Niin, aina vaan, on itsestäänselvyyksiä joita ei liene tarpeen jatkuvasti toistella. Tämä on yksi niistä. Motivaatio ja halu lähtevät siitä rakkaudesta lajiin ja peliin. Molemmat kuitenkin kuolevat erittäin nopeasti jos peli ei anna sitä tyydytystä mitä haetaan -> itsensä toteuttaminen kentällä -> voittaminen -> hauskanpito.
Joukkue jonka peli on pitkään takalukossa on myös henkisesti täysin loppu. Tällöin se pelaaminen on enemmän suorittamista, eikä silloin myöskään saada parasta tulosta irti koskaan. Tämä on toki vain minun mielipiteeni eikä tämä kestä tieteellistä tarkastelua, koska tutkimustuloksia minulla ei ole esittää. Uskoo ken tahtoo.
Edelleenkin "pelikirja->tunne" on turha kärjistys. Sheddenin lisäksi toinen hyvä esimerkki tästä on Pekka Virta ja TPS. Tuskin se Virran pelikirja yhtään huononi matkalla Kuopiosta Turkuun, mutta kovin iloista ja tunnepitoista peliä ei TPS:ltä nähty missään vaiheessa.
Jos pitkäjänteistä tulosta halutaan saada on mielestäni edelleen ensiarvoisen tärkeää, että niin seuran kuin valmennuksen johtajuus on kunnossa. Toki näitä ei voi koskaan täysin erottaa seuran pelifilosofiasta ja tärkeää myös on, että seuralla on oma peli-identiteetti, jonka perusteella tehdään mm. pelaajahankinnat.
Mutta silti aina löytyy näitä yhden kauden ihmeitä, jolloin kaikki vain natsaa, eikä se minusta aina ole vain pelikirjasta kiinni. Jostain syystä jonain kautena voi vain natsata, vaikka pelitapa ei kovin kummoinen olisi ja seurajohto sekaisin, jos vaan joukkueeseen syntyy hyvä ryhmädynamiikka, pelaajat saavat paljon onnistumisia ja itseluottamus on kaikilla tapissa. Mielestäni myös vuoden 2006 Ässät menee pitkälti tähän kategoriaan, kuten myös Suikkasen TPS 2010 sekä Sheddenin HIFK 2006 ja Jokerit 2007.
Toki sieltä peliä analysoimalla voidaan löytää "pelikirjamaisia" asioita jotka toimii, mutta välttämättä kovin toisteisia ne eivät ole edes samalla valmentajalla eri kausilla. Joukkueen ja pelaajien itseluottamus on vähän mystinenkin asia ja sitä on vaikea analysoida, miksi jonain kautena kaikki natsaa ja toisena mikään ei onnistu, vaikka muutoksia olisi varsin vähänkin.