2017 Draft
Nolan Patrick / C / 1. kierros / 2. varaus
Patrickin kausi meni valitettavasti täysin sivu suun. Nuoren miehen tilanteesta ei Flyersin toimesta mitenkään liiaksi infoa tarjottu, mutta kärsi ilmeisen pahoista ja säännöllisistä migreeneistä, toissa keväänä koetun aivotärähdyksen jälkioireina, eikä siis pelannut pelin peliä. Fletcherin deadlinen sentterihankinnat viittasivat, ettei paluuta enää odotettukaan. Saa nyt nähdä mihin nuoren miehen rikkonainen ura kääntyy? Tällä hetkellä alkaa pelottavasti näyttämään siltä, että olisi kyseessä yksi lahjakkuus lisää, jonka terveys ei vain tule sallimaan pitkää ja menestyksekästä uraa jääkiekon parissa. Patrickin loukkaantumishistoria oli jo pitkä ennen varausta, joten ei tätä nyt minään yllätyksenäkään voi pitää. Riski oli kyllä tiedossa. Mikäli ura ei lentoon lähde, niin tässä on Flyers-kannattajille hyvä surkuttelun aihe pitkäksi aikaa, kun kesän 2017 annista Heiskanen, Makar, Pettersson jne. takovat tulosta taululle. Toivotaan parasta, pelätään pahinta.
Morgan Frost / C / 1. kierros / 27. varaus
Frostin ensimmäinen ammattilaiskausi oli aika lailla odotuksien mukainen. Tie vei Phantomseihin suurille minuuteille, jonka päälle lupauksia herättäneitä lyhyitä stinttejä Flyersin mukana. NHL:ssä ei kuitenkaan vielä pidemmässä juoksussa taso riittänyt. Monen nuoren tavoin myös Frostin otteet ailahtelivat aivan huippuilloista huomattavasti vaikeampiin, mutta kauden kokonaiskuva oli positiivinen, eikä mitään sen pidempiä synkkiä jaksoja osunut eteen. Syksyllä tavoitteen pitää olla pelipaikan vakiinnuttaminen Flyersin riveissä ja NHL:ssä pärjääminen läpi kauden. Eivät hetkittäiset AHL-stintit suurempien minuuttien perässä olisi katastrofi, mutta kyllä niitä pelejä pitää kertyä selvästi enemmän NHL:ssä, mitä AHL:ssä. Mielestäni tämä on se realiteetti, jotta kehityksen voisi sanoa etenevän suotuisissa merkeissä. Näin tapahtuessa myös Frost on itse pelaajana mennyt eteenpäin. Voimaa ja kykyä suojata kiekkoa on saatu lisää, on taas asteen kypsempi kiekollisissa ratkaisuissaan, työmoraali ja kurinalaisuus puolustamista kohtaan on pysynyt jne. Näen Frostista kasvavan merkittävä pelaaja Flyers-hyökkäykseen.
Isaac Ratcliffe / LW / 2. kierros / 35. varaus
Ratcliffen kausi oli haastava ja voin myötää odottaneeni vaivattomampaa siirtymää ammattilaiseksi, vaikka näillä hujopeilla monesti kaikki kestääkin pidempään. Nuori kanukki joutui starttaamaan alaketjujen duunarin ruudusta puolustuspelaamiseensa keskittyen, mikä kauden mittaan alkoikin tuottamaan tulosta pelaamisen monipuolistumisena ja kokonaisvaltaistumisena vaikkei koskaan mikään pelkästään hyökkäykseen keskittynyt pelaaja ole ollutkaan. Onnistui nappaamaan itselleen roolia myös luotettavana alivoimaratkaisuna. Offensiivisen puolen osalta oli asteen pari hiljaisempaa, mutta kyllä tuohonkin saatiin kevätpuoliskon myötä lisää eloa ja avut alkoivat nousta esiin. Onnistumisten myötä itseluottamuskin alkoi kasvaa. Tuleva kausi kertoo ja paljon enemmän, mihin suuntaan on offensiivisesti menossa. Ratcliffen pitäisi kyetä nousemaan Phantomsien hyökkäyksen avainrooleihin ja kasvattaa tehojaan merkittävästi, jotta tästä voisi haaveilla muuta kuin alaketjujen duunaripelaajaa. Kokonsa, peliälynsä ja vuosi vuodelta eteenpäin menneen liikkeen myötä, johon kaipaisin toki vieläkin pientä lisäterää, tässä on toki aineksia myös hyödylliseksi bottom-6 pelaajaksi, mikäli tehot eivät koskaan lähde kunnolla realisoitumaan ammattilaisena, mitä toki joukolla toivomme.
Kirill Ustimenko / G / 3. kierros / 80. varaus
Ustimenkon ensimmäistä ammattilaiskautta Pohjois-Amerikassa voi pitää onnistuneena. Joutui syksyllä Phantomsien maalivahtien ylitarjonnan vuoksi aloittamaan ECHL:n Reading Royalseissa, missä vahvoilla otteillaan jätti Felix Sandströmin statistin rooliin ansaiten lopulta paikkansa Phantomsien pelaavaan kaksikkoon, mahdollistaen osaltaan J-F Beruben pois kauppaamisen. Koronan vuoksi Phantoms-pätkä jäi vähän lyhyeksi, mutta jatkoa seuraa. Phantomsien maalivahtipaletti tulevalle kaudelle on vielä kovasti auki, mutta Ustimenkon mahdollisuuksia aina ykkösveskarin paikan valtaamiseen en väheksyisi. Eiköhän sinne joku kokeneempi tandemi-pari jostain löydy, jonka jälkeen sitten parempi pelatkoon enemmän. Mielestäni Ustimenkossa on muutamien nähtyjen pelien otannalla potentiaalia. Raamikas ja atleettinen tapaus, joka tuntuu ymmärtävän myös nupin, peittämisen ja paketin kasassa pitämisen merkityksen kärrynpyörien sijaan, vaikka vielä tässä puolessa kehitettävää löytyykin, kuten mm. irtokiekkojen hallitsemisessa.
Matthew Strome / LW / 4. kierros / 106. varaus
Stromen ensimmäinen ammattilaisvuosi sujui pääasiassa ECHL:n Readingissä, missä ei mitenkään dominoinut, vaikka käsittääkseni kohtuu hyvin pelasikin. Phantomseille tästä ei kuluneella kaudella iloa ollut vaan aika hyödyttömäksi se panos jäi niissä muutamissa otteluissa, joten jos ensi kaudella pärjäisi sentään AHL:ssä? Stromen kohdalla ovat voimassa edelleen ne samat kysymykset, mitä aina varauksesta asti on hoettu. Raamit ovat komeat ja taitoa löytyy mukavasti, on myös kohtuullisen luova ja älykäs hyökkäyssuuntaan. Valitettavasti vain kaikki muu onkin sitten siellä ongelmapuolella. Kiekottomana tästä ei ole riittävästi hyötyä edes hyökkäyssuuntaan ja puolustuspelaaminen on suorastaan luokatonta. Sellaista halutonta ja laiskanpulskeaa tekemistä, eikä oikein hahmota tilanteita riittävästi. Fysiikkapuolelta luistelu on edelleen kankeaa ja liikkeelle lähdöt tervaisia, tähän ei ole saatu varauksen jälkeen parannusta oikeastaan lainkaan, vaikka oli jo tuolloin se suurin yksittäinen puute, mikä herättää kysymyksiä ihan pelaajan omatoimisen harjoittelun laadusta. Uskoni nuorimpaan Stromeen ei ole ollut koskaan korkealla, mutta tätä nykyä se alkaa olemaan suorastaan olematonta. Toivottavasti tästä vielä kasvaa kelpo tehopelaaja AHL:ään, mutta Flyersissa en näe kyllä mitään tulevaisuutta, kun ei tuo perustekeminen heikkouksineen tunnu vain miksikään muuttuvan.
Maksim Sushko / RW / 4. kierros / 107. varaus
Piippuun jääneen viimeisen OHL-kauden jälkeen Sushkon ensimmäinen vuosi ammattilaisena oli vähintään kohtalainen, ainakin itse odotin selvästi vähempää. Vahvan ja tunnollisen kiekottoman uurastuksensa päälle sai myös onnistumisia hyökkäyssuuntaan. Näytti vastus huomioiden selvästi terävämmältä ja vahvemmalta kiekollisena, mitä viimeisellä OHL-kaudellaan. Varsinkin loppukaudesta oli Phantomsien pirteimpiä ilmestyksiä, pidin todella näkemästäni. Ei valkovenäläisen tekeminen mitenkään kaunista ole, mutta nyt oli saanut raavittua pelaamiseensa lisää suoraviivaisuutta ja päättäväisyyttä. On näitä tapauksia, jotka eivät puhtaan lahjakkuutensa puolesta koskaan pelaisi NHL:ssä tai olisi edes lähellä sitä, mutta terveellä nupilla ja korkealla työmoraalilla on tapana myös vaikuttaa asiaan. Viimeinen juniorivuosi meni vähän siihen, kun yritti joukkueen johtavana veteraanipelaajana olla enemmän, mitä kyvyt mahdollistavat, Phantomseissa taas keskittyi jälleen siihen peruspelaamiseen minkä osaa ja mihin se varauskin aikanaan perustui. Saa nyt nähdä olisiko tästä kasvamaan alaketjujen duunaripelaajaksi myös NHL:ään? ELC:tä olisi vielä pari vuotta jäljellä, joten aikaa sen puolesta steppien ottamiseen olisi.
Noah Cates / LW, C / 5. kierros / 137. varaus
Catesista on tullut kirjoitettua positiiviseen sävyyn jo pari vuotta, eikä muutosta tähän ole tulossa. Onnistui toisella NCAA-kautenaan nousemaan joukkueensa hyökkäyksen johtotähdeksi ja selväksi go-to-go ratkaisuksi valmennukselle. Minuutteja kertyi 5vs5 pelin lisäksi niin ylivoimalla kuin alivoimalla. Kun tämä tapahtuu NCAA:n powerhouseihin kuuluvassa ja pari viimeisintä pelattua Frozen Fouria voittaneessa, Minnesota-Duluthin yliopistossa, ei puhuta huonosta kiekkoilijasta. Cates on helposti rakastettava älykkäästi ja tunnollisesti ympäri kaukaloa pelaava all-rounderi, jonka ratkaisuissa joukkueen etu on ensisijainen omien tehojen tai näyttävyyden sijaan. Fiksuja, kiekonhallintaa ja pelin tasapainoa edistäviä ratkaisuja järjestäen, korkealla työmoraalilla. On erityisen vahva kulma- ja maalineduspelaaja. Voittaa ja löytää irtokiekot, suojaa vahvasti ja tarjoilee pitkillä taitavilla käsillään yllättäviä passeja. Tällä on myös sitä kaipaamani paloa ja halua ottaa vastuuta ja nousta massasta esiin. NHL:ää ajatellen puhutaan bottom-6 talentista, mutta mikäli vain saa luisteluaan vielä parannettua, en oikein näe niitä esteitä tälle tielle, vaan voi nousta vielä todella laadukkaaksi pelaajaksi tuohon rooliin. Pelaajan kehityksessä paljon on aina kiinni myös luonteesta, halusta voittaa ja tehdä töitä unelmien eteen, joissa tämän jenkin osalta ei ole moitteen sijaa. Näillä näkymin on jatkamassa NCAA:ssa vielä kolmannen vuoden, mikä on ihan luonteva ratkaisu, vaikka hieman epäilin jo ammattilaiseksi siirtymistä jyrkästä kehityksestä johtuen. Cates valittiiin kauden jälkeen NCAA:n lännen kakkos-tähdistökenttään.
Olle Lycksell / RW / 6. kierros / 168. varaus
Lycksell pelasi toistaiseksi parhaan ja tehokkaimman SHL-kautensa, kyeten nousemaan alaketjuista pysyväksi top-6 ja YV-pelaajaksi. Pisteet eivät lopulta mitenkään hurjat olleet, mutta ne olivat kuitenkin tehottomuudesta kärsineen Linköpingin neljänneksi parhaat lukemat. Nuori ruotsalainen oli saanut fysiikkaansa ja etenkin voimapuoltaan eteenpäin. Luistelussa ei mitään mahdotonta ollut tapahtunut, pientä etenemistä toki, mutta pystyi suojaamaan kiekkoa paremmin ja voittamaan kaksinkamppailuitakin, joskaan ei vieläkään kovin hyvin. Taitoa ja offensiivista pelikäsitystä tällä on riittävästi, ei kuitenkaan poikkeuksellisesti, jolloin liikettä ja voimapuolta täytyisi saada yhä selvästi paremmiksi, jotta pääsisi kunnolla esille. Nyt jää edelleen sinne pikkunäppärälle osastolle. Tekee sinänsä oikeita asioita, mutta tehot ja vaarallisuus puuttuvat.
Saisi myös olla energisempi ja röyhkeämpi. Ajaa kunnolla maalille, laukoa paikoistaan päättäväisemmin, mennä muodollisen yrittämisen sijaan voittamaan kaksinkamppailut ja ryöstämään aggressiivisesti irtokiekot, laittaa kroppaa kiekon eteen, ajaa taklaukset loppuun asti jne. Puolustuspelaaminen otti askelia eteenpäin, mutta onhan tällä edelleen paljon matkaa kuljettavana, jotta tätä voisi mainita vahvuudeksi. Puolustuspäässäkin kaipaisin nuorelta ruotsalaiselta määrätietoisempaa ja päättäväisempää otetta. Otettaisiin ne muutamat lisäpotkut, joilla se vastustajan maila tulisi pelattua pois, syöttösuunta tai vapaa laukaisupaikka peitettyä. On pienemmän puoleinen taitopelaaja, joka ei kuitenkaan koskaan tule luomaan NHL-uraa offensiivisessa roolissa, jolloin nämä olisivat entistä tärkeämpiä juttuja. Samassa tilanteessa ollut ja yhä oleva David Kase on profiililtaan ja tekemiseltään selvästi kiinnostavampi.
Lycksellillä alkaa syksyllä neljäs kausi varauksensa jälkeen, joten varaus tulee raukeamaan 1.6.2021, mikäli sopimusta Flyersin kanssa ei ole sitä ennen syntynyt. Toistaiseksi en ole nähnyt miestä ELC:n väärtinä, mutta vielähän tällä on vuosi aikaa vakuuttaa kehityksensä suunnasta. Tulevaksi kaudeksi seura vaihtuu SHL:n sisällä, Adam Ginningin tavoin, kasvattajaseura Linköpingistä Färjestadiin.
Wyatt Kalynuk / D / 7. kierros / 196. varaus
Wisconsinin kausi ei vastannut suuriin odotuksiin, vaan joukkue jäi ihan pelaamalla ulos NCAA:n 16 parhaan joukkueen lopputurnausvaiheesta, jota ei toki Coronan vuoksi lopulta koskaan pelattukaan. Kalynukin oma kausi sujui asteen paremmin. Totutun suuri rooli, kapteenin C-rinnassa ja uudet ennätyspisteet, joskaan ihan toivomaani säihkettä ei nähty. Näin tätä pari peliä NCHC-tiimejä vastaan sekä kertaalleen USA:n U18-maajoukkuetta vastaan, joten otos ei toki liian suureksi päässyt kasvamaan.
On itselleni vähän kaksipiippuinen tapaus. Kiekolliset taidot, liike ja fyysiset raamit riittävät NHL-tason syvyyspuolustajaksi. Varsinkin hyökkäyssinisellä nähdään aika-ajoin todella näyttäviäkin suorituksia ja ratkaisut tulevat luontevasti, pakottamatta. Sitä ns. wow-factoria ei pelaamisesta kuitenkaan löydy, jonka vuoksi sen suurempia urotekoja ei tarvitse enää kovemmissa miljöissä odotella. Ongelma vain on, että herran puolustuspelaaminen ei täysin vakuuttanut, vaikka moni muu tuota on jopa kehunut. Tuohon omaan kolmen pelin otokseeni vain mahtui vain liikaa huonoja ratkaisuja ja valintoja, monikaan ei mitään mahdottomia mokia, mutta kuitenkin. On myös turhan passiivinen ratkaisuissaan, saisi aktiivisemmin peittää laukauksia, siivota maalinedustaa, mennä voimalla kaksinkamppailuihin jne. Kun ei puhuta pelaajasta, joka offensiivisen pelaamisensa voimin luo itselleen NHL-mahdollisuuden, niin näitä ei oikein saisi tapahtua, vaan puolustamisen pitäisi olla rock-solidia. Voi olla, että suurempi pelimäärä olisi tasoittanut näkemääni ja parantanut kuvaa, mutta tällainen fiilis nyt jäi.
Olisin vain halunnut pitää näkemästäni enemmän. Kalynukilla on nyt kolme vuotta NCAA:ssa takana. Voi pelata vielä neljännen, mitä sopimuksettomuus kovasti ennakoisi, mutta tiedä sitten olisiko kehityksen kannalta parempi päästä pelkistetympään rooliin AHL:ään keskittymään niiden perusasioiden äärelle, varsinkaan kun Wisconsinin kuriton ja löysä touhu ei ole itseäni vakuuttanut missään vaiheessa?