Heh, missä ihmeen prosessissa? Tässä puhutaan nyt ryhmän johtamisesta. Ja pelitapa ei ole pelikirja.
Se on näkemykseni kyllä. Ja edelleen haluaisin kuulla mistä tuotatte sen kollektiivisen tunteen ja voittavan ilmapiirin, jos se kerran syntyy jostain "prosessista" ennen kuin on edes päästy jäälle?
Kyllä, pelitapa voi olla vain osa pelikirjaa.
Olen sanonut tämän jo monta kertaa. Se syntyy prosessissa, niin jäällä kuin sen ulkopuolella. Eli siinä kaikessa toiminnassa, jota joukkue tekee. Onko se sitten kauden mittainen vai pidempi, lienee tässä kohdin sivuseikka.
Joka tapauksessa tämä prosessi pitää sisällään paljon erilaista toimintaa ja vuorovaikutusta niin pelaajien välillä, pelaajien ja valmentajien välillä kuin muiden toimijoiden välillä (esim. taustaorganisaatio, media jne.). Kaikki tämä tuottaa erilaista tunnetta, joka voi esimerkiksi sitouttaa pelaajaa pelitapaan tai olla sitouttamatta. Välttämättä ei ole edes kyse pelitapaan liittyvistä asioista, mutta se voi lopulta näkyä siinä miten pelaaja toteuttaa pelitapaa. Kanavoituuko tunne yhteiseen tekemiseen vai omaan tekemiseen.
Ja kun tällä prosessilla on yleensä yksi selkeä johtaja eli valmentaja (nykyisin monesti myös valmennusryhmä), korostuu hänen/heidän osaaminen ja ammattitaito. Jos heillä on prosessi hyvin hallussa (niin hyvin kun se nyt vain voi olla), syntyy yksilössä positiivista tunnetta ja energiaa, joka näkyyy kentällä mm. yhdensuuntaisina tekoina.
Mitään kollektiivista tunnetta ei ole olemassa. Ihan samalla tavalla kun ei ole joukkuetta. On vain ryhmä yksilöitä ja heidän tunteensa, joita valmentajan pitäisi ohjata kohti yhteistä päämäärää.
Oliko niissä Suomi-USA-otteluissa sitten huono ja hyvä joukkuehenki, vai mitenkä tämä logiikka nyt toimii?
En tiedä, koska en ollut katsomassa tota prosessia riittävän läheltä. Jotain virheitä tehtiin kun pelaaminen suli, mutta olivatko ne pelitapaan liittyviä, johtamiseen, ryhmädynamiikkaan vai mihin liittyviä niin en nyt tässä sanoa.
EDIT. Ja tottakai on hyviä ja huonoja pelikirjoja, niin kuin on hyviä ja huonoja strategioita.
Mielestäni ei ole itsessään, sillä ne pitää aina suhteuttaa johonkin.