2016 Draft
German Rubtsov / C, LW / 1. kierros / 22. varaus
Rubtsov aloitti ensimmäisen ammattilaiskautensa lennokkaasti ollen omaan silmääni Phantomsien alkukauden paras hyökkääjä. Vahvan 5vs5, AV jne. tekemisen päälle, niitä tehojakin kertyi mukavasti. Odotusten mukaisesti venäläisen pelaajaprofiili soveltui ammattikauloihin selvästi junioreita paremmin. Rupesin jo mielessäni odottamaan NHL-debyyttiä, kunnes olkapää hajosi ja kausi oli siinä. Nyt olkapää on saatu kuntoon ja matka toivon mukaan jatkuu siitä, mihin viime syksynä jäi. Pitkien loukkaantumisten vaikutukset voivat vain olla monesti kauaskantoisiakin. Rubtsov kuitenkin edustaa sitä arvostamaani korkealla peliälyllä ja sopivilla offensiivisilla kyvyillä varustettua haalariosastoa, joten todellakin toivon tälle vain parasta. Aika näyttää millaisia tehoja venäläiseltä tullaan NHL:ssä näkemään, mutta tämä on viime kausia haitanneen terveyden ohella mielestäni ainoa kysymys, mikä tulee määrittämään enemmän sitä NHL-roolia kuin itse NHL:ssä pelaamista. Terveys menee sitten vähän suuremmassa ja vaikuttavammassa roolissa. On varmasti mukana kamppailussa siitä viimeisestä rosteripaikasta, mutta pidemmän loukkaantumisen jäljiltä AHL-startti voisi olla ihan paikallaan. Sieltä sitten vahvoilla otteilla kauden myötä Flyersin mukaan.
Pascal Laberge / C, RW / 2. kierros / 36. varaus
Jälleen yksi loukkaantumisten riivaama kausi Labergelle, eikä kaverin kehitys ottanut niitä steppejä tälläkään kaudella. On eittämättä yksi suurimpia pettymyksiä puhuttaessa viime vuosien Flyers-prospecteista. Muistan, kuinka katselin kaverin pelejä varausta edeltävänä kautena, pitäen näkemästäni ja ollen myös tyytyväinen Flyersin tekemään varaukseen. Odotukset olivat huomattavasti korkeammalla. Valitettavasti samaa olotilaa ei ole varauksen jälkeen päässyt kokemaan, vaan ongelmat alkoivat heti syksyn 2016 vakavasta aivotärähdystä, sitä ennen oli ehtinyt hurmaamaan syksyn leirityksissä ansaiten itselleen tulokassopimuksen. Tätä ovat sitten seuranneet uudet aivotärähdykset sekä erilaiset alavartalovammat, viimeisimpänä leikkausta vaatinut lonkka. Kuluneella kaudella tuosta lonkkaleikkauksesta paluuta tehneestä Labergesta ei jäänyt juurikaan positiivista käteen. Ei oikein saanut mitään aikaan jäällä vaan pelaaminen oli hyvin näkymätöntä ja tuloksetonta puurtamista, minkä vuoksi oli monesti pelikuntoisenakin katsomossa. Kun ei tuonut oikein mitään maininnan arvoista Phantomsienkaan rosteriin. Jalka ei tahtonut riittää pelinopeuden kasvaessa, ei ole myöskään kamppailupelaamisessaan riittävän röyhkeä ja fyysinen, taidollisesti ei erotu massasta, vaikka sellainen perusnäppärä kiekon kanssa onkin jne. Kaikin puolin siis sellaista harmaan eri sävyjen metsästämistä, eikä mikään puhu sen puolesta, että meno tuosta vielä muuttuisi paremmaksi. Tulokassopimusta on vielä pari vuotta jäljellä, jonka aikana toivon mukaan onnistuu nousemaan edes vahvistukseksi Phantomseille, tässä varmasti suuresti auttaisi terveenä pysyminen. Nyt onkin alla ilmeisen ehjä harjoituskausi, mikä varmasti auttaa asiaa, mutta valtavasti olisi tapahduttava kehitystä, mikäli nuorukaisesta vielä NHL-junaan olisi.
Carter Hart / G / 2. kierros / 48. varaus
Hartin kauden aloitus Phantomseissa oli vielä hitusen hapuileva, mutta oppi nopeasti uuden sarjan tavoille ja pianhan nuorukainen oli jo kannattelemassa Flyersia. Hart on heittämällä kovin maalivahtitalentti, jonka olen Flyersin riveissä nähnyt, onko tämä vielä mikään meriitti, jääkööt kunkin päätettäväksi, mutta harvinaislaatuisesta lahjakkuudesta joka tapauksessa puhutaan. Tämän kaiken hypen ja kovien odotusten keskellä on vain hyvä aina muistaa, että nuorten pelaajien ja varsinkaan maalivahtien kohdalla ei ole koskaan mitään varmaa ja suoritustason heittely on normaalia, ennemmin odotettavaa. Hartin kanssa ne odotukset ovat nyt tapissaan ja on aloittamassa vasta ensimmäistä täyttä NHL-kauttaan, toista ammattilaisena. On aivan varmaa, että kauteen tulee mahtumaan niitä virheitä ja huonoja otteluita, mutta valitettavasti vain joukkueen menestys ei hirveämmin sallisi ykkösmaalivahdiltaan tällaisia nuoren pelaajan kasvukipuja. Lisäksi puusilmäinen, välillä suorastaan tyhmä, fanijoukko, jollainen Flyersilla lätäkön tuolla puolella on, tuskin ymmärtää sitäkään vähää jos koppi ei ihan joka ilta tartukaan… Tässä on mielestäni se suurin ristiriita, jonka kanssa kamppailevat. Toivottavasti vain mahdollisimman hyvin.
Wade Allison / RW / 2. kierros / 52. varaus
Allisonin kausi meni toissa keväisestä polvivammasta kuntoutumiseen. Heinäkuun development campillä arvioi polvensa olevan noin 85% siitä mitä se oli ennen loukkaantumista, kuluneen kauden aikana noin 50%, mikä samalla selittääkin vaisuja tilastoja. Puhtaasti talentin ja ominaisuuksiensa puolesta Allison on mahdollinen NHL-pelaaja, taitavana ja peliälykkäänä voimahyökkääjänä, mutta ei tiedä sitten tuleeko polvesta enää koskaan kunnollista ja kauanko menee ennen kuin hajoaa uudestaan? Oma asiansa on sopimustilanne. Vaikean viime kauden jälkeen on ihan ymmärrettävää, että haluaa jatkaa polvensa kuntouttamista ja pelivireen nostamista seniorivuotensa merkeissä NCAA:ssa, mutta samalla varauksen umpeutuminen ja muualle signaaminen nostavat päätään. Allisonin oli kuitenkin kesän leirityksessä mukana ja puhui avoimesti halustaan solmia sopimus Flyersin kanssa viimeisen NCAA-vuotensa jälkeen, joten olen asteen toiveikkaampi, mitä vaikkapa Laczynskin kohdalla, josta myöhemmin lisää.
Carsen Twarynski / LW / 3. kierros / 82. varaus
Twarynski oli viime syksynä lähellä murtautua jopa Flyersin rosteriin, sen verran pitkään roikkui mukana leirityksessä. Lopulta kausi kuitenkin alkoi Phantomseissa, joissa otteet ailahtelivat melkoisesti. Parhaimmillaan oli todella hyvä ja energinen laituri, tuoden kokoonpanoon sekä tehoja, että fyysisyyttä. Vastapainona oli pätkiä, joiden aikana nuorukaista suorastaan piti etsiä jäältä. Hoitaa perusduuninsa toki tuolloinkin, mutta pelaamisen tehokkuus on hyvin aaltoilevaa, mihin olisi tultava muutosta. Toki kun pelaajan tuoma lisäarvo perustuu pitkälti siihen energisyyteen ja jopa tietynlaiseen yliaktiivisuuteen, niin vaikeapa tuota on samalla tasolla pitää yllä läpi runkosarjan. Puhtaasti talentin puolesta Twarynski ei ole ensimmäisenä rivissä, mutta periksiantamattomuuden ja työmoraalin merkitystä ei parane väheksyä, joten katsellaan rauhassa, miten tälle soturille käy.
Connor Bunnaman / C, LW / 4. kierros / 109. varaus
Bunnaman pääsi yllättämään itseni pelaten vahvan ensimmäisen ammattilaiskauden. Oma odotusarvoni kaverille oli toki maltillinen, alakenttien puurtamista marginaalisilla tehoilla, mutta kaiken kiekottoman uurastuksensa lisäksi onnistui väläyttelemään myös offensiivista puoltaan. Kauden keskivaiheessa NHL-nostojen ja monien loukkaantumisten syötyä Phantomsien sentteristöä veti yllättävän mallikkaasti aina joukkueen ykkössentterinä. Bunnyn mahdollinen NHL-ruutu on ja pysyy siellä alakenttien haalariosastossa, mutta kyllähän ensimmäinen kausi lisäsi uskoa tämän toteutumiseen, toki aika olemattomalta tasolta lähdettiin nousemaan. Edelleen on paljon todennäköisempää, ettei NHL:ssä tule koskaan pelaamaan. Uran kannalta se selvästi tärkein kehityskohde löytyy liikkeen terävöittämisen saralta, mihin ei mitään mainittavaa parannusta huomannut viime kaudella.
Linus Högberg / D / 5. kierros / 139. varaus
Högberg jatkoi tasaista kehittymistään SHL:ssä. Offensiivisesti ei vieläkään nähty mitään mahdotonta ilotulitusta ja tuskin koskaan tullaan tätä Högbergiltä näkemäänkään, mutta olisi kasvamassa arvokkaaksi shutdown-puolustajaksi, on nyt jo sitä SHL-tasolla. Ei puhuta mistään isosta, fyysisestä ja mahdollisimman paljon peittävästä järkäleestä vaan sulavasti liikkuvasta, vahvasti peliä ajattelevasta ja kiekkoakin mallikkaasti liikuttavasta modernimmasta tapauksesta. Tästä syystä olen ollut vähän ihmeissäni, ettei sopimusta ole kirjoitettu, eikä oikein muutenkaan kaveria noteerattu toimiston suunnalta millään muotoa. Ginningistä olivat jotain kommenttia alkukesästä antaneet, mutta Högbergistä ei sanaakaan. Vähän on tästä syystä alkanut tuntumaan, ettei sitä sopimusta aiota enää tehdäkään, vaan Hexyn prospecti/projekti saa olla ja mennä. Ei Högbergissä mitään maata mullistavaa talenttia katoaisi, mutta kyllä ruotsalaisen avuilla voisi syvyyspakin NHL-uran kyetä rakentamaan. Itse katsoisin kyllä tämän kortin loppuun asti. Saa nähdä, miten käy? Mikäli pelaa vahvan kauden voi siellä kevät puoliskolla olla jo turhan myöhäistä Flyersin toimistolla heräillä.
Tanner Laczynski / C, RW / 6. kierros / 169. varaus
Laczynski jatkoi vahvaa NCAA-taivaltaan. Itse odottelin, että olisi signannut kauden päätteeksi ELC-sopimuksen, mutta tätä ei tapahtunut, vaan palaa Ohio Stateen myös seniorivuodekseen, mikä vähän kielii siitä, ettei Flyersin kanssa ole syystä tai toisesta sopimusta tekemässä. Ei ollut kesän kehitysleirityksessäkään mukana. Tuota verhoiltiin opiskeluihin keskittymisen taakse, mutta uskoo, ken tahtoo. Laczynski on sen tasoinen pelaaja, että kaiken järjen mukaan saa sopimuksensa elokuun puolivälissä 2020 sinne itsellensä mieluisempaan seuraan, mikä se ikinä onkaan? Toivotaan nyt vielä, että se sopimus Flyersin kanssa syntyisi tulevan kauden jälkeen, mutta jokseenkin skeptinen jo olen. Ei kaverissa mitään huimaa potentiaalia mene, mutta mielestäni Laczynskilla on realistiset mahdollisuudet kasvaa NHL-tasolle, nykypäivän vaatimukset täyttäväksi alaketjujen duunariksi.
Anthony Salinitri / C / 6. kierros / 172. varaus
Salinitri ei saanut koskaan tulokassopimusta vaan varaus raukesi pari vuotta varauksesta, touko-kesäkuun taitteessa 2018. Pelasi vielä päättyneen kauden O:ssa ihan kelpo tilastoin, mutta eipä sitä talenttia muutkaan organisaatiot nähneet riittävästi, jotta olisivat sopimusta tarjonneet. Seuraavaksi matka jatkuu Kanadan yliopistosarjaan. Oli vain vähän turhan tasapaksu tapaus NHL:ää ajatellen. Laadukas puolustava ja lopulta all-round hyökkääjäkin OHL-tasolle, mutta kohti NHL:ää edettäessä kilpailu olisi tullut liian kovaksi. Ei myöskään oppinut hyödyntämään suurinta vahvuuttaan, räjähtävää liikettä, tarpeeksi.
David Bernhardt / D / 7. kierros / 199. varaus
Bernhardtin kausi oli kaksijakoinen. Syyspuolisko Djurgårdenissa oli vaikea, eikä roolin kasvattaminen onnistunut, vaan asema syvyyspakkina oli ja pysyi. Tammikuussa tapahtunut siirto Växjöön toi mukanaan suurempaa ja vastuullisempaa roolia, mutta kyllähän tältä huomattavasti enemmän odotettiin. Varaus umpeutuu tulevan kauden jälkeen, eikä mikään ainakaan tällä hetkellä puhu tulokassopimuksen puolesta. Tuo vaatinee melkoisen tykkikauden, jonka jälkeen voisi kuvitella puolestaan Bernhardtilla olevan niitä muitakin mahdollisuuksia. Bernhardtilla ovat mielestäni kaikki taidolliset ja fyysiset valmiudet aina jonkinlaiseen NHL-uraan saakka, mutta palasten yhdistäminen tuntuu liian suurelta haasteelta. Voin olla näitä, joka hidasta kehitystä jatkaessaan joskus 25-vuoden iässä allekirjoittaa sen ensimmäisen NHL-sopimuksensa, mutta tässä ja nyt NHL ei ole kovinkaan läheinen asia.