Mutta kun siinä on aina mukana myös inhimilliset tekijät, eikä vähäisempänän asiana vastustaja, niin on todella naivia uskoa, että jollain teratavujen raakadatalla on pelitilanteessa suurtakaan merkitystä.
Tämä lause nyt on vähän kuin toteaisi, että pelikentällä ei ole yhtään läppäriä tai Excel-taulukkoa. Pelikentälle tietokone ei mene, mutta pelikenttä voidaan analyysinä viedä tietokoneeseen, ja siten pilkkoa mennyttä, ja siirtää osa siitä tulevien matsien avuksi. Periaatteessa inhimillinenkin tilanne on kuitenkin "eteen, taakse, oikealle, vasemmalle, syötä, kuljeta, lauo, rillaa" potenssiin. Voihan pelaaja A ruveta vaikka paskalle siellä kentällä, mutta todennäköisesti hän ja vastustaja muodostavat tätä kuuluisaa virtausta paljon pienemmästä valikoimasta muuttujia.
Mulla on sulle kaksi sanaa: pelinaikainen reagointi. Sillä on aivan varmasti suurempi vaikutus lopputulokseen kuin loputtomilla videopalavereilla ja numeronmurskaamisilla. Osaako TS esim. käskyttää?
Pelinaikainen reagointi, joka lähtee valmentajasta ja pelaajista, joihin vaikuttavat myös palaverit ja numeronmurskaukset.
No tämä on juuri se asia, mitä painotin. Hyvä valmentaja näkee nuo asiat ja rekisteröi ne sen kummemmin miettimättä.
Kyllä. Olemme aika monesta asiasta loppupeleissä samaa mieltä, mutta tässäkin, kuinka monta niin hyvää valmentajaa on, ettei voisi oikeasti hyötyä myös "excel-analyyseistä"? Enkä nyt puhu mistään ohjelmasta erityisesti.
****
Aiheesta Sihvonen, sokaistuminen ja pelin kehittäminen. Ottamatta kymmenettä kertaa kantaa Sihvosen persoonaan tai tapaan lähestyä peliä, lähestyisin asiaa seuraavasti: onko noilla asioilla mitään väliä? Koska kyse on kuitenkin vain jääkiekosta ja jääkiekkoanalyysistä, mietin mieluummin, miten minä voin hyötyä kyseisistä analyyseistä, tavasta lähestyä peliä, tilasto-ohjelmista?
Kuten valmentajat, jokainen itse määrittää sen lisäarvon, mitä kyseiset asiat tuovat jääkiekon seuraamiseen. Ja jos on olemassa ihmisiä, joille se tuottaa lisäarvoa, niin väittäisin että silloin myös peli kehittyy. Ja aika vahvasti pitää todistaa, että analyysien kehittyminen sekä lisääntynyt jääkiekon seuraaminen pelikirjojen, pelitavan ja taktiikan kautta olisi jotain taantumuksen aikaa, eikä veisi hommaa eteenpäin. Ihan sama onko jokainen analyysi paikkansapitävä tai täydellinen, ja näkemyksen vara pitää jättää, pääasia että ajatuksia herää. Oli se nyt sitten pienimmillään vaikka sitä, että seuraavan AbsHockeyPlus-ohjelman keksijä laittaa desimaalien pyöristykset jatkoaikalaisia tyydyttävällä tavalla.