Pätkäisin lainausta, mutta olen boldatusta kohdasta hyvin eri mieltä. Kirjoitan kandityötäni juuri suomalaisten ruoantuottajien taloudellisesta tilanteesta, joten sekä tiedonhaun että haastatteluiden kautta uskon olevani ihan hyvin perillä asiasta. Totta kai maatalous Suomessa on paljon tehottomampaa kuin muualla Euroopassa, johtuen kylmästä ja lyhyestä satokaudesta, kun esimerkiksi Etelä-Ruotsissakin on jo kaksi satokautta. Kuitenkin suomalainen ruoka on oikeasti ihan käsittämättömän korkealaatuista ja puhdasta, 2017 suomalainen ruoka oli koko Euroopan puhtainta (vähiten torjunta-aine jäämiä jne). Yksi syy tähän on talvi, joka tappaa paljon tauteja ja ötököitä, joten niitä ei tarvitse myrkyttää.
Esimerkiksi Saksassa glyfosaattimäärät (torjunta-aineissa käytetty aine) olivat niin korkeita, että ne ylittivät "sallitut rajat" 40 prosentilla testihenkilöistä (
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1438463916302024?via=ihub). Suomalainen normaaliruoka on puhtaampaa kuin saksalainen luomu. Lisäksi Suomessa ehdot ruoantuotannolle ovat Euroopan toiseksi tiukimmat, ainoastaan Ruotsissa on vielä tiukemmat säädökset asiasta, esimerkiksi muualla sikojen hännät leikataan pois heti syntymän jälkeen (ilman puudutusaineita jne.), ja vain Suomessa ja Ruotsissa tätä ei tehdä. Lähes kaikissa Euroopan maissa eläinten rehuun käytetään ennaltaehkäisevästi antibiootteja, joka lisää antibioottiresistenttien bakteerien määrää, Suomessa antibiootteja saa antaa vain eläinlääkärin käskystä. Suomalainen ruoka on siis vastuullisempaa, puhtaampaa ja eettisemmin tuotettua kuin käytännössä missään koko maailmassa, ja silti sitä ei tunnuta arvostettavan ollenkaan. Esimerkiksi myöskään salmonellaa ei Suomessa esiinny kuin todella harvoin, ja käytännössä suomalaisessa lihassa ei ollenkaan.
Tuohon päälle vielä se, että sijaintimme Venäjän kainalossa on sellainen, että omaan huoltovarmuuteen pitäisi satsata. Lähes kaikki tuonti tulee vesiteitse, joka Venäjän olisi halutessaan kovin helppo estää, toki Nato tuo tähän oman suojansa. Olen itse hyvin huolissani siitä, mihin suuntaan esimerkiksi S-Ryhmä ja Kesko ovat suomalaisia ruoantuottajia ajamassa, toki yhdistettynä myös yhteiskunnallisiin asioihin. On esimerkiksi absurdia, että kunnat ja kaupungit kun kilpailuttavat ruokia esimerkiksi päiväkoteihin ja kouluihin, mennään pelkästään hinta edellä. Tällöin ostettu ruoka on hyvin todennäköisesti tuotettu niin, että Suomessa tehtynä se veisi tuottajat vankilaan, mutta onneksi lapsille ja nuorille voi syöttää esimerkiksi kloorattua kanaa, joka ilman kloorausta ei olisi syömiskelpoista säilyvyyden ja tautien takia. Huvittavaa myös, että verorahoja työnnetään ulkomaille, ja sitten maksetaan maataloustukia, kun olisi helppo laittaa kilpailutuksiin ehdot, että pitää tuottaa Suomen lakien mukaisesti ruokaa. Tällöin rahat jäisivät jo valmiiksi Suomeen, eikä maataloustukia välttämättä tarvitsisi nostaa, vaan niitä voitaisiin mahdollisesti jopa laskea.
Myös päivittäistavarakauppojen toiminnasta on brutaaleja esimerkkejä, sillä nämä voivat käytännössä täysin määrätä monissa tuotteissa ostohinnat, Keskolla ja S-Ryhmällä on yli 82% markkinaosuus päivittäistavarakaupasta, joten niiden hyllyille on pakko päästä, se on elinehto.
Toivoisinkin, että hallitus kiinnittäisi tähän huomiota, mutta se taitaa olla turha toivo. Käy varmaan kuten Ruotsissa, jossa ruoan omavaraisuus tippui esimerkiksi sianlihassa kovalla vauhdilla 100 prosentista 50 prosenttiin, jonka jälkeen tiputus pysähtyi, ne maksavat enemmän, jotka haluavat laadukkaampaa ja vastuullisempaa ruokaa, muut ostavat sitten sitä halvinta. Ruotsin sijainti vain on huomattavasti "turvallisempi" kuin Suomen, eikä samaan tapaan riippuvainen meriliikenteestä kuin Suomi.