Petteri Sihvonen – kiekkomedian virallinen totuus

  • 2 775 644
  • 12 994

pogo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Onko taktiikka pelikirjassa, jos vain osaa harjoitelluista kuvioista käytetään? Voisin ottaa tähän mallin koripallosta, jossa hyvinkin konkreettisesti piirretään kuvio, jota pelataan. Pelin aikana valmentaja tai peliä tekevä takamies valitsee tilanteeseen ja vastustajaan sopivimman, ja sitä toteutetaan. Voiko näin olla myös jääkiekossa?

Uskon, että harjoiteltuja kuvioita on pelin luonteen takia vähemmän kuin koripallossa, mutta vastustaja otetaan pelityylissä huomioon, ja joskus jotkut tietyt yksilötkin. Välillä ajetaan syvälle päätyyn kiinni pakkeihin ja välillä sumputetaan keskialuetta. Nämähän voivat muuttua pelin sisälläkin.

En näe mitään estettä sille, että "pelikirjassa" on olemassa elementtejä, joita ei välttämättä yhden pelin sisällä toteuteta ollenkaan - ne vain ovat varastossa ja otetaan käyttöön ajan ollessa sopiva.

Edellistä tukeakseni voisi ottaa esimerkin SM-liigan runkosarjasta. Puhutaan koti- ja vieraspelaamisesta. Miksi ne ovat niin erilaisia? Eivätkö joukkueet osaa pelata vieraskaukalossa samalla tavalla kuin kotonaan, vaikka vastassa on sama joukkue? Pääsääntöisesti vieraissa kytätään enemmän ja puolustetaan tarkemmin. Kuitenkin harjoiteltuna on erilaiset hyökkäyskuviot ja puolustus. Eli taktiikka valittaneen tilanteen mukaan.
 

Pärde

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Colorado Avalanche
Tänään kävin katsastamassa ensimmäistä kertaa noita videoita, ja nyt lähtee suora tunnustus Sihvoselle: hienoa työtä! Juuri tuollaista itsellänikin oli mielessä tovi takaperin.
 

Ioota Rhoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
The Broad Street Bullies
Konnamuori kirjoitti:
Urheilulehden nettisivuille tullut nyt ladattavaksi uusi Sihvosen videoanalyysi:
Leijonien kulmapelaaminen.
http://www.urheilulehti.fi/jaakiekko/uutiset/article129549-1.html

Mitäköhän valmentajat Westerlund, Summanen ovat mieltä tuosta jatkuvasta vertailusta... Ymmärrän hyvin, että eräät jääkiekkoherrat eivät halua Sihvosta telkkariin kertomaan mielipiteitä sitä kuka lanseerasi ja mitä.

Nooooh, Sihvonen on Sihvonen. Ärsyttäjä, keskustelun herättäjä ja mainosmies.

Hienoa työtä oli toinenkin video, siitä kiitos.
 

Lauri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Blues & Devils
Kyllä tämä herra tietää jääkiekosta aika kohtuullisesti. Hienoa työtä nämä videot. Näitä lisää!
 

pokki

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Minnesota Wild, Manchester United
Snakster kirjoitti:
Kyllä minä luulen, että Sihvonen on tässä tällä kertaa oikeassa siitä yksinkertaisesta syystä, että Sihvonen on varmaan näitä pelejä analysoinut ja katsellut aika paljon enemmän ja tarkemmalla silmällä kuin Jarkko Ruutu. Veikkaisin nimittäin, että Ruutu paskat nakkaa siitä miten alhaalta sitä kiekkoa tulikaan Itävallassa haettua verrattuna Torinon meininkeihin. Ja kun Erkka on Torinossa fläppitaululta näyttänyt, että mistä sitä kiekkoa käydään hakemassa, niin enpä usko, että Ruutu on siinä vaiheessa miettinyt vuoden takaista fläppitauluesitystä. Jokainen joka on jotain peliä joskus pelannut tietää, että ei niitä ikivanhoja taktiikoita juuri tulee enää kotona paljoa kelailtua etenkin, jos välissä pitää pelata koko vuosi vielä seurajoukkueessa, jossa taas on aivan erilainen systeemi.

Niin tietenkin, kyllähän Petteri taitaa taas oikeassa olla.

Tästä heräsikin kysymys:

Olenko fiksumpi / ajattelevampi / parempi / poikkeuksellinen urheilija, kun satun edelleen muistamaan kolmen vuoden takaisen seurajoukkueeni pelitaktiikan?
 
Viimeksi muokattu:

Noose

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chargers, HPK, Oakland A's, Tampere Saints
Ensimmäisen videon katson kohta, mutta tuo toinen oli aivan loistavaa materiaalia. Pitääkin kiinnittää huomiota tähän tuossa Tsekki-matsissa.
 

pelikielto

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
pokki kirjoitti:
Niin tietenkin, kyllähän Petteri taitaa taas oikeassa olla.

Tästä heräsikin kysymys:

Olenko fiksumpi / ajattelevampi / parempi / poikkeuksellinen urheilija, kun satun edelleen muistamaan kolmen vuoden takaisen seurajoukkueeni pelitaktiikan?
Saattaa olla, että olet fiksumpi / ajattelevampi / parempi / poikkeuksellinen urheilija. Saattaa myös olla että et pelannut samanaikaisesti maailman suurimmassa jääkiekkosarjassa+ maajoukkueessa ammattilaisena. Voisi veikata että esimerkiksi maajoukkueen taktiikat eivät jää mieleen, koska niitä ei pelaaja käy läpi kuin pari lyhyttä jaksoa vuodessa.
 

pokki

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Minnesota Wild, Manchester United
pelikielto kirjoitti:
Saattaa olla, että olet fiksumpi / ajattelevampi / parempi / poikkeuksellinen urheilija. Saattaa myös olla että et pelannut samanaikaisesti maailman suurimmassa jääkiekkosarjassa+ maajoukkueessa ammattilaisena. Voisi veikata että esimerkiksi maajoukkueen taktiikat eivät jää mieleen, koska niitä ei pelaaja käy läpi kuin pari lyhyttä jaksoa vuodessa.

Pelaajan näkövinkkelistähän tuo Sihvosen väittämä on minun mielestäni alentava, sillä pelaajat kyllä puhuvat pelitaktiikoista hyvin paljon keskenään. Sen vuoksi itse muistan taktiikat vielä kolmenkin vuoden takaa.

En tietysti voi ottaa kantaa siihen kuinka paljon tuo Ruudun ammattilaisuus oikeasti vaikuttaa asiaan, mutta väitän kuitenkin ettei pelaajat ylipäänsä ole niin "konemaisia", kun Sihvonen väittää.

Kentällä tarvitsee ajatella. Olen ollut aina sitä mieltä, että 98% jääkiekkoilijan tai muun urheilijan suoritusta tapahtuu korvien välissä. Se 2% on sitten sitä konemaista menoa. Tietysti jotkut liikeradat tulevat toistojen jälkeen tutuiksi ja sitä kautta "selkärangasta", mutta ei se pelaaminen silti pelkkää suorittamista ole. Yksikään pelaaja ei pelaa selkärangasta.

Uskomus, että kauden jälkeen taktiikka unohtuu, on pelaajia alentava ja siksi tuohon tartuin. Sihvonenkaan ei varmasti voi tietää kuinka ajatteleva pelaaja Jarkko Ruutu oikeasti on. Voihan olla, että veljesparit eivät kesäkalassa muuta keskenään ruodikaan kuin Erkan taktiikoita. Joitakin pelaajia se kiinnostaa.
 

pelikielto

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
pokki kirjoitti:
Totta puhut, tarkoitinkin siis lähinnä noita maajoukkuekuvioita. Varmasti JR osaa Canucksien taktiikan vaikka unissaan, mutta maajoukkueen taktiikan kanssa ei ole niin tarkkaa, koska siihen täytyy keskittyä niin lyhyt ajanjakso vuodesta.
 

Orman Mollis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins
gordion kirjoitti:
YLE iski pahimman mahdollisen piikin Sihvosen suuntaan. Eilisessä Jälkiviisaat-keskustelussa Tapsa Suomisen vetämässä debatissa Pekka Jalonen! Lisäksi myös joku Aamulehden kaveri ja Jukka Jalonen.

Sihvonenhan kirjoitti, että hänet pudotettiin kisojen ajaksi YLE:ssä nelosketjuun. Tätä hän siis tarkoitti?

Löytyy muuten netistä YLE:n sivuilta.


Kuka vittu haluaa Petteri Sihvosta kuunnella vielä TV:stakin???

Kuitenkin tiedetään että kaveri tietää tällä hetkellä ehkä eniten tässä maassa jopa maailmassa jääkiekosta.. Ja oikeastaan leijonat pelaa Sihvosen pelikirjalla.. Pitäähän sitä kaveria uskoa, kuitenkin suomen paras 2.valmentaja, sen huomaa kyllä kaverin tilastoista!!!
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Johannes kirjoitti:
Jep, ei se mitään. Ei esitellyt kuin jollekin pienelle piirille. Nyt valistetaan vähän suurempia kansanjoukkoja, ei takerruta lillukanvarsiin.

Tässä olet aivan oikeassa. Ainoa mikä Sihvosessa ärsyttää, on hänen tyylinsä tuoda asioita esille. Hänen esiintymisestä tulee kuva, että hän olisi keksinyt jotain uutta.

Westerlund esitteli silloin myös nämä kuuluisat prosentit maalipaikkojen syntymisestä eli suorat hyökkäykset vrt. kiekon riistot.

Westerlund puhui tällöin puolustuksesta, karvauksen muutoksesta eli myös painotonta laitaa lähdettiin karvaamaan, mikä oli poikkeuksellista. Tämä kääntyi myös hyökkäyspeliin eli pyrittiin käyttämään koko tilaa. Ahtaasta tilasta vapaampaan tilaan.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Suomen tasoittava maali

Eilisen Tsekki-ottelun tasoittava Suomen 3. maali syntyi kenttätasapainoisen kulmapelaamisen tuloksena. Hyökkäyspään kaistat olivat hyökkäyksessä Westerlundin pelikirjan mukaisesti miehitettyinä.
Riku Hahl vei kiekon Tsekin siniviivan yli laidasta hyökkäyssuunnassa oikeaan kulmaan. Jukka Hentunen luisteli maalille ja Jussi Jokinen eteni omassa laidassaan hyökkäysalueelle. Puolustajat Nummelin ja Berg? jäivät viivamiehiksi.
Hahl imi kaksi tsekkipelaajaa itseensä kulmassa. Yksi tsekkipelaaja siirtyi Nummeliniin päin ja yksi oli maalilla. Viides tsekkipelaaja piti Bergin, mutta siirtyi keskemmäksi pelin puolelle. Jussi Jokinen pysyi yksin pelin painottomalla puolella. Hahl syötti kulmasta Nummelinille, joka löi kiekon suoraan pelin painottomalle puolelle ristikulmaan, josta se tuli Jokiselle. Koko tsekkimiehistö heilahti pelin uudelle puolelle päin. Jussi Jokinen syötti pienen viiveen jälkeen takaisin Nummelinille. Hahl siirtyi Hentusen lisäksi maskimieheksi ja Nummelinin tarkka veto painui hyvän maskin ansiosta verkon perille.

Tässä toteutui Westerlundin pelikirjasta yksi osio täydellisesti. Jussi Jokisen rooli kulmapelin painottoman puolen pelaajana tuotti jälleen kerran tärkeän maalin Suomelle. Koko viisikko pelasi kurinalaisesti pelikirjan mukaan ja maestro Nummelin sinetöi lohkovoiton Suomelle.

Pelikirjoista sen verran, että Summasen MM-Prahassa ja World-cupissa ne olivat erilaiset. Myös Westerlundin MM-Itävallassa, Torinossa ja nyt MM-Latviassa pelikirjat ovat erilaiset. Tämähän on päivän selvä asia niille, jotka ovat tutustuneet näiden kiekkoprofessoreiden valmentajauriin ja siihen jatkuvaan pelin kehittämiseen, jota he yhdessä ja erikseen ovat ansiokkaasti tehneet.
Suurimmalle osalle jääkiekkoa intohimoisestikin seuranneille/seuraaville pelikirja-asiat ovat ja pysyvät kiinnostuksen ulkopuolella. Siinä ei ole mitään moittimista. Tärkeintä on , että jääkiekon seuraaminen kiinnostaa ja siitä puhutaan sekä kirjoitetaan.
 
Suosikkijoukkue
Suomi
siffa kirjoitti:
Jussi Jokinen syötti pienen viiveen jälkeen takaisin Nummelinille.
Heh. Ihan kuin olisi näyttänyt siltä, että Jokinen yritti iskeä kiekkoa maalille, mutta pyyhkikin lumet kiekon päältä, jonka jälkeen ainoa vapaa syöttölinja oli Nummelinille.

Yhtä lailla voisi sanoa, että Hahl vie kiekon kulmaan, mutta tshekkipelaajat pysäyttävät hänet sinne, joten hän on käännyttävä ylöspäin. Hentunen on sillä aikaa noussut jäästä ja liukuu kohti Hahlia seuraten tilannetta. Hahlin ainoa vapaa syöttölinja on viivaan Nummelinille. Huono syöttö Nummelinin rystylle, jonka vuoksi Nummelin kääntyy vain nopeasti ympäri ja heittää kiekon nopeasti maalille. Jokinen ei tässä vaiheessa ole "yksin pelin painottomalla puolella" vaan hän hakee syöttöpaikkaa takamiehen paikalla. Nummelinin laukaus menee ohi, ja Jokinen ryntää sen perään.

Tässä vaiheessa ryhmitys kentällä: Nummelin siniviivan kulmassa, Hahl samalla puolella kulmassa, Hentunen maalin edessä, Jokinen takamiehen paikalla ja toinen puolustaja niin kaukana toisella laidalla, että ei mahdu televisiokuvaan. Syöttöetäisyydet hyvin pitkät.

Kiekko menee kulmaan, Jokinen hakee sen ja yrittää ampua sen äkkiä maalin eteen. Epäonnistuu, mutta tshekkipelaaja kääntyy pois, ja Jokinen saa syötettyä kiekon Nummelinille, joka ampuu suoraan syötöstä.

Ryhmitys kentällä: Jokinen laidalla, toinen pakki luultavasti samalla puolella. Hahl samalla tasolla kuin Jokinen, Nummelin tulee viivasta vastaan ja Hentunen maalin edessä. Koska Hahlin ympärillä on kaksi tshekkiä, ainoa syöttölinja on Nummelinille. Syöttö on kyllä loistava, mutta on vaikea uskoa, että tuossa tilanteessa haluttaisiin pelata kiekko siniviivasta vastaan nousevalle puolustajalle pitkällä syötöllä.

Riku Hahl on tässä vaiheessa siis noussut kulmasta takamiehen paikalle tarjoamaan Jokiselle syöttöpaikkaa.

Veikkaan, että se pelikirja sanoi tässä tilanteessa, että "kiekkoa maalin eteen, ja seurataan laukaukset loppuun saakka, painetta maalin eteen", mikä on tavallinen ohje ottelun viimeisellä minuutilla, ja löytynee Westerlundin kaikista pelikirjoista. Kiakko on helppo peli.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Silitysrauta-Mike kirjoitti:
Heh. Ihan kuin olisi näyttänyt siltä, että Jokinen yritti iskeä kiekkoa maalille, mutta pyyhkikin lumet kiekon päältä, jonka jälkeen ainoa vapaa syöttölinja oli Nummelinille.

Yhtä lailla voisi sanoa, että Hahl vie kiekon kulmaan, mutta tshekkipelaajat pysäyttävät hänet sinne, joten hän on käännyttävä ylöspäin. Hentunen on sillä aikaa noussut jäästä ja liukuu kohti Hahlia seuraten tilannetta. Hahlin ainoa vapaa syöttölinja on viivaan Nummelinille. Huono syöttö Nummelinin rystylle, jonka vuoksi Nummelin kääntyy vain nopeasti ympäri ja heittää kiekon nopeasti maalille. Jokinen ei tässä vaiheessa ole "yksin pelin painottomalla puolella" vaan hän hakee syöttöpaikkaa takamiehen paikalla. Nummelinin laukaus menee ohi, ja Jokinen ryntää sen perään.

Tässä vaiheessa ryhmitys kentällä: Nummelin siniviivan kulmassa, Hahl samalla puolella kulmassa, Hentunen maalin edessä, Jokinen takamiehen paikalla ja toinen puolustaja niin kaukana toisella laidalla, että ei mahdu televisiokuvaan. Syöttöetäisyydet hyvin pitkät.

Kiekko menee kulmaan, Jokinen hakee sen ja yrittää ampua sen äkkiä maalin eteen. Epäonnistuu, mutta tshekkipelaaja kääntyy pois, ja Jokinen saa syötettyä kiekon Nummelinille, joka ampuu suoraan syötöstä.

Ryhmitys kentällä: Jokinen laidalla, toinen pakki luultavasti samalla puolella. Hahl samalla tasolla kuin Jokinen, Nummelin tulee viivasta vastaan ja Hentunen maalin edessä. Koska Hahlin ympärillä on kaksi tshekkiä, ainoa syöttölinja on Nummelinille. Syöttö on kyllä loistava, mutta on vaikea uskoa, että tuossa tilanteessa haluttaisiin pelata kiekko siniviivasta vastaan nousevalle puolustajalle pitkällä syötöllä.

Riku Hahl on tässä vaiheessa siis noussut kulmasta takamiehen paikalle tarjoamaan Jokiselle syöttöpaikkaa.

Veikkaan, että se pelikirja sanoi tässä tilanteessa, että "kiekkoa maalin eteen, ja seurataan laukaukset loppuun saakka, painetta maalin eteen", mikä on tavallinen ohje ottelun viimeisellä minuutilla, ja löytynee Westerlundin kaikista pelikirjoista. Kiakko on helppo peli.

Hyviä korjauksia Silitysrauta-Mike:lta kirjoitukseeni.

Jokinen todellakin pelikirjan mukaisesti pyrkii laukomaan välittömästi maalille, mutta pyyhkii lumet kiekon päältä. Tämän jälkeen näkee Nummelinin ja syöttää hänelle.

Hahlin syöttö on Nummelinille hyvä, koska Nummelin tarjoaa itsensä rystypuolen syötölle. Nummelin tulee syöttöä vastaan ja ottaa rystyltä kiekon hallitusti haltuunsa laidassa, käännähtää ja katsoo painottomalle puolelle ja syöttää sinne Jokiselle. Nummelin ei siis lauo maalille vaan hakee Jokista onnistuneesti syötöllään, siitä sitten niinkuin Mike kirjoittaa seuraa pelikirjan vastainen Jokisen syöttö takaisin Nummelinille.

Tarkoitukseni oli vain todeta, että Jokinen jäi Westerlundin pelikirjan mukaisesti pelin painottomalle puolelle, kun Hahl vei kiekon ylös kulmaan. Berg oli televisiokuvan ulkopuolella omassa nurkassaan koko tilanteen ajan.

Kiakko on helppo peli, mutta Westerlund luo jatkuvasti uusia pelikirjoja valmentamilleen joukkueille SM-liigaan sekä kansainvälisiin turnauksiin. Pelikirjojen toteutus on sitten sitä yksinkertaista kiakkoa. Lähde tälle: Erkka Westerlundin pelikirjat ja videokoosteet pelikirjoista pelaajille sekä lausunnot medialle. Westerlund on ollut myös johtava luennoitsija jääkiekon valmennuskoulutuksessa.
 

Armoton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Kyyneleet valuivat poskeani pitkin, kun luin tämän kiekkotietäjän jutun Westerlundista. Tai paremminkin itsestään, lukuunottamatta otsikkoa. Minua kiusataan, kaikki kiusaa. Miksi Tami otettiin pois kisastudiosta? Erkka kiusaa meitä.

Hei toverit älkää yrittäkö tehdä Sihvosesta viisasta miestä väkisin. Jos hän kirjoittaa, että hänen veljensä sm-liigan aliarvostetuimpia pelaajia, niin ei tarvitse keksiä jotain sairasta näkökulmaa asiaan, kuten "Meidän Petteri vaan provoilee". Hän tarkoittaa juuri sitä, mitä kirjoittaa.
 

Mulli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Virmanen & Hjallis akseli, Jokerit, Avs.
MR.D kirjoitti:
Kohta jälkiviisaissa Tami ja Sihvonen.

Helvetti, että Petteri höpäjää saissea.

Jalonen vie tuolla analyysi kisassa 100-0.
 

Mulli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Virmanen & Hjallis akseli, Jokerit, Avs.
KPL kirjoitti:
Tamia nöyryytettiin! En ole Tamia noin vittuuntuneena nähnyt.

Niinpä, Tapsa nimenomaan nöyryytti ja Jalonen nöyryytti Sihvosta.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tami otti nokkiinsa, ku Tapsa alkoi kiusaamaan. Sihvonen höpöttää normaalia juttuaan, jossa ei ole päätä eikä häntää, Jalonen kumoaa Sihvosen väitteitä minkä ehtii, ja Tapsa heitteli provoja Tamille ja Petterille siinä välissä. Tämä, jos mikä, oli loistavaa viihdettä. Kiitos Yle.
 

Speedye

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, CR7, AO, Härski
Mulli kirjoitti:
Niinpä, Tapsa nimenomaan nöyryytti ja Jalonen nöyryytti Sihvosta.

Niin.. Tamia vietiin kyllä ja pahasti. Sihvonen on siitä "kova" jätkä, että uskaltaa kritisoida alan ammattilaisia suorassa tv-lähetyksessä. Mutta J. Jalonen heitti hyvän pointin.. Katsojat haluavat nähdä myös Tiki-Talkia eivätkä pelkästään lyhytsyöttöpelin analysointia. Analyysiohjelmat pitäisi tehdä erikseen vaikkapa YLE24:n puolella. Huvittavaa oli myös nähdä J. Jalonen ja Tamminen samassa studiossa. Jalonen kun heitti Tamille aika kovaa kritiikkiä finaaleiden aikana. Mielestäni keskustelu loppui hieman kesken, juuri kuin Tami ja Sihvonen pääsivät vauhtiin erätauko loppui.
 

RuuhkaTukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, sympatiaa Jokereille
Mulli kirjoitti:
Helvetti, että Petteri höpäjää saissea.

Jalonen vie tuolla analyysi kisassa 100-0.

Mielenkiintoinen asenne. Ymmärränkö oikein että tulkitset keskustelun henkilöiden väliseksi kilpailuksi.

Itse kuuntelin kiinnostuneena erilaisten lähestymistapojen välistä keskustelua, jonka perusteella päädyin toteamaan pelikirjan / pelitavan / miksi sitä nyt haluaakaan kutsua olevan valmentajan lähtökohta. Tähän lähtökohtaan on suotavaa rakentaa hyvä henki / kulttuuri / miksi sitä nyt haluaakaan kutsua, jolloin on mahdollista ottaa joukkueesta / antaa joukkueelle mahdollisuus ottaa itsestään irti kaikki se mikä irtoaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös