P.Sihvonen kirjoitti:
Päävalmentajat pitkälti kusettavat, kun puhuvat, että pelitapa valitaan materiaalin mukaan. En ole vielä törmännyt sellaiseen valmentajaan, joka hallitsisi esimerkiksi kaksi täysin toisistaan poikkeavaa systeemikokonaisuutta. Suurimmalla osalla on täysi työ hallita yksi "pelikirja".
En ole koskaan valmentanut joukkuetta saati sitten ollut tekemisissä huipputasolla kilpailevien joukkueiden kanssa, mutta silti uskallan väittää, että tässä asiassa, Petteri hyvä, olet väärässä, ainakin jossain määrin. Väitän nimittäin, että valmentajat muokkaavat pelikirjaansa radikaalistikin käyttääkseen optimaalisesti hyväksi joukkueen materiaalin, oli se sitten minkälainen hyvänsä.
Joukkueen voivat muodostua monenlaisista palasista, minkä luultavasti Petteri jo tiesitkin. Eikö ole silloin luonnollista, että valmentaja käyttää hyväksi käsissä olevan joukkueen vahvuuksia. Mitä järkeä pienikokoisia pelaajia täynnä olevan joukkueen on yrittää pelata fyysistä, kovalle karvaukselle perustuvaa peliä ja niin edelleen.
Tästä päästäänkin todelliseen pointtiini tässä jutussa. Käyttäessäni sanaa pelikirja, viittaan harjoitteluun ja pelisuunnitelman toteutukseen jäällä. Jos joukkue aikoo pelata tietyllä tavalla jäällä pelitilanteessa, voi olettaa heidän tekevän harjoitteita, jotka tukevat pelitavan toteutusta pelin aikana. Eli jos harjoitteet ja sitä kautta esitykset jäällä muuttuvat tukemaan erilaista pelifilosofiaa, kuin mihin valmentaja on tottunut, eikö hän ole silloin määrittänyt pelikirjansa joukkueen materiaalin mukaisesti. Aikamoinen jäärä saa valmentaja nimittäin olla, jos aikoo/haluaa itsepintaisesti ajaa sisään pelitapaa, joka ei joukkueen koostumukseen voi sopia.