Mainos

Petteri Orpon hallitus

  • 1 576 241
  • 18 597

ColCbj

Jäsen
Suosikkijoukkue
HC Sierre
Kaikesta koulutuksesta leikkaaminen on yksi mielenkiintoisimpia juttuja tässä. Miten ihmeessä pienemmillä resursseilla saadaan parempaa osaamista aikaan? Ammattikoulu on jo nyt monella alalla iso vitsi, jossa oppilaita juoksutetaan harjoittelusta toiseen (ja en väheksy harjoittelua millään tavalla), mutta itse koulussa ei opeteta yhtikäs mitään.

Valtio heräsi siihen, että siinä hetkessä, kun oppimateriaalit muuttuivat ilmaisiksi niin lukiolaiset rupesivat tekemään yhä useammin nelivuotisena tämän suorituksen. 10 vuodessa lukiossa on tullut neljästä vuodesta uusi normaali, kun aikaisemmin reilusti yli 80 % teki sen kolmessa vuodessa.

Samaan aikaan opiskelijoiden osuutta tästä kaikesta nostetaan entisestään: opiskelija voi opiskella Helsingissä, muttei voi asua siellä. Palautus takaisin 200 €:n maksimiin takaa sen, ettei Helsingissä ilman subventointia asuta. Opiskelijan täytyy itse luoda aika sille opiskelulle ja järjestellä kulkemisensa kauempaa tai etsiä soluasuntoja asuttavaksi.

Ja iso kysymys kuuluu, että kuinka paljon meidän suomalaisessa yhteiskunnassa on varaa suojella hyväosaisia? Voitte vapaasti haukkua minua idiotiiksi, mutta miten ihmeessä oikeasti se on oikeudenmukaista jonkun mielestä, että kaikkien toimenpiteiden kohteena ovat koko ajan kaikista heikoimmassa asemassa olevat? Onko Suomi tarkoitus palauttaa oikeasti luokkayhteiskunnaksi ihan väkisin?

Olen hyvin vakavasti huolestunut näiden säästöjen toimeenpanosta sekä niiden tahdista. Missä ihmeessä ovat kompensaatiot? Siis jotakin kompensointia niille ihmisille, joilta leikataan samaan aikaan työttömyysturvaa, lapsiturvaa ja heidän elämisensä vielä ALV:n korotuksella synkistetään entisestään. Köyhät köyhtyvät ja rikkaat sopeuttavat kulutustaan.

Minulla on olo, että haluan itkeä. Tämä on niin käsittämätöntä itselleni, ettei se aukea mitenkään. Näiden toimien vaikuttavuutta ei ole arvioita lainkaan edes kymmenen vuoden päästä. Hallitus rakentaa yhdessä vaalikaudessa meille tilanteen, jossa 1987 ikäluokka toistetaan pikavauhtia. Vaan ne pyhät lehmät siellä ovat: ei kosketa millään lailla parhaimpien tulojen verotukseen eikä varsinkaan listaamattomien yritysten voittoihin. Ei aikumustakaan lisätä parhaimpien tuloluokkien osallistumista talkoisiin eikä edes veroratkaisulla tehdä mitään muuta kuin ohjataan kulutusta heiltä, jotka pääsevät pakoon.

Noh, seuraavan hallituksen maksettavaksi erääntyy mielenterveyspotti ja tulevaisuususkon kasvattaminen. Itselläni se on jo koetuksella. Nämä leikkaukset ja säästöt ovat sairaita näin lyhyessä ajassa eivätkä niiden kohdistukset täytä omia oikeudenmukaisuuden periaatteitani.

Ehkäpä nuoret oppisivat, että opetelkaa nyt perkele sitä ruotsia siellä koulussa, koska muuttaisin heti Ruotsiin itse, jos olisi kielitaito nyt kohdillaan.
Lähinnä tässä "nuorena" huolestuttaa maailmansodan uhka, länsimaiden moraali- ja kulttuurirappio ja vastaavasti Suomen tasolla täysin älyttömyyksiin asti viritetty velkapommi, sekä pariutumattomuus ja sen myötä syntyvyyden lasku, mikä laskee myös oman perheen perustamisen todennäköisyyttä.

Tämä hallitus nyt sentään isossa kuvassa on askel parempaan. Minä otan vastuun kyllä omasta elämästäni ja pärjäämisestäni, enkä kaipaa yhteiskunnan sääliä ja loputonta rahavirtaa.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kunnan palvelutalossa ja yksityisellä ei kyllä näin ole. Molemmissa työskennelleenä sanoisin että kunnallisella oli kevyempi työ ja parempi palkka.
Tämä varmastikin pitää paikkansa, ja mikä hulluinta niin hintahan on usein kuitenkin ihan seinähulu tuolla yksityisellä sille asiakkaalle.
Edelleen sitä mieltä, että kaikki hoito pitäisi keskittää vain julkiselle puolelle, ja kaikki pelimerkit sinne, yksi sotealue, ja valtio maksajana.
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
Itse annan hallitukselle tähän mennessä arvosanan 8. Loistavia sopeutustoimia. Miinukset tulevat ainoastaan seuraavista seikoista:

1. Työperäisen maahanmuuton edistämättä jättäminen
2. Yritystukien perkaamattomuus
3. Kaljaverolla ja pensaverolla populisointi

Muuten ihan kelvollinen suoritus toistaiseksi.

Noista numero 1 on sellainen, että "loistavat sopeutustoimet" saattavat tulla lähinnä supistamaan Suomen taloutta tulevaisuudessa. Sakset on saatu käteen, mutta kasvun edellytyksiä ei tämä hallitus osaa keskenään sopia. Paisuvien menojen perässä ei tulla pysymään leikkaamalla - ainakaan hyvinvointivaltion säilyttäen - millään ilveellä. Nämä ovat lyhytaikaista hoitoa ja muutaman vuoden budjettihelpotuksia, joiden huonoin seuraus voi olla tulevaisuudessa silmille lävähtävä yleisen pahoinvoinnin ja toivottomuuden mukana paukahtava aika paljon näitä satoja miljoonia isompi lasku.

Katsotaan nyt miten käy, iloita en ainakaan hirveästi osaa. Maailmanpolitiikassa on tällä hetkellä sellaisia uhkakuvia, ettei täällä tehdyillä päätöksillä välttämättä ole mitään merkitystä minkään asian suhteen. Ison tuulettimen yllä riippuu massiivinen ripulipaskapussi, toivottavasti ei tipahda.
 

Juze80

Jäsen
Halvin tapa säästää rahaa sote- ja terveysalan palvelutuotannossa on se, että ihmiset söisivät terveellistä ruokaa ja liikkuisivat tarpeeksi vapaa-ajallaan.
Tämäkin on toisaalta vähän kuin kusisi pakkasella housuun. Voi tuntua hetken kivalta, mutta se kylmempi totuus valkenee myöhemmin. Jos ihmiset söisivät terveellisesti ja liikkuisivat paljon vapaa-ajallaan, niin se tarkoittaisi käytännössä sitä, että he kaikki eläisivät pitempään. Siinä sitten olisi tiedossa aikamoinen eläkepommi maksettavaksi pitkälle ajalle. Puhumattakaan siitä, että paljonko nämä vanhoiksi kurppanoiksi elävät kuormittavat terveysalaa viimeisten 10-15 vuoden aikana elinkaarensa lopusta. Tarvitsevat sairaalahoitoa, laitospaikkoja ja ties mitä pitkän aikaa.

Meillä on kuitenkin loppujen lopuksi varsin vähän vähän niitä, jotka ovat äärimmäisen liikalihavuuden tms takia vaikkapa työkyvyttömiä jo hyvissä ajoin ennen eläkeikää. Pikemminkin se osalla johtuu heidän työstään, joka kuormittaa kropan vuosien saatossa paskaksi. Väitänkin, että se rekkamies-pera, joka saa sydänslaagin kuusikymppisenä nautiskellessaan suosikkiateriaansa lihapiirakkaa kahdella nakilla, kuormittaa loppujaan yhteiskuntaamme vähemmän kuin se 92-vuotiaana lusikan nurkkaan heittävä köppänä, joka oli yhteiskunnalle viimeiset 15 vuotta pelkkä jokapäiväinen kuluerä.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Faktahan on se että jos hoitovirheitä tapahtuu kun väsynyt hoitaja tekee vajaalla kiireessä työskennellessään virheen niin raastuvassa on se hoitaja, ei Orpo.
Onko työaikalakia muutettu?

Jotenkin näissä keskusteluissa närästää mittasuhteiden karkaaminen. Ei joku 1,2% hinnankorotus kulutustavaroihin ja palveluihin merkitse yhtään mitään kenenkään yksilön kohdalla. Toki se vaikuttaa hieman kulutukseen ihmisten valintojen kautta ja muita välillisiä vaikutuksia, mutta yksilön kannalta, peanuts.
 

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Onko työaikalakia muutettu?

Jotenkin näissä keskusteluissa närästää mittasuhteiden karkaaminen. Ei joku 1,2% hinnankorotus kulutustavaroihin ja palveluihin merkitse yhtään mitään kenenkään yksilön kohdalla. Toki se vaikuttaa hieman kulutukseen ihmisten valintojen kautta ja muita välillisiä vaikutuksia, mutta yksilön kannalta, peanuts.
Asiat voi esittää monin tavoin, jos esim. eläkeläinen saa vuodessa sata euroa vähemmän käteen on ikävää, kun hän joutuu miettimään kulutustaan.

Kuulostaa pahalta, kun henkilö murehtii, että täytyy miettiä ostaako ruokaa vai lääkkeitä. Kuinka paljon saisi myötätuntoa, jos murehtisi tilannettaan niin, että nyt täytyy joka toinen kuukausi jättää yksi viikottainen Tapio-pullo ostamatta.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Ihmiset eivät suurilta osin näitä säästöjä ymmärrä, ja 3v päästä sieltä hiipiikin sitten demarien Lindtmanit ja Tuppuraiset vaalivoittoon. Jos vielä onnistuvat jotenkin saamaan hallituskokoonpanon siinä, niin muutama vuosi ja ollaankin sitten siinä velkajärjestelyssä valtavine korkomenoineen/vuosi. "Ampu tulee".
 

mesag

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
En oikein ymmärrä tätä jatkuvaa ”korotetaan isompituloisten verotusta”, verotus on jo nyt niin korkeaa, että todennäköisesti se vain lisäisi ulkomaille lähtijöiden määrää. Ongelma Suomessa on se, että keskituloiset ovat valtavassa palkkakuopassa esimerkiksi muihin Pohjoismaihin verrattuna. Ja keskituloisethan hyvinvointivaltioita pyörittävät, ei mikään parhaiten palkattu 5% tai 10%.

Yritystukia olisi pitänyt leikata, toki niistä saatu säästö ei olisi ollut 1:1, koska osa niistä on tukenut huoltovarmuutta ja esimerkiksi syrjäisempien paikkojen kuljetuskustannuksia. Ja Suomelle on tärkeää, että koko maa on asutettu, ihan turvallisuuden puolesta.

Ongelma on myös suomalaisten asenne, rikastuminen lottovoitolla on huomattavasti hyväksyttävämpää kuin sijoittamalla. Tuon lisäksi suomalaisilla on yön yli -säästötileillä yli 70 miljardia euroa, joka on ihan käsittämätön määrä rahaa. Nuo kun olisi sijoitettuna rahastoihin tai vastaaviin, tulisi siitä pelkästään 5% tuotollakin 3,5 miljardin potti. Ja jos nuo rahat kotoutettaisiin (joo, ei yleensä näin suoraan simppeliä), niin pääomaverotuksella miljardi vuodessa valtