Penguins-fanien maailma romahti yhdestä kyykystä. Ilmassa on vähän samaa katkeruutta kuin Red Wings-faneilla pitkän pleijariputken päätyttyä, mutta mielestäni Pittsburgissa asiat eivät ole kuitenkaan niin huonosti kuin Detroitissa keväällä 2017. Harmittaahan se varmasti, mutta silti joka vuosi 50% NHL-joukkueista aloittaa kesäloman huhtikuun puolessa välissä.
Jos Pensien kauden jakaa puoliksi, niin ensimmäiset 41 ottelua meni saldolla 21-14-6 ja jälkimmäinen puolisko 19-17-4 (viimeinen peli vielä tänään Columbuksessa). Eli aikalailla samalla tasolla alku- ja loppupuolisko. Kalenterivuonna 2023 tilastot ovat 21-20-4 (+viimeinen peli).
Myönnän heti alkuun etten ole kovinkaan montaa Penguisin peliä katsonut, että voisi alkaa tekemään jotain syväanalyysiä taktiikoista tai yksittäisten pelaajien suorituksista, mutta edelleen siellä Crosby, 35 ja Malkin, 36 joukkuetta perässään vetävät. Rickard Rakell palasi muutaman vuoden aikaiselle tasolleen lähes 30 maalin mieheksi, kuten myös Jason Zucker UFA-kautenaan. Brian Rust väänsi omalla tasollaan sen 20 maalia ja 46 pistettä. Guentzel 35 maalia. Eli kyllä tuo kärki on edelleen varsin laadukas, mutta sitten tulee iso pudotus onnistumississa - johon Hextall reagoi laittamalla matkaan kaikki kaudella nihkeästi suoriutuneet (Kapanen, McGinn ja Blueger). Kevään kovia koitoksia varteen tuotiin mukaan lisää kokemusta Granlundin, Boninon ja Kulikovin muodossa. Pieleenhän se meni, eikä varsinkaan MG päässyt missään vaiheessa jyvälle mikä hänen roolinsa Pensissä on. Nashvillessa 36 pistettä 58 ottelussa, mutta Pittsburgissa 20 pelissä surkeat 1+4. Mitä lie tapahtunut.
Pens on lievässä retool-tilassa, jossa joukkuetta yritetään paikata mahdollisuuksien mukaan Crosbyn, Malkinin ja Letangin loppuvuosia varten. Niin kauan kuin kolmikko on kuvioissa, niin täydellistä rabuildia ei varmastikaan tule. Eli ei ainakaan 3-4 vuoteen vielä. Mutta särmäämistä Hextall varmasti tekee. On itseasiassa tehnyt jo parin vuoden ajan ja Wilkes-Barre on nyt yksi AHL:n nuorista joukkueista ja jäävät myös ulos pleijareista tällä kaudella. Mutta siellä on hyviä lupaavia nuoria pelaajia, joita nyt marinoidaan tällä menestymättömyydellä. Toivottavasti vituttaa sen verran, että ensi syksynä on tuli perseen alla Hållanderilla, Grudenilla, Puolinilla, Smithillä ja kumppaneilla.
Owen Pickering voi parhaimmillaan ottaa Dumolinin paikan, jos tuo lähtee UFA:na muualle, mutta sälli on vasta 19. AHL-kausi tekisi varmasti hyvää nuorukaiselle. Jason Zucker pelasi henk.koht. ok kauden ja on UFA. Ikää 31v ja loppu-uran rahasopimus varmasti mielessä lähtee kilpailuttamaan seuroja. Toisaalta hyvä Hextallille, koska riskejä riittää loukkaantumishistoria tuntien.
Tulevan kesän draftiin Pensillä on oma ykkönen, joka on siis jotain 10-16 välillä. Olisiko Hextall valmis treidaamaan ylöspäin kun siellä noita lupaavia senttereitä on hyvin tarjolla. Ykkönen ykköseen ja kylkeen joku Gruden tms. että pääsisi napsimaan uutta leveyttä Sidin ja Genon taakse. Carter alkaa olemaan hidas ja vanha, eikä Poehling tule olemaan Top6-hyökkääjä ikinä. Seuran sentterilupauksista Hållander on kovin yksin, joten lisäverta kaistalle kaivataan.
Ron Hextall tuli GM:ksi 9.2.2021 ja on sen jälkeen tehnyt 14 treidiä. Ihan ekaksi toi Carterin Losista 50% palkanpidätyksellä pelkkiin varausvuoroihin ja hyvinhän Jeff ekan kevään ja viime kauden pelasikin. Tällä kaudella tuli sitten selvä pudotus, joka on isokokoiselle 38-vuotiaalle pelaajalle melko ymmärrettävää.
Kapaseen vaihdettu Filip Hållander tuotiin takaisin UFA-Jared McCannista. Hyvä treidi joka nuorensi runkoa.
Samoin Nylander-Lafferty oli nuorennusleikkaus.
Rickard Rakelista Hextall maksoi Dominik Simonin (nyt Tsekeissä, eikä paluuta NHL:ään tiedossa), Aston-Reesen (ANA > TOR > WSH), mv Clangin ja 2. vuoron. Yksi heti auttava laatulaituri kasaan keskinkertaisuutta. Hyvä treidi.
Ty Smith <> Jon Marino nuorensi pakistoa kolmella vuodella. Pari kautta Devilsissa räpiköinyt Smith laitettiin farmiin kehittymään. Ikää vasta 23v ja potentiaalia aivan helvetisti.
Viime kesän Mike Matheson <> Jeff Petry / Ryan Poehling treidi onkin sitten hieman haastavampi arvioida. Petry on Mathesonia seitsemän vuotta vanhempi ja sopimus kalliimpi. Joksikin vuoden lyhyempi. Oliko kyseessä pelkästään ailahtelevasta Mathesonista eroon pääseminen, samalla kun Habs halusi yhtälailla päästä eroon vanhenevasta Petrystä. Vaihdettin kaksi varsin hyvää ja samaa roolia eri kätisyyksillä pelaavaa pakkia toivotaan-toivotaan perusteella. Win-win tai jotain. Petryn tehot tällä kaudella 5+26 eli lähes identtinen miehen toissakauden Habs-tehoihin. Matheson oli taas puolet kaudesta telakalla, mutta pisteissä tehokas niissä peleissä jotka pelasi.
Deadline-treidejä ei nyt edes kannattaisi alkaa liikoja purkamaan kun tie tyssäsi runkosarjaan. Mutta sanotaan nyt jotain. Bonino on UFA ja miehen sai lähes ilmaiseksi eli PO-ajatellen hyvä, halpa ja tuttu haku. Granlundin sopimus jatkuu vielä kaksi kautta, joten MG:llä on hyvää aikaa lunastaa tuo kaupassa annettu kakkoskierroksen vuoro tulevilla kausilla. Kulikov-kauppa sitten olikin näillä näkymin totaalinen floppi, jossa riski ei kannattanut. Mies on UFA ja vastineena meni Brock McGinn sekä 3. kierroksen vuoro 2024. McGinnillä on sopimusta jäljellä vielä kaksi vuotta. Kulikov oli treidin jälkeen kuukauden loukkaantuneena ja tulee pelaamaan max. kuusi peliä Pens-paidassa. Sellaista se välillä on, eikä Hextall näemmä pelkää pelata.
Kesällä on paljon pohdittavaa, mutta en usko kummankaan Hextallin tai Sullivanin lähtöön. Hexy / Burke on ollut ruorissa vasta kaksi täyttä kautta ja Sullivanilla on sopimus kevääseen 2027 asti. Tämä kausi oli pettymys, mutta sellaista sattuu (mm. Tampa 2016-17 tai Dallas 2020-21). Muutama täsmähankinta kesällä kokoonpanoon ja ehkä valmennukseen. Nyt oli kolmas kausi samalla kokoonpanolla Sullivan, Reirden, Vellucci. Jotkut jacquesmartin ja markrecchi sinne taas varmaan Sullivania jeesaamaan tarvittaisiin.