Playoffs 2016 finaalit: HIFK – Tappara

  • 265 982
  • 1 898

TJ MACKEY

Jäsen
Tämä sarja ratkeaa siihen, kumpi joukkue pääsee määräämään pelin tahdin. Jos IFK pääsee pelaamaan omaa nopeasti hyökkäyksiin kääntyvää erittäin hyökkäysvoimaista peliään, jossa pidetään pitkiä pyörityksiä vastustajan päädyssä
Tämä ratkaisee meikeläisenkin mielestä sarjan. HIFK on luova ja vaarallinen hyökkäyskolmanneksella, mutta omista lähtiessä ja keskialueella sillä on yksi rytmi: ylös, heti ja kovaa, vaikka sitten alivoimaisena. Pureeko tämä Tapparaan, vai meneekö peli päätykiekkojen viljelyyn? Se isoin kysymys kuuluu, miten HIFK pystyy murtamaan Liigan tiiveimmän keskialueen Trapin? Tappara on tehnyt tästä taidetta. Se ei menetä kiekkoja kriittisillä alueilla samaan tapaan kuin Pelicans ja JYP. Eli riistoihin ja ylivoimahyökkäyksiin on vaikea päästä.
 

Sekera

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, prosessit ja yrittäminen
Tarkastellaan joukkueiden laukomista runkosarjan viimeisimmissä otteluissa ja playoff-peleissä jaotellen laukaukset a) vaarallisen maalintekoalueen ja b) vaarallisen maalintekoalueen ulkopuolisiin laukauksiin. Laukomisen tehokkuuden osalta nämä voidaan luonnehtia tämän kauden runkosarjan perusteella seuraavin luvuin: vaaralliselta maalintekoalueelta maaliin vaaditaan 10,4 laukausta (tehokkuus 9,6 %) ja vaarallisen maalintekoalueen ulkopuolelta 73,5 laukausta (tehokkuus 1,4 %).

Aineistona on runkosarjan 10 viimeistä ottelua ja pelatut pudotuspeliottelut, eli molemmilla 22 ottelua. Koska tarkoitus on vertailla joukkueiden peruspelin luonnetta/eroavaisuuksia, lukemat ovat tasakentällispelistä. Vaarallinen maalintekoalue määritellään liitteen kuvassa (alueet 1 ja 2), laukomisetäisyys vaihtelee välillä 0-12,2 metriä.

Hyökkäyspeli:

Tappara on laukonut vaaralliselta maalintekoalueelta 37,0 % kaikista laukauksistaan ja HIFK 47,1 %
Tappara on laukonut vaaralliselta maalintekoalueelta keskimäärin 12,2 laukausta per ottelu ja HIFK 17,5 per ottelu
Tappara on laukonut vaarallisen maalintekoalueen ulkopuolelta keskimäärin 20,7 laukausta per ottelu ja HIFK 19,6 per ottelu
Tapparan maalintekotehokkuus vaaralliselta maalintekoalueelta on 5,6 % ja HIFKin 11,2 %
Tapparan maalintekotehokkuus vaarallisen maalintekoalueen ulkopuolelta on 12,9 % ja HIFKin 1,4 %
Tapparan maali on vaatinut keskimäärin 25,3 laukausta (tehokkuus 3,9 %) ja HIFKin 16,7 (tehokkuus 6,0 %)

HIFKin hyökkäyspeli on ollut tappavan tehokasta sekä maalien että laukausten muodossa. En muista tässä muutaman kauden tilastoinnin aikana nähneeni miltään liigajoukkueelta noin korkeaa vaarallisen maalintekoalueen laukausten osuutta kuin mitä HIFK loppurunkosarjan ja playoffien aikana "kellotti". HIFKin lukema 47,1 % on selvästi keskiarvon yläpuolella; keskiarvo on 38 % ja kymmenen prosenttiyksikön vaihtelu on melko lailla maksimivaihtelu suuntaan ja toiseen.

Lukuina: Tappara on tarkastelujaksolla tehnyt vaaralliselta maalintekoalueelta 15 maalia ja HIFK 43. Laukauksia 268 ja 384, eli HIFKillä yli 100 enemmän.

Tapparan vaarallisen maalintekoalueen laukausten osuus/määrä on melko lailla keskiarvoinen Liigan tasoon suhteutettuna. Pientä laskua ollut loppukaudelle, etenkin tehokkuudessa.

Tapparan maalintekotehokkuuden osalta esiin nousee vaarattoman maalintekoalueen suuri tehokkuus. Sillä ei kuitenkaan kokonaistehokkuudessa ylletä HIFKin tasolle, sillä vaarattomalta maalintekoalueelta Tappara on tehnyt 13 maalia 456:lla laukauksella ja HIFK 6 maalia 432:lla laukauksella. Tapparan maali on vaatinut 8,6 laukausta enemmän kuin HIFKin maali, mikä on aikas paljon.

Puolustuspeli:

Tapparan vastustaja on laukonut vaaralliselta maalintekoalueelta 34,1 % kaikista laukauksistaan ja HIFKin vastustaja 35,9 %
Tapparan vastustaja on laukonut vaaralliselta maalintekoalueelta keskimäärin 12,2 laukausta per ottelu ja HIFKin vastustaja 11,3 per ottelu
Tapparan vastustaja on laukonut vaarallisen maalintekoalueen ulkopuolelta keskimäärin 23,7 laukausta per ottelu ja HIFKin vastustaja 20,2 per ottelu
Tapparan vastustajan maalintekotehokkuus vaaralliselta maalintekoalueelta on 7,1 % ja HIFKin vastustajan 10,4 %
Tapparan vastustajan maalintekotehokkuus vaarallisen maalintekoalueen ulkopuolelta on 1,5 % ja HIFKin vastustajan 1,1 %
Tapparan vastustajan maali on vaatinut keskimäärin 28,6 laukausta (tehokkuus 3,5 %) ja HIFKin vastustajan 21,8 (tehokkuus 4,6 %)

Puolustus- eli maalinestotehokkuudessa Tappara on HIFKiä edellä. Molemmat ovat pystyneet suht samankaltaisella tasolla estämään vastustajaa laukomaan vaaralliselta maalintekoalueelta; HIFKin vastustajalla on ollut määrällisesti vähemmän maalintekopaikkoja, mutta Tapparan vastustajalla on ollut suhteellisesti vähemmän maalintekopaikkoja, eli kun verrataan kokonaislaukausmäärään.

Tapparalla ovat kuitenkin maalinestotehokkuudet parempaa luokkaa. Vaaralliselta maalintekoalueelta Tappara on päästänyt 19 maalia 269:llä laukauksella ja HIFK 26 maalia 250:llä laukauksella. Vaarattomalta maalintekoalueelta HIFKillä on pieni etu, Tappara on päästänyt sieltä 8 maalia 521:llä laukauksella ja HIFK 5 maalia 444:llä laukauksella. Kokonaistehokkuudessa Tappara on edellä sen verran, että Tapparaa vastaan tehty maali on vaatinut 6,8 laukausta HIFKiä vastaan tehtyä maalia enemmän.

***

Yhteenvetona voidaan todeta, että Tappara on tasakentällisin edellä puolustuspelissä ja selkeämmin takamatkalla hyökkäyspelissä.

Erikoistilannetilastot ovat tämän kauden playoffeissa, ainakin Tappara-sarjoissa, olleet hupaisia tulkittavia jälkikäteen, kun kumpikaan, Lukko tai Kärpät, ei saanut ylivoimaansa läheskään niin tehokkaaksi kuin olisi ennakkoon voinut kuvitella.

Kuitenkin pistetään näkyville: Suhteutetaan Tapparan ja HIFKin yli- ja alivoimat toisiinsa, niin saadan seuraavat lukemat maaliodottamiksi:
  • HIFKin kotipelissä HIFK tekee 0,78 ylivoimamaalia ja Tappara 0,29
  • Tapparan kotipelissä HIFK tekee 0,66 ylivoimamaalia ja Tappara 0,78
Eli keskimäärin HIFKin ylivoima on Tapparaa edellä, mutta ei läheskään niin merkittävästi kuin Lukon tai Kärppien ylivoima oli ennakkoon tarkastellen.
 

Liitteet

  • Maalintekosektorit.png
    Maalintekosektorit.png
    14,3 KB · kertaa luettu: 421

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
Ja sitten kun noita tilastoja on lyöty tänne monelle sivulle niin otetaan huomioon, että Tappara on pelannut kahdessa sarjassa Lukkoa ja Kärppiä vastaan. HIFK pelannut Pelicansia ja Jyppiä vastaan niin voisin melkein rohkeasti väittää, että noilla playofftilastoilla voi pyyhkiä persettä.

Siis, arvostan kyllä kun joku jaksaa nähdä vaivaa ja noita on ihan mukava lukea, mutta niiden vaikutus tulevaan finaalisarjaan lienee luokkaa 0. Tosin tuossa on edellä runkosarjastakin otteita niin voi sitä inan verran huomioida

(hyttysen pillukarva pistetään litran kattilaan ja keitetään, pinnalle jäävän rasvakerroksen paksuus = inan verran) Näin vanha metallimies minulle poikana kertoi. Ihan hyvä määritelmä "vähäiselle"
 

Massimo 1897

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Täällä rupeaa olemaan kaikki oleellinen sanottu jo kahteen kertaan, joten jatkan vielä kolmannelle kierokselle. aluksi pari pointtia muista viesteistä poimittuna.

Osui silmaan että Elorinne on Aulieta parempi pakki, noh en itse vedä mitään rajaa sille kumpi on parempi, mutta kun kikkelimiekkailussa käytettiin argumenttina sitä että, Elorinne on pelannut tällä kaudella EHT- pelejä on hän edellä, jätettiin Aulien 150 NHL- peliä huomiotta, pelit ovat kuitenkin tulleet viime kausien aikana, eli kyse ei ole mistään viime vuosituhannella änärissä pellanneesta herrasta. Omaan silmää Aulie ollut HIFK:n varma otteisin puolustaja läpi kevään. Muuten ei tosiaan mitään henkistä traumaa jättänyt minulle tämä miekkailu, asioista vaan saa itselleen suotuisia kun, niin haluaa.

Tappara oli kyllä se kaikista pelottavinvaihtoehto finaaleihin, mutta pidemmälle ajateltuna juurikin se oikea. Jos IFK voittaa on se seura joka jätti Tapparan nuolemaan hopeatoffeeta jo neljäntenä (4) vuotena peräkkäin, jos taas Tappara voittaa on se sen ansainnut ja ei siinä varmasti kerkiä sen pidempiä vitutus päiviä tulemaan.

Sarjassa voi yllätys yllätys käydä mitä vain (kuka olis arvannut) tarkoitan siis sitä että, voi mennä 4-0 toiselle, yhtä todennäköinen on myös gameseven.

Loistavat on lähtökohdat, kaksi vanhaa perinteikästä seuraa. Tappara oli minun ensinmäinen seura mitä "kannatin" eli todellisuudessa ensinmäinen (broidin vanha) lätkätarravihko mikä sain, oli täynnä Tappara pelaajia, heidän logo oli myös noin 4 vuotiaan silmaan hieno. Sitten tulin järkiini ja opin ettei jääkiekko seuraa voi valita pinnallisin perustein( oikeasti faija vei noordikselle kattoon HIFK vs Jokerit peliä ja Kapasen kimmo veteli tähti paidassa, alkulämmöissä sen verta siisteijä torjuntoja että uusi rakkaustarina oli syntynyt. Samassa pelissä rakastuin myös oikeasti, siis ihmiseen. Tätä vaalea tukkaista naisen (max 7v) alkua en ole sen koommin nähnyt mutta koko pelin tuijotin tätä suoraan silmiin, rakkaus oli vielä hyvin sokea koska tytöllä oli päällään vihreä, postin logolla varustettu Jokeri paita. No se minusta ja minun nuoruuden nais seikkailuista, lähti vähän laukalle tämä tarina...

... niin siis loistavat on lähtökohdat, hyökkäys vs puolustus. Husso Vs Karhunen. Stögo vs Tapola, Ramu vs Kuusela. Laine vs Zabo ja Jasse.
Pelko on perssiissä mutta en anna sen vaikuttaa, vaan ilolla ja mielenkiinnolla lähden tätä seuraamaan, Onnea ja tsemppiä kaikille sinne Mansesteriin, tehdään tästä ikimuistoinen kevät! Rakkaat IFK veljet ja siskot, värjätään manse PUNAISEKSI! Stadi on jo PUNAINEN!
 

Sekera

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, prosessit ja yrittäminen
Ja sitten kun noita tilastoja on lyöty tänne monelle sivulle niin otetaan huomioon, että Tappara on pelannut kahdessa sarjassa Lukkoa ja Kärppiä vastaan. HIFK pelannut Pelicansia ja Jyppiä vastaan niin voisin melkein rohkeasti väittää, että noilla playofftilastoilla voi pyyhkiä persettä.

No, perse saattaa mennä ruvelle. Tein tarkastelun vertailun vuoksi pelkästään runkosarjan viimeiselle 20 ottelulle. HIFKin lukemat olivat hyvin samansuuntaisia, ja tehokkuuden osalta itseasiassa parempiakin. Muutama nosto HIFKin osalta:
  • Vaarallisen maalintekoalueen laukauksia 17,1 per peli ja 47,6 % kaikista laukauksista, hyvin samansuuntainen kuin edellä esitetty
  • Vaarallisen maalintekoalueen maalintekotehokkuus 13,5 % eli 2,3 %-yksikköä parempi kuin edellä esitetty
  • Kokonaisuudessaan maalintekotehokkuus 6,9 % eli 0,9 %-yksikköä parempi kuin edellä esitetty
  • Maalinestotehokkuus vaaralliselta maalintekoalueelta 2,3 %-yksikköä parempi kuin edellä esitetty
  • Kokonaisuudessaan maalinestotehokkuus 0,8 %-yksikköä parempi kuin edellä esitetty, eli HIFKin vastustajan maali vaati runkosarjan viimeisen 20 ottelun aikana 26,2 laukausta
Tapparan lukemat ovat myös hieman pudonneet kun runkosarjasta siirryttiin playoffeihin. Aika lailla samansuuntainen kehitys kuin HIFKillä kuitenkin, ja edellä esitetyt voimasuhteet pätevät myös runkosarjan 20 viimeisen ottelun tarkasteluun. Eli jos tarkoitit perseen pyyhkimisellä sitä, että HIFK on hyötynyt playoff-vastustajistaan tilastomielessä, niin väärin meni.

Mutta pelihän meille näyttää totuuden. Tapparalla on ennakkoon parempi puolustus ja HIFKillä tehokkaampi hyökkäys. Tapparan puolustus on kuitenkin parantunut suhteessa runkosarjaan etenkin rakenteellisesti niin paljon, että mielenkiintoista nähdä, riittääkö HIFKin hyökkäyspelin rakenne ja yksilöt Tapparaa vastaan.
 

Epätietoinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät. Sievin Sisu, Barcelona
Tappara hakee perjantaina ryöstön Helsingistä ja sen jälkeen loput pelit menee kotijoukkueille. Summasummarum Tappara voittaa 4-2. Perusteluiksi Tapparan huikean tiivis viisikkopuolustus, joka tulee hyydyttämään HIFK:n välillä siihen 0-2 maaliin per peli. Samalla Laine iskee kiekkoa pussiin, on se huikee jamppa! Nyt on Tapparan aika!
 

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
Tässä tilastoasiassa on se pointti, että se huomioi pelitapahtumia aivan muita seuroja kohtaan. Jotain millä pääsisi lähemmäs on vertailla keskinäisiä pelejä. Jos taas vertailee keskinäisiä pelejä niin tulee se väsynyt "nää on vähän eri pelejä kun runkosarjassa" ja parasta että sekin on totta. Eli paras vertailukohta on keskinäisessä pelaamisessa mutta silläkään ei ole oikeastaan mitään merkitystä.
Oleellista on se miten HIFK pelaa Tapparaa vastaan ja miten Tappara pelaa HIFKiä vastaan. Ei niinkään se miten IFK on pelannut KalPaa vastaan ja miten Tapparan ja KooKoon välillä on käynyt.

Niin, kirjotin, että ihan mukava noita tilastojakin on lukea ja hyvä kun joku jaksaa niitä tehdä.
 

444

Jäsen
Ja sitten kun noita tilastoja on lyöty tänne monelle sivulle niin otetaan huomioon, että Tappara on pelannut kahdessa sarjassa Lukkoa ja Kärppiä vastaan. HIFK pelannut Pelicansia ja Jyppiä vastaan niin voisin melkein rohkeasti väittää, että noilla playofftilastoilla voi pyyhkiä persettä.

Siis, arvostan kyllä kun joku jaksaa nähdä vaivaa ja noita on ihan mukava lukea, mutta niiden vaikutus tulevaan finaalisarjaan lienee luokkaa 0. Tosin tuossa on edellä runkosarjastakin otteita niin voi sitä inan verran huomioida

(hyttysen pillukarva pistetään litran kattilaan ja keitetään, pinnalle jäävän rasvakerroksen paksuus = inan verran) Näin vanha metallimies minulle poikana kertoi. Ihan hyvä määritelmä "vähäiselle"
Millä tahansa tilastolla voi pyyhkiä persettään, tai vaikka kaverinkin, jos niin haluaa. Etenkin jos tilastoa lukee kuin piru raamattua eikä mieti, mitä se tilasto kertoo.
Tarkoitus ei olekaan verrata tyystin erilaisia ottelusarjoja eri pareineen toisiinsa. Mutta mitä niistä on nähtävissä, samoin kuin koko kauden tilastoista, on finalistien hyvin erilainen pelityyli. IFK pelaa hyökkäyksen kautta; luotetaan siihen, että tehdään enemmän maaleja kuin vastustaja. Ja maalit tehdään hyvältä sektorilta. Ei nämä tilastot kerro sitä, miten tämä ottelusarja päättyy, vaan sen, mihin vastustajan tulee varautua.
Summa summarum: IFK:lla on vastassaan kauden tiivein puolustus ja Tapparalla on vastassaan hyökkäysvoimaisin joukkue. Kahden täysin erilaisen koulukunnan kohtaaminen.
 

Sekera

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, prosessit ja yrittäminen
Tässä tilastoasiassa on se pointti, että se huomioi pelitapahtumia aivan muita seuroja kohtaan. Jotain millä pääsisi lähemmäs on vertailla keskinäisiä pelejä. Jos taas vertailee keskinäisiä pelejä niin tulee se väsynyt "nää on vähän eri pelejä kun runkosarjassa" ja parasta että sekin on totta. Eli paras vertailukohta on keskinäisessä pelaamisessa mutta silläkään ei ole oikeastaan mitään merkitystä.
Oleellista on se miten HIFK pelaa Tapparaa vastaan ja miten Tappara pelaa HIFKiä vastaan. Ei niinkään se miten IFK on pelannut KalPaa vastaan ja miten Tapparan ja KooKoon välillä on käynyt.

Murkula, yksittäisten KalPa- tai KooKoo-otteluiden merkitys 20 ottelun otannassa on melko lailla pieni. Kyse on joukkueen keskimääräisestä suoritustasosta pitemmän ajanjakson tarkastelussa.

Tappara on pystynyt todella hyvään puolustustehokkuuteen runkosarjan lopulla sekä Lukkoa ja Kärppiä vastaan pleijarisarjoissa. Vastaavasti HIFKin puolustus on ollut Tapparaan verraten heikommalla tasolla runkosarjan lopulla sekä Pelicansia ja JYPiä vastaan pleijarisarjoissa. Eli Tapparan puolustuspelaaminen on ollut HIFKiä paremmalla tasolla, vaikka Tapparalla vastassa olleet joukkueet voidaan nähdä parempina kuin mitä HIFKillä oli vastassa. Tästä voi päätellä jo jotain puolustuksen reaalisesta tasosta ja sitten kun mukaan otetaan vielä hyökkäysvertailu, päästään hajulle joukkueiden iskukyvystä suhteessa toisiinsa.

Painottaako sitten puolustusta vai hyökkäämistä kun viime käden vertailua tekee, on jo osittain makuasia. Tähän vaikuttaa sitten jo puhtaasti pelillisetkin asiat, eli millä teoilla joukkue kentällä pyrkii voittoon. HIFK rytmittää pelinsä, ainakin runkosarjan satunnaisen tilastoinnin perusteella, Tapparaa nopeammin. Tappara lähtee noin 68 % hyökkäyksiin nopeasti ja HIFK 75 %. HIFKin lukema ei perustu ihan tuoreimpaan tietoon, vaan on osittain runkosarjan keskinäisistä ja valistuneesta arvauksesta kehittynyt arvio. Tapparan lukema on melko lailla tarkka, eli kun Tappara pelaa "omaa peliään", viiveitä on noin 15 % ja nopeita rytmitystekoja 68 %. Tapparan kiekkokontrolli on parantunut mitä pidemmällä kautta on tultu ja monirytmisempää peliä niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessa voi ennakolta pitää yhtenä Tapparan aseena nimenomaan HIFKiä vastaan.

@Ishmael tiivisti asian myös hyvin. Kyseessä on erittäin korostuneesti puolustus vs. hyökkäys, kun HIFK ja Tappara kohtaavat.
 

M.Rönkkö-83

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, New York Islanders
Mielestäni Tappara elää ja kuolee oman pelitapansa kanssa. Olen kovastikkin kannattanut kahtena edelliskeväänä Tapparaa noissa finaaleissa ja molemmilla kerroilla on käynyt niin, että Tappara ei ole pystynyt varioimaan silloin kun olisi pitänyt naulata ja Marjamäki on vienyt taktisesti. Nyt Kärppiä vastaan meinasi käydä sama homma välierissä, joissa Tappara oli mielestäni paljon parempi kuin mitä numerot näyttävät. Mikäli Stögö osoittautuu taktisesti niin heikoksi, että puskee päätään Tapparan keskialueeseen itsepintaisesti (näin kävi viimeisessä runkosarjan kohtaamisessa), niin sitten homma menee helposti manseen. Itse en kuitenkaan tähän usko ja olen lähes satavarma, että Tapparan (Tapolan) on heitettävä jossain kohtaa ässä hihasta välttääkseen edellisten kausien kohtalon.

Niin tai näin, odotan ainakin itse vesi kielellä tulevia kohtaamisia ja olen todella onnellinen, että Tappara päätti Junnon kultakravattien kestotilaukset!!! Mikäli niin on, että Tappara poistuu voittajana, niin se on siinä kohtaa varmasti tapahtunut rehdisti ja miehekkäästi, eikä jätä selittelyille sijaa. Ainakin itse kunnioitan suuresti tulevaa vastustajaa.

...viime vuoden puolivälierissä Tapparan voitot Hifk:sta olivat muuten kaikki yhden maalin erolla, joista kaksi jatkoajalla. Hifk:n kaksi voittoa 1-4 & 5-1. Tämähän ei liity millään tavalla tähän vuoteen, mutta aikasta tiukkaa oli viime vuonna loppupeleissä!

EDIT: viime vuoden statsit.
 
Viimeksi muokattu:

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Tappara-HIFK 6.3.1986 (5. loppuottelu) - YouTube

Ainoa kerta kun nämä kaksi seuraa ovat mitelleet voimiaan liigan finaaleissa oli 30 vuotta sitten ja nyt taas. Sen suurempia analyysejä en ala tekemään ennenkuin olen nähnyt ensimmäisen ottelun. Molemmilla joukkueilla on omat vahvuutensa, Tapparalla viisikkona hyökkääminen ja puolustaminen, HIFK:lla hyökkääminen ja Ramstedt. Jäähyltä pitää Tapparan pysyä pois jos tässä sarjassa pärjätä meinaa. Hieno sarja tulossa, näin uskon.
 

Rankkari

Jäsen
Henkisesti.. Tapparalla on enemmän voitettavaa ja näytettävää -Tosin HIFK:lla on enemmän yllätyksellisyyttä.
Pelillisesti.. Kaavamainen Tappara, vastaan luova HIFK
Edelleen oletan 2-4 Tapparalle kannunnostoa.
 
Pelillisesti.. Kaavamainen Tappara, vastaan luova HIFK
IFK on toki luova, muttei Tappara nyt täysin kaavamainen ole. Sieltä löytyy tosiaan varianssia pelin toteuttamistavassa. Aina riippuen ottelun tilanteesta ja vastustajan pelaamisesta.

Mutta kyllä tässä sarjassa Tappara pyrkii puolustamaan äärimmäisen tiiviisti ja iskemään IFK:n mahdollisesti epäorganisoituun viisikkoon riistoista.
 

Borre

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
IFK on toki luova, muttei Tappara nyt täysin kaavamainen ole. Sieltä löytyy tosiaan varianssia pelin toteuttamistavassa.

Tämä kaavamaisuus vs luovuus on kyllä mielenkiintoinen. Tässäkin ketjussa on se useasti sanottu ja tilastoakin oli HIFK:n hyökkäyspelistä. Tapparan hyökkäämisestä löytyy montaa vaihdetta, mutta HIFKlla on aina se vauhdilla ylös ja nimenomaan sen mukana he voittavat tai häviävät.

Ehkä luovuudella sitten tarkoitetaan yksilöratkaisuja, mutta myös Tapparan puolelta valtavasti yksilötaitoa, joita varsinkin Tapolan aikana on lupa käyttää. Se, että Tapparan viisikkopeli on kunnossa ei todellakaan estä luovuutta, vaan nimenomaan mahdollistaa sen. Kun viisikon rakenne on tiivis, mahdolliset kiekonmenetykset eivät ole yhtä kohtalokkaita kuin repalaisen viisikon kiekonmenetykset.
 

Rankkari

Jäsen
IFK on toki luova, muttei Tappara nyt täysin kaavamainen ole. Sieltä löytyy tosiaan varianssia pelin toteuttamistavassa. Aina riippuen ottelun tilanteesta ja vastustajan pelaamisesta.
Mutta kyllä tässä sarjassa Tappara pyrkii puolustamaan äärimmäisen tiiviisti ja iskemään IFK:n mahdollisesti epäorganisoituun viisikkoon riistoista.

Tottahan tämä. Pyrin vain hieman pelkistämään lähtötilanteen.
Edellen olen Tapparan "puolella" voittajaksi, vaikka lienee HIFK on lähtötilanteessa hienoinen suosikki.
 

Kake74

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Junior-Pelicans, Tamin Tribuuttiketju
@Sekera , muistelin jo viime vuonna, että tilastointisi on ihan jäätävän hienoa luettavaa. Hienoa duunia taas.
Lisäksi arvostan sua siinä, että pystyt olemaan provosoitumatta kun joku tulee ja teilaa, ei noilla tee mitään, voi pyyhkiä persettä vai miten se sanatarkasti meni.
Itellä oli vääntöä yhden Tapparan kirjoittajan kanssa, ja koitin todentaa hänen sanomisiaan vääräksi tilastojen, mm. Corsin kautta ja vastaus oli samankaltainen, ei mitään käyttöä :-D
Mä provosoiduin ja lopetin keskustelun. Sä et lopettanu, arvostan!
Tilastoissa on sellainen hienous, että ne eivät perustu mielipiteisiin vaan faktoihin. Toki ne saa tulkittua lähes aina itselle mieluisaksi, jos ei tosiasioita ole valmis myöntämään oman suosikkijoukkueen mahdollisuuksia heikentäviksi.
Lisäksi niitä käytetään huippu-jääkiekossa hyväksi vastustajan heikkouksia ja vahvuuksia ja niiden suhdetta omaan joukkueen peliin mietittäessä.
Itse katson pelin, koitan ymmärtää näkemäni ja sitten etsin tilastoista faktan, joka joko kumoaa tai vahvistaa näkemäni.
Sitten yks tärkeä pointti pelien ja sarjojen voittamiseen liittyen.
Tulin just Jääkiekon Kehittämiskeskuksen Luisteluvalmennus-kurssilta, jossa Kari Jalonen sanoi, että luistelun voima ja kestävyysvoima on ratkaisevia tekijöitä huippupelaajista puhuttaessa, siis siltä osin että pystyvätkö nykykiekon vaatimuksia toteuttamaan yhä vaan kovenemassa tempossa. Mainitsi mm. Jani Tuppuraisen olevan "löysäjalkainen" pelaaja kansainvälisissä peleissä, vaikka onkin Liigassa nopean luistelijan maineessa.
Aika oikeaan osui arvio myös Liigan välieriä ja niiden ratkaisua mietittäessä, molemmat välierät ratkesivat hävinneen jengin luisteluvoiman ja vauhdin pudottua ratkaisevasti. Ei siis kestävyysvoima riittänyt. Pelitaktiset seikat ja hyvyys niissä ei merkitse mitään, jos joukkue ei ehdi kentällä niitä toteuttamaan.
Ja se tulee olemaan yksi iso tekijä myös tämän alkavan sarjan osalta.
Paremmin tempoa kestävä joukkue voittaa myös tämänkin sarjan, ja sen mä uskon olevan IFK.
Kojo nimittäin tietää mistä puhuu, tuli vaan 2011 mieleen :-D :-D
 

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
@Sekera
Lisäksi arvostan sua siinä, että pystyt olemaan provosoitumatta kun joku tulee ja teilaa, ei noilla tee mitään, voi pyyhkiä persettä vai miten se sanatarkasti meni.

Jäikö huomaamatta kohta "arvostan kyllä kun joku jaksaa nähdä vaivaa ja noita on ihan mukava lukea"
 

StadiForEver

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Sekeralle iso kiitos hienoista tilastoista!
Otanta on todellakin riittävän kattava selvittämään joukkueiden erot vahvuuksineen ja heikkouksineen.
IFK:n parantuneesta puolustuspelistä hyvä osoitus oli vika Jyppi-peli.
Ilmeisesti jengi osaa puolustaa kun panokset kasvavat. Stögö on vaan vedättänyt faneja, kun on sanonut etteivät harjoittele puolustamista.
Vielä kun Grilli saataisiin kokoonpanoon, niin puolustus olisi kovaa luokkaa.
Ja nelosketjussa kun Liivik ja Nykopp olisivat pelikuntoisia, niin uskon mestaruuden olevan lähellä.

Tiukka sarja tulossa, parempi voittaa joka tapauksessa.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Komppaan täysillä ja arvostan Sekeran julkaisemia tilastoanalyysejä suuresti. Tulee luettua jokainen mielenkiinnolla joukkueista riippumatta. Toivottavasti julkaisut tulevat jatkumaan.

Itse finaalista lienee jo kaikki sanottu. Ehkä kaksi pointtia voisi esiin nostaa, jotka ehkä ovat jääneet vähemmälle:
1. Kumpi pääsee maalin eteen, josta ratkaisut tehdään? Tapparalla on tunnetusti Liigan tiivein viisikko. Riittääkö HIFK:n nopeus ja taito päästä maalintekosektorille? Riittääkö mitään pelkäämätön kiihko?
2. Pudotuspelisarjassa tulee suurella todennäköisyydellä loukkaantumisia. Osa pahoja ja osa lievempiä, joiden seuraukset vaihtelevat kauden loppumisesta yhden pelin lepotaukoon. Riittääkö Tapparan hyökkäyskaluston laajuus paikkaamaan mahdolliset aukot?

Noin 20 tuntia ja sitten mennään.
 

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Komppaan täysillä ja arvostan Sekeran julkaisemia tilastoanalyysejä suuresti. Tulee luettua jokainen mielenkiinnolla joukkueista riippumatta. Toivottavasti julkaisut tulevat jatkumaan.
.

Todellakin. Ja varsinkin kun tilastot on luotu niin että niillä on jokin järkevä perusta eivätkä ne perustu mihinkään hölynpölyyn tyyliin "karhunen oli voittava maalivahti vuonna miekka ja keppi".
Jokainen möhkylä ei tietenkään statistiikan perusasioita pysty ymmärtämään.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
En tiedä, onko sattumaa vai ei, mutta onhan Sekera onnistunut omilla statistiikoillaan myös tappara.co:ssa ennustamaan monia pelien lopputuloksia ja ylipäätään sarjojen yleiskuvaa melkoisen täsmällisesti. Itse ainakin arvostan Sekeran tekemää aitoa "tutkimustyötä" isommilla otoksilla eikä ainoastaan mutukommentteja. Toki itse olen yksi pahimmista mutukommenttien laukojista, mutta Sekeran statistiikoilla pystyy usein havainnollistamaan varsin hyvin erilaisia tilanteita pelistä.

Erittäin tarkkaa seurantaahan mies harrastaa ja tällaista taitoa ja harrastuneisuutta todennäköisesti löytyy Sekeralta jopa enemmän kuin esimerkiksi Liigassa joidenkin joukkueiden penkin takaa. :D Sekin on jo jotain =D Tuollaisessa on meinaan melkoinen työ, että pystyy teknisesti toteuttamaan noin hyvin. Sekera on kyllä yksi sellainen Tappara-fani, joka aiheuttaa aina ylpeyttä, hienoa, että kuuluu meidän taustajoukkoihin. :)
 

Warrington

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kiitokset @Sekera :lle jälleen hyvistä tilastoista, jos tilastojen dataa osaa yhdistää näkemiinsä otteluihin, niin noista voi hyvin tulkita tai ikäänkuin saada vahvistuksen tiettyihin pelitavallisiin nyansseihin. Tapparan puolustukselliset tilastot ovat kovat, ottaen huomioon että siellä on ollut vastassa Lukko ja Kärpät, joiden hyökkäys arsenaali on aivan toista luokkaa kuin esimerkiksi Pelicansilla tai JYP:llä. Samoin nuo IFK:n tehokkuus lukemat maalipaikoissa ovat yllättävän kovaa luokkaa. Tapparalaisten ei kuitenkaan kannata liikaa noista huolestua, JYP ja Pelicans ovat viisikkopuolustuksessa sekä materiaalisesti että pelitavallisesti reilusti Tapparaa jäljessä. Kuitenkin, jos Tappara mielii IFK:ta voittaa niin heidän pitää luultavasti pystyä tekemään yli 2 maalia per/peli. IFK harvoin tekee alle 2 maalia pelissä.

Sen mitä olen Tapparan pelejä nähnyt, Tappara tuntuisi olevan hyvä joukkue pelaamaan johtoasemassa. IFK:n peli taas rullaa yleensä parhaiten kun päästään johtoon, mieluiten useamman maalin johtoasemaan. Maalista seurannut flow mursi useampaan kertaan esimerkiksi JYP:n selkärangan aivan täysin, ja taas sama osin toisinpäin, JYP:n iskiessä nopeita maaleja IFK:n peli meni 2 kertaa vieraissa pahasti sekaisin eikä takaa pystytty enää nousemaan ohi.

En tiedä olenko ihan hakoteillä jos sanon että Tapparan puolustus peli on parhaimmillaan kun joukkue johtaa peliä, esimerkiksi välierien game7 oli hyvä esimerkki, Tappara vähensi 3.erässä kiekollista aloitteellisuutta ja keskittyi tiiviiseen puolustamiseen, Tappara puolusti niin tiiviisti ettei Kärpillä ollut 3.erässä todellisuudessa mitään saumaa tulla tasoihin. Näistä tekisin johtopäätöksen että avausmaali voi tulla olemaan varsinkin IFK:lle todella tärkeä tässä sarjassa, etenkin vieraspeleissä. Vieraissa Tappara lähtee varmaan enemmänkin rikkomaan IFK:n pelin rakentelua ja iskemään keskialueelta vastaan, jolloin kiekollinen hallinta saattaa olla IFK:lla. Hakametsä, peli Tapparalle 2-0 ekassa erässä ja Tappara lyö keskialueen tukkoon, kuulostaa semmoselta yhdistelmältä joka tappaa IFK:n flow:n aika kiitettävästi.
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Jo taannoin esitettiin kysymys: "kun et sää osaa puhua, ekkä sää osaa pelata, ni mikä toi sun juttus oikeen on?"
Onko tähän löydetty punanutuissa vieläkään vastausta?

Ja mitä vastasi tähän Siim, sitä emme tiedä. Ville on Ville, tänä keväänä uudet kysymykset ja uudet vastaukset. Tappara ei antanut Kärpille välieräsarjassa yhtään ylivoimahyökkäystä joten kovan työn saa HIFK tehdä maalipaikan hankkiakseen, tämä siis tasakentin. Tänään jo pelataan ja seuraavaksi huomenna, kova luotto ja usko omiin, tätä sarjaa ei hävitä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös