Jep jep.
Yksi asia, minkä moni tuntuu unohtavan: sodan hinta mm Etelä-Korealle olisi pahimmillaan todella, todella karu. Soulin sijainti suhteellisen lähellä rajaa ja toisaalta Pohjois-Korean tykistön suuri määrä johtaisi tilanteeseen, jossa koko E-Korean pääkaupunki olisi mahdollista muuttaa soraläjäksi parissa vuorokaudessa.
Kenttätykki-pattereilla on nimittäin - vanhakantaisuutensta lisäksi - myös hyviä puolia. Jos kenttätykistöä on paljon ja se on sopivasti siroteltuna, on sen täydellinen tuhoaminen täsmäiskuilla liki mahdotonta.
Nämä yllä esittämäni pari seikkaa eivät muuten ole omia mielipiteitäni, vaan Maanpuolustuskorkeassa töitä tekevän asiantuntijan arvioita.
Se on totta, että Pohjois-Korean tykistö (kenttätykit, telatykit ja raketinheittimet) muodostaa olennaisen osan maan tulivoimasta ja siitä on huomattavan suuri osa sijoitettu maan eteläosiin joko suoraan iskuetäisyydelle Soulista tai iskuetäisyydelle Etelä-Korean pohjoisosista. tykistö muodostuu seuraavalla tavalla:
-telatykit yli 4500 kpl, järeimpien eli M1989 ja M1978 Koksanin kantama on maksimillaan noin 60 kilometriä perinteisellä ammuksella. Valtaosan kantama vaihtelee 10-30 kilometrin välillä.
-kenttätykit (vedettävät) yli 3500 kpl, osa hyvinkin vanhaa kalustoa Korean sodan ajoilta. Kantama maksimissaan venäläisvalmisteisilla tykeillä 30-40 km.
-raketinheittimet, joita arvioidaan maalla olevan 5000 kpl, vrt. Etelä-Korea 200 kpl. Järeimmillä ylletään huomattavaan osaan Soulista kantaman ollessa 46-50 km.
Lisäksi on vielä arviolta tuhansia kranaatinheittimiä.
(lukemat: globalsecurity.org ja chocun.com).
Tietenkin on huomioitava se, että järeintä kalustoa, jolla ylletään huomattavan laajalle alueelle Soulia, on vain osa tästä kalustomäärästä - tarkkoja lukemia en löytänyt mutta puhutaan kuitenkin noin tuhannesta putkesta/laukaisualustasta. Ja näistä osa on pysyvästi sijoitettu asemiin iskuetäisyydelle Soulista eli teoriassa Pjongjang voi aloittaa tulivalmistelut Souliin välittömästi kun käsky käy, kalustoa ei tarvitse siirrellä asemiin. Toisaalta P-K:n tykistön tulenjohdon kyvykkyydestä ei taida olla kovinkaan tarkkaa tietoa, mutta aluemaaleihin kohdistetut tykistökeskitykset ovat lienee tehokkaita.
Kuinka kauan P-K:n tykistö on sitten toimintakuntoista ensi-iskun jälkeen, olettamus on se, että P-K suorittaa ensi-iskun? Jos suuria kalustosiirtoja ei tehdä vain osa tykistöstä on täysin valmis sotatoimiin, tällöin P-K:lla olisi yllätysetu puolellaan jonkin aikaa, toisaalta tällöin kalustosiirtoihin kuluisi aikaa ja tänä hetkenä tykistö olisi hyvin haavoittuvainen, koska kuljetuskapasiteetti ja tiestö eivät välttämättä kestä nopeita ja massiivisia kalustosiirtoja. Tosin koska suurin osa kalustosta on Pjongjangista etelään, kalustosiirtoja ei tarvitse tehdä kovinkaan pitkiä matkoja, joten lyhyelläkin valmistelulla melkoinen osa tykistöstä saadaan asianmukaisiin asemiin rintamalle eli porrastettuna rajan lähistölle. Tässä kohdin on vielä muistettava se, että rajaseutu on rakennettu täyteen linnoitettuja asemia ja keskitysalueita, joten varsinaisiin linnoitustöihin ei välttämättä mene kovinkaan pitkää aikaa, jos siis kaikki valmistelut tehdään ennen sodan julistamista.
Mutta nyt siihen alkuperäiseen kysymykseen eli kuinka kauan tykistö on toimintakuntoista sodan aloittamisen jälkeen? Arvelisin, että ensimmäiset laajat keskitykset kyettäisi tekemään ilman mainittavia vastatoimia mutta jo muutamassa tunnissa suuremmat vastatoimet alkavat mutta menee varmasti päiviä kunnes valtaosa tykistöstä on tuhottu tai tykistön toimintakyky on olennaisella tavalla laskenut ja uhka Etelä-Koreaan on näin minimoitu. Toki kauempana rajalta on varmasti vielä tykistöä jonkin verran olemassa, koska olettaisin, että ensin keskitytään siihen voimaan mikä eniten uhkaa Etelä-Koreaa. Se on kuitenkin huomioitava, että ilmatila on täysin Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen hallinnassa sodan ensitunneilta lähtien, joten varsin vapaasti ilmavoimat saavat toimia - erityisesti korkealla lentäen ja horisontin takaa tulittaen. Pohjois-Korean ilmatorjunta on auttamatta vanhanaikainen ja koostuu sekalaisesta joukosta tykistöä ja SPAAG:eja sekä ohjuksia, joista vain osa olaltalaukaistavista ohjuksista on 90-luvulla suunniteltuja pl. P-K:ssa suunnitellut ohjukset, joiden torjuntakyky liene hyvin minimaalinen.
Jos tältä pohjalta lähdetään sotaan niin kannattaisin mahdollisimman laajaa ensi-iskua Etelä-Korean pohjoisosiin ja näin horjuttamaan edes hetkeksi vihollisen kykyä toimia nopeasti, johon yhdistäisin massiiviset ohjusiskut kaikkialle Etelä-Koreaan kaikella käytettävissä olevalla kalustolla. P-K:n merivoimat nyt tuhotaan muutamassa päivässä pl. kenties osa sukellusveneistä, joten niiden käyttö lienee hyvin minimaalista. Kenties sukellusvenein ensi-isku tärkeimpiin satamiin ja laivanupotusta niin kauan kuin aikaa riittää. Ilmavoimiin en laskisi mitään, pl. täydellinen ensi-isku, jossa pyrittäisi käytettävissä olevalla kalustolla pommittamaan Etelä-Korean pohjoisosia niin kauan kuin mahdollista eli ts. niin kauan kun Etelä-Korea ja Yhdysvallat toivuttuaan ensi-iskusta tuhoavat operointikyvyn täysin, johon veikkaisin menevän yksi tai korkeintaan kaksi päivää.
vlad.