Mainos

Pitäisikö tappelut saada pois jääkiekosta?

  • 32 947
  • 166

Pitäisikö tappelut poistaa jääkiekosta?

  • Kyllä

    Ääniä: 63 17,6%
  • Ei

    Ääniä: 295 82,4%

  • Äänestäjiä
    358

Grainger

Jäsen
Suosikkijoukkue
La Decimoquinta
Montreal - Toronto pelissä yritti Kadri haastaa Montrealin isoa jyrää (en muista ketä) mutta eipä tippunut kaverin hanskat. Syykin oli ihan looginen: Kadri on sellainen tiskirätti, että olisi kuollut yhdestä iskusta.

Kadrin ja Emelinin kokoero ei kovin radikaali ole. Käytännössä yhtä pitkiä, Emelin toki painaa sitten enemmän. Ei hän kuitenkaan mikään iso jyrä sanan varsinaisessa merkityksessä ole, vaikka kovaa taklaakin. Tappelu näiden kahden välillä tuskin olisi mikään yksipuolinen näytös ollut ja kyllä Emelinillä oli ihan muut syyt olla pudottamatta hanskojaan.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Lethbridgen yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan NHL-tappelut eivät ole taloudellisesti kannattavia:
NHL hockey fights don't make economic sense, says study - Calgary - CBC News

Tässähän ei ole sinänsä mitään uutta. Niin kuin yllä kirjoitin NHL:ssä näkyy jo nyt suuntaus että pelkkiä tappelijoita on todella vähän jos ollenkaan, muutos on koko ajan vuosi vuodelta ollut suuntaan että pelkällä tappelijalla ei tehdä joukkueessa mitään. Ei siihen mun mielestä tieteellisiä tutkimuksia tarvita. No, ehkä jollekulle se pitää todistaa sitä kautta. NHL on selvästi luopumassa tappelijoista ja sitä kautta tyhmistä luupäiden välien selvittelyistä joista tuomio aina 5min ja 5min joka ei vaikuta peliin mitenkään, seuraus on hyvin merkittävä asia eli salomoni + että tappelijat saavat mahdollisesti vielä vammoja, sillä ei ole mitään tekemistä jääkiekon kanssa eikä yksittäisen pelin kanssa. Tietty aina tulee olemaan 2min ja 2min salomoneja kun tunteet kuumenee mutta harvoin näissä on kyse tappelusta sanan varsinaisessa merkityksessä.

NHL ei tule ikinä luopumaan tai sanotaan ainakaan 10 vuoteen pelitilannekähinöistä (toivottavasti ei koskaan) mistä jäähymielessäkin on enemmän mielenkiintoa koska niissä haetaan aina aloittaja jolloin toinen joukkue joutuu alivoimalle ja siten tilanne käsitellään aina myös joukkueen sisällä miksi näin kävi, oliko siihen syy miksi oltiin alivoimalla, kannattiko olla? SIihen tuossakin uutisessa viitattiin, kannattiko olla jäähyllä?

Tunnekuohuja mitkä saattaa sisältää jotain fyysistä kontaktia ammattijääkiekon huipulta ei tulla kitkemään kokonaan pois, nämä kuuluvat olennaisesti lajiin ja lajin henkiseen peliin ja tunteiden kuumentamiseen, se nimenomaan erottaa ammattikiekon höntsästä kun tunteet on mukana. Myös se tosiasia että joukkueen voimapelaajasta on hyötyä myös pelillisesti kitkee paljon jo joukkueen/kyseisen pelaajan halukkuutta ajautua kähinöihin mistä jäähy ja siten on tärkeä mies pois pelistä, esimerkkinä vaikkapa tuo IFK:n Järvinen joka joskus jopa tapellut edellisissä joukkueissa muttä nyt IFK:ssa ei kertaakaan ja mielestäni IFK:n linja on ollut näiden suhteen hyvä miten ollaan mukana kähinöissä.

