenaarioissa
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös