J.Grönvall
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Onko tämän kauden Blues kiekkokontrollijoukkue? Hallitsiko se kiekkoa enemmän kuin Jyp?
Puolustustuksessa Blues pelasi rohkeasti kiekon kanssa, mutta tämän jälkeen se luopui aika usein kiekosta heittämällä sen keskialueelta päätyyn (toimitetaan kiekko maalille), kontroloituja rintamahyökkäyksiä oli vähän. Tämä toimintatapa korostui johtoasemassa. Tämä on tietysti oma käsitykseni kahden sarjan perusteella (Ässät ja Jyp), tilastoa en tehnyt. Minusta Bluesin peli oli ensi sijaisesti prosenttikiekkoa, jossa tehdään erittäin vähän virheitä, tehdään niitä oikeita ratkaisuja.
Itse en nähnyt kaikkia Blues-JYP-sarjan matseja mutta näkemissäni peleissä Blues sai myös rintamahyökkäyksiä juuri siksi, että JYP karvasi tyhmästi syvälle silloin, kun Bluesilla selkeästi oli kiekkokontrolli. Bluesin sentterit hakivat toistuvasti keskikaistalta kiekkoa mikä ainakin minulle kielii siitä, että joukkueella on selkeä pyrkimys kiekkokontrollipelaamiseen.
Toki otteluissa on aina myös vastustaja ja oli myös hetkiä jolloin JYP sai Bluesin heittelemään ronkkuja keskialueelle, eli pelaamaan juuri sitä peliä mitä JYP haluaa. Ihan niin syvällisesti en sitten katsellut, että johtuiko tuo roiskiminen JYPin hyvyydestä vai pakkien vääristä ratkaisuista (eli hätäilystä).
Prosenttikiekko tarkoittaa 2000-luvun alun Jokereiden ja Tapparan pelaamista eli alueiden voittamista ilman kiekkoa. Tilan tekeminen taas vaatii kiekon ja sen, että sitä liikutellaan. Se, että Blues tekee vähän virheitä on eri asia kuin prosenttikiekko.
Oikeita ratkaisujahan vaaditaan aina, mutta sen pelitavan puitteissa! Kyllä JYP:kin teki oikeita ratkaisuja oman pelitapansa mukaan mutta nyt se vain hävisi paremmalleen.
Yksinkertaisesti siis Bluesin pyrkii pitämään kiekkoa ja sen päälle pelaa erittäin korkealla tasolla jolloin virheitä ei tule juurikaan. Oman pään lähtöjen seuraaminen on edelleen erittäin hyvä indikaattori siihen mikä on koutsin ohje. Toiset lyövät pleksin kautta pois ja toiset "kiekottelevat" karvaajat pihalle.
Keskialueen lähtöjen seurannassa pienen ongelman muodostaa se, että miten se lähtö tapahtuu, eli tuleeko se riiston seurauksena vai kuinka? Riiston jälkeen viisikko ei välttämättä ole heti täydessä valmiudessa, joten on pakko soveltaa ja välillä heittää päätyyn. Siinä mielessä pelkästään siitä on vaikea päätellä mihin joukkue pyrkii.
Eikä kiekkokontrolli suinkaan tarkoita sitä, että kiekkoa on pidettävä väkisin hallussa vaan välillä tosiaan pitää vain heittää päätyyn. Tyhmä ei tarvitse olla.
Tässä ketjussa on vaarallista puhua joukkueen henkisentilan merkityksestä, koska Johtavan mielestä sillä ei ole merkitystä jääkiekkojoukkueen menestykseen, mutta uskallan kuitenkin. Matikainen puhui haastattelussa joukkueen tarvitsemasta tarinasta, mikä kasvaa matkan aikana ja Blues on todella kasvanut voittojen kautta. Joukkue on hyvässä flow:ssa, sen pelaajien henkinentila mahdollistaa maksimaalisen suorituksen, mikä näkyy esimerkiksi Bluesin puolustajien avauspelissä, uskalletaan pelata syöttelemällä pois paineenalta. Joukkue pelaa yksinkertaista peliä, jossa yksilöt tekevät hyvällä prosentilla oikeita asioita, ovat sitoutuneita joukkueeseen. Blues on voittanut sarjansa henkisentilan avulla.
Tottakai henkinen tila vaikuttaa mutta sekin tulee vain ja ainoastaan voittojen kautta. Henkistä tilaa ei voi synnyttää tyhjästä kuten usein virheellisesti luullaan. Pelitapa ja peliajatus ovat ihan keskeisessä asemassa siinä mielessä, että joukkue luottaa siihen. Lisäksi pelaajan kannalta on aina mukavampi pelata peliä jossa saa pitää paljon kiekkoa ja jolla vielä voittaakin sen päälle.
Pelin taso tietenkin nousee, kun itseluottamus on pelaajilla kunnossa ja monesti on niin, että kun kulkee niin silloin kulkee, eli kaikki pienetkin asiat kääntyvät omalle jengille. Paljon on ihan onnestakin kiinni, hyvillä joukkueilla sitä vain on, tai ne "ansaitsevat" sen.
Kiekkokontrollihan on todella yksinkertaista jos sen homman haltsaa, pitää vain osata "pelata". Kaikki eivät osaa ja roiskivat kiekkoa ja luulevat, että se edistää peliä jollain tavalla. Pelitilanteiden tunnistaminen on kaikista tärkeintä ja erottaa parhaat pelaajat keskinkertaisista ja huonoista pelaajista. Teemu Selänne ja Antti Pihlström ovat varmasti fysiikaltaan samaa tasoa ja Pihlström voi olla kovempiki mutta juuri pelitilanteiden tunnistamisessa ja peliälyssä Selänne vie Pihlströmiä aivan miljoona-nolla. Ja näitä "pihlströmejä" meillä on edelleen liikaa.
Viimeksi muokattu: