Petteri Sihvonen – kiekkomedian virallinen totuus

  • 2 799 308
  • 13 052

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Jos saan kysyä, niin eikö se kuitenkin ole pelitilannekohtaista, vastustajan sen hetkisestä ryhmityksestä riippuvaa, miten mikäkin joukkue lähtee hyökkäyksiin?
Eikö esim. viivelähtöjen määrä ole ensisijaisesti riippuvainen vastustajan pelaajien sijoittumisesta kentällä?

Vastaan omalta osaltani, vaikka kysyt asiaa Petteri Sihvoselta. Pelkän nopean pystysuunnan jääkiekon joukkueet pelaavat aina nopeasti tai puolinopeasti ylöspäin, riippumatta vastustajan ryhmityksestä. Näistä voisin mainita hyvin NHL:ssä menestyvä Tampa Bay, Kanadan ja USA:n vuoden vaihteen U-20 maajoukkueet, Tamin 60 minuutin paineen joukkueet ja Tikin Jokipojat. SM-liigajoukkueet pelaavat kaikki silloin tällöin pelitilanteesta riippuen nopeiden ja puolinopeiden lähtöjen lisäksi hitaita ja viivelähtöjä, mutta esim. JYP voidaan luokitella pääosin nopeaksi pystysuunnan joukkueeksi. Todennäköisesti kevättä ja pudotuspelejä kohti mentäessä hitaat ja viivelähdöt lisääntyvät kaikilla SM-liigajoukkueilla.

Hyvää keskustelua on syntynyt pelin rytmittämisestä. En ole nähnyt vastaavaa muissa suomalaisissa medioissa.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Siinä olet yhden muun HIFK-kannattajan kanssa samoilla linjoilla; häivytte keskustelusta, kun huomaatte olleenne väärässä.

Hyvä siffa, häivyn välillä keskustelusta kanssasi, koska "Karpolla ei ole asiaa". Olet jankuttaja, et aina asiakirjoittaja.

Etusivu - Lääkärikirja - Haku - Tohtori.fi
Olet minulle lateraalinen analyytikko, jota lääkärikirja kuvaa sanoilla "lateralis" eli "sivunpuoleinen, sivulla sijaitseva, kaukana keskitasosta sijaitseva, ulompi, sivu-, laita". Sijaitset kaukana siitä tasosta, että jankuttaisin kanssasi jääkiekosta loputtomiin.

Mielipiteesi ovat oikeastaan unilateraalisia, unilateralis, joka tarkoittaa
toispuoleista, vain toiseen puoleen liittyvä. Et hahmota asiaa, kuten jääkiekon pelitapoja, eri suunnista. Siksi en jankuta kanssasi hyvä siffa ja tämä kaikella ystävyydellä sinullekin. On sinullakin välillä ihan asiakirjoituksia, mutta yritä ajatella asioita enemmän eri näkökulmista kuin nyt teet. Ajattele välillä esim. mahdotonta ratkaisua johonkin asiaan. Entä, jos kiekon muotoa muutettaisiin kulmikkaaksi, mitä sitten. Descartes kuvasi asiaa sanoin: "ajattelen siis olen, cogito ergo sum". Se on wikipedian mukaan länsimaisen rationalismin kulmakivi. Ajattele välillä siffa peliä, kun katselet otteluita ja unohda ne ruutupaperit, jolla lasket viivelähtöjä. Huomaat pian, että et tarvitse ruutupaperia, oivallat pelitavat ilman niitäkin.
Cogito ergo sum – Wikipedia

Ystävyydellä, Johannes.
 
Viimeksi muokattu:

P.Sihvonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ei ole. Antaa urheilun näyttää, kuka kulloinkin on
Pelitilannekohtaisuus

Jos saan kysyä, niin eikö se kuitenkin ole pelitilannekohtaista, vastustajan sen hetkisestä ryhmityksestä riippuvaa, miten mikäkin joukkue lähtee hyökkäyksiin?
Eikö esim. viivelähtöjen määrä ole ensisijaisesti riippuvainen vastustajan pelaajien sijoittumisesta kentällä?

On ja ei ole!

Vastustaja voidaan myös pakottaa puolustamaan tietyllä lailla - ja siihen tuo hyökkäysrytmi PALAUTTAMINEN on loistava keino. Kyse on siitä, että peliväline on vallanväline. Nollatoleranssiajan jääkiekossa taitavasti hyökkäävä osapuoli määrää pelin tahdin. Joskus 90-luvulla ja 2000-luvun alussa määräävä osapuoli saattoi olla puolustavava osapuoli, kun puolustuspelaamisella oli niin rajuja otteita käytössään.

On huomioitava, että tietynlaiset hyökkäykset tuottavat tietynlaisia puolustuksia vastustajille ja riistoja vastustajalle. Ja samaa pätee irtokiekkoihin ja irtokiekkojen määriin.

Jos molemmat joukkueet pelaavat pääosin nopeaa ja puolinopeaa rytmiä, molemmat joukkueet hyökkäävät ottelussa noin 200 kertaa. Jos toinen pelaa kiekkokontrollia ja toinen nopeaa ja puolinopeaa, niin kumpikin hyökkää pelin aikana 150 kertaa. Kai Suikkasen ja Pekka Virran joukkueiden kohdatessa viime kaudella, kumpikin joukkue saattoi hyökätä vain rahtusen yli 100 hyökkäystä.

Eli on liian yksinkertaista sanoa, että "eikö se kuitenkin ole pelitilannekohtaista, vastustajan sen hetkisestä ryhmityksestä riippuvaa, miten mikäkin joukkue lähtee hyökkäyksiin". - Totta kai se on, mutta nykyaikaisen ajattelun mukaan hyökkäysstrategioilla voidaan erittäin paljon vaikuttaa siihen, miten hyökätään. Tässä katsannossa pelaaminen ei ole pelkkää jatkuvaa "reagoimista pelitilanteisiin".

Esimerkki: Joukkue, joka perustaa kiekkokontrolliin, voi toimia siten, että se lähtee jossain kohtaa pakki-pakki-laita -puolinopeasti, mutta fiksu laituri lukee peliä nopeasti niin, että on järkevämpi palauttaa kiekko takaisin puolustajalle kuin tunkea eteenpäin ja menettää se (koska vastustaja ehtii kuin ehtiikin tällä kertaa ryhmittyä) ja antaa peliväline eli vallanväline vastustajalle. Ja jos strategiana on hyökätä paljon viiveellä, palautuksen saanut pakki voi kiekotella pakkiparinsa kanssa pelivälineen oman maalin taakse. Tällöin alkuperäinen pelitilanne on pakotettu palauttamalla puolinopeasta viiveeksi ja vastustaja joutuu pelaamaan ohjauspeliä. Ja jos vastustaja sitten kuitenkin ajaa maalin takaa puolustajat pois, ollaan onnistuttu siinä, mikä viivelähdön tarkoitus on ei lyödä ensin yksi vastustaja (on tyhmää tulla maalin taakse päälle!) ja sitten toisella syötöllä seuraava vastustaja.

No, kuulen usein, että näinhän on tehty jo iät ja ajat eikä tässä ole mitään uutta. Ei pidä paikkaansa! Ehkä on tehty, mutta palauttamisen sisältö- ja laatutekijät ovat totaalisesti erilaiset, mitä ne mahtoivat olla vaikka 80-luvulla, jolloin Suomessakin palautettiin.

Otan taas esimerkin. Jos vasen laituri päättää palauttaa edellä kuvaamassani tilanteessa, niin minne kiekko kannattaa palauttaa? Oman puolen vasemmalle pakilleko? Ei! Se kannattaa palauttaa niin sanottuna ristipistopalautuksena oikealle pakille (laiturin lateraalipalautus) sen takia, että kyseinen palautus heilauttaa vastustajan puolustavaa viisikkoa ja antaa enemmän aikaa ja tilaa kiekon saavalle puolustajalle ja myös oman viisikon neljälle pelaajalle syntyy enemmän aikaa organisoitu sovitulla tavalla.

Lopuksi. Jos "meidän jääkiekko", se mitä Westerlund ja Rautakorpi ovat olleet linjaamassa tulee sisältämään "tilan tekemistä" (eli kiekkokontrollia), on meillä edessä iso muutos jääharjoittelun sisältöjen suhteen. Ja tätä jääharjoittelua varten minä omalta pieneltä osaltani olen pyrkinyt luomaan analyytikkona terminologiaa ja valmentajan kokeilemaan arjen käytännössä.
Johtava
 

tutzba

Jäsen
Jos mahdollista, käykää joskus tsekkaamassa valmentaja Petteri Sihvosen jengin pelejä. Sieltä saa hyviä elävän elämän esimerkkejä termeistä, joita hän käyttää. Ei tarvitse olla edes mikään kauhean nero, että ne löytää.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Mielipiteesi ovat oikeastaan unilateraalisia, unilateralis, joka tarkoittaa
toispuoleista, vain toiseen puoleen liittyvä.

Mitä tarkoitat näillä unilateraalisilla tai lateraalisilla ilmauksilla? En ole koskaan käyttänyt kirjoituksissani ko. sanoja. Olen kirjoittanut, että pakki-pakki-pakki syöttöketjun toisen levityksen Scott Niedermeyer syöttää takaviistoon keskiviivan tuntumaan nousseelle Chris Prongerille. Näitä hitaita hyökkäyksiinlähtöjä esiintyy NHL-otteluissa erittäin usein niinkuin maalin taakse pysähtymisiä (viivelähtöjä). Ei tässä pitäisi olla edes sinulle mitään ongelmaa ymmärtää peliä tältä osin.

Häivyn nyt maalle (metsätyöt), mutta palaan illalla asiaan, jos antaa vielä aihetta vastata sinun kirjoituksiisi. Minä en väistä keskustelua kanssasi missään tilanteessa.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Scott Niedermayer lopetti pelaamisen kauteen 2009-10 ja Pronger on nyt Flyersissa. Sinun siffa tulisi päivittää tietämyksesi kuinka pelataan NHL:ssä kaudella 2010-11. Lateraalinen ja unilateraalinen termeihin löytyy selitykset esim. näistä linkeistä. 3 tapaa ajatella lateraalisesti | Ajattelun ammattilainen
Etusivu - Lääkärikirja - Haku - Tohtori.fi
Voit opetella mitä lateraalinen ja unilateraalinen ajattelu tarkoittavat linkkien avulla.

En minäkään väistele keskustelua kanssasi siffa. Olet vain välillä aika väsyttävä jankuttaja, ilman eri näkökulmia kuin alkuperäinen omasi, joten silloin on parempi pitää pieni tauko kirjoittelussa kanssasi.

Poistun nyt kalastamaan kuhaa (Hakanimen torilta). Toivottavasti tulee keittoon sopiva saalis kotiin tuotavaksi.
 

Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
Ja mitä tulee termiin lateraalisyöttö, niin sehän on ollut jo iät ajat jalkapallon puolella käytössä. On yhdentekevää sitten puhutaanko lateraalisyötöstä alaspäin vai alaspäin suuntautuvasta viistosyötöstä.

Jalkapallossa on lisäksi käytössä termi diagonaalisyöttö ja mielestäni kuvaamasi puolustajien syöttö on täsmällisesti diagonaalisyöttö taaksepäin. Minustakin termi oli tuossa jutussa turhaa kikkailua ja sotkee käsitteitä. Mutta loppujen lopuksi se oli varsin pieni detalji tuossa jutussa, joka, kaikella kunnioituksella, oli silti edelleen yksi huonoimmista jonka olet kirjoittanut. Oli siellä toki asiaakin, mutta sitä samaa olet toistanut mielestäni jo ihan tarpeeksi. Enemmän se oli taas kerran purkaus Erkan henkilöä kohtaan. Samat haukut vuosien varrelta sieltä löytyi, kuin lähes kaikista muistakin Erkkaa koskevista jutuistasi. Ammattilainen lopettaisi jo.

Mieluummin lukisin tarkempaa analyysia joukkueiden pelitavoista, sillä yksittäisen katsojan on vaikea nähdä useita otteluita, etenkään jos ei halua pulittaa Urholle. Ja nimenomaan siltä kantilta, että kuinka hyvin joukkueet onnistuvat tekemisessään siihen nähden mitä he teoreettisesti yrittävät. Sinun juttusi peilautuu poikkeuksetta omaan näkemykseesi jääkiekosta. Toki ymmärrettäväähän se on, sillä jos haluaa kunnolla pureutua jonkun joukkueen pelitapaan vaatisi se monia haastatteluita tai vähintään sitä että kävisi seuraamassa harjoituksia. Jos työn tekisi kunnolla, pitäisi olla NHL-tyyliin yksi toimittaja per joukkue. Jutut tulee toki helpommin tiukassa aikataulussa copy-paste-metodilla, ja vaatiihan se B-junnujoukkueen valmentaminen jo ison panoksen, mutta tuolla työn laadulla "johtava" tuntuu säälittävältä vitsiltä.
 

ProCoach

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Oilers, Arsenal
Siffa on ansiokkaasti tilastoinut rytmejä jo jonkin aikaa eri peleistä, kiitos siitä. Toivottavasti tämä etenisi kuitenkin jossain vaiheessa, sillä on tuntuu aika epäoleelliselta katsella hyökkäyspelin rytmien määrää kun ei tiedä mihin ne johtaa.
 

Fordél

Jäsen
Toivottavasti tämä etenisi kuitenkin jossain vaiheessa, sillä on tuntuu aika epäoleelliselta katsella hyökkäyspelin rytmien määrää kun ei tiedä mihin ne johtaa.

Tätähän täällä on toivottu eli pelkillä luvuilla ei tee kovinkaan paljoa vaan tarvittaisiin jotain syvempää kuten juuri se, että mihin ne johtivat.
 

janbo

Jäsen
Esimerkki: Joukkue, joka perustaa kiekkokontrolliin, voi toimia siten, että se lähtee jossain kohtaa pakki-pakki-laita -puolinopeasti, mutta fiksu laituri lukee peliä nopeasti niin, että on järkevämpi palauttaa kiekko takaisin puolustajalle kuin tunkea eteenpäin ja menettää se (koska vastustaja ehtii kuin ehtiikin tällä kertaa ryhmittyä) ja antaa peliväline eli vallanväline vastustajalle. Ja jos strategiana on hyökätä paljon viiveellä, palautuksen saanut pakki voi kiekotella pakkiparinsa kanssa pelivälineen oman maalin taakse. Tällöin alkuperäinen pelitilanne on pakotettu palauttamalla puolinopeasta viiveeksi ja vastustaja joutuu pelaamaan ohjauspeliä. Ja jos vastustaja sitten kuitenkin ajaa maalin takaa puolustajat pois, ollaan onnistuttu siinä, mikä viivelähdön tarkoitus on ei lyödä ensin yksi vastustaja (on tyhmää tulla maalin taakse päälle!) ja sitten toisella syötöllä seuraava vastustaja.

Otin kattavasta kirjoituksestasi pätkän ja lihavoin kohdan, jota halusin kommentoida.

Harjoitusottelut mukaanlukien olen nähnyt tällä kaudella 50 JYPin peliä joko hallissa tai televisiosta. Jokaisessa kotiotteluissa, sekä monissa vierasotteluissa tulee useita tilanteita, kun JYPin kärkikarvaaja ajaa hidasta lähtöä virittelevän puolustajan kimppuun maalin taakse, jolloin toinen laitahyökkääjä luistelee kiekottoman puolustajan kimppuun. Puolustaja on pakotettu purkamaan ränniin tai nostamaan jalalla keskustaan, johon vapaana oleva JYPin sentteri reagoi tilanteen mukaan joko aggressiivisesti (erityisesti, jos kärkikarvaaja antaa hyvää takapainetta), tai passiivisemmin peittämällä syöttölinjat hyökkäävän joukkueen keskushyökkääjälle. Ensimmäisen onnistuessa päästään riistoon ja erinomaiseen maalipaikkaan. Jälkimmäisessä tapahtuu yleensä pitkä lateraalisyöttö ylöspäin laitahyökkääjälle, jotka päätyvät monesti harhasyötöiksi ja/tai pitkiksi kiekoiksi avaavan puolustajan kohdatessa vahvaa takapainetta. Frekvenssistään johtuen tämän täytyy olla pelitapaan kuuluva asia. Siispä jo sarjataulukon ja tehtyjen maalien/päästettyjen maalien määrät omalta osaltaan tukevat ajatusta, että ehkä se ei olekkaan niin "tyhmää ajaa maalin taakse päälle", jos se on oikein toteutettu. Esimerkiksi edellisessä JYP-KalPa ottelussa Pekka Virran joukkue suoraviivaisti peliään huomattavasti, eikä taaksepäin kiekottelua ja viivelähtöjä nähty yhtä paljoa kuin ennen. Ottelu oli huomattavasti aikaisempia tasaisempi ja KalPalla oli pitkästä aikaa realistiset mahdollisuudet voittaa ottelu Hippoksella.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Lloyd Percivalin Hockey Handbookissa (s. 110-114) JYPin pelitapaa kutsutuaan painepeliksi (pressure play), kun se toimii. Kiekkoa ei päästetä ulos vastustajan sinisen sisältä voimakkalla luistelulla ja taklauksilla. Lopulta tämä pelitapa tuottaa tulosta jäähyn tai maalin muodossa. Kiekottelu kuuluu myös tähän pelitapaan Percivalin kirjan mukaan, mutta oleellista on se, että kiekko ei poistu pois vastustajan sinisen sisältä, vaan paine jatkuu ja jatkuu.

KalPan kiekottelua kuvataan siinä kirjassa sanoilla "pattern play". NHL:ssä on joskus tehty yleisötutkimus ja kansa halauisikin katsella eniten tätä kiekottelua. Siinä ideana on runsas syöttely, joka tuottaa paljon maalipaikkoja. Sen pelitavan käyttäminen vaatii fiksua syöttelyä ja ennalta suuniteltujen kuvioiden menestyksekästä toteuttamista.

Lisäksi kirjassa kuvataan "tight game", joka on sitä, että pidetään vastustajan pelaajat tiukassa otteessa ja odotellaan heidän turhautumistaan ja virheitä, joista sitten rangaistaan.

Neljäs pelitapa on prosenttipeli, jossa eri pelitapoja vaihdellaan pelin edetessä tilanteen mukaan. Pelitapa on kirjan mukaan vaativa pelaajille, koska pitää reagoida muuttuviin tilanteisiin pelaamalla eri pelitavoilla.
 

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
Lloyd Percivalin Hockey Handbookissa (s. 110-114) JYPin pelitapaa kutsutuaan painepeliksi (pressure play), kun se toimii. (...) Pelitapa on kirjan mukaan vaativa pelaajille, koska pitää reagoida muuttuviin tilanteisiin pelaamalla eri pelitavoilla.

Jatkoajan niille nuoremmille lukijoille, jotka olettavat jääkiekon keksityksi noin vuonna 2005 kerrottakoon tarkennuksenomaisesti, että Percivalin kirja ilmestyi vuonna 1951, siis 60 vuotta sitten.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Keskityn jatkossakin tilastoimaan katsomistani jääkiekko-otteluista omalta puolustusalueelta lähtevistä hyökkäyksistä hitaat, viiveet ja palautukset. Seuraava tilaisuus on tänään Mestis-ottelun SaPKo-KooKoo seuraaminen ja tuo helppo tilastoiminen. On mielenkiintoista nähdä Pekka Tirkkosen ja Ika Lehkosen pelikirjojen sisältö tältä osin.

Peli nähty ja tilastoitu. Tämän illan jälkeen näyttää siltä, että kiekkokontrollipelaamisen hegemonia on niin SM-liigassa kuin Mestiksessäkin Savossa. Tirkkosen SaPKo pelasi kontrolloituja hyökkäyksiä yllättäen enemmän kuin Ikan KooKoo. Kontrolloidut hyökkäykset aiheuttivat SaPKolle pelin hallinnan sekä hyökkäyspään aktiivisen karvaus- ja kulmapelin. KooKoon avauspeli ei toiminut paineen alla niinkuin odotin. SaPKo voitti pelin 5-1. SaPKo pelasi 5vs5 pelissä ison määrän viivelähtöjä (maalin taakse seisahtumisia, erittäin 6+1+6), lisäksi SaPKolla oli hidastamisia (pakki-pakki lähtöjä erittäin 3+2+2) sekä palautuksia 1+1+2. KooKoo luopui 5vs5 pelissä noista v+h+p hyökkäyksiinlähdöistä ottelun kuluessa luvuin 8+5+3.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Seurausta mahdollisesti siitä, että joukkue oli tappiolla toisen erän alusta lähtien ja näin ollen tuli tarve pelata nopeammin myös pelikelloa vastaan?

Näin mahdollisesti kävi. NHL:ssä olen nähnyt häviöllä olleen joukkueen lisäävän kiekkokontrollia häviötilanteessa. On siellä myös siirrytty usein pelkkään nopeaan pystysuunnan painejääkiekkoon takaa-ajotilanteessa. Päävalmentajien käskytysten mukaan mennään kulloinkin.
 

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
NHL:ssä olen nähnyt häviöllä olleen joukkueen lisäävän kiekkokontrollia häviötilanteessa. On siellä myös siirrytty usein pelkkään nopeaan pystysuunnan painejääkiekkoon takaa-ajotilanteessa.

Aijai, hurjaa! Että tappiolla olevat joukkueet saattavat yrittää monenmoisia tapoja tulla mukaan peliin? On tämä moderni aika kyllä ältsin vänkää!
 

Kaukosäädin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves 365 ja Real Madrid
KalPan kiekottelua kuvataan siinä kirjassa sanoilla "pattern play". NHL:ssä on joskus tehty yleisötutkimus ja kansa halauisikin katsella eniten tätä kiekottelua. Siinä ideana on runsas syöttely, joka tuottaa paljon maalipaikkoja. Sen pelitavan käyttäminen vaatii fiksua syöttelyä ja ennalta suuniteltujen kuvioiden menestyksekästä toteuttamista.

Tummennus on minun.

Tuo on kyllä aivan sontaa. Tuo kiekottelu hidastaa peliä aivan helvetisti ja maalipaikat jäävät kyllä vähiin jos edes toinen joukkue pelaa kiekkokontrollia. Tänään esimerkiksi Ilves-KalPa pelissä KalPa käytti koko ajan tätä lateraalipalautusta ja Ilveksen maalivahdille kertui mm. ensi erässä kaksi torjuntaa ja kolmannessa erässä kolme torjuntaa.

Olen seurannut KalPan otteluiden torjunta- ja laukausmääriä ja ne ovat kaikista alhaisimpia SM-liigassa.

Sen sijaan jos vastakkain pelaa kaksi pystysuunnan joukkuetta, esimerkiksi Lukko ja JYP, maalipaikkoja syntyy runsaasti koska peli on äärimmäisen nopeaa (ja viihdyttävää!) ja virheitä sattuu runsaasti.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Tottakai "pattern play" hidstaa peliä ja tuottaa ns. vähemmän tilanteita, varsinkin jos sitä pelaavat molemmat joukkueet. Peli hidastuu ihan silmissä "salibandyn" suuntaan, mutta maalipaikat ovat syntyessään laadukkaita ja kiekottelu onnistuessaan taidokkaan näköistä peliä. En minä sellaista lätkää haluaa katsella tai ainakaan maksaa lippua kahden kiekottelevan joukkueen pelin katsomisesta. Esim. JYP ja HIFK pelaavat usein keskenään sellaisia ottteluita, joissa sattuu ja tapahtuu. Peli on vauhdikasta molempiin suuntiin jne.

Hyvä kaukosäädin, kirjoitat ihan asiaa, kun kritisoit juttuani. Käytät kuitenkin sanaa "sontaa", joka tekee kirjoituksesi muusta sisällöstä merkityksettömän. Luuletko tosiaan, että sanan "sontaa" käyttäminen lisää kirjoituksen painoarvoa tai jotenkin vähentää minun mielipiteeni painoarvoa. Sana "sontaa" on vain teinix-käytöstä, joka saa sinut itsesi vaikuttamaan keskenkasvuiselta henkilöltä. Pystyt parempaan kuin yöllä kirjoittaessasi juttusi ja pilasit sen sanalla "sontaa".
 

Fordél

Jäsen
Hyvä kaukosäädin, kirjoitat ihan asiaa, kun kritisoit juttuani. Käytät kuitenkin sanaa "sontaa", joka tekee kirjoituksesi muusta sisällöstä merkityksettömän. Luuletko tosiaan, että sanan "sontaa" käyttäminen lisää kirjoituksen painoarvoa tai jotenkin vähentää minun mielipiteeni painoarvoa. Sana "sontaa" on vain teinix-käytöstä, joka saa sinut itsesi vaikuttamaan keskenkasvuiselta henkilöltä. Pystyt parempaan kuin yöllä kirjoittaessasi juttusi ja pilasit sen sanalla "sontaa".

Kukahan se nyt pilaa ja mitä? Sulla on joku ihme patouma tota "sontaa" sanan käyttöä kohtaan. Kaukosäätimeltä hyvä vastaväite, jota ei pilattu yhdellä sanalla. Tämä siksi, että runsas syöttely ei tuota paljon maalipaikkoja. Se on siis todellakin väärä väittämä ja uskon tämän olevan todistettavissa ihan tilastoinnilla. Sen sijaan oikea väittämä olisi ollut, että runsas syöttely eli toimiva kiekkokontrolli voi parantaa maalitekopaikkojen laatua, mutta samalla vähentää sekä omia että myös vastustajan maalintekopaikkoja.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Kukahan se nyt pilaa ja mitä? Sulla on joku ihme patouma tota "sontaa" sanan käyttöä kohtaan. Kaukosäätimeltä hyvä vastaväite, jota ei pilattu yhdellä sanalla. Tämä siksi, että runsas syöttely ei tuota paljon maalipaikkoja. Se on siis todellakin väärä väittämä ja uskon tämän olevan todistettavissa ihan tilastoinnilla. Sen sijaan oikea väittämä olisi ollut, että runsas syöttely eli toimiva kiekkokontrolli voi parantaa maalitekopaikkojen laatua, mutta samalla vähentää sekä omia että myös vastustajan maalintekopaikkoja.

Ok, olet ihan oikeassa. Muotoilin kirjoitukseni eilen myöhään illalla hieman kömpelösti. Unohdin siitä sanat "vähemmän, mutta laadukkaampia", kun kirjoitin kiekkokontrollin tuottamista maalipaikoista. Et siis kirjoita sontaa hyvä Fordel. Itse en vaan näe, että esim. kirjoittaisin, että "Fordel, mielipiteesi on vitun tyhmä", olisi järkevä tapa ilmaista itseäni.

Olet Fordel myös oikeassa siinä, että toimiva kiekkokontrolli vähentää maalintekopaikkoja, mutta ne jäljelle jäävät ovat laadukkaampia ja tätä yritin eilenkin kirjoittaa, mutta ilmaisin itseni kehnosti aikaisemmassa kirjoituksessani. Muuten olen ihan sitä mieltä, että kirjoitat ihan paskaa, kun puutut vastaukseeni kaukosäädin-nickille. Happy now ?? : )
 
Viimeksi muokattu:

Fordél

Jäsen
Ok, olet ihan oikeassa. Muotoilin kirjoitukseni eilen myöhään illalla hieman kömpelösti. Et siis kirjoita sontaa hyvä Fordel. Itse en vaan näe, että esim. kirjoittaisin, että "Fordel, mielipiteesi on vitun tyhmä", olisi järkevä tapa ilmaista itseäni.

Jos en pysty perustelemaan väitettäni kunnolla tai jos se on jopa väärä niin mielipiteeni voi olla "vitun tyhmä". Vaikka kyseinen ilmaus ei ehkä paranna keskustelua, ei siitä kannata loukkaantua vaan kannattaa iskeä sanan säilällä ja hyvillä perusteluilla takaisin.

Muuten olen ihan sitä mieltä, että kirjoitat ihan paskaa, kun puutut vastaukseeni kaukosäädin-nickille. Happy now ?? : )

Sulla on tuohonkin ajatukseesi täysi oikeus. Tällä keskustelupalstalla voi jokainen kuitenkin antaa kommenttia kenen vastaukseen tahansa. En siis siitä loukkaannu, koska perustelusi on sontaa :)
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Jos en pysty perustelemaan väitettäni kunnolla tai jos se on jopa väärä niin mielipiteeni voi olla "vitun tyhmä". Vaikka kyseinen ilmaus ei ehkä paranna keskustelua, ei siitä kannata loukkaantua vaan kannattaa iskeä sanan säilällä ja hyvillä perusteluilla takaisin.

Sulla on tuohonkin ajatukseesi täysi oikeus. Tällä keskustelupalstalla voi jokainen kuitenkin antaa kommenttia kenen vastaukseen tahansa. En siis siitä loukkaannu, koska perustelusi on sontaa :)

En loukkaaanu siitä, jos joku kirjoittaa, että mielipiteeni on "vitun tyhmä", koska välillä kirjoitan vitun tyhmiä juttuja. Syynä on usein se, että ajattelen nopeammin kuin saan tekstiä tuotetuksi kirjoitukseeni, enkä muista tarkistaa tekstiä ennne kuin painan nappia "lähetä viesti". Sieltä jää siis osa pois, joka oli tarkoitus kirjoittaa lukijoiden ihasteltavaksi.

Kritiikkisi kritiikkiini on tietysti ihan paskaa, mutaa mitä siitä. : )
 

P.Sihvonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ei ole. Antaa urheilun näyttää, kuka kulloinkin on
Pelikirjakeskustelua

Harjoitusottelut mukaanlukien olen nähnyt tällä kaudella 50 JYPin peliä joko hallissa tai televisiosta. Jokaisessa kotiotteluissa, sekä monissa vierasotteluissa tulee useita tilanteita, kun JYPin kärkikarvaaja ajaa hidasta lähtöä virittelevän puolustajan kimppuun maalin taakse, jolloin toinen laitahyökkääjä luistelee kiekottoman puolustajan kimppuun. Puolustaja on pakotettu purkamaan ränniin tai nostamaan jalalla keskustaan, johon vapaana oleva JYPin sentteri reagoi tilanteen mukaan joko aggressiivisesti (erityisesti, jos kärkikarvaaja antaa hyvää takapainetta), tai passiivisemmin peittämällä syöttölinjat hyökkäävän joukkueen keskushyökkääjälle. Ensimmäisen onnistuessa päästään riistoon ja erinomaiseen maalipaikkaan. Jälkimmäisessä tapahtuu yleensä pitkä lateraalisyöttö ylöspäin laitahyökkääjälle, jotka päätyvät monesti harhasyötöiksi ja/tai pitkiksi kiekoiksi avaavan puolustajan kohdatessa vahvaa takapainetta. Frekvenssistään johtuen tämän täytyy olla pelitapaan kuuluva asia. Siispä jo sarjataulukon ja tehtyjen maalien/päästettyjen maalien määrät omalta osaltaan tukevat ajatusta, että ehkä se ei olekkaan niin "tyhmää ajaa maalin taakse päälle", jos se on oikein toteutettu.

Tämä on hyvä ja arvokas huomio. Myös Ässät, joka muuten matkii pitkälti JYPin pelitapaa, ajaa vastustajan pois maalin takaa, jossa tällä on viivelähtöaikeita.

Otan tällaisen kannan: Se, että maalin taakse päälle ajamalla saadaan vastustaja paniikkiin ja virheisiin on liki absoluuttista vastustajien heikkoutta. Jos näistä tilanteista kiekko hukataan (JYPille tai Ässille) kyse on kahdesta asiasta: vastustajien peli on tässä kohtaa organisoitu erittäin heikosti tai sitten yksilö sössii tilanteen (näitä molempia ilmenee kosolti).

Jos katsotaan NHL:n huippumatseja tai MM-finaalia tai maailmancupia tai vastaavia, niin fakta on, ettei maalin takaa ole mitään järkeä ajaa vastustajaa ulos. Se tarkoittaa aina ja väistämättä sitä, että yksi karvaaja on pihalla. Oikein organisoituna hetki, jolloin vastustaja tulee päälle maalin taakse, on kuin toiveuni. - Pakki jalalla ulos ja sen jälkeen jokin neljästä syöttösuunnasta käyttöön...
Mainitset "lateraalisyötön ylöspäin" tässä tilanteessa. Puhut asiaa! Mutta ongelma on siinä, että käytännössä aivan kaikkien SM-liigajoukkueiden laitahyökkääjät "karkaavat" tässä tilanteessa aivan liian ylös. Ja sen tähden JYP ja Ässät juhlivat...

Kiitos sinulle "janbo" asiallisesta kommentista, tällaisia vastakommentoin oikein mielellään.

Mutta sitten ovat nämä nimimerkit tyyppiluokkaa Maple Leaf ja choose_life. Onkohan siellä aitioa ja oikeaa elämää nimimerkkien takana ollenkaan!? Odottaisi, että edes yhden ainoan kerran siunaantuisi näiltä nimimerkeiltä lisäarvoa vaikkapa peliin liittyvään keskusteluun. Mutta jos ei ole kompetenssia niin ei ole kompetenssia. Hieno harrastushan sekin toki on, että käy oksentamassa uudestaan ja uudestaan netissä niiden päälle, jotka yrittävät keskustella itse pelistä.

Nimimerkin janbo nerokkuus on siinä, että hän on katsonut pelejä, esittää kysymyksen ja tavallaan vasta-argumentin - ja siitä syntyy keskustelua!
Johtava
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tämä on hyvä ja arvokas huomio. Myös Ässät, joka muuten matkii pitkälti JYPin pelitapaa, ajaa vastustajan pois maalin takaa, jossa tällä on viivelähtöaikeita.

Otan tällaisen kannan: Se, että maalin taakse päälle ajamalla saadaan vastustaja paniikkiin ja virheisiin on liki absoluuttista vastustajien heikkoutta. Jos näistä tilanteista kiekko hukataan (JYPille tai Ässille) kyse on kahdesta asiasta: vastustajien peli on tässä kohtaa organisoitu erittäin heikosti tai sitten yksilö sössii tilanteen (näitä molempia ilmenee kosolti).

Jos katsotaan NHL:n huippumatseja tai MM-finaalia tai maailmancupia tai vastaavia, niin fakta on, ettei maalin takaa ole mitään järkeä ajaa vastustajaa ulos...

Mielestäni karvaavan pelaajan pitää tiedostaa, kuka siellä maalin takana seisoo ja keitä on ottamassa syöttöä vastaan. NHL:ssä, MM-finaalissa tai maailmancup:ssa maalintakana seisova pakki on järjestään taitotasoltaan niin hyvä, että maalin taakse karvaus on tuomittu epäonnistumaan. Mutta jos palataan SM-liigaan ja liigajoukkueiden pakkeihin, niin tilanne muuttuu huomattavasti.

Jos maalintakana seisoo vaikka Vatanen ja kentällä on JYP:n ykkönen, ei kannata karvata, mutta jos maalintakana seisoo Viitanen ja kentällä on JYP:n nelonen, niin mielestäni asia on harkitsemisen arvoinen. Tällöin kyseessä on valmentajien taktinen ennakoiminen eli tietyille pelaajille annetaan painetta, koska suurella todennäköisyydellä tästä seuraa muutama maalipaikka omille. Toisaalta kyseisen kentän hyökkäyssuunnitelma ei ole niin vaarallinen, että itsensä ulospelaaminen aiheuttaisi jatkuvasti vastustajalle maalipaikkoja.
 

P.Sihvonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ei ole. Antaa urheilun näyttää, kuka kulloinkin on
Mielestäni karvaavan pelaajan pitää tiedostaa, kuka siellä maalin takana seisoo ja keitä on ottamassa syöttöä vastaan. NHL:ssä, MM-finaalissa tai maailmancup:ssa maalintakana seisova pakki on järjestään taitotasoltaan niin hyvä, että maalin taakse karvaus on tuomittu epäonnistumaan. Mutta jos palataan SM-liigaan ja liigajoukkueiden pakkeihin, niin tilanne muuttuu huomattavasti.

Jos maalintakana seisoo vaikka Vatanen ja kentällä on JYP:n ykkönen, ei kannata karvata, mutta jos maalintakana seisoo Viitanen ja kentällä on JYP:n nelonen, niin mielestäni asia on harkitsemisen arvoinen. Tällöin kyseessä on valmentajien taktinen ennakoiminen eli tietyille pelaajille annetaan painetta, koska suurella todennäköisyydellä tästä seuraa muutama maalipaikka omille. Toisaalta kyseisen kentän hyökkäyssuunnitelma ei ole niin vaarallinen, että itsensä ulospelaaminen aiheuttaisi jatkuvasti vastustajalle maalipaikkoja.

Olen samaa mieltä nimimerkin TosiFani kanssa. Asia on juuri noin. MUTTA.

Satut ottamaan esimerkiksi JYPin, Vatasen ja Viitasen... JYP on joukkue, jota vastaan ei ole järkevää karvata maalin taakse oli siellä sitten vastassa ykkös- tai neljosvitja. Miksi? Siksi, että R. Dufva on organisoinut joukkueen pelin niin erinomaisesti. Kaikissa tapauksissa tällainen karvaustilanne on kuitenkin JYPiä vastaan kahden tai maksimissaan kolmen prässiä viittä vastaan. Alleviivaan: 2(tai 3) vs 5! SM-liigassa ei ole niin huonoja pelaajia ainuttakaan, etteivätkö he selviäsi tällaisesta ylivoimatilanteesta hengissä, jos vain syöttöetäisyydet ja viisikon rakenne ovat kunnossa. Vaikka Dufva ottaisi D-Teamista kolmosviisikon treeneihin ja sitten vähän ajan päästä pelehihin, se porukka selviytyisi (tyhmästä) maalin taakse karvaavasta vastustajasta.

Mutta tosi monia muita joukkueita vastaan juurikin kannattamasi Ässien tyhmänrohkea prässi maalin taakse toimii, koska niiden tiimien valmentajat eivät ole organisoineet tuota pelitilannetta yhtä hyvin kuin JYPin Dufva on.

Mutta siis oikeassa olet, TosiFani, Ässien yltiöprässi puree moniin vastustajien heikoimpiin pakkeihin ja hyökkäysvitjoihin, koska niiden peli on heikosti organisoitua.

Ja otin siis nyt kiinni myös Ässien pelaamisesta, vaikka sinä et sitä ansiokkaassa viestissäsi maininnutkaan.
Johtava
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös