Olen nähnyt tällä kaudella IFK:ta sellaiset 20 peliä tähän mennessä. IFK pelaa lähes tyylipuhdasta kopiota Tapparan 2015-2017 pelitavoista. IFK on kopioinut Tapparan pelaamisen tarkemmin kuin kukaan muu Liigassa.
Nyt olen niin vahvasti eri mieltä, että pakko puuttua pariin kohtaan. Jos joku haluaa pysyä täysin tämän ketjun aiheessa, niin kannattaa suosiolla skipata tekstini. Ensinnäkin, IFK pelaa monilla osa-alueilla hyvin eri tavalla kuin Tappara pelasi 15-17 kausilla. Ja alkuun totean, että nyt puhun playoffeista, ja tässä on tietenkin ero, kun joukkueet usein runkosarjasta muuttaa vastustajien mukaan peliään, ja ei esim. IFK ollut läheskään noin passiivinen runkosarjassa. Nyt playoffeissa, IFK:n hyökkäyksiinlähdöt ei ole kyllä mitään identtisiä Tapolan Tapparan kanssa, vaan IFK lähtee jatkuvasti nopealla, tai vähintään puolinopealla omalta alueeltaan, ei siis pyri läheskään yhtä paljon kasailemaan viisikoa yhteen kuin Tapolan Tappara aikanaan teki, niin IFK:ta kuin mm. Kärppiä vastaan.
Kyllä Tapolankin Tappara lähti usein nopeasti kun siihen oli paikka, mutta toinen ero, IFK availee peliä omalta alueelta pääosin laitojen kautta, Tapolan Tapparasta jäi mieleen sentterin ja keskikaistan kautta avaukset, aina kun se oli mahdollista (koska se on usein järkevämpää hyök.lähdön kannalta). Toinen vaihtoehto oli se nopea vieritys rännissä laiturille, ja siitä heti keskustaan. IFK avaa mielestäni liian vähän peliä keskustan kautta, ja Kärpät on tukkinut nuo rännit aika huolellisesti.
PAPP IFK:lla on hyvin samanlainen kuin se oli Tapolan Tapparalla, ja tuota samaa vahvaa mies vs mies -puolustamista on harrastettu aivan hemmetin pitkään myös Liigassa. Sitä ei ole Tappara keksinyt, kuten ei ole keksinyt träppiäkään, eikä viivelähtöjä, kontrollilähtöjä, tai muitakaan elementtejä pelissään. Tämä meidänpeli -villitys on jatkunut Suomessa niin pitkään, että pidän outona puheita siitä, että joukkueet automaattisesti kopioisi Tapparaa, kun kontrollilähdöt ja meidänpelin viisikko aihiot ovat lähteneet jo Jukka Jalosen HPK:n ajoilta, ja saivat paremman muotonsa lopulta leijonissa.
Ymmärrän että haluat ottaa tässä Tapparalle mainetta ja kunniaa, mutta ei, Tappara ei ole keksinyt tai ensimmäisenä saanut toimimaan meidänpeliä, vaikka Rautakorpi on vahvasti ollut sitä liitossa kehittämässäkin, yhdessä mm. Erkka Westerlundin kanssa. Meidänpeli itsessään on myös a) helvetin väärinymmärretty kuten Jukka Jalonen aikanaan sanoi (kiitos median ja mm. P.Sihvosen), ja b) paljon muutakin kuin kahden osa-alueen kaksi eri tapahtumaa (hyök.lähtö ja träp). Jukka Jalosen kehittämässä kiekkokontrollissa ei ollut koskaan tarkoituksena, että seistään maalin takana rauhoittamassa pelin rytmiä, tämän hän itse aikanaan myös totesi. Tapolan Tapparassa rytmin vaihtaminen oli olennainen ja korostettu osa peliä, toisinkuin vaikkapa Selinin IFK:ssa.
Väitätkö
@peterra kirkkain silmin, että Selin olisi vahvasti muuttanut pelitapaansa IFK:hon tullessa, eli TPS:ssä peli olisi ollut aivan erilaista? Selinin lätkään on kuulunut myös TPS:ssä nuo kontrollilähdöt, vahva viisikkona pelaaminen ympäri kaukaloa jne. Träppi varmaan isoimpana muutoksena täksi kaudeksi, ja etenkin playoffeihin.
IFK pelaa nerokasta ja hyvää trappia, joka on todella passiivinen.
Tämä väittämä on yksinkertaisesti väärin. Juuri kirjoitin eilisen pelin jälkeen, kuinka IFK:n träp ei ole riittävän tiivis, ja kuinka se on liian aktiivinen, jota kautta liian hajanainen. IFK pelasi eilenkin pääosin 2-3 muodostelmaa, jossa kaksi pakkia on oman sinisen tuntumassa tai vähän yli, ja kolme hyökkääjää vastustajan sinisen tuntumassa ottamassa vastaan, ja usein yksi hyökkääjistä vielä antaa painetta vastustajan avaavalle pelaajelle, yrittäen ohjata avausta halutulle puolelle. Tätä aktiivista 2-3 muodostelmaa IFK harrasti myös JYP-sarjassa, ja sitä täällä palstallakin kritisoin, koska IFK toteuttaa tuota yliaktiivisesti.
Koskas
@peterra Tapolan Tappara harrasti toistuvasti tuollaista kuvailemaani 2-3 muodostelmaa, joka muistuttaa itseasiassa ajoittain enemmän ohjauspeliä kuin träppiä. Mm. Marjamäen ja Tapolan aikaiset finaalit, Tapolan ja Törmäsen aikaiset koitokset, olivat täynnä sitä molempien 0-5 träppäilyä, joka on passiivisen träpin muoto, toisinkuin 2-3 tai Tapparan nykyinen 3-2 muodostelma (lyhyt otanta mulla tässä viimeisessä). E: Tähän loppuun täytyy todeta, että mukava nähdä sinut
@peterra jälleen palstalla, jos en ihan väärin ole huomannut, niin olit jonkun aikaa vähän inaktiivisempana tällä palstalla, tuossa runkosarjan loppupuolella siis.