Petteri Sihvonen – kiekkomedian virallinen totuus

  • 2 864 551
  • 13 133

Fordél

Jäsen
Eli, onko Suomen maajoukkueen, Jokereiden ja Kärppien pelaajille palkattu jo nyt erilliset henkisen puolen valmentajat? Ellei ole, niin miksei ole, tätä kyselin. Tulevaisuudessa heidän mielestään näin tulee tapahtumaan.

Hannu Aravirta paljasti juuri Suomi-Ruotsi -ottelun erätauolla, että hän hyödyntää Kärpissä henkistä valmennusta eli nyt saatiin selvyys tähänkin asiaan. Kyse ei ole enää tulevaisuudessa tapahtuvasta toiminnasta vaan tässä ja nyt.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Aravirta kertoi myös, että Ruotsin Pär Mårtsin kiekottelevaan pelitapaan kuuluu se, että olisi aina 4 vapaata pelaajaa, jolle kiekollinen pelaaja voisi syöttää, toisin kuin esim. Pekka Virran KalPassa, jossa käsittääkseni pyritään, että olisi aina 2 vapaata syötön kohdetta kiekollisella pelaajalla.

Juu, Aravirta kertoi, että hänen JYP-joukkueessaan oli henkisen valmennuksen osaaja mukana koko kauden jo n. 20 kautta sitten ja maajoukkueessa on käytetty 90-luvulta saakka henkistä valmennusta jopa kaikissa juniorimaajoukkueissa, ihan itsestään selvyytenä. Aravirralla on myös kaudella 2010-11 Kärpissä henkilö, joka auttaa häntä henkisessä valmennuksessa, vaikka ei kuulu viralliseen valmennusryhmään. Samoin sain eilen tiedon, että Kari Jalosen apuna on HIFK:ssa kaudella 10-11 henkisen puolen mentor tai avustaja, miksi sitä nyt halutaankaan kutsua ja tämä henkilö ei kuulu HIFK:n viralliseen valmennusryhmään, mutta työskentelee koko ajan Kari Jalosen apuna henkisessä valmennuksessa.
 

MrDownhouse

Jäsen
Suosikkijoukkue
KJK & NasKi (R.I.P)
Nyt mielestäni Karhuherran murinoihin Esa Tikkasen valmentamisesta nimimerkki J.Lahtonen on käynyt kommentoimassa mielestäni erittäin mainiosti tätä 'pelikirja-keskustelua'. Linkitän tuon vastauksen nyt tänne, koska täällä näistä pelikirjoista nyt on normaalisti eniten puhuttu. Näin henkilökohtaisesti voisin allekirjoittaa tekstin täysin, vaikken itse sitä olekaan kirjoittanut.

Tässä siis alkuperäinen teksti ja perässä J.Lahtosen kommentti.

J.Lahtonen 13.2.2011 klo 13.19 kirjoitti:
“Pelikirjan” ylikorostaminen on Suomessa saanut naurettavat mittasuhteet, samoin kuin valmentajan nostaminen johonkin puolijumalan asemaan. Valmentajan merkitys on paljon pienempi kuin pelaajien merkitys: koska jääkiekon perussäännöt eivät ole muuttuneet mitenkään radikaalisti aikojen saatossa, niin sekä pelaajat että valmentajat hallitsevat peruskuviot ja -säännöt. Luulisi ainakin esim. Tikkasen tietävän pelaamisesta enemmän kuin mitä millään kirjekurssilla oppisi.

Jos valmentaminen olisi pelkkää kurssien käymistä ja teoriaa) ja ihmisshakkinappuloiden siirtämistä paikasta A paikkaan B, niin silloinhan esim. kotimainen “johtava analyytikko” olisi Suomen, ei kun maailman paras valmentaja. Syystä tai toisesta näin ei kuitenkaan ole, ja edelleen ainoa valmentaja, joka on Suomelle tuonut sen kultaisen mitalin on analyytikkojen ja “lätkäjätkien” usein halveksima ruotsalainen Curre, joka ei ylenkatsojiensa mielestä tiedä taktiikoista tai “pelikirjoista” mitään.

Voihan sitä vääntää vaikka millä mitalla fläppitaulukuvioita tai laatia erittäin salaisia kuvioluistelulevyjä ja polttaa niitä gigakaupalla dvd-levyille, mutta eipä moinen askartelu ole esim. Suomen maajoukkuetta vienyt tiukoissa paikoissa juuri eteenpäin. Missä oli “pelikirja” vaikkapa viime olympialaisten välierässä Suomi-USA? Pelaajien perseessä?

Tai missä ovat olleet “pelikirjat” vaikkapa Tepsin peleissä tällä kaudella? Samoja miehiähän siellä on häärinyt esim. apuvalmentajina (ja hetken aikaa päävalmentajinakin) jotka saivat oivallisen käsityksen Suikkasen “pelikirjasta” viime kaudella, ja silti samoilla mestariopeilla on päädytty sarjan pohjamutiin. Se siitä “pelikirjan” ylenpalttisesta merkityksestä. Ettei vain olisi ollut alun perinkin kyse Suikkasen järkähtämättömästä asenteesta, auktoriteetista ja intohimosta, joka tarttui pelaajiin ja sai heidät ylittämään itsensä?

Toki jokaisella valmentajalla on omat suosikkilinjauksensa ja painotuksensa - ja niin on Tikkasellakin, vaikka hän ei niistä käytäkään nimitystä “pelikirja”. Nämä painotukset vaikuttavat osaltaan, mutta pelaajat ovat kuitenkin ammattimiehiä, ja ammattimiesten pitäisi ihan itsekin osata tai viitsiä tehdä kentällä niitä asioita, joista heille palkkaa maksetaan. Jos he eivät kanna vastuutaan, niin ei siinä mikään valmentajanvaihdos auta kesken kauden, eikä mikään taktinen guru saa käännettyä seurajoukkue-Titanicin kurssia ennen kuin jäävuori on jo kohdalla.
 

JJLehto

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Aravirta kertoi myös, että Ruotsin Pär Mårtsin kiekottelevaan pelitapaan kuuluu se, että olisi aina 4 vapaata pelaajaa, jolle kiekollinen pelaaja voisi syöttää, toisin kuin esim. Pekka Virran KalPassa, jossa käsittääkseni pyritään, että olisi aina 2 vapaata syötön kohdetta kiekollisella pelaajalla.

Ööö, siis jos maalivahti on vielä maalillaan, niin tämän ruotsalaisen "pelitavan" tavoite on se että koko loppuviisikko on aina pelattavissa. Nokkelaa. Kenties tuossa Virran systeemissä on huomioitu vastustajankin olemassaolo.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Ööö, siis jos maalivahti on vielä maalillaan, niin tämän ruotsalaisen "pelitavan" tavoite on se että koko loppuviisikko on aina pelattavissa. Nokkelaa. Kenties tuossa Virran systeemissä on huomioitu vastustajankin olemassaolo.

Kyllä minustakin tuo Mårtsin pelitapa, jossa olisi muka aina 4 syöttökelpoista omaa pelaajaa vaikuttaa enemmän idealistiselta toiveelta kuin käytäntöön sopivalta pelitavalta, mutta saahan sitä haaveilla kaikenlaista.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Tuo Lahtosen kirjoitus vaikuttaa mielestäni lähes sihvosmaista mustavalkoisuutta pelikirjakeskustelussa.

Nauratti hiukan tuo vertailu Johtavan ja Curren väliltä. Ensinnäkään vaikka Johtava puhuu ja tietää pelikirjoista paljon, ei se tarkoita hänen olevan paras valmentaja tuolla saralla. Vaikka hänen oletettaisiin tietävän teorian parhaiten tässä maassa, on hänen näyttönsä ammattisarjojen käytännöstä lähes nollissa. Melko hatarin näytöin Lahtonen siis nostaa Johtavan esille. Hiukan sama kuin käytäisiin pokkaamassa Adam Smithille markkinoinnin ja myynnin mestaruuspalkintoja teoreettisen puolen näyttöjen perusteella.

Curreen viittaaminen näyttää samalla tavoin heikolta argumentilta. Reilun 15 vuoden aikana laji on kuitenkin mennyt selkeästi eteenpäin muun muassa maalivahtivalmennuksen, varusteiden ja vastaavien saralla. Samoin pelaajat ovat nykyään paljon ammattimaisempia kuin tuolloin. Tämä näkyy muun muassa harjoittelussa ja jo seuraamalla pelien vauhtia. Se mikä toimi vuoden 1995 ympäristössä ei ole mielestäni oleellista enää vuonna 2011 ympäristön muututtua selvästi.

Myöskin viittaus Suomen jäätymisiin tiukoissa paikoissa oli kohtuullisen mielenkiintoinen argumentti. Yksittäisiä otteluita on hävitty henkiökohtaisiin virheisiin (mm. 99 finaali kiekonmenetykseen), huonoon onneen (Torino ja Koivun maila) tai kovempaan vastustajaan (WC). Joskus taas lataus on mennyt yli, kuten Lahtosen mainitsemassa USA-matsissa. Ovatko nuo tapaukset tosiaan hyviä esimerkkejä pelikirjaa vastaan? Yksittäiset ottelut saattavat ratketa pelikirjasta riippumattomiin asioihin, mikään pelikirja ei täysin poista paineen tai sattumien vaikutusta, korkeintaan vähentää niitä.

Lahtonen näyttää elävän myöskin valmentajan roolista puhuttaessa sihvoslaisen mustavalkoisessa maailmassa. Toki lopulta pelaajat tekevät maalit ja estävät vastustajan maalintekoaikeet, mutta mitä sitten? Jonkun pitää hoitaa joukkueen roolitus, motivointi ja reagoida pelin sisällä. Samoin jonkun täytyy luoda joukkueelle pelitapa. TPS ei voittanut mestaruutta parhaiden yksilöiden takia, vaan olemalla paras joukkue. Itse näkisin valmennuksen roolin väheksymisen suoranaisena vittuiluna Suikkaselle: hän sai joukkueensa pelaamaan taitojensa ylärajoilla, puhaltamaan yhteen hiileen, roolitettua kunnolla ja kestämään paineet.

Noh, kaippa sitä sitten pelin voi nähdä pelkkänä pelikirjakamppailuna tai pelikirjattomana taistona. Itse tosin liu'un näiden ääripäiden sijaan kohtuullisen keskelle ja tunnustan pelikirjan tärkeyden väheksymättä kuitenkaan muita tekijöitä.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Pär Mårts tuo Ruotsin maajoukkueen peliin kanadalaisen voitontahdon ja maalinedustojen voimakkaan pelin ja nyt pyrkii lisäämään peliin sen, että olisi aina 4 vapaata syötettävää omaa pelajaa. Tämä on hienoa idealismia, että tavoitteet ovat korkealla pelitavan osalta ja kertoo myös minusta sen miten konservatiivista suomalainen ajattelu jääkiekon pelitavoista vieläkin Suomessa on, myöskin "the Johtavan" kirjoituksissa. Myötäillään vain sitä mitä nähdään itse pelissä, mutta ei viedä edes ajatuksia sen pidemmälle kuin mitä silmät kertovat, kun katsellaan pelejä paikanpäällä, kovalevyltä, videolta tai TV:stä. Ei ajatella koko hommaa uusiksi, kuten Pär Mårts näyttää tekevän. Saa nähdä tuoko Pär Mårts Ruotsille kultamitaleita päävalmentajana vai ei, ainakin Mårtsin U20-pelaajista suuria määriä pelaa nyt NHL:ssä ja heidät varattiin yleensä 1. kierroksella NHL-draftissa 2-3 viimeisen draftin aikana.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Pär Mårts tuo Ruotsin maajoukkueen peliin kanadalaisen voitontahdon ja maalinedustojen voimakkaan pelin ja nyt pyrkii lisäämään peliin sen, että olisi aina 4 vapaata syötettävää omaa pelajaa. Tämä on hienoa idealismia, että tavoitteet ovat korkealla pelitavan osalta ja kertoo myös minusta sen miten konservatiivista suomalainen ajattelu jääkiekon pelitavoista vieläkin Suomessa on, myöskin "the Johtavan" kirjoituksissa. Myötäillään vain sitä mitä nähdään itse pelissä, mutta ei viedä edes ajatuksia sen pidemmälle kuin mitä silmät kertovat, kun katsellaan pelejä paikanpäällä, kovalevyltä, videolta tai TV:stä. Ei ajatella koko hommaa uusiksi, kuten Pär Mårts näyttää tekevän. Saa nähdä tuoko Pär Mårts Ruotsille kultamitaleita päävalmentajana vai ei, ainakin Mårtsin U20-pelaajista suuria määriä pelaa nyt NHL:ssä ja heidät varattiin yleensä 1. kierroksella NHL-draftissa 2-3 viimeisen draftin aikana.

Myös Mårtsin pelitapa on nähtävissä vain ja ainoastaan itse pelistä. Tänään oli EHT-peli Ruotsi-Suomi. Ruotsi pelasi 1. erässä jopa enemmän kiekkokontrollilähtöjä omasta päästä kuin parhaat NHL-joukkueet. Vastaavia määriä hidastuksia(H)+viiveitä(V)+palautuksia(P) en ole vielä 5vs5 pelissä nähnyt. Lukemat olivat 5+6+8 yhdessä erässä. Ruotsin hyökkäykset ajautuivat hyökkäysalueen kulmiin ja laitoihin ja kamppailuihin siellä. Koko turnauksen ajan on puhuttu Mårtsin pelitavasta, jossa hyökkääjät ajavat suoraan maalille, mutta tänään he ajautuivat kulmiin ja laitoihin. Tilastoin jälleen samaan tapaan kuin Hannu Aravirta omia huomioitaan pelistä, koska tilastoimalla määrättyjä yksityiskohtia pääsee pelistä vähän kerrassaan perille. Näitkö Johannes samoin tuon Mårtsin pelitavan tänään?
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Näitkö Johannes samoin tuon Mårtsin pelitavan tänään?

Jouduin katselemaan peliä vähän sivusilmin tänään, mutta olen pitkälti samaa mieltä kanssasi tänään Ruotsin pelin kulusta. Joukkue ei onnistunut pääsemään suoraan maalille eli toteutus ja Mårtsin teoriat eivät tänään kohdanneet siltä osin mitä seurasin ottelua. Tuo hidastusten, viiveiden ja palautusten suuri määrä on kyllä osittain vain perinteistä Ruotsin tapaa pelata jääkiekkoa, ei uutta ajattelua Pär Mårtsilta.
 

Kaukosäädin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves 365 ja Real Madrid
Pär Mårts tuo Ruotsin maajoukkueen peliin kanadalaisen voitontahdon ja maalinedustojen voimakkaan pelin ja nyt pyrkii lisäämään peliin sen, että olisi aina 4 vapaata syötettävää omaa pelajaa.

Tuo Aravirran mainitsema 4 syöttösuuntaa jäi itsellenikin mieleen eilisestä lähetyksestä. Varsinkin kun heti tuon jälkeen tuli Jalosen haastattelu, jossa Jalonen sanoi että Suomi pyrkii siihen että aina olisi kaksi syöttömahdollisuutta kiekollisella pelaajalla.

Ja asiasta toiseen. Onko joku (Fordél) nähnyt Ilveksen A-Junnujen pelejä tarpeeksi tällä kaudella, jotta osaisi avata tämän:

"Lähdimme ensinnäkin sillä ajatuksella kauteen, että pelisysteemi ja pelitapa olisi mahdollisimman monipuolinen, jotta pelaajat oppisivat pelaamaan monipuolisesti. Toisinaan olemme tietoisesti valinneet pelaajia kehittävämmän pelitavan tuloksen tekemisenkin kustannuksella. " - Juha Juujärvi

"Kokonaisuuden kannalta Juujärvi näkee erittäin tärkeäksi pelaajille opetettua ”voittavat taitokiekkoilijat”-teemaa. Nämä pelaajat oppivat, mitä voittaminen vaatii pelitaitona ja oppivat pelaamaan modernia taitokiekkoa."

Millä tavalla tämä moderni ja monipuolinen voittava taitokiekko on näkynyt Ilveksen otteluissa? Eli mikä on tarkalleen Ilveksen näkymys tuosta modernista kiekosta?
 

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
Niin eihän se nyt niinkään voi olla että aina pitäisi olla 4 syöttösuuntaa.

Nopea hyökkäyshän ei olisi oikein mahdollista koska pakkien esimerkiksi voisi olla vaikea päästä mukaan tarjoamaan syöttösuuntia, jolloin pitäisi käytännössä aina pelata hidas hyökkäys vaikka saisi riiston sellaisessa paikassa jossa voisi nopeastikin päästä maalipaikkaan. Tai jos kiekko on hyökkäysalueen kulmassa niin ei kovin järkevää olisi ajatella että painottoman puolen pakki lähtee itseää väkisin hakemaan pelattavaksi suoralla syötöllä kulmasta, tämähän voi johtaa pahasti tietyn alueen ylimiehittämiseen ja kenttätasapaino kärsiin.

En sitten tiedä mitän tuolla nejällä syöttösuunnalla tarkoitetaan tarkalleen, mutta tuskin sitä että väkisin pitää koko ajan olla neljä syöttösuuntaa.
 

DEFENCE

Jäsen
Ehkä Mårts hakee tiettyä mentaliteettia tämän neljän syöttösuunnan kanssa, jossa neljä kiekotonta hyökkääjää pyrkii vapaaksi syötölle, vaikka se käytännössä olisikin epätodennäköistä.
Nykyisin ei ole tavatonta, että painoton puolustaja kulmapellissä ajaa sisään ja vaihta paikkaa painollisen puolustajan kanssa.

Mielenkiintoista on myös se fakta, että pelaaja on ottelun aikana kiekollisena keskimäärin n. minuutin verran ja silti varsinkin juniori valmenuksessa valtaosa palautteesta ja ohjeituksesta koskee pelaajan kiekollista peliä.
 

Fordél

Jäsen
Ja asiasta toiseen. Onko joku (Fordél) nähnyt Ilveksen A-Junnujen pelejä tarpeeksi tällä kaudella, jotta osaisi avata tämän:

"Lähdimme ensinnäkin sillä ajatuksella kauteen, että pelisysteemi ja pelitapa olisi mahdollisimman monipuolinen, jotta pelaajat oppisivat pelaamaan monipuolisesti. Toisinaan olemme tietoisesti valinneet pelaajia kehittävämmän pelitavan tuloksen tekemisenkin kustannuksella. " - Juha Juujärvi

"Kokonaisuuden kannalta Juujärvi näkee erittäin tärkeäksi pelaajille opetettua ”voittavat taitokiekkoilijat”-teemaa. Nämä pelaajat oppivat, mitä voittaminen vaatii pelitaitona ja oppivat pelaamaan modernia taitokiekkoa."

Millä tavalla tämä moderni ja monipuolinen voittava taitokiekko on näkynyt Ilveksen otteluissa? Eli mikä on tarkalleen Ilveksen näkymys tuosta modernista kiekosta?

Aika ei valitettavasti riitä enää A-junnujen tehokkaaseen seuraamiseen, mutta olisi kyllä mukava saada joltain lisävalaistusta tähän mainitsemaasi asiaan; sen verran mielenkiintoinen lähestymiskulma on Juujärvellä. Muutenkin tuo Ilveksen sivuilla ilmestynyt haastis oli hyvä ja tykkään Juujärven tyylistä & ajatuksista.
 

Leki-Fani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Detroit Red Wings
Pelikirjan merkitys

Kaikki, jotka ovat pelaanneet jääkiekkoa edes jonkinäköisellä tasolla, tietävät että pelikirjalla ja sen hyvyydellä on paljon merkitystä, sillä se antaa heti sinulle enemmän mahdollisuuksia pelissä. Mutta on kuitenkin hyvä muistaa se mitä monet "pelikirjakiihkoilijat" eivät useinkaan muista eli se että jääkiekko laji, joka rakentuu yksilön ratkaisuista ja yksilö ei koskaan ole vain robootti, joka noudattaa pilkulleen määrättyjä pelisuunnitelmia. Lajin nopeatempoisuuden vuoksi kaikki tilnateet ovat erilaisia ja usein se joukkue, joka tunnistaa tilanteet parhaiten myös pärjää paarhaiten.

Pelikirjalla on pelin eri tilanteissa erisuuruinen merkitys. Esimerkiksi puolustusalueen- ja keskialueenhyökkäyspelissä pelikirjalla on varsin suuri merkitys, mutta hyökkäysalueenhyökkäyspelissä sen merkitys ei ole niin suuri. Itse näen että hyökkäyspeli on parhaimmillaan, kuin hyvä maalaus, jossa on rajat, mutta maalatessa rajoja on rikottu hyvällä tavalla ja näin on syntynyt hyvä lopputulos. Sama merkitys on myös pelikirjalla hyökkäyspelissä, sillä parhaassa hyökkäyksessä on mukana myös junikkuutta eikä vain kiskoilla etenemistä.

On myös muistettava se ettei pelikirja ole tärkein ase kun tavoitellaan voittoa. Sillä esimerkiksi yksilöiden taitotaso ja sitoutuneisuus vaikuttvat lopputulokseen enemmän kuin itse pelikirja. Tosin sitoutuneisuuskin voidaan laskea osaksi pelikirjaa, sillä suuri osa pelikirjaa on sitä että joukkue siihen sitoutuu.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
On myös muistettava se ettei pelikirja ole tärkein ase kun tavoitellaan voittoa. Sillä esimerkiksi yksilöiden taitotaso ja sitoutuneisuus vaikuttvat lopputulokseen enemmän kuin itse pelikirja. Tosin sitoutuneisuuskin voidaan laskea osaksi pelikirjaa, sillä suuri osa pelikirjaa on sitä että joukkue siihen sitoutuu.

Eilen Urhotv:n Tappara-Ässät ottelun loputtua moitti voittajajoukkueen päävalmentaja Pekka Rautakallio pelaajiaan, jotka eivät olleet riittävän sitoutuneita joukkueen pelitapaan ottelun loppuun saakka. Jäi sellainen kuvä, että Rautakallio painottaa joukkueelleen sitä, että jokaisen pelaajan on sitouduttava pelaamaan pelikirjan mukaan koko ottelun, jos aiotaan menestyä SM-liigassa. Tuttua puhetta, jota Kai Suikkanen toi usein esiin tv-haastattaluissa jo Mestis-ajan valmentajana.
 

Leki-Fani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Detroit Red Wings
Eilen Urhotv:n Tappara-Ässät ottelun loputtua moitti voittajajoukkueen päävalmentaja Pekka Rautakallio pelaajiaan, jotka eivät olleet riittävän sitoutuneita joukkueen pelitapaan ottelun loppuun saakka. Jäi sellainen kuvä, että Rautakallio painottaa joukkueelleen sitä, että jokaisen pelaajan on sitouduttava pelaamaan pelikirjan mukaan koko ottelun, jos aiotaan menestyä SM-liigassa. Tuttua puhetta, jota Kai Suikkanen toi usein esiin tv-haastattaluissa jo Mestis-ajan valmentajana.

Muotoilin ehkä hieman väärin, eli pelikirja ei ole ainoa asia, mikä vaikuttaa ja itse pelikirja on aivan turha, jos sitä ei olla sitouduttu noudattamaan ja pelaajamateriaali ei ole sopiva juuri siihen materiaaliin.
 

Kaukosäädin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves 365 ja Real Madrid
Eilen Urhotv:n Tappara-Ässät ottelun loputtua moitti voittajajoukkueen päävalmentaja Pekka Rautakallio pelaajiaan, jotka eivät olleet riittävän sitoutuneita joukkueen pelitapaan ottelun loppuun saakka. Jäi sellainen kuvä, että Rautakallio painottaa joukkueelleen sitä, että jokaisen pelaajan on sitouduttava pelaamaan pelikirjan mukaan koko ottelun, jos aiotaan menestyä SM-liigassa. Tuttua puhetta, jota Kai Suikkanen toi usein esiin tv-haastattaluissa jo Mestis-ajan valmentajana.

Oman näkemykseni mukaan Rautakallio tarkoitti sitä, että kaikki eivät pelanneet ihan 100 lasissa peliä loppuun asti, joten 3-1 ja 4-1 tilanteessa peliä ei tapettu lopullisesti vaan haettiin ihan liian hienoja maaleja.

Toki se, että pelataan "100 lasissa" kuuluu Ässien pelitapaan, kuten pitäisi kuulua kaikkien joukkueiden pelitapaan, mutta mielestäni Rautakallio ei moittinut niinkään pelaajien sijoittumista kentällä vaan asennepuolta.

Tämä on toki vain minun näkemykseni.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Toki se, että pelataan "100 lasissa" kuuluu Ässien pelitapaan, kuten pitäisi kuulua kaikkien joukkueiden pelitapaan, mutta mielestäni Rautakallio ei moittinut niinkään pelaajien sijoittumista kentällä vaan asennepuolta.

Luit varmaan väärin teskstini. Rautakallio kertoi, että kaikki pelaajat eivät olleet loppuun asti sitoutuneita joukkueen pelitapaan. Eli nimenomaan tuota asennepuolta hän tarkoitti.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Luit varmaan väärin teskstini. Rautakallio kertoi, että kaikki pelaajat eivät olleet loppuun asti sitoutuneita joukkueen pelitapaan. Eli nimenomaan tuota asennepuolta hän tarkoitti.

Epäilen syyksi sitä, että osa Ässien pelaajista on ihmisiä, eikä mitään siffan pleikkari-robotteja. Kun voitto on ns. saletissa, niin kaikki ei viitsi pelata loppuun saakka sata lasissa sovitusti, sellaista se on.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Epäilen syyksi sitä, että osa Ässien pelaajista on ihmisiä, eikä mitään siffan pleikkari-robotteja. Kun voitto on ns. saletissa, niin kaikki ei viitsi pelata loppuun saakka sata lasissa sovitusti, sellaista se on.

Entäs Rautakallio, onko hän pleikkari-robotti, kun puhui ottelun jälkeen harmistuneena siitä, kun kaikki pelaajat eivät olleet sitoutuneet Rautakallion pelitapaan koko ottelun ajan? Rautakallio vaatii pelaajiltaan täyttä sitoutumista ottelun loppuun saakka. Se on mestarivalmentajan toimintaa se. Ei ole pitkä aika, kun Jukka Koivu moitti myös voitto-ottelun jälkeen joitakin pelaajiaan siitä, kun eivät sitoutuneet sovittuihin asioihin ottelun loppuun saakka.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Pelaajia on joukkueessa yhdessä pelissä 20 kpl ja päävalmentajia on 1 kpl. Tottakai päävalmentaja on harmistunut, jos ei pelata sovitusti pelin loppuun saakka koko joukkueen voimin, mutta se ei ole käytännössä helppoa 20 nuoren miehen kanssa, jotka ovat jokainen omanlaatuisia persooniaan.

Yritä nyt palata spaceship-siffalta maan pinnalle ja käsittää realiteetit käytännön valmmennustyössä nuorten miesten kanssa. Kaikki ei suju aina kaikkien kanssa odotetusti ja toivotusti käytännössä. Sitten vielä, kun heti pelin jälkeen työnnetään mikrofoni päävalmentajan naaman eteen ja kysytään kommenttia ottelusta, niin sattaa lipsahtaa moite jollekin loppupelin lepsuilijalle, vaikka pelistä tulisikin 3 pistettä.
 
Viimeksi muokattu:

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Pelaajia on joukkueessa yhdessä pelissä 20 kpl ja päävalmentajia on 1 kpl. Tottakai päävalmentaja on harmistunut, jos ei pelata sovitusti pelin loppuun saakka koko joukkueen voimin, mutta se ei ole käytännössä helppoa 20 nuoren miehen kanssa, jotka ovay jokainen omanlaatuisia persooniaan.

Kysehän on ollut jälleen siitä, että onko joukkueilla pelikirja, jonka sisältämän pelitavan mukaan valmentajat vaativat pelaajiensa pelaavan. Rautakallion kommentti heti pelin jälkeen on tarkoituksellinen huippuvalmentajan sanoma pelaajille, että jatkossa on pelattava vielä paremmin ja toteutettava pelitapaa pelin loppuun saakka. Rautakallio niinkuin minäkin tiedämme, että ote lipsuu pelaajilla ottelun edetessä selvässä johtotilanteessa. Valmentajan on jatkoa ajatellen muistutettava olemassaolostaan ja laatimansa pelitavan tinkimättömästä noudattamisesta, vaikka ymmärtää oikein hyvin sen, että löysäilyä pelitavan suhteen tapahtuu selvässä johtoasemassa aina.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että lepsuilusta huomauttaminen kuuluu valmentajan tehtäviin, mutta ei sitä puolta kannata voitetun ottelun jälkeen tehdä pelaajille piinalliseksi hetkeksi, kun on kuitenkin saatu 3 pistettä pelistä. Tuskin tähän kuitenkaan kokeneet ketut Rautakallio ja Jukka Koivu sortuivatkaan, antoivat vain pikku muikkarin TV:n kautta joillekin pelaajille, jotka ihan hyvin tietävät itsekin, että eivät pelanneet loppuun saakka voittopeliä tosissaan.
 
Viimeksi muokattu:

vetoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia, Bolts
Ti-ke-yön NHL-ottelu Tampa Bay - Philadelphia oli yksi kauden parhaista näkemistäni otteluista. Jo tiedossa olleet erot joukkueiden pelitavoissa - Boltsin pystysuunnan systeemi ja Phillyn "monirytminen" tapa - tulivat hyvin esiin. Mainittavaa oli myös Lightning-yleisön reaktio siinä vaiheessa, kun kotijoukkue oli ryhmittynyt 1-3-1-puolustussysteemiin ja Flyersin pakit alkoivat seisovin jaloin syötellä kiekkoa keskenään. Reaktiona oli buuauskonsertti. Boltsin kotiotteluiden kommentaattori Bobby Taylor totesi, ettei vierasjoukkueen systeemissä ole järkeä, kun tilanne oli 0-0. Taylorin mielestä tuo olisi ollut hyvä tyyli vain johtoasemassa. Sitten kun pitää lähteä analysoimaan oliko se hyvä vai huono tapa, niin siihen ei kapasiteettini riitä. Tuo tuli vaan bongattua muutoin hyvätasoisesta kamppailusta.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Rautakallion kommentissa oli kyse niinkin uudesta ja mullistavasta asiasta kuin vaatimustaso. Ei kai tuon ymmärtäminen nyt niin kauheita vaadi. Ihan samalla tavalla kuin harjoituksissa myös peleissä se vaatimustaso on pidettävä korkealla, sillä tavalla ne mestarijoukkueet tehdään. Kaikki lähtee päivittäisestä tekemisestä ja etenkin silloin kun joukkueen peli kulkee käy yllättävän nopeasti niin, että pelitavasta aletaan vähän sooloilla ja myös pikkuisen laiskotella. Valmentajan on tällöin nopeasti puututtava siihen, jotta perusajatus ei pääse katoamaan.

Tottakai kokenut kiekkomies tietää mitä pelaajien päässä liikkuu tuossa tilanteessa mutta on ihan oikein puuttua kovastikin tuollaiseen sillä se pitää jalat hyvin maan pinnalla joukkueella. Ei pääse kukaan kuvittelemaan, että tällainen peli riittäisi yhtään mihinkään.

Ihmisen pääkoppa nyt vain on vähän ihmeellinen, sitä pitää sparrata :)
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös