Jutun lopussa on vielä jotain tuttua Erkka Westerlundin ajattelusta, joka on totta sekin, mutta pääsi lehtiin n. 3-4 viikkoa liian aikaisin.
JYPin tämän kauden renessanssissa on pitkälti kyse pelaajiston voimaistumisesta sen päästyä eroon autoritäärisestä ja persoonana rasittavasta Dufvasta. Puikkoihin hypännyt Jyrki Aho ymmärsi antaa kokeneista ammattilaisista koostuvalle joukkueelle vapautta ja tilaa itseohjautuvuudelle. Pelaajien vastuuntunto nousi tämän seurauksena aivan uudelle tasolle. Se näkyy jäällä saumattomana yhtenäisyytenä ja hurjana kollektiivisena työmoraalina. Vapautunut ja voimaistunut JYP on nyt nimenomaan joukkueena niin kova, että pystyy kulkemaan voitosta voittoon jopa ilman Sami Vatasta ja Jarkko Immosen kaltaista dominoivaa ykkössentteriä.
Clory huntig. Niin me keskustelimme siitä, ketkä ovat olleet Suomen mittakaavalla suuria kiekkovaikuttajia, suuria Meidän Peliin ja maajoukkueen sekä suomalaisen kiekon pelitapojen muokkaajia. Sinä sanoit esimerkiksi Hantta Virta, Kurri, Lehtinen, skoutit, minä hain isoja vaikuttajia Summasesta, Jalosesta, Erkasta.
Sihvonen on esimerkiksi Summaseen verrattuna vaikuttanut suomalaiseen kiekkoon vähän, toisaalta on kuitenkin vaikuttanut, ja myös tuonut esille Summasen hyviä puolia. Enivei, Sihvosta, Summasta, Jalosta ja Erkkaa kaikkia yhdistää se, että oli todellinen vaikutus suuri tai pieni, ei kenenkään ura mene tasaisesti nousevaa loivaa ylämäkeä tai ilman virheitä ja epäonnistumisia.
Esimerkiksi nykyään maajoukkueessa viljeltäviä "ristipistoja" viljeltiin Kerhon b-junioreissa jo vuonna 2008.
Jaa, minä kun luulin tämän olevan Sihvosen ketju, jossa puhutaan Sihvosen aikaan saamista muutoksista. Obi-wan sen parhaiten kysyy tuossa aiemmin, joten en toista hänen sanojaan.
En tajua, miksi haluat jankata, että kukaan ei ole täydellinen. Yhtä lailla minä annan kritiikkiä Summaselle, Jaloselle ja kumppaneille, kun he mokaavat/mokasivat. Niin kuin nyt olen antanut risuja ja ruusuja Sihvoselle.
Tosin mokailuistaan huolimatta Summanen, Jalonen ja Erkka ovat oikeasti lahjakkaita ja pirun hyviä omalla alallaan. Sihvosesta voi olla montaa mieltä.
Pikkaisen paremmin saat perustella saadaksesi minut uskomaan, että ristipistot ovat nykyään maajoukkueen käytössä Sihvosen ansiosta.
Jos joku kykenisi luomaan samanlaisen nelikentän sm-liigavalmentajista, niin se olisi hienoa, vaikka tietysti yhdentekevää, kuten tuo THN:n 30.4.2012, sivu 25:n kuvio. Haastan Sihvosen hommaan, vaikka eihän Petteri huvikseen tällaista taulukkoa tee, luulisin.
Hah ha. Tässä on ketjullinen Sihvosen tekemisistä keskustelua, tuossa rinnalla on pelitapakeskustelu jossa suurin osa jutuista liittyy Sihvosen alullepanemaan/vahvasti myllyttämään aiheeseen, viimeisen parin sivun aikana olen itse peilannut asiaa suomalaisen kiekkokulttuurin ja valmennuskulttuurin muutokseen, miettinyt median merkitystä asennemuutoksissa ja konkreettisissa muutoksissa - jos ei siltikään huvita niitä vertailuja Sihvosen merkittävyydestä tällä saralla tehdä, niin jatkakaa ihmeessä laput silmillä.
Samaa mieltä siitä, että saa olla montaa mieltä. Sikäli eri mieltä, että edelleen vertaat eri ammateissa toimivia ihmisiä. Totta ihmeessä maajoukkueen valmentaja vaikuttaa maajoukkueeseen enemmän kuin analyytikkö. Se ei kuitenkaan riitä perusteluksi analyytikon merkityksettömyydestä, mieluummin siis hakisin vertailukohtia samalla alalla toimivilta, vaan niitä ei tänne ole tullut.
Sävyero on siinä, että perustat Sihvosen merkityksettömyyden sillä, mitä virhearviointeja tai tyylivirheitä hän on tehnyt, tai tekee, mutta muiden kohdalla osaat nähdä niiden läpi?
Maajoukkueella on käytössä juuri sama peliätekevä syöttökuvio, joita tuolloin 2008 HIFK:ta vastaa finaaliin selvinneellä Sihvosen junnujengillä oli. Näkee Leijonein treeneissä.
...Maajoukkueella on käytössä juuri sama peliätekevä syöttökuvio, joita tuolloin 2008 HIFK:ta vastaa finaaliin selvinneellä Sihvosen junnujengillä oli. Näkee Leijonein treeneissä...
Tuo olisi kiinnostava, mutta... Tämä tosin menee nyt "näkemättä paskaa" -huuteluun, mutta kuinka syvällinen tuo artikkeli on? Olen nimittäin viime vuosina törmännyt Hockey Newsissa, joka on aikanaan toimittanut about Raamatun virkaa, käsittämättömän paskasti toimitettuihin Pro Hockey -tason analyyseihin ja joku karttakuva kuulostaa kyllä sellaisenaan aika heppoiselta "analyysiltä".
Annas nyt niitä isoja muutoksia. Kaksi ketjua Jatkoajassa ei ole kovin paljon.
No mitäs nostit vertailtavaksi Summasen ja Erkan, jos niitä ei nyt saakaan vertailla?
No antaa tulla niitä vertailuanalyytikkoja sitten. Ja nimenomaan Sihvosen tyylisiä analyytikkoja. Sano sinä nimiä.
Mielestäni Sihvosen merkityksettömyys tai merkityksellisyys määriytyy hänen tekojensa mukaan. Minä arvioin hänen tekojaan, niiden laatua ja niiden seurauksia. Sekö sitten on epäreilua muita kohtaan? Enkö minä juuri sanonut, että annan muillekin risuja tai ruusuja heidän tekojensa perusteella? Annapa esimerkkihenkilö, jonka virheet olen unohtanut.
Vai pitäisikö Sihvosen virheet unohtaa täysin ja muistaa vain hyvät asiat? Sitäkö tarkoitat?
Vai yritätkö vain yksinkertaistaa keskustelun toista osapuolta pahaksi? Niin sanottua musta-valko-ajattelua, jota Sihvonen suosii.
Kuvailepa tämä kuvio, ja kerro syy, miksi se on niin uniikki, että se olisi juuri Sihvoselta kopioitu. Onko mahdollista, että se juuri sama kuvio voisi olla peräisin muualta?
Ottamatta kantaa siihen, josko Jalonen olisi muka kopioinut HPK:n B-nuorten syöttökuvioita maajoukkueen valmennuksessa, niin Sihvonen ei tosin tainnut tuolloin olla Kerhon B-nuorten vastuuvalmentajana? Enpä muista, että olikohan hän valmennusryhmässä lainkaan?
Sittenhän kaudella 09-10 Sihvonen peluutti HPK:n B-junnuissa tuota omaa kiekkokontrolliin perustuvaa Meidän Peliään (jota useammatkin vastustajat kutsuivat osuvasti "säbä-kiekoksi").
Uusimman Urheilulehden juttu Rapakauden sankari on kyllä kaikkien aikojen pohjanoteeraus....ja koko lopputeksti
Unohdat ilmeisesti sen, että jääkiekkoa seuraavista suomalaisista miljoonat eivät ole maajoukkueen kanssa tekemisissä, mutta heistä et onnistu merkittävämpiä analyytikkoja poimimaan.
Tutustu maajoukkueen kuvioihin. Ihan kaikkeen minulla ei ole heittää suoraa gif-linkkiä tai kymmenen sivun selontekoa. Mielenkiintoinen sattuma joka tapauksessa, että Kerhon b-junnuissa Sihvosen käyttämä kuvio on nyt samalla nimellä käytössä maajoukkueessa.
UL on mennyt otsikoinnissa "seiska päivää"-linjalle...
Pakko kertoa tämä paska vitsi. Lueskelin kahvilassa vanhasta Urheilehdestä heidän tulevaa uudistustaan käsittelevää artikkelia. Yksi väliotsikko oli "Veikkaajan unelma".
Aika outoa kilpailijan tukemista.
Tämän kauden pääteemoja ovat Petteri Sihvosella olleet Urheilulehdessä syksystä lähtien joukkueiden pelitavat ja niiden kehittäminen sekä niissä pysyminen. Erityisesti Sihvonen ilmoitti jo syksyllä seuraavansa joukkueiden pelitapoja suhteessa kiekkokontrolliin ja Meidän Peliin. Erkka Westerlundin kauden testamentti on luettavissa Jokereiden nettisivuilta. Samoilla linjoilla tuntuu Erkka olevan Johtavan kanssa:
-liigajoukkue muutti kesken kauden hitusen pelitapaansa, mutta palasi lopussa takaisin kiekkokontrolliin
- loppusyksystä ja talven aikana Jokerit pelasi loukkaantumisten vuoksi enemmän tulosorientoitunutta peliä, jouduttiin loukkaantumisten vuoksi tinkimään pelitavasta ja siitä olen vastuussa
- runkosarjan lopussa ja playoffsien alussa aloimme hakea peliämme uudelleen, IFK-sarjassa se toimi vielä hyvin, mutta nyt välieräsarjassa vastassa oli joukkue, joka oli valmis tekemään vielä vähän enemmän töitä, emme päässeet pinnalle oman pelitapamme kanssa, olisikohan myös talvella pitänyt loukkaantumisista huolimatta luottaa kiekkokontrolliin
- Erkka jää sivuun ja Tomek Valtonen tulee valmennusryhmään mukaan ja junioreissakin hyväksi koettu pelikirja tuo tulosta jatkossa, pitää vain saada jokaisen pelaajan ominaisuudet näkymään pelitavassa vielä paremmin, ihan ei välieräsarjassa päästy siihen
Tekstiä
Siinähän ne ovat tulevaisuuden teesit niin Jokereille kuin koko Suomen jääkiekolle pelikirjaprofessorin testamenttina. Petteri Sihvonen vahtikoon edelleen tarkasti suomalaisen jääkiekkoidentiteetin kehittymistä, Erkan sanat antavat lisäpontta tuolle tärkeälle työllä.
Erkka toteaa, että olisikohan kauden aikana pitänyt loukkaantumisista huolimatta luottaa kiekkontrolliin sen sijaan, että siirryttiin tulosorientoituneeseen pelitapaan kesken kautta.
JYPin tämän kauden renessanssissa on pitkälti kyse pelaajiston voimaistumisesta sen päästyä eroon autoritäärisestä ja persoonana rasittavasta Dufvasta. Puikkoihin hypännyt Jyrki Aho ymmärsi antaa kokeneista ammattilaisista koostuvalle joukkueelle vapautta ja tilaa itseohjautuvuudelle. Pelaajien vastuuntunto nousi tämän seurauksena aivan uudelle tasolle. Se näkyy jäällä saumattomana yhtenäisyytenä ja hurjana kollektiivisena työmoraalina. Vapautunut ja voimaistunut JYP on nyt nimenomaan joukkueena niin kova, että pystyy kulkemaan voitosta voittoon jopa ilman Sami Vatasta ja Jarkko Immosen kaltaista dominoivaa ykkössentteriä.
Uusimmassa THN:ssä on hauska nelikenttä kaikista NHL-päävalmentajista, jossa heidät on laitettu kartalle sen mukaan ovatko y-akselilla (tactician-motivator) ja x-akselilla (disciplinarian-player coach). Jos joku kykenisi luomaan samanlaisen nelikentän sm-liigavalmentajista, niin se olisi hienoa, vaikka tietysti yhdentekevää, kuten tuo THN:n 30.4.2012, sivu 25:n kuvio. Haastan Sihvosen hommaan, vaikka eihän Petteri huvikseen tällaista taulukkoa tee, luulisin.
Tässä on ehdottomasti paljon totuuden siementä. Otin tämän johtamiskysymyksen esille jo silloin kun RD:n ja JYP:n ongelmat levisivät julkisuuteen. Totesin silloinkin, että RD:n johtamisfilosofia ei ole tätä päivää, koska hyvin kärjistäen siinä ihmiskäsitys on "tyhmä, laiska ja saamaton". Tällöin johtaminen ei perustu luottamukseen, pelaajille ei anneta tilaa ja mahdollisuutta itseohjautuvuuteen, dialogiin jne. Sen sijaan RD näkee varmasti itsensä hyvin kaikkivoipaisena johtajana, jolloin syntyy helpostikin ongelmia, kun vastaan asettuu johdettavia, jotka kuitenkin tietävät oman arvonsa ja osaamisensa. Ei tollaseen jengiin voi soveltaa samanlaista johtamista kuin vaikka HN:n myöhemmin mainitsemaan Ilvekseen, joka koostuu pääosin nuorista kokemattomista pelaajista.
Lukossakin RD:llä tullee ongelmia jos toimintatavat eivät muutu. Toki muutaman vuoden Lukossakin pelaajat jaksavat RD:n johtamistyyliä jos se tuo seuraan kaivattua menestystä. Jos sitä ei tule niin pelaajat kääntyvät lopulta RD:tä vastaan ja sitten kun sitä tulee, aletaan kaipaamaan erilaista, voimaannuttavaa johtamista.
Ja miten tämä liittyy ketjun herraan? Siten, että Sihvosenkin tulisi nähdä kiekkoasiat laajemmin eikä kaikkea voi katsoa vain pelikirjojen valossa. Joukkueen menestykseen vaikuttaa niin moni muukin asia ja JYP on näyttänyt mikä merkitys on oikeanlaisella johtamisella. Sihvosella näiden asioiden ymmärrys ei näytä olevan hanskassa tai hän ei ota niitä edes huomioon, kun on täysin sokaistunut pelikirjauskossaan.
Risto Dufva nosti JYP:n takaisin SM-liigan mitalijoukkueeksi, kun se oli vajonnut vuoden 1993 pronssin jälkeen SM-liigan häntäpään joukkueeksi vuosikausiksi. Ilman päävalmentajan hyviä johtamistaitoja tuo ei olisi ollut mitenkään mahdollista. Sitä ennen Mikkelin Jukurit oli noussut RD:n johdolla Suomisarja-joukkueesta Mestiksen parhaaksi moneksi vuodeksi. Ilman hyviä päävalmentajan johtamisominaisuuksia ei tuokaan olisi ollut mitenkään mahdollista. Risto Dufva sai niin Mikkelissä kuin Jyväskylässäkin pelaajat luottamaan siihen, että menestys on mahdollista RD:n johdolla.
JYP juuri näytti, mikä on oikean johtamisen merkitys jääkiekkojoukkueen menestykselle. Siksihän se palkkasi Risto Dufvan päävalmentajakseen. Lukko seurasi JYP:n hyvien kokemusten jälkeen JYP:n mallia.
Oletko lukenut ollenkaan Petteri Sihvosen kirjoituksia valmentajista jo noin 8 vuoden ajalta, kun väität, että hänellä ei ole ymmärrystä johtamisen merkityksestä jääkiekkojoukkueen menestykseen?
Tämä kaikki ei olisi tietenkään ollut mahdollista ilman hyvää johtamista, mutta hyvä johtaka osaa myös muuttaa toimintatapojaan tilanteen vaatiessa. Tähän RD ei ole pystynyt ja siksi ongelmat levisivät Jyväskylässä käsiin. Sama on edessä Raumalla muutaman vuoden päästä jos toimintatavat eivät kehity. Tästä on ollut koko ajan kyse.
Ja JYP näytti myös milloin on aika laittaa johtaja pihalle ja hankkia uusi sopivampi johtaja. En missään nimessä usko, että nykyinen JYP olisi RD:n alaisuudessa nyt finaaleissa. Taas kerran JYP:n seurajohto näytti mitä on heidän hyvä johtaminen ja olivat hereillä tässäkin tilanteessa.
Olen lukenut.
Ja lue tarkkaan mitä kirjoitin, sillä väitin, että Sihvosen "ymmärrys ei näytä olevan hanskassa tai hän ei ota niitä edes huomioon".
Minusta RD on johtamistaitonsa näyttänyt ja tulos on ollut erinomaista. Mikäli pystyy samaan Raumalla, niin voidaan puhua jo melkoisesta ilmiöstä suomalaisessa jääkiekossa. Miksi RD:n pitäisi muuttaa johtamistapojaan, kun menestys on ollut jo nyt sitä luokkaa, johon vain harvat suomalaiset valmentajat ovat yltäneet? Mikäli Raumalla on samalla johtamismallilla hyvä menestys, niin, mitä sitten, jos menestyksen jälkeen tiet eroavatkin. Sehän on aivan normaalia valmennusmaailmassa.
Minusta hyvä tarkastelukulma on se, että peli näyttää kaiken, koska todellista sisäpiiritietoa ei ole ulkopuolisilla olemassa.
Kerro nyt kuitenkin sinä maisterismiehenä (tulevana lisenssiaattina), miten jääkiekosta kirjoittava toimittaja pystyy kirjoittamaan valmentajien johtamisominaisuuksista siten, että niillä olisi jotain tekemistä todellisuuden kanssa.
Esimerkiksi haastattelemalla valmentajia ja pelaajia.
Ei ole mielestäni normaalia, että valmennusmaailmassa valmentajan ja joukkueen tiet eroavat sen takia, että yhteistyölle ei ole mahdollisuuksia muiden kuin urheilullisten perusteiden takia.
Esimerkiksi haastattelemalla valmentajia ja pelaajia.