_
 

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
On nuo kovia juttuja, mutta näitä lukiessa hämää aina se, että millä perusteella joku pakotetaan tappelemaan. Ei pakoteta, se on omavalintaista. Vaakakupeissa on tietysti puolet Tappelen ja En pelaa NHL:ssä. Kukaan ei siis pakota tappelemaan vaikka niin annetaan ymmärtää. Ainoastaan seuraamus voi olla työsuhteen päättäminen.
Itse en näe noille nyrkeilyillä mitään lisäarvoa jääkiekkoon.
 

AaTee

Jäsen
Suosikkijoukkue
lunettes couleurs
Entinen NHL-tappelija murtui haastattelussa: "Kuolen nuorena"
Neljä vuotta sitten kuolleen NHL-tappelijan surullinen alamäki - "Hän vain itki hillittömästi"

Hiljaiseksi vetää nämä tarinat, edelleen. Onneksi nämä pelkästään nyrkkiä heiluttavat alkavat olla vähemmistössä.


Oksettavaa luettavaa. Todellakin hyvä jos ja kun tuosta pyritään eroon, olis hyvä jokaisen joka hurraa katsomossa kun pojat laittaa hipaksi _taas kerran_ kaukalossa, muistaa nämä tälläiset tarinat.

Nimenomaan se, että pelilliset avut edellä jokainen. Sitten jos joskus kiehahtaa, tilanne "niin vaatii" tms. niin silloin sen vielä ymmärtää, varsinkin jos ne asianosaiset asialla, ei vain random heput jotka roudataan silloin, vain sitä varten paikalle.
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tärkeää on se, että sarjat, liitot ja pelaajayhdistykset tuovat pelaajien ja junioreiden saataville informaation lajin ja tappelemisen vaaroista. Tietysti jokaisella yksilöllä itsellään on myös vastuu hyödyntää olemassa oleva tieto, tutkia aihetta ja pohdittuaan hyödyt ja haitat tehdä omat ratkaisunsa.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Spontaani tappelu on lajin suurin valhe. Jos koko laji odottaa, että tietynlaista kontaktitapahtumaa seuraa iskuja tai iskujenvaihtoja, se seuraus ei ole spontaania. Se on ennalta käsikirjoitettu tapahtuma.

Jääkiekossa iskuja annetaan myös automaattisesti maalivahtiin törmänneeseen pelaajaan, vaikka videotaululta näkee (kuten useimmiten on) että kontaktin tosiasiallinen aiheuttaja on maalivahdin joukkuetoveri. Tämä "spontaani" hosuminen on iso osa ongelmaa. Siis jos joku ongelma on.

Tässäkin topicissa on esiintynyt kirjoittajia, joiden mielestä "spontaaneita" tappeluita ei tule saada karsituksi ennen kuin a. muu väkivalta saadaan pois lajista b. tuomarit ovat parempia.

Paska argumentti. Vähän niinkuin joukkueella olisi ongelmia niin hyökkäys-, puolustus- kuin maalivahtipelissä, mutta jotain osa-aluetta ei voitaisi parantaa ennen kuin muut ovat kunnossa.
 

Mänizeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, New York Rangers
Spontaani tappelu on lajin suurin valhe. Jos koko laji odottaa, että tietynlaista kontaktitapahtumaa seuraa iskuja tai iskujenvaihtoja, se seuraus ei ole spontaania. Se on ennalta käsikirjoitettu tapahtuma.

Näinhän tämä on vuosia mennyt. On puhuttu lajin koodista ym. Samoin on annettu ymmärtää, että kun kaksi kaveria tappelee omasta tahdostaan, ei siinä kukaan loukkaannu. (Ei varmaan yksittäisessä tilanteessa, mutta kun iskuja tulee päähän toistuvasti, niin se on vaarallista.) Tätä argumenttia on käytetty mm. siinä yhteydessä, kun on puhuttu mailalla lyömisestä ym., että ne ovat paljon vaarallisempia. Tai että peli pysyy pelotteella siistinä. Aika kovan hinnan silti joutuvat maksamaan nämä erikoismiehet siitä, että tähtipelaajat saavat pelata peliä rauhassa. Sinänsä en yhtään ihmettele, että joukkuetoverit arvostavat näitä kavereita, jotka laittavat koko loppuelämänsä terveyden peliin valitsemalla tämän tien. (Kuten vaikkapa Selänne on useaan kertaan tuonut esiin, tosin hieman eri sanoin.)
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
...
Aika kovan hinnan silti joutuvat maksamaan nämä erikoismiehet siitä, että tähtipelaajat saavat pelata peliä rauhassa.
...

Kyllä, mutta riskien toisella puolella olevat hyödyt ovat myös kovat NHL-tason tappelijoilla. Mahd. jopa miljoonaluokan tulot, elämäntyyli, status, asema jne.. Jutut joidenkin tappelijoiden karuista kohtaloista ovat koskettavia, mutta välillä tuntuu, että tappelijoista pyritään luomaan kuva jonkinlaisina kaivosorjina.

Sille on syynsä, miksi tyyliin 99% ex-tappelijoista sanoo haastatteluissa, että he tekisivät samat ratkaisut uudelleen - siis ratkaisut, jotka he ovat alun perinkin tehneet omasta tahdostaan.
 
Aika paljon yleinen ilmapiiri sanelee miten tappeluihin suhtaudutaan. Aikanaan junnuna ihailin Proberteja, Domeja sekä McSorleytä ja ajatus siitä että joku päivä NHL:ssä ei tapeltaisi tuntui koko liigan vesittämiseltä. Nyt tappelut jääkiekossa tuntuvat reliikinomaisilta muinaisjäänteiltä jotka eivät kuulu tähän aikakauteen.
 

Mänizeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, New York Rangers
Kyllä, mutta riskien toisella puolella olevat hyödyt ovat myös kovat NHL-tason tappelijoilla. Mahd. jopa miljoonaluokan tulot, elämäntyyli, status, asema jne.. Jutut joidenkin tappelijoiden karuista kohtaloista ovat koskettavia, mutta välillä tuntuu, että tappelijoista pyritään luomaan kuva jonkinlaisina kaivosorjina.

Onhan se näinkin. Niin kauan kuin ko. roolia on tarjolla, löytyy takuu varmasti tulijoita. Mutta turhia ihmisraunoita tästä syntyy. Osa tappelijoista varmaan säästyy isommilta vammoilta, koska ovat aina antavana osapuolena. Mutta epäilisin, että pinnan alla on paljon enemmän, mitä halutaan tuoda julki. Vaatii melkoista rohkeutta tulla loppuun asti esiin näissä asioissa.

Sille on syynsä, miksi tyyliin 99% ex-tappelijoista sanoo haastatteluissa, että he tekisivät samat ratkaisut uudelleen - siis ratkaisut, jotka he ovat alun perinkin tehneet omasta tahdostaan.

Luultavasti kunnioituksesta omaa uraa ja muita vastaavan uran tehneitä kohtaan näin sanotaan. Kuka haluaa tulla leimatuksi (varsinkaan P-Amerikassa) kiekkoilijaksi, joka ns. "kusee omaan pesään"? En usko, että kovin moni on alun perin on halunnut tähän rooliin.
 

Shejbal

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
En viitsi aukaista yllä olevia iltapäivälehden linkkejä, mutta arvaan, että jutut koskee taas jotain Boogardin perheen ruikutusta.
 

sinikettu

Jäsen
Pitäisi. Aikuiset miehet (tai naiset) alkavat kesken kaiken peli moukaroida toisiaan, kun pelitapahtumat alkavat ottamaan aivoon. Helvetin typerää hommaa. Jos pelaajat haluavat nyrkkeillä toisiaan vastaan, niin nyrkkeilyrinkejä löytyy lukemattomista eri paikoista mistä tahansa kaupungista. Eikä tarvi alkaa pilaamaan peliä, vaan voi vaikka vapaapäivinä päästää vastustajajoukkueen rumanaamaisen goonin aiheuttamia höyryjä pois.
 

sinikettu

Jäsen
Tätä argumenttia on käytetty mm. siinä yhteydessä, kun on puhuttu mailalla lyömisestä ym., että ne ovat paljon vaarallisempia. Tai että peli pysyy pelotteella siistinä. Aika kovan hinnan silti joutuvat maksamaan nämä erikoismiehet siitä, että tähtipelaajat saavat pelata peliä rauhassa.
Tämä argumentti on täyttä sanahelinää ja selittelyä jääkiekkoihmisiltä. Ei esimerkiksi jalkapallossa tarvitse tuoda lontoolaisia pubijätkiä kentälle lyömään vastustajaa turpaan, jos oman joukkueen tähtipelaajaa taklataan. Lajissa kuin lajissa pelaajien terveys tulee taata ensisijaisesti sääntöjen ja rangaistusten avulla. Jääkiekossa on suhteellisen helppo vahingoittaa vastustajaa tavalla tai toisella, mutta en käsitä miten joidenkin mielestä paras keino tuon estämiseen on laittaa vielä isompi äijä kentälle antamaan samalla mitalla takaisin vastustajalle.

En nyt sitten tiedä, onko jääkiekon kanssapelaajien vahingoittamiseen tähtäävää lajikulttuuria helppo kitkeä pois. Kokeilemalla se kuitekin selviäisi ja ensimmäinen looginen askel siihen olisi tappelujen kieltäminen.
 

Swift

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Philadelphia Eagles, Flyers
Neitijoukkueiden fanit ovat kieltämässä tappeluja täällä. Itse kasvoin nuoruuteni ajassa, jolloin lätkässä katsottiin nykyistä useammin kunnolla kuka on kuka (myös SaiPan peleissä) ja luin silloin, että sehän onkin kuulunut lajiin sen syntymisestä saakka. Jokainen tuntee riskit, kun leikkiin ryhtyy, mutta onneksi nuo pysyvät ja jo vakavat vammat tulevat poikkeuksetta vasta satojen tappeluiden jälkeen. Mahdollisesti kaverit ovat jo aivotärähdyksestä kärsiviä hypätessään liian aikaisin laatikkoon lyömään lisää päähän, jonka maalaisjärjellä varustettu henkilö tajuaa lisäävän riskiä. Esimerkkeinä nuo lööppien tappelijat.

En kaipaa näytöstappeluita edes Flyersin matseihin, mutta nautin, kun pelissä on tunnetta ja välillä kuohahtaa. Liigassakin oli vielä kymmenisen vuotta sitten tältä osin enemmän viihdyttäviä pelejä. Nykyään ne tosi fyysiset pelit ovat aika harvassa. Nykyään vain sikaillaan ja keksitään uusia sääntöjä rottatempuille. Ennen vanhaan tuollaiset jalkapyyhkäisijät olisivat saaneet turpaan niin, että tukka lähtee.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
@Swift "jokainen tuntee riskit"
Onko näin? Vielä muutama vuosi sitten tässä olisi ollut valtavasti kommentteja, joissa olisi väitetty että tappelut ovat vaarattomia koska jäällä lyönteihin ei saa voimaa jne... Juuri tähän "Boogaardin perheen ruikutus" @Shejbal on saanut aikaan ison muutoksen: Nyt edes osa ihmisistä tietää riskit.

Jääkiekko on merkillinen kulttuuri. On miehekästä tapella ja ammentaa soturikunnian astiasta. Samaan aikaan pillitetään kuin nykyvanhemmat lapsen huonosta numerosta joka hemmetin pelin jälkeen tuomaritoiminnasta.

Jos miehekkyyttä halutaan korostaa, niin sitä olisi tämä: pillin soitua toiminta pysähtyy. Ei enää "vielä yhtä poikkaria hyökkääjän selkään tai hanskaa naamaan". Pelin käydessä peli käyköön kaikkine siihen kuuluvine piirteineen, mutta pillin soitua katse seuraavaan tilanteeseen.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Neitijoukkueiden fanit ovat kieltämässä tappeluja täällä. Itse kasvoin nuoruuteni ajassa, jolloin lätkässä katsottiin nykyistä useammin kunnolla kuka on kuka (myös SaiPan peleissä) ja luin silloin, että sehän onkin kuulunut lajiin sen syntymisestä saakka.

Minä kasvoin nuorena kulttuuriin, jossa pipon käyttö oli noloa ja tupakointi coolia. Onneksi nuo asiat ovat nykyään toisin päin.
 

Meeps

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Frölunda
Entinen NHL-tappelija murtui haastattelussa: "Kuolen nuorena"
Neljä vuotta sitten kuolleen NHL-tappelijan surullinen alamäki - "Hän vain itki hillittömästi"

Hiljaiseksi vetää nämä tarinat, edelleen. Onneksi nämä pelkästään nyrkkiä heiluttavat alkavat olla vähemmistössä.

Tämäkään ei loppujen lopuksi ole niin yksinkertainen asia mitä media antaa ymmärtää. Tiede tietää oikeasti edelleen todella vähän aivovammojen yhteydestä mielenterveyteen ja moniin muihin ongelmiin, joihin aivovammat mediassa yhdistetään. Esimerkiksi CTE jakaa erittäin paljon alan ammattilaisia. CTE:tä on tutkittu erittäin vähän ja siitä tehdyt tutkimukset eivät myöskään ole olleet mitenkään erityisen hyviä. Syy-seuraussuhteita on vedetty aivan liian heppoisin perustein. Osa neurologeistahan ei edes ole vakuuttunut että CTE on oma sairautensa, vaan he epäilevät, että se saattaisi olla jonkun toisen sairauden kuten Alzheimerin muoto. Toiseksi siitä ei ole mitään todisteita, että CTE aiheuttaisi mielenterveysongelmia tai riippuvuutta. Ongelma on se, että CTE:tä tutkitaan enimmäkseen niin, että paljon iskuja päähän saanut urheilija on kärsinyt erinäisistä ongelmista uransa aikana ja jälkeen, ja hänen kuoltuaan omaiset haluavat, että hänen aivonsa tutkitaan CTE:n varalta. On siis erittäin harvinaista että sellaisten pelaajien aivoja edes tutkittaisiin, jotka eivät ole kärsineet ongelmista uransa jälkeen, saati sellaisten pelaajien, jotka eivät ole saanet paljon iskuja päähänsä. On siis mahdotonta tietää, löytyykö samanlaisia aivovaurioita myös pelaajilla, jotka eivät ole kärsineet ongelmista, joista usein CTE:tä syytetään. Osa asiantuntijoista epäileekin, että syy-seuraussuhde voi toimia myös toisinpäin ja pelaajien mielenterveys- ja päihdeongelmat aiheuttavat tai ainakin pahentavat aivoista löytyviä vaurioita.

Peluson ajatus siitä, että hän tulee varmasti kuolemaan nuorena taitaa ainakin tuon lehtijutun perusteella olla ihan vain hänen oma näkemyksensä. Yksi suurin ongelma median CTE-hysterian luomisessa onkin juuri se, mitä se aiheuttaa näille pelaajille, jotka pelkäävät kärsivänsä taudista. En valitettavasti muista kenestä oli kyse, mutta muistan lukeneeni artikkelin, jossa itsemurhan tehneen entisen NFL-pelaajan vaimo kertoi miehensä pelänneen hirvittävästi, sitä miten CTE tuhoaisi hänen elämänsä, mutta sitä ei edes löytynyt ruumiinavauksessa.

Siitä toki ollaan yksimielisiä lääketieteessä, että aivovammat ovat vaarallisia ja voivat aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Mediassa asiaa kuitenkaan liiotellaan ja esimerkiksi aivotärähdyksistä valtaosa paranee jo kymmenen päivän sisällä.
 

A Siente

Jäsen
Olen aina enemmän vaan sitä mieltä että nää nyrkkitappelut pitäis poistaa kokonaan. Ei mitään järkeä, varsinkin kun pelin tarkoitus on aivan muu kuin tappelu. Nyrkkeilyn ja muun vapaaottelun yms. ymmärrän, koska niissä on tarkoituskin tapella toisia vastaan. Jääkiekossa se tarkoitus on laittaa se kiekko toisen maaliin ja pelata muulla tavalla kovaa peliä. Tälläiset nyrkkitappelut ei siihen tarkoitukseen kuulu. Onneksi nämä ovat vähenemään päin.
 

Animal

Jäsen
Pari kommenttia ketjun aiheeseen ja CTE -keskusteluun yleisesti.

- Hiljattain itsensä ampuneen ex-NHL tappelija Todd Ewenin aivoista ei löytynyt tutkimuksissa merkkejä CTE:sta. Vaikka tapaus on kaikkinensa traaginen, niin jääkiekon ympärillä leijuvan CTE-hysterian ja omana keppihevosenaan näitä traagisia pelaajakohtaloita pitävien tappeluiden vastustajien johdosta tämä on positiivinen uutinen.
- Myös BMX -pyöräilyn yhteydessä keskustellaan CTE:sta lajilegenda Dave Mirran löydyttyä itsemurhan tehneenä.
- Vaikka Boogaardin tarina on traaginen, niin pidän silti miehen perheen rahastamisyrityksiä oikeusteitse tapauksella äärimmäisen vastenmielisinä - Huomioiden että yksi riippuvuutta aiheuttavien huumejohdannaisten lääkkeiden diileri oli miehen oma veli. Ja edelleen koko kosteasilmäisessä keskustelussa miehen elämäntarinassa häiritsee eniten se, että pelaaminen ja tappeleminen on ollut täysin vapaaehtoista ja Boogaard aktiivisesti hakeutui ITSE tappeluihin jokaisella sarjatasolla missä pelasi.
- Fakta on se, että kenenkään pää ei ole alasin eikä kestä iskuja loputonta määrää. Ja uskon myös esim. Pelusoa siitä, että vielä 10-20 vuotta sitten pelaajat on päästetty pelaamaan / kursittu kasaan paljon nopeammin kuin nykypäivänä. Osa tästä on johtunut rahasta, koska "ravihevosen pitää juosta jotta toisi omistajilleen rahaa", mutta myös siitä että tietämys päävammoista ja niiden pitkäkestoisista ongelmista on nykyään paljon laajempaa. Tässä suhteessa pelaajien joukkokanne NHL:aa kohtaan on perusteltu. Se mikä taas ei ole perusteltua, että mukana kanteessa on kaikenlaisia muutaman NHL-pelin ihmeitä ja mm. erotuomari. Ja pitää muistaa, että kaikki mukana olevat pelaajat eivät ole edes tappelijoita, joten ainakin osan motiivit joukkokanteessa mukanaoloon voidaan kyseenalaistaa.
 

Meeps

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Frölunda
- Fakta on se, että kenenkään pää ei ole alasin eikä kestä iskuja loputonta määrää. Ja uskon myös esim. Pelusoa siitä, että vielä 10-20 vuotta sitten pelaajat on päästetty pelaamaan / kursittu kasaan paljon nopeammin kuin nykypäivänä. Osa tästä on johtunut rahasta, koska "ravihevosen pitää juosta jotta toisi omistajilleen rahaa", mutta myös siitä että tietämys päävammoista ja niiden pitkäkestoisista ongelmista on nykyään paljon laajempaa. Tässä suhteessa pelaajien joukkokanne NHL:aa kohtaan on perusteltu. Se mikä taas ei ole perusteltua, että mukana kanteessa on kaikenlaisia muutaman NHL-pelin ihmeitä ja mm. erotuomari. Ja pitää muistaa, että kaikki mukana olevat pelaajat eivät ole edes tappelijoita, joten ainakin osan motiivit joukkokanteessa mukanaoloon voidaan kyseenalaistaa.

Kyseinen erotuomarikin pelasi kuitenkin NHL:ssä ennen kuin päätyi erotuomariksi. Joukkokanteessahan ei ole kyse tappeluista vaan aivovammoista. Suurin osa jääkiekkoilijoiden aivovammoista tulee taklauksista, ei tappeluista, joten ei ole mikään ihme ettei kaikki mukanaolijat ole tappelijoita. Aivovamma ei myöskään kysele kuinka kauan olet NHL:ssä pelannut, huonolla tuurilla sellaisen voi saada jo ensimmäisessä pelissään. SHL:ssä pari kautta sitten 18-vuotiaan pelaajan ura loppui ensimmäiseen liigaotteluun hänen saadessaan aivotärähdyksen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös