Playoffs 2018 finaalit: Kärpät (1.) – Tappara (3.)

  • 236 757
  • 1 600

Bob Rambo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, AC Oulu
Nukutun yön jälkeen mieli on hieman rauhoittunut ja illan hämmennys on taas muuttunut seesteiseen onneen. Ihmeellisen iso vaikutus on urheilulla kotisohvan katsojaankin, ei sitä voi oikein sanoiksi pukeakaan.

Poikkeuksellisen hienon tästä mestaruudesta tekee useampi seikka, mutta itselleni ehkä merkittävin on se, että tämä tapahtui juuri Tapparaa vastaan. Puhtaasti siksi, että Tappara on tämän hetken dynastia ja se suurin seura. Kovalla hengellä Kärpät onnistui tuon jättiläisen kampeamaan siltaan ja se on aivan helvetin kova juttu.

Lasse on liigan kovin jätkä yhdessä Peltolan kanssa. Tämä mahtoi olla viimeinen kerta, kun herrat kohtaavat kaukalossa. Hattu päästä.
 

R & L

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ykkösketjusta odotin enemmän laituriparilta Kuusela-Zaborsky, vähiin jäivät näytöt lukuun ottamatta Kuuselan blokkeja.

Jos Tapparan puolelta pitäisi joku yksittäinen syy löytää (vain) runkosarjan kolmanteen sijaan, ja hopeaan, niin se Zaborsky. Oli varmaan hinta/laatu suhteeltaan Liigan huonoin pelaaja varsinkin kun ottaa huomioon, että neljä muuta hänen kanssaan kentällä ollutta kuuluivat aina Liigan kirkkaimpaan kärkeen.

Toki Tapparan porukka tietää varmasti paremmin, mutta tuntui että Zabo oli aivan perästä vedettävä ja paremmalla kaverilla olisi saatu varmasti muistakin enemmän irti.
 
Kyllä tämä oli hengen voitto materiasta. Kotikutoinen valmentaja vei kultakosketuksen omaavan valmentajan ja Mäkelä vei EHT-joukkueen. Otan oluen.
 
Viimeksi muokattu:

anatomia

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, LeKi
Onnittelut Kärpille ja Ouluun yleisesti, ansaitsitte mestaruutenne. Tappara nukkui kaksi ensimmäistä peliä ja siten eivät sitä ansainneet. Toisessa pelissä olisi pitänyt viimeistään saada pelistä kiinni.

Sen verran kehun vielä Kärppien junioireita, että juniorijoukkueet ovat aina pirun kovia. Muilla se on vähän aina ikäluokasta riippuvainen minkälainen joukkue on, mutta Kärpillä tuntuu joka ikäluokassa olevan aina kova jengi. Todellinen tason mittari tuntuu tulevan aina Oulusta. Kärppien junnujoukkuetta vastaan jos pärjää, niin sitten on hyvä joukkue. Usein niitä vastaan ei vaan oikein tunnu pärjäävään. Kova pooli siellä siis tuntuu olevan. Samalla vähän ihmetyttää, miksi niitä aivan huippupelaajia ei tule enempää. No kai siinä teini-iässä alkaa tulla muita mielenkiinnon kohteita.

Onnittelut vielä kerran!
 

L. Paraske

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Suomi, Arttu Hyry, Hagaby Golf 2
Kylymiä värreitä. Joskus muuten toivoisi että Liigassa näkisi tuollaisen kunnon Ray Bourque -hetken kun kannua nostetaan, eli sen saisi nostaa ilmaan joku veteraani joka sitä mestaruutta on vuosikausia jahdannut, siis sellainen joka ei ole joukkueen kapteeni.

Kyllä, edelleen aavistuksen vituttaa ettei Viitakoskelle saatu silloin aikoinaan pelattua mestaruutta. Mutta ei siitä tässä kohtaa sen enempää.

Nyt en kerkeä pitkästi kirjoittamaan, eikä varmasti tarvitsekaan, mutta olipahan hienoa olla paikan päällä todistamassa mestaruutta. Mahtavaa ja aivan erityistä oli juhlia Etäkärppien seassa nimenomaan vieraskaukalossa. Kiitos taas molemmille joukkueille, hienoa viihdettä kokonaisuutena vaikkei eilinen matsi kaikessa varovaisuudessaan mitään sarjan parasta kiekkoa ollutkaan. Tunteisiin tää meni monella tavalla. Ensinnäkin Veinin huomioiminen, sitten Hakanpään kyyneleet YLE:n haastattelussa ja sitten vielä tuo koko joukkue ja sen yhteishenki johtoryhmää myöten. Aina on helppoa menestyksen jälkeen sanoa, että tässä joukkueessa oli jotain erityistä, mutta nimenomaan tämän kauden Kärppäjoukkueessa sitä oli. Se nousu siitä vuoden takaisesta, ja ennen kaikkea se tapa eli Mamban kiekko. Tätä muistellaan pitkään. Tällä hetkellä ei jaksa edes suuremmin murehtia sitä, että tuosta joukkueesta ei paljoa jää tulevalle kaudelle. Kiitos kaikille myös tänne Jatkoaikaan vielä kerran!
 

Stouts77

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Huikea finaalisarja sai arvoisensa päätöksen. Kiitos Kärpät! Veini, Jani, Lasse ja koko muu poppoo, olette kovia jätkiä!

Kiitos Tapparalle ja sen faneille tästä sarjasta. Ilman Tapparan sarjan alun pupelointia, sarja olisi voinut kääntyä kummalle vaan.

Kiitos myös HIFK:lle! Ilman tuota sarjaa ei Kärpät olisi ollut valmiina pelillisesti finaaleihin. Ja HIFK-sarja kuitenkin oli se kovin näistä tämän kevään playoff-sarjoista. Onnea siis pronssista, vilpittömästi!

@Roger Moore , ei 007 luovuta ikinä. Vähän happea ja syssymmällä uudet provoilut tiskiin :D
 
Olipa hienot kommentit juhlan hetkellä Lasselta Radio Novalla. Logo niille ketkä sitä arvostavat ja nekin rahat jonkun junnun harrastukseen. Juuri näin, jonkun Linnanahteen somepaskaan on turha lähteä.
 

JaniK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Olipas hieno playoff kevät! Myönnettävä on, että usko meinasi loppua olympialaisten jälkeen, kun peli ei enää sujunut. Toivottavasti jossain vaiheessa saadaan syväanalyysiä mitä missäkin vaiheessa tapahtui ja kuinkka raajarikkoina pelejä pelattiin.

jotenkin tuntuu, että tämä "sota" Hifkiä vastaan oli se ratkaiseva tekijä, mikä todella sparrasi Kärpät finaalisarjaan ja sitä myöten 3 - 0 johtoon. Mutta kyllä olisi ollut aikalailla et mitä vttua nyt tapahtui olo jos sarja olisi 4 - 0 mennyt. Hienosti Tappara nousi, mutta kun olet tilanteessa, että yhtään virhettä ei saa tehdä niin todennäköisyys sarjan voitolle oli kuitenkin kohtuu pieni.

Ja Tapparalla kuudes kerta putkeen finaaleissa! Kyllä teillä on organisaatio kunnossa. Toisaalta faneille toivon, että jossain vaiheessa tiputte korkeintaan säälipleijaritasolle. Nousu sieltä kärkeen tuntuu taas mukavalta! Ei se onneksi vaadi aina sitä 11 vuoden divariaikaa :)
 
Mikki Leinonen, ikikärppä joka toi ensimmäisen mestaruuden Ouluun. KJ sen lopulta toki toi mutta hieno mies jokatapauksessa. Junnoa tulee ikävä kun seuraa sivusta Mikin toimintaa. Suurin organisaatio tällä hetkellä, mutta kolmea ei niin vain oteta. Joku menestyksen jano puuttui, se löytyi oulusta.
 

seiskavitonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara ja Pälkäneen Lukko
Ouluun onnittelut. Hieno sarja, vaikka minun näkökulmastani epätoivottu lopputulos. Kärpät yllätti tiiviimmällä ja sitoutuneemmalla joukkueella. Jos Tapparan organisaatiota kiitellään, on syytä nostaa myös Oulussa osaaminen framille. Kuka uskoi ennen kautta mm. Bertrandin maalipörssin voittoon ja Veinin jumalmoodiin. Siinä on kaksi esimerkkiä tuosta joukkueen kasaamisessa, valmentamisessa ja joukkuehengen tiivistämisessä tehtyyn työhön. Kärpät ulosmittasi joukkueestaan maksimia ja vähän ylikin, kun taas Tappara veteli maksimia tai vähän ali...

Kun oppii häviämään, voi oppia myös voittamista - näitä oppimääriä on Tapparalle tarjottu. Onhan nämä finaalitappiot kovia, mutta yritys ja pelille heittäytyminen oli silti hienoa katseltavaa. Koko kauden helmasynti, eli maalinteon vaikeus, näkyi taas ratkaisevalla hetkellä Tapparan pelaamisessa.
Uutta matoa koukkuun ja kohti ensi kautta. Katsellaan ensin kesän siirtolistamestaruudet ja hypet, syksyn arvioinnit, joulunaluskohut, tipattoman tammikuun junttauskolumnit - ja josko sitten palattaisiin taas kannun kylkeen... Tällä kaudella päästiin finaaliin, muttei kuitenkaan vielä pelaamaan kannusta, kun se kokemus jäi yhtä voittoa vaille.

Josko nyt maajoukkue kirkastaisi yllätyksenä meidän kaikkien kevään positiivisella esityksellä ja ennenkaikkea tuloksella.
 

tapparammies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Hienosti muuten Tapparan kuuluttaja (Härkönen?) hoiti hommansa ja antoi voittajajoukkueelle asianmukaisen sopivan hehkutuksen ja kyllä kotiyleisökin kunnioitti tulosta. Hakamettä on kuitenkin Suomikiekon kehto jossa kuuluukin tehdä tapahtumat tyylillä. Kiitos vielä Tapparan kannattajille, kyllä se harmitus siinä MM-kisojen aikaan jo hellittää.

Kiitos kiitoksista. Peli oli tyylikästä kentällä, kyllä sitä mielellään katsoi. Tulos 4-2 oli mukavampi kuin ne 7. pelin toisessa jatkoerässä ratkenneet.

Molemmat otti kaksi melko suvereenia voittoa, mutta ratkaisu oli se, että Kärpät pystyi kääntämään nuo kaksi ympäripyöreää 50-60 -peliä itselleen (kolmas ja viimeinen). Tästä syystä nostan Veinin ihan ykkösjannuksi, vailla Dominaattorikaan ei ollut huono. Oli hienoa, että sarja päättyi näyttävään maaliin, jonka ihan omin pikku kätösin rakensivat Sailio ja Mäkelä. Ei siis mikään pleksin reunasta ja pakin housuista sisään uponnut ns. perinteinen playoff-maali vaan hieno maali.

Harmittihan tuo, tosin jo suurin harmitus koettiin kolmannen pelin jatkoajalla kun Kärpät maalasi. Sen jälkeinen nousu oli ihan tyylikäs, mutta ei vain riittänyt Kärppiä vastaan. Muut joukkueet olisivat taipuneet, mutta finaaleissa tuppaa olemaan kaksi kovinta, ja siksi finaalisarjan voittaminen on niin vaikeaa.

Huomenna alkaa Jetsin pleijarien kakkoskierros, ja Jetsin seuraaminen onkin tällä kaudella ollut isompi juttu mulle kuin Tapparan seuraaminen. Että kyllä tästä tunteesta pääsee mukavan nopeasti yli.

Eniten tässä eilisessä tappiossa harmittaa erinomaista työtä tehneen Rautakorven puolesta nämä munattomien häviäjien hopeahuutelut. Suomi on kateellisten luvattu maa. Samaa ala-arvoista hopeahuutelua sai Aravirta ainakaan aina kuunnella, kun riipi rautakorpimaisesti materiaalista kaiken ja vähän yli irti, ja sai Suomen finaaleihin, mutta ei riittävästi jotta Kanadan, Ruotsin tai Tsekin nipuille oltaisiin pärjätty. Tämän vuoden kunnianhimoinen pelipaikaton pelitapa ei ollut mikään mahdottoman suuri menestys, ja Rautakorpi joutuikin vähän peruuttelemaan pelitavan suhteen, mutta erinomaisen mahdollisuuden antoi joukkueelleen jopa kultaan saakka. Ensimmäistä kertaa suhteellisen kalliilla joukkueella.
 

tapparammies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kärpät ulosmittasi joukkueestaan maksimia ja vähän ylikin, kun taas Tappara veteli maksimia tai vähän ali...

Tässä tämä kiteytettynä. Hyvin vetivät Oulussa ja Tampereella, mutta Oulussa vielä pari napsua paremmin. Vihkoon mennyt edellinen kausi sai Kärppien tämän kauden näyttämään vieläkin hohdokkaammalta. Se palaaminen omalle tasolle oli ihan odotettavaa, mutta silti yllätys että nousu tuli näin pian ja vielä tulokasvalmentajalla.
 

tapparammies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Myönnettävä on, että usko meinasi loppua olympialaisten jälkeen, kun peli ei enää sujunut.

Niin perinteinen kaava. Kun runkosarjavoitto on käytännössä taskussa, voidaan nostaa jalka kaasulta ja tiivistää harjoittelua pleijareita varten. Kärpät ja Tappara ovat tätä tehneet montakin kertaa, jos osasyy ehkä monesti on myös henkisellä puolella kun panoksia ei enää ole.

Ei syytä huolestumiseen.

Tappara taas tänä vuonna joutui vuorostaan puristamaan loppua kohti, kun kamppailu mm. Jypin kanssa oli tiukkaa. Nipin napin kolmanneksi siitä.
 

tapparammies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Koko kauden helmasynti, eli maalinteon vaikeus, näkyi taas ratkaisevalla hetkellä Tapparan pelaamisessa.

Juu, tämä oli tämän kauden Tapparaa. Hirveä työ joka maalia varten. TPS-sarja tuntui olevan poikkeus tässä, samoin 5. finaalipeli. Muuten jatkui tämän kauden teema, eli että paikoista ei pussiteta. Alkukaudella saattoi mennä sen taakse, että kaikki parhaat maalintekijät olivat vaihtaneet maisemaa, mutta loppukaudesta kun oli saatu Repo ja Haapala takaisin ja Karjalainenkin sai ruosteet karistettua, piti olla helpompaa.

Peli on aina suhteessa vastustajaan, ja kyllähän Veini oli naurettavan paljon parempi kuin TPS:n Setänen.
 

xkouhiax

Jäsen
Suosikkijoukkue
Panthers
Onnittelut Oulun Kärpät! Olitte kiistatta paras jääkiekkojoukkue Suomessa tällä kaudella. Pidempää analyysia ehkä myöhemmin sitten.
 
Nostaisin vielä esille Mikko Mannerin. Kuunnelkaapa esimerkiksi Lasun jutun yhteydestä Mikon puhetta hänestä ihmisestä. En ole koskaan kuullut joukkueen sisältä tai työnjohtajan puhuvan noin lämpimästi alaisestaan. Ei tarvitse ihmetellä miksi joukkuehenki on noin upea. Tunnen joukkueen johtoa sen verran että tiedän että Mikko ei ole ainoa joka välittää ihmisistä ihmisenä ja voitte miettiä esimerkiksi miksi Veini nousi uudelle tasolle.
 

Scissors

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Mainio finaalisarja. Tappara kampesi TPS:n vähän liian helposti tieltään, ja Kärpät teki täyden päivätyön HIFK:n kanssa.

Nostan Kärpille hattua ja onnittelen mestaruudesta. Kiistatta kovakuntoisin, kovavireisin (läpi kauden) ja omapäisimmän ja rakenteellisimman pelityylin joukkue. Olen onnellinen oululaisten puolesta, hyvä te!

Tapparalle myös pisteet erinomaisesti kasatusta joukkueesta ja sopivan tylyyden löytymisestä erityisesti suosikkijoukkuettani vastaan välierissä. Leveyttä olisin ehkä itse nähnyt käytettävän enemmän, sillä Kärpillä ei olisi ollut sitä ylimääräistä tuoreutta resurssimielessä hyödynnettävänä mitä Tapparalla oli. Rautakorven esiintyminen ja päätöksenteko kriittisimmillä hetkillä finaalisarjassa jätti ainakin allekirjoittaneelle kysymyksiä vastaamatta.

Vilpittömät onnittelut Ouluun! Ansaitsitte tämän. Manner, Vehviläinen, Mäkelä, Kukkonen yms. - hienoja tarinoita.
 

kepardi

Jäsen
Nostaisin vielä esille Mikko Mannerin. Kuunnelkaapa esimerkiksi Lasun jutun yhteydestä Mikon puhetta hänestä ihmisestä. En ole koskaan kuullut joukkueen sisältä tai työnjohtajan puhuvan noin lämpimästi alaisestaan. Ei tarvitse ihmetellä miksi joukkuehenki on noin upea. Tunnen joukkueen johtoa sen verran että tiedän että Mikko ei ole ainoa joka välittää ihmisistä ihmisenä ja voitte miettiä esimerkiksi miksi Veini nousi uudelle tasolle.
Mannerin käyttäytymistä ja olemusta kehuin ja ihmettelin jo aiemmin. En muista ketään yhtä hyvin käyttäytyvää valmentajaa otteluiden jälkeen. Todella rauhallinen ja asiallinen kaikissa näkemissäni ja kuulemissani haastatteluissa. Hieno mies ja ansaittu mestaruus. Onnea Kärpille!
 
Mannerin käyttäytymistä ja olemusta kehuin ja ihmettelin jo aiemmin. En muista ketään yhtä hyvin käyttäytyvää valmentajaa otteluiden jälkeen. Todella rauhallinen ja asiallinen kaikissa näkemissäni ja kuulemissani haastatteluissa. Hieno mies ja ansaittu mestaruus. Onnea Kärpille!
Mies oikeasti elää jääkiekosta. Silmät palavat kun hän puhuu siitä. Kiekko-Laserin aikanakin hän oli jo ihmeellinen, joukkueenjohto ei vaan tajunnut sitä.
 

Noutolokku

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Kanen Pate ja Dominaattori
Ei ole tarkoutus ilkkua tai mitään (kun ei siihen ole varaa) eikä toki kuulu tyyliinkään, mutta.

On puhuttu paljon Tapparan dynastiasta. Kuusi kertaa finaaleissa on uskomaton suoritus. Kuitenkin.. Tapparalla on niistä kasassa 2 mestaruutta ja 4 tappiota. Voittoja siis 2/6.

Kärpät ovat olleet samaan aikaväliin 3 kertaa finaaleissa ja tuloksena on 3 voittoa. Tämän lisäksi Kärpillä on 2000-luvulla 4 mestaruutta lisää Tapparalla 1. Kärpillä siis yhteensä 7. Tapparalla 3.

Enkä nyt siis ole ottamatta mitään Tapparalta pois tai kehumassa Kärppiä tuli vain aamulla katsottua moiset tilastot. Kärpät ovat olleet aika vakuuttavia finaaleita pelatessaan. 2 finaalitappiota toki löytyy heiltäkin.
 

Fullhazard

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kärpät ovat olleet samaan aikaväliin 3 kertaa finaaleissa ja tuloksena on 3 voittoa.
Ei kai tämän nyt pitäisi olla kenellekään mikään yllätys. Kärpillä on ollut vuosi toisensa jälkeen isompi budjetti ja sitä kautta parempi materiaali kuin Tapparalla. Yleensä se parempi joukkue sarjat voittaa, ei toki läheskään aina.

No lisätään nyt vielä sekin, että se on sanomattakin selvää, että Kärpät on 2000-luvun ja 2010-luvunkin "suurin" dynastia.
 

Erätauko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Ei ole tarkoutus ilkkua tai mitään (kun ei siihen ole varaa) eikä toki kuulu tyyliinkään, mutta.

On puhuttu paljon Tapparan dynastiasta. Kuusi kertaa finaaleissa on uskomaton suoritus. Kuitenkin.. Tapparalla on niistä kasassa 2 mestaruutta ja 4 tappiota. Voittoja siis 2/6.

Kärpät ovat olleet samaan aikaväliin 3 kertaa finaaleissa ja tuloksena on 3 voittoa. Tämän lisäksi Kärpillä on 2000-luvulla 4 mestaruutta lisää Tapparalla 1. Kärpillä siis yhteensä 7. Tapparalla 3.

Enkä nyt siis ole ottamatta mitään Tapparalta pois tai kehumassa Kärppiä tuli vain aamulla katsottua moiset tilastot. Kärpät ovat olleet aika vakuuttavia finaaleita pelatessaan. 2 finaalitappiota toki löytyy heiltäkin.

Nuo kaksi Kärpille kääntynyttä seiskafinaaliahan tuota tilastoa muokkaa aika isolla kädellä. No toki ne oli Kärppien mestaruuksia, mutta pienestä oli kiinni.

Kärpät on tämän vuosituhannen menestynein joukkue, mutta kyllä minä pidän vielä Tapparaa tämän vuosikymmenen herrana. Kuusi peräkkäistä finaalipaikkaa kertoo ennen kaikkea valtavasta tasaisuudesta, mutta parista ohikaudesta huolimatta Kärppienkään ei tarvi hävetä saldoa tuolta ajalta. Mestaruuksia Kärpillä on tosiaan tällä ajalla yksi enemmän, joten voi kai tuon joku toisinkin nähdä, mutta omissa silmissäni Kärpät on vielä hieman perässä. Vuosikymmentä on kuitenkin vielä jäljellä, joten tuokin taisto jatkuu.
 

juhana

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1975-2013, 2023-, Roihuttaret, K-Vantaa
Täytyy myös viime vuosien menestyjistä puhuttaessa nostaa Tapparan ja Kärppien lisäksi JYP vaikka tämä kausi kova pettymys lopultakin oli ja mestaruuksia "vain" kaksi 2009 ja 2012.

Silti täytyy muistaa, että Tapparalla ja Kärpillä on ollut lähihistoriassa viime vuosina myös vaisuja kausi. Kärpillä tietysti viime kausi oli sellainen eikä 2010-luvun alussa myöskään Aravirran aikana ihan suurinta menestystä tullut. Tappara vastaavasti oli 2010-luvun alussa Liigan tylsin joukkue joka ei ollut lähelläkään finaaleita ennen taas Rautakorven yhtä tulemista.

JYP on siinä mielessä ollut myös tasaisen hyvä suorittaja viimeisen 10 vuoden aikana että nämä ohikaudet puuttuu kokonaan. Toki sitten mestaruuksien määrässä pohjoisen pedot ja Tampereen porkkanapöksyt menee edelle ja varsinkin Mansessa toiminta on vakuuttava.

Ei siellä ensi kaudellakaan taida kuin IFK ja JYP olla jotka voisi dynastiajengit kunnolla haastaa...
 
ja 2010-luvunkin "suurin" dynastia.
No se riippuu ihan miten mitalit arvottaa. Kyllä mielestäni Tapparan statsit (2-4-0) on ihan vertailukelpoiset Kärppien vastaavien kanssa (3-0-1). Omasta mielestä Tapparan saavutukset 2010-luvulta ovat Kärppiä paremmat, vaikka varmasti tuo yksi mestaruus enemmän maistuu paremmalta miltä nuo neljä hopeaa yhteensä.
 

Rontti

Jäsen
Suosikkijoukkue
paska kiekko
Kysymyksessä oli kuulemma vaan ihon alle menemistä, se kai sitten kuuluu asiaan. Heillä oli joka tapauksessa uskomansa syy, eikä muuta keinoa osoittaa mieltään kuin buuaus, mutta siitähän ei tapparalaiset tuomitsijat välitä.
Tuskinpa kovin moni buuaajista uskoi, että Rantakari olisi silloin länkyttänyt siitä perhetragediasta. Länkytti kuitenkin jotain typerää muutamankin kerran ottelusarjan aikana ja on sikäli buuaukset ansainnut. Tuskin toi nyt Rantakariakaan ihan mahdottomasti heilautti, varmaan muut asiat vitutti enemmän.

Tai mistä noista kärppäfaneista tietää vaikka olisivatkin siinä uskossa, että on menty poikkeuksellisen pitkälle. Urpoja kun ovat.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös