Mikä sitten oli joukkueiden valmennuksen ja toteutetun pelikirjan merkitys, kun suurseurat HIFK ja Jokerit tippuivat mitaleilta, jonne nousivat yllättäen Blues ja Tappara. Kuinka paljon Baxterin ja Sheddenin pelikirjat olivat syyllisiä HIFK:n ja Jokereiden romahduksiin? Minkä verran Matikaisen ja Uraman pelikirjat ja niiden toteuttaminen vaikuttivat Bluesin ja Tapparan menestyksiin?
Minun mielestäni nimenomaan valmennus ja taktiset asiat nostivat Tapparan ja Bluesin noin korkealle. Samasta syystä HIFK ja Jokerit jotka operoivat paljon paremmalla materiaalilla putosivat kuin eno veneestä. Jokerit tosin oli lähellä mennä jatkoon pelkillä loistavilla pelaajilla, ja ykköskentän tasapainoisella pelaamisella.
Tapparaa ei ennen kautta pidetty yhtään minään ja Uraman "kuplan" ajateltiin johtuvan edelliskauden loistomateriaalista. No eiköhän Rale viimeistään nyt näyttänyt mikä merkitys valmennuksella ja taktisella pelikirjalla on SM-Liigassa. Se merkitys on valtava. Samoin näen Bluesin menestyneen pitkälti pelikirjan ja valmennuksen osaamisen vuoksi, materiaali ei ollut kuitenkaan paperilla ihan huipputasoa.
Tapparan tunnen paremmin ja sanoisin että jopa 80% oli valmennuksen hyvyyttä. Organisaatio löysi hyvät pelaajat ja Urama & co. jalosti siitä kauden yhden positiivisimmista ilmestyksistä. Tappara roikkui taitotasojensa ylärajoilla pitkään ja haastoi Kärpät omilla vahvuuksillaan, mutta selkeästi sitten tasoltaan kovempi Kärpät vain käveli yli. Ilveksen voittoja on ylimainostettu, Kärpät ei silloin tehnyt juuri mitään muuta kuin maalin aina kun oli tarve.
Bluesin joukkue oli jopa huonompi kuin aiemmin mutta kentällä nähtiin ensimmäistä kertaa yhtenäinen Blues. Materiaali ei varmasti sanonut eikä sano ehkä vieläkään monelle mitään, mutta kentällä mentiin siten ettei normitallaaja edes huomannut junioripelaajien isoa määrää. Onhan se suorastaan uskomatonta että Jokereiden pelaajalistalla sijoitutaan Bluesin alapuolelle, 2000-luvulla olevalla valmennuksella Jokerit olisi pyyhkinyt Bluesin pois tieltään. Eikä tämä ota Bluesilta mitään pois, vaan heittää Jokereiden päälle kasan lantaa.
Valmennus epäonnistui myös Raumalla, Porissa ja Mansen toisessa joukkueessa. Toivolan kuplasta ei ollakaan puhuttu paljoa, mutta ei myöskään enää ole miestä hehkutettu. Lukon resursseilla ja pelaajilla Toivolan suoritus oli ala-arvoinen. Minun mielestäni myös Ässät sai jalkeille vähintään kelvollisen materiaalin mutta onnettomat valmentajaratkaisut sitten syöksivät joukkueen pahaan kierteeseen.
Ilvekselläkin on mahdollisuuksia paljon parempaan mutta Pietilän ja hänen mielenkiintoisten peluuttamisiensa lisäksi täytyy tosiaan aina vaan ihmetellä Hautamaan (= Ilveksen johto) linjaa pelaajahankinnoissa. Taitokiekkoa vuodesta -xx sloganilla markkinoidaan joukkuetta jossa ei ole yhtään huipputason kiekollista pakkia ja hyökkäys on parhaimmillaankin vain hyvä. Kaiken loogisen järjen mukaan Ilveksen pitäisi pystyä vähintään samaan kuin Tappara, ja oikeastaan mennä ohikin mikäli tiedot joukkueiden talouksista pitävät kutinsa. Jos Urama olisi ollut Ilveksen valmentaja ja Pietilä Tapparan, niin tupsukorvat maiskuttelisivat mitaleita ja hykertelisivät taitokiekon paluuta. Tottakai materiaalit olisivat myös olleet erilaiset, olettaen että valmentajat saavat Tampereellakin niistä päättää.
Sen verran hyppään vielä tuohon imago junaan, että en ymmärrä miksi seurat hankkivat valmentajia joiden tyyli ei ole lähelläkään markkinoitua. Ilveksen taitokiekko ja Pietilä, HIFK:n brändikiekko ja Baxter ja Jokereiden perinnekiekko ja Shedden. Täysin epäonnistuneita virityksiä. Ilves on Pohjois-Amerikkalainen fyysinen ja isokokoinen joukkue joka jyrää maalinedustoilla, kaukana siitä Ilvesläisestä taitokiekon perinteestä. HIFK oli peruutteleva hissuttelujoukkue joka pyrki vastaiskuihin. Jokerit oli kaunis sekamelska hyviä pelaajia ja 19:ää erilaista pelityyliä. Erikoista.
Minä näen Kärpät, Bluesin ja Tapparan onnistujina myös tällä saralla. Samoin voi sanoa että Pelicans on tehnyt loistavaa työtä ja JYP osoitti merkkejä että ensi kaudella kuuluu ja kovaa. Mikäli Dufva saa jalostettua sitä peliä mitä JYP esitti parhaimmillaan puolivälierissä, ja kun JYP saa jalkeille huiman joukkueen, on kärkitrion paikka melkein jo vähimmäissaavutus.
Kaiken tämän läpinän idea on että sokea kanakin näkee mitkä joukkueet onnistuivat tärkeimmillä osa-alueilla ja mitkä eivät. Resursseihin ja oikeastaan panostuksiin suhteutettuna Blues on mestari, Kärpät kakkonen ja Jokerit, HIFK, Lukko ja Ässät pahnan pohjimmaisia.