Mainos

Petteri Sihvonen – kiekkomedian virallinen totuus

  • 2 845 070
  • 13 133

P.Sihvonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ei ole. Antaa urheilun näyttää, kuka kulloinkin on
Jääkiekkoherkkyys ei ole lahjakkuutta

Blues siis voitti eilen HVP-analyysin, mutta HIFK matsin. Samoin Sihvolan HPK-junnut voittivat pleijareissa HVP-analyysin, mutta ottivat otteluvoitoissa turpaan. Ika Lehkosen KooKoo voitti välierissä HVP-analyysin, mutta Törmäsen havumetsäpystysuunnan jääkiekko voitti ottelusarjan.

Voidaan siis sanoa, että HVP-analyysi on tekijälleen varmaan viihdykettä halonhakkauksen vastapainoksi, mutta ei sillä tunnu olevan kovinkaan suurta korrelaatiota otteluiden voittamiseen.

Tietty jääkiekkotaju tai jääkiekkoherkkyys ovat hyveitä, kun puhutaan tämän rakkaan pelimme analysoimisesta.

Miksi Blues oli eilen aivan iholla HIFK:ta vastaan, vaikka sillä on huonommat pelaajat ja se sijoittui runkosarjassa vasta yhdeksänneksi? - Vastaus löytyy HVP-tilastoinnin (ei analyysin) sinikantisesta ruutuvihkosta.

Miksi Sport löi KooKoon? - Vastaus löytyy siitä, että apuvalmentaja Petri Mattila sekoitti pakan, ja KooKoo pelasi kesken kauden (sic!) hyvän aikaa aikaa pystysuunnanjääkiekkoa. HVP-jääkiekko ei sitten tullutkaan enää KooKoolta selkäytimestä Sportia vastaan. Ja aina täytyy muistaa, että rikkominen on rakentamista helpompaa.

Ja mitä tulee HPK:n b-junnuihin, niin se on jo legendaa, miten viime kaudella Kerhon b-nuoret upotti Joel Armian johtaman Ässien b-junnut (Porissa puhuttiin kaikkien aikojen ikäluokasta) välierässä... HPK:n b-junnujen oli pakko turvata siihen pelitapaan, joka tuottaa kosolti merkintöjä Siffan, ei vaan siffan, HVP-vihkoon...

Mutta siis viis KooKoosta tai HPK:n b:stä.

Tämä Blues on HVP-ihme, kerta kaikkiaan. Jos Blues jää hopealle, niin se on kuitenkin HVP-hopea, josta Blues voi olla enemmän kuin ylpeä.

Eilen Blues taisi lyödä Siffan, siis siffan, tilastoennätyksen: se pelasi finaalissa vieraspelissä ison pahan HIFK:n kotiluolassa vieraana 45 kappaletta HVP-tekoja! (Modernissa jääkiekkopelissä hyökätään noin 160 kertaa per joukkue. On sensaatio, että jopa neljännes Bluesin hyökkäyksistä oli Hidastettuja, Viiveellä tai Palauttamalla lähteneitä laadultaan.)

Kun katsomme NHL:ää, KHL:ää ja Elitserieniä ja niiden pelitapoja sekä tiettyjä hiljaisia signaaleja SM-liigassa, niin tuntuisi, ainakin näin Johtavana ja lätkä(maisteris)jätkänä, että että Siffan, korjaan siffan, tilastoissa on jokin haju jostain tulevasta...

Mutta. Kuten sanoin. Jääkiekkotajua ja jääkiekkoherkkyyttä... sitä on toisille jaettu tuskin lusikalla, ja toisille sitten peräti kauhalla. Mutta alleviivaan, ettei kyse ole synnynnäisestä ominaisuudesta. Esimerkiksi Siffan, tarkoitan siffan, halkopino-retoriikan ja HVP-tilastoinnin vuoksi on huhujen mukaan tarvinnut elää jääkiekkoa päivittäin vuodesta 1976 asti. Sellaista kuin jääkiekkoherkkyys-geeni, sellaista ei ole. Se on hankittava maksamalla hinta.

Olen huomannut, että Siffan, eipäs kuin siffan!, HVP-tilastointi on aiheuttanut täällä sellaista närää, että tuon nimerkin vaiheille olisi esitetty sellaisiakin "syytöksiä", että hän olisi ex-jääkiekkoilija ja Kärppä-koutsi Toni Sihvosen isä. Minä en usko näitä syytöksiä! En, vaikka kidutettaisiin! Olisihan se liikaa, että siffa, yksi mies (tai siis nimimerkki), olisi kehittänyt sekä HVP-tilastoinnin että kasvattanut moninkertaisen MM-mitalistin ja kolminkertaisen Suomen mestarin. Edes halkopinojen katveesta ei kasva tuollaisia isiä ja lätkäjätkiä!

Joku "msg" on kehittänyt varmasti ja enemmän kuin Siffa - tarkoitan siffa -suomalaista jääkiekkoilua sen eri kulmilta. Niin uskon!

Johtava, isänsä poika
 
Viimeksi muokattu:

Fordél

Jäsen
Miksi Sport löi KooKoon? - Vastaus löytyy siitä, että apuvalmentaja Petri Mattila sekoitti pakan, ja KooKoo pelasi kesken kauden (sic!) hyvän aikaa aikaa pystysuunnanjääkiekkoa. HVP-jääkiekko ei sitten tullutkaan enää KooKoolta selkäytimestä Sportia vastaan. Ja aina täytyy muistaa, että rikkominen on rakentamista helpompaa.

Eikö päävalmentaja päätä pelitapaa, joten eikö Lehkonen olisi tällaisesta asiasta vastuussa?

Kerrotko vielä, että mitkä ovat ne ottelut, joissa KooKoo pelasi tätä pystysuunnankiekkoa? Vai onko taas liian spekuloitavia kysymyksiä sinun ylhäisyydellesi?
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Kolmen ottelun tappioputki sarjassa tai varsinkin playoffs-sarjassa aiheuttaa totaalisen lukon. Ei kai muuten todennäköisyys sieltä voittoon nousemiseen olisi se mikä on - ei kertaakaan SM-liigassa koskaan. Sarja on hävitty usein jo otteluun tullessa ja on nähty monia finaaleja kautta aikain, jossa tuo viimeinen peli on todella puiseva tilaisuus. Tulee mieleen kahden vuoden takaa Kärpät - JYP.

Miten näet tässä valossa Blues-Ässät-sarjan? Entä tilanteen ollessa 3-1?
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Paljonko HIFK hävisi vai hävisiko, odotan ruutuvihko-tulosta 2. finaalista, joka aina kertoo ottelusta paljon enemmän kuin lopputulos.
 

Fordél

Jäsen
Otin tämän iltaista finaaliottelua varten ruutuvihon eteeni tilastoidakseni hyökkäämisen kiekkokontrollia. Tarkemmin määriteltynä tilastoin miten joukkueet menivät hyökkäysalueelle. Kontrolloiduiksi sisäänajoiksi tilastoin ne, jossa vastustajan siniviiva ohitettiin kiekkoa syötellen eli kontrolloiden ja kaikkia kolmea kaistaa käyttäen. Puolikkaiksi tapauksiksi laskin ne, joissa sisään mentiin kontrolloiden, mutta ilman kolmea kaistaa.

Tilastoin hyökkäykset vain tasakentällisin pelatessa ja ottelun alusta ensimmäiset viisi minuuttia jäi tarkastelun ulkopuolelle. Varmasti myös jokunen hyökkäys meni ohi, mutta tässä tulokset:

Blues
1. erä: 6 kontrolloitua ja 1 puolikontrolloitua, yhteensä 13 hyökkäystä
2. erä: 2 kontrolloitua ja 4 puolikontrolloitua, yhteensä 19 hyökkäystä
3. erä: 3 kontrolloitua ja 6 puolikontrolloitua, yhteensä 16 hyökkäystä
YHTEENSÄ: 11 kontrolloitua ja 11 puolikontrolloitua, yhteensä 48 hyökkäystä

HIFK
1. erä: 1 kontrolloitu ja 2 puolikontrolloitua, yhteensä 9 hyökkäystä
2. erä: 0 kontrolloitua ja 2 puolikontrolloitua, yhteensä 12 hyökkäystä
3. erä: 0 kontrolloitua ja 5 puolikontrolloitua, yhteensä 12 hyökkäystä
YHTEENSÄ: 1 kontrolloitu ja 9 puolikontrolloitua, yhteensä 33 hyökkäystä

Blues vei tänään peliä hyökkäyspelin kiekkokontrollitilastojen mukaan. Joukkue lähti paljon hitailla hyökkäyksillä ja pääsi HIFK:tä vastaan selkeästi kontrolloidummin hyökkäysalueelle. Osaksi tämä selittynee Bluesin kotiottelulla, mutta kaikkea se ei selitä. HIFK oli tänään maalipaikoissa terävämpi ja otti voiton. Mielenkiintoista olisi ollut vielä tarkastella maalintekosektorille pääsy eli pääsikö Blues paremman kiekkokontrollin myötä myös enemmän parhaalle maalintekosektorille? Mutulla sanon, että maalintekosektorille molemmat pääsivät yhtä paljon.
 
Viimeksi muokattu:

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Nyholmin maali tuli Matikaisen omalla mantralla. "Kiekonriiston jälkeen vastustajan sinisen sisällä on 3 sekuntia aikaa hyökätä organisoimatonta puolustusta vastaan." Hienot tilastot Fordel, onnitteluni, että joku näkee vaivaa ohi halkopino-analyysin nähdä peliä, sillä alueella, kun lähestytään jo vastustajan maalia. Maalit meni erä erältä Blues 0-0-1 ja HIFK 0-1-4. Jos HIFK sai kolmannessa erässä vain 5 puolikontrolloitua hyökkäystä ja teki 4 maalia, niin... en osaa analyoida tilannetta ollenkaan enempää.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Blues ei ilmeisesti tänäänkään halunnut voittaa, HIFK halusi viisi kertaa enemmän, koska lukemat olivat 5-1 HIFK:lle.

Ja ihan asiaa sen verran, että HIFK vie Bluesia lujaa niin yksilö- kuin joukkuetasolla. Yksilötasolla henkilökohtainen taito ja pelaajien lahjakkuus on aivan eri tasolla ja siitä johtuen HIFK:n pelaajat tekevät jäällä oikeita asioita, kun taas Bluesin pelaajat "hätäilevät" tilanteita. Taktisella puolella HIFK vei jälleen 100-0 ja iski taas maalin (0-2) väijymällä sentteriä sinisellä. Se oli kuin jenkkifutiksen QB spy-kuvio :)

Bluesin on edelleen parannettava keskialueen peliään mutta ennen kaikkea tuota hyökkäysalueen pelaamista. Se on suoraan sanoen heikkoa eikä mitään haastoja edes yritetä, vaan koitetaan pelkästään taistella ja repiä. Kuten nyt on nähty niin HIFK:lla ei ole sellaista vastaan hätäpäivää. Kiekko on yksinkertaisesti saatava liikkumaan syöttelemällä, muuten tämä sarja on 4-0 ja hyvää yötä.

Kyllä se isoveli-pikkuveli tässä näkyy sen verran, että HIFK käy tekemässä vain ns. olennaisia asioita kentällä ja suoritustaso on korkea. Blues koittaa härnätä kaikin keinoin, ja on pakkokin, kun taito ei riitä. Nyt se härnääminen kuitenkin sekoitti vain Bluesin oman pelin.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Joku "msg" on kehittänyt varmasti ja enemmän kuin Siffa - tarkoitan siffa -suomalaista jääkiekkoilua sen eri kulmilta. Niin uskon!

Johtava, isänsä poika

Johtava markkinapäällikkö se jaksaa jatkaa työnantajansa mainiostamista ja tuota Siffa & siffa-leikkiään ja keskittyy keskustelemaan keskustelijoista. No kukin tyylillään ja tavallaan vaikka se sitten johtaisi käräjäoikeuden sakkotuomioihin kunnianloukkauksesta tai JSN:n langettaviin päätöksiin.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Liigan toinen finaali oli kaiketi lähes kouluesimerkki ottelusta, jossa hävinneen joukkueen iso halu ja iso tahto voittaa piti lukemat pitkään tasaisena. Blues halusi raivoisasti tasoittaa otteluvoitot. Tahto ei kuitenkaan ratkaissut, HIFK voitti Bluesin nimeomaan systemaattisella pelaamisella eli pelaamalla kylmäpäisesti oman pelitavan mukaan. Voi sanoa hieman pensselillä, että systeemi otti voiton hengestä. Näin yleensä käy, mutta ei toki aina.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Miksi Sport löi KooKoon? - Vastaus löytyy siitä, että apuvalmentaja Petri Mattila sekoitti pakan, ja KooKoo pelasi kesken kauden (sic!) hyvän aikaa aikaa pystysuunnanjääkiekkoa. HVP-jääkiekko ei sitten tullutkaan enää KooKoolta selkäytimestä Sportia vastaan.

Jos tämä pitäisi paikkansa, Lehkonen olisi epäpätevä liigaan pyrkivän joukkueen johtavaksi valmentajaksi. Bisneksessä kukaan ammattilainen ei anna alaisensa sotkea pakkaa. Jos antaa, ei sovi johtajaksi. Sama pätenee jääkiekkoon. Itse tosin en usko Mattilan sekoittaneen pakkaa vaan kyllä sen teki Lehkonen itse. Viimeistään siinä vaiheessa kun päästi Mattilan sotkemaan.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Pakko kysyä, mutta mitä sinä pyrkit saavuttamaan tällä Siffa-siffa pelleilyllä?
Eiköhän siinä yritetä väkeä tarttumaan täkyyn ja hankkimaan pelikieltoja. Toistaiseksi ei näytä onnistuneen.

Kokonaisuudessaan viesti näyttää sille, että eilinen Hesan reissu on ollut kovin raskas ja vaatinut asianmukaisen palautumisen.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Suuri vaalikeskustelu on ohi, joten nyt on tilaisuus kirjoittaa omat havaintoni illan pelistä. HIFK pelasi kylmän viileästi nopeaa, pystysuunnan jääkiekkoa koko ottelun ajan. Se karvasi 1. erässä Blues-päätyyn aiheuttaen Bluesin kiekkontrollihyökääyksiinlähtöihin ongelmia. Bluesin kiekkokontrolli omalta alueelta hyökkäyksiinlähdöissä painottuikin palautuksiin, Bluesin luvut 1. erässä 2+2+7=9. Toinen erä oli jäähyjen vuoksi erikoispelitilanne-erä, jossa HIFK meni 1-0 johtoon 5vs3 yv:llä. Bluesin luvut 1+2+3=6. Kolmannessa erässä Blues lähti vahvalla kiekkontrollipelillä omasta päästä tasoittamaan peliä. Bluesin H+V+P määrät olivat korkeat 5+5+5=15 siitäkin huolimatta, että yv/av- ja 4vs4-pelaamista oli n. 9 min. HIFK voitti 3. erän maalein 4-1. Blues jatkoi aiemmin alkukeväästä valitsemallaan vahvalla kiekkokontrollipelaamisella omalla puolustusalueella. HIFK:n ohjauspelin Jalonen oli suunnitellut niin, että Bluesin hyökkäykset eivät edenneet rintamina ja kaikilta kaistoilta oikein koko pelin aikana HIFK:n maalille. Tänään tältä yhdeltä pelin osa-alueelta tarkasteltuna (H+V+P) nopea pystysuunnan jääkiekko vei voiton kiekkokontrollilla rytmitetystä oman alueen hyökkäyspelistä.

Fordél oli tehnyt hienoa tilastointia hyökkäysten etenemisestä. Tervetuloa tähän yhteen mahdollisuuteen (tilastointi pelin tapahtumista) oppia tuntemaan peliä syvemmin. Yritin katsoa peliä myös tunne- ja tahtotilan sekä taistelun suhteen, mutta en edelleenkään pystynyt näkemään eroja joukkueissa pelin näillä osa-alueilla.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Blues on tehnyt ottelusarjassa 3 maalia, joista yhden 5-3, yhden 6-4 ja yhden 6-5 pelissä. Blues ei ole tehnyt yhtään maalia 5-5 pelissä, jota täällä ansiokkaasti siffa ja Fordel vähän eri tavoin analysoivat, yhden detaljin osalta, mutta kuitenkin en yhtään väheksy työtänne.

HIFK on tehnyt 3 maalia 5-5 pelissä, yhden 4-4 pelissä, yhden 5-3 pelissä, yhden 5-4 pelissä, 2 maalia im (Blues) 4-5 pelissä.

5-5 peli, jota täällä analysoidaan, on kahden pelin jälkeen 3-0 maalein HIFK:lle. Miettikää miten omat analyysinne korrelovat sen asian kanssa, että 3/11 maalia on tehyt tasakentällisin ja 8/11 maalia siten, että kenttäpelaajia on ollut eri määrä joukkueilla jäällä. Blues vie 5-5 peliä, mutta on tehnyt 2 pelissä 0 maalia, HIFK 3 maalia.

Robert Nyholm on tehnyt ottelusarjassa 2 voittomaalia ja molemmat tasakentällisin, Matikaisen Bluesin omilla aseilla. Ensin kiekonriisto sinisen sisällä sentteriltä tai kaksinkamppailuvoitto maalin sivulla ja niiden jälkeen on 3 sekuntia vastustajan puolustus organisoimatta ja maali sinä aikana. Kolmas HIFK:n 5-5 maali tuli, kun Kuhta purjehti läpiajoon suoraan omalta siniseltä saakka ja 14.4.-pelin 3-0 maali.
 
Viimeksi muokattu:

Mack

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tiedän tämä on huono juttu, mutta pakko suositella P.Sihvosella vierailua Kanadan junioriliigat-ketjuun. Vaadin, että haastat tuon loistavan HardCore Hooliganin kiekkokeskustelussa. Hän on tällä hetkellä palstan todellinen "Johtava".
 

Fordél

Jäsen
Blues on tehnyt ottelusarjassa 3 maalia, joista yhden 5-3, yhden 6-4 ja yhden 6-5 pelissä. Blues ei ole tehnyt yhtään maalia 5-5 pelissä, jota täällä ansiokkaasti siffa ja Fordel vähän eri tavoin analysoivat, yhden detaljin osalta, mutta kuitenkin en yhtään väheksy työtänne.

HIFK on tehnyt 3 maalia 5-5 pelissä, yhden 4-4 pelissä, yhden 5-3 pelissä, yhden 5-4 pelissä, 2 maalia im (Blues) 4-5 pelissä.

5-5 peli, jota täällä analysoidaan, on kahden pelin jälkeen 3-0 maalein HIFK:lle. Miettikää miten omat analyysinne korrelovat sen asian kanssa, että 3/11 maalia on tehyt tasakentällisin ja 8/11 maalia siten, että kenttäpelaajia on ollut eri määrä joukkueilla jäällä. Blues vie 5-5 peliä, mutta on tehnyt 2 pelissä 0 maalia, HIFK 3 maalia.

Erittäin hyvää pohdintaa tämäkin. Kun sen yhdistää mun ja siffan tilastoihin, voidaan todeta, että Blues on tosiaan hallinnut kiekkoa tasakentällisin pelatessa ja luotti eilen enemmän kiekkokontrolliin, mutta hävisi ottelun. Sen hallinta on ollut tehotontonta kun taas HIFK on pystynyt käyttämään tilanteensa paljon tehokkaammin hyödyksi.

Syitä Bluesin tappioihin on monia. Tunnepuolella ei tässä sarjassa varmastikaan löydy ratkaisevaa eroa, toisin kuin joskus löytyy. Tosin ainoa mikä voisi tehdä eroa on hermokontrollin pettäminen. HIFK ei siihen syyllisty, tuskin Blueskaan. Sen sijaan Blues on edelleen maalintekopaikoilla liian löysä (laukausten laatu), otti ainakin eilen liikaa jäähyjä ja tekee enemmän virheitä puolustuspelaamisessa. HIFK taas osaa käyttää maalipaikat paljon tehokkaammin hyödyksi ja ei tee samalla tavalla virheitä (esim. av toimii). HIFK on konemaisen tahokas.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Jos Blues haluaa lyödä HIFK:n ja haluaahan ne, niin ne ovat tutkineet tarkkaan puolivälierät Jokereita vastaan. Jokerit-puolustus ja ripaus enemmän kiekkokontrollia, niin HIFK:n hyökkäys tylsyy ja Blues ainakin hallitsee peliä. Riittääkö kädet mestaruuteen maalinteossa, on toinen juttu.

Näin kirjoitin hätäisesti 21 minuuttia ennen 1. pelin alkua 13.4.2011 tähän ketjuun, kun istuin Nordiksella, viestimelläni ja on siinä jotain, josta pidän edelleen kiinni, vaikka viestini olikin kömpelöä tekstiä, kun ei ollut kauheasti aikaa, eikä tilaa. Siis kirjoitella.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Syitä Bluesin tappioihin on monia. Tunnepuolella ei tässä sarjassa varmastikaan löydy ratkaisevaa eroa, toisin kuin joskus löytyy. Tosin ainoa mikä voisi tehdä eroa on hermokontrollin pettäminen. HIFK ei siihen syyllisty, tuskin Blueskaan. Sen sijaan Blues on edelleen maalintekopaikoilla liian löysä (laukausten laatu), otti ainakin eilen liikaa jäähyjä ja tekee enemmän virheitä puolustuspelaamisessa. HIFK taas osaa käyttää maalipaikat paljon tehokkaammin hyödyksi ja ei tee samalla tavalla virheitä (esim. av toimii). HIFK on konemaisen tahokas.

Kyllä ne keskeiset syyt Bluesin tappioihin ovat tässä:

- Game 1 Blues hävisi koska ei pystynyt hyödyntämään oman alueensa kiekkokontrollia keskialueen ylitykseen ja hyökkäysalueen maalipaikkojen rakentamiseen huonon sentteripelaamisen takia.

- Game 2 Blues hävisi koska ei pystynyt vastamaan HIFK:n aktiiviprässiin omalla alueella, vaan jäi jalkoihin ja tuhosi oman 5vs5 hyökkäyspelaamisensa samalla ottelun alkua huomioimatta. Siinä Blues pääsi muutaman kerran keskustan kautta usean pelaajan voimin hyökkäämään. HIFK:n lisätessä prässiä, Bluesin hyökkäyspelaaminen kuoli.

Nuo on suuret linjat, joista sitten poiki virheitä, jäähyjä ja huonoja maalipaikkoja.
 

Mänizeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, New York Rangers
Ymmärsin, että Isaskar tarkoitti kirjoituksellaan meneillään olevaa SM-liigan finaalisarjaa. Isaskar voi korjata, jos ymmärsin hänen kirjoituksensa väärin. Eli kyse on kahdesta tähän mennessä tämän kauden eniten voittaneista SM-liigajoukkueista. Se on täysin päinvastoin, kun kirjoitat HIFK:stä ja Blues:sta jatkuvasti hävinneinä ja tappioputkissa rypeneinä joukkueina. Nyt olisi Isaskarin syytä tarkentaa, kumman tulkinta kirjoituksestasi on oikea.

Minä tarkoitin tilannetta, jossa toinen joukkue on 3-0 tappiolla ja se on ottelusarjassa, jossa pelataan 7 peliä, tappioputki. Tällöin tappiolla olevalla joukkueella ei voi olla parempi itseluottamus ja usko omaan tekemiseen, kuin johdossa olevalla joukkueella. Tästä saatiin viitteitä jo eilen, kun Blues yritti ns. fyysisyydellä ja nahinoinnilla saada IFK:ta raiteiltaan.

Eivätkö sitten HIFK ja Blues ole onnistuneet juuri näissä aiemmissa tapahtumissa? Minä väitän, että molemmat joukkueet ovat saaneet riittävästi jo hyviä kokemuksia ja sen takia tunne- ja tahtotilat, itseluottamus, motivaatio ja periksiantamattomuus ovat joukkueiden välillä tasan. Jos niissä on eroja, niin faktat tai mielipiteet nyt tänne rohkeasti muiden arvioitaviksi. Minä olen osuuteni tehnyt tähän keskusteluun.

Sano mitä sanot, mutta aiempien otteluiden, siis lähimuistissa olevien, vaikutus on paljon suurempi kuin edellisten ottelusarjojen hyvät muistot. Tällä hetkellä HIFK tuhoaa Bluesin uskoa tämän hetken ottelusarjan voittoon ja kovan kolauksen se tulee saamaan, jos HIFK karkaa 3-0 johtoon. Ja se on jo tappioputki se. Siinä ei paljoa paina se, miten JYP pudotettiin, se on jo ollutta ja mennyttä. Ihminen elää urheilussa hetkessä ja moni asia voi mentaalipuolella romahtaa parissa päivässä. Toisin sanoen Bluesin itseluottamus tulee olemaan koetuksella ellei se ole jo osittain mennyt. Sen tulee palauttamaan vain ja ainoastaan onnistumiset (maalit) jatko-otteluissa, muuten sarja menee poikki 4-0.

Ilman korkeita tunne- ja tahtotilaa, itseluottamusta, rohkeutta, uskallusta, motivaatiota, joukkuehenkeä ja muita henkisen puolen erittäin tärkeitä elementtejä ei jääkiekon kaltaisesta pelaamisesta tule yhtään mitään. HIFK:n ja Bluesin jokainen pelaaja on osoittanut pitkällä urallaan omaavansa nämä välttämättömät ominaisuudet, koska pelaavat erittäin harvoina jääkiekkoa pelanneista suurista massoista nyt SM-liigan finaaleissa.

Molemmat ovat olleet myös onnekkaita. Bluesin taival oli maalista poikki Kärpät sarjassa Raksilassa ja Jukka Hentusen lavassa oli HIFK:n kesäloma Ilmalassa. Noissa peleissä pommpu toisin päin ja kehuisit täällä kiekkokontrollista Kärppiä ja Jokereita.

Älkää nyt enää väittäkö, että minä väheksyn henkisen puolen asioita huippu-urheilun menestyksessä. Nehän ovat välttämättömiä ominaisuuksia jokaiselle huipulle jo päässeelle ja siellä urheilevalle urheilijalle. On aivan toinen asia sitten se, että itse en näe näissä henkisen puolen asioissa HIFK:n ja Bluesin pelaajien välillä niin merkittäviä eroja, että ne vaikuttaisivat finaalisarjan otteluiden tuloksiin.

Se nyt on tullut selväksi, että kun kaikki muu menee tasan niin pelitavat jäävät jäljelle. Suurin osa on kuitenkin kanssasi eri mieltä, tai oikeastaan niin päin että en edes tiedä, ketkä ovat kanssasi samaa mieltä. Paitsi Johtava...

Mutta joo, en lähde tähän leikkiin tämän enempää. Muuten muilla keskustelijoilla menee hermot. (Olen aina ollut sitä mieltä, että se on fiksu joka osaa tarvittaessa lopettaa...)
 

P.Sihvonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ei ole. Antaa urheilun näyttää, kuka kulloinkin on
Kyllä ne keskeiset syyt Bluesin tappioihin ovat tässä:

- Game 1 Blues hävisi koska ei pystynyt hyödyntämään oman alueensa kiekkokontrollia keskialueen ylitykseen ja hyökkäysalueen maalipaikkojen rakentamiseen huonon sentteripelaamisen takia.

- Game 2 Blues hävisi koska ei pystynyt vastamaan HIFK:n aktiiviprässiin omalla alueella, vaan jäi jalkoihin ja tuhosi oman 5vs5 hyökkäyspelaamisensa samalla ottelun alkua huomioimatta. Siinä Blues pääsi muutaman kerran keskustan kautta usean pelaajan voimin hyökkäämään. HIFK:n lisätessä prässiä, Bluesin hyökkäyspelaaminen kuoli.

Nuo on suuret linjat, joista sitten poiki virheitä, jäähyjä ja huonoja maalipaikkoja.

Olen etenkin tuosta Game 2 kohdasta Cobolin kanssa tismalleen samaa mieltä. Tuo oli kaikkein oleellisin syy kaikkeen, muu oli sitten seurausta. Kari Jalonen yllätti kaikki tahot pelisuunnitelmallaan, joka perustui ottelun alussa melkein totaali-prässiin. Minua huvittaa, kun jommassakummassa iltapäivälehdessä vielä oli puhetta HIFK:n trapista. Oli toimittaja mennyt miinaan, kun Matikainen oli pilkannut ja provosoinut HIFK:ta trapin pelaamisesta. Kuten Cobol kirjoittaa, ratkaisevaa oli nimenomaan HIFK:n aktiiviprässi! Se oli niin oleellinen seikka, että otan sen tikunnokaan seuraavassa Urheilulehden Ruoskassani ennen kolmatta finaalipeliä.
Johtava
 

P.Sihvonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ei ole. Antaa urheilun näyttää, kuka kulloinkin on
Otin tämän iltaista finaaliottelua varten ruutuvihon eteeni tilastoidakseni hyökkäämisen kiekkokontrollia. Tarkemmin määriteltynä tilastoin miten joukkueet menivät hyökkäysalueelle. Kontrolloiduiksi sisäänajoiksi tilastoin ne, jossa vastustajan siniviiva ohitettiin kiekkoa syötellen eli kontrolloiden ja kaikkia kolmea kaistaa käyttäen. Puolikkaiksi tapauksiksi laskin ne, joissa sisään mentiin kontrolloiden, mutta ilman kolmea kaistaa.

Tilastoin hyökkäykset vain tasakentällisin pelatessa ja ottelun alusta ensimmäiset viisi minuuttia jäi tarkastelun ulkopuolelle. Varmasti myös jokunen hyökkäys meni ohi, mutta tässä tulokset:

Blues
1. erä: 6 kontrolloitua ja 1 puolikontrolloitua, yhteensä 13 hyökkäystä
2. erä: 2 kontrolloitua ja 4 puolikontrolloitua, yhteensä 19 hyökkäystä
3. erä: 3 kontrolloitua ja 6 puolikontrolloitua, yhteensä 16 hyökkäystä
YHTEENSÄ: 11 kontrolloitua ja 11 puolikontrolloitua, yhteensä 48 hyökkäystä

HIFK
1. erä: 1 kontrolloitu ja 2 puolikontrolloitua, yhteensä 9 hyökkäystä
2. erä: 0 kontrolloitua ja 2 puolikontrolloitua, yhteensä 12 hyökkäystä
3. erä: 0 kontrolloitua ja 5 puolikontrolloitua, yhteensä 12 hyökkäystä
YHTEENSÄ: 1 kontrolloitu ja 9 puolikontrolloitua, yhteensä 33 hyökkäystä

Blues vei tänään peliä hyökkäyspelin kiekkokontrollitilastojen mukaan. Joukkue lähti paljon hitailla hyökkäyksillä ja pääsi HIFK:tä vastaan selkeästi kontrolloidummin hyökkäysalueelle. Osaksi tämä selittynee Bluesin kotiottelulla, mutta kaikkea se ei selitä. HIFK oli tänään maalipaikoissa terävämpi ja otti voiton. Mielenkiintoista olisi ollut vielä tarkastella maalintekosektorille pääsy eli pääsikö Blues paremman kiekkokontrollin myötä myös enemmän parhaalle maalintekosektorille? Mutulla sanon, että maalintekosektorille molemmat pääsivät yhtä paljon.

Sitten, kun tämä tapa tilastoida (lisäyksenä se [mitä Cobol taitaa jo tehdä], että katsotaan, onko hyökkäys ali- tasa- vai ylivoimainen hyökkäyssiniviivan kohdalla) yhdistetään siffan tilastointiin ja katsotaan lisäksi, syntyykö maalipaikka, ollaan aika lähellä totuutta.
Johtava
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Sitten, kun tämä tapa tilastoida (lisäyksenä se [mitä Cobol taitaa jo tehdä], että katsotaan, onko hyökkäys ali- tasa- vai ylivoimainen hyökkäyssiniviivan kohdalla) yhdistetään siffan tilastointiin ja katsotaan lisäksi, syntyykö maalipaikka, ollaan aika lähellä totuutta.
Johtava

Jotain tällaista analyysiä tässä on toivottukin, kiitos P.Sihvonen ja niille, jotka jaksavat tilastoida tapahtumia pelien aikana tai kovalevyltä, kuten siffa ja Fordel, myös Cobol omalla tavallaan, jota ei tietenkään paljasta meille muille ja miksi paljastaisi, rahanarvoista tietämystään.
 

Fordél

Jäsen
Sitten, kun tämä tapa tilastoida (lisäyksenä se [mitä Cobol taitaa jo tehdä], että katsotaan, onko hyökkäys ali- tasa- vai ylivoimainen hyökkäyssiniviivan kohdalla) yhdistetään siffan tilastointiin ja katsotaan lisäksi, syntyykö maalipaikka, ollaan aika lähellä totuutta.
Johtava

Kyllä, nuo ehdottomasi muutamat asiat kun vielä tilastoisi, oltaisiin tosiaan aika lähellä "totuutta" tai ainakin saataisiin analysoitua hyökkäyspelaaminen suurempana kokonaisuutena.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
On se tietysti koomista, jos jääkiekosta työkseen kirjoittavat journalistit eivät erot trappia ja prässiä toisistaan ja vaihteluita pelitavan toteutuksen pelin aikana. Itse seurasin 1. erän niin kehnosti, eri syiden takia, että en ota kantaa asiaan, kuten en koskaan silloin, kun en ole katsonut peliä ja ei tarvitse etsiä todisteita päinvastaisista kirjoituksistani, kun kukaan ei ole täydellinen. Hymiöitä
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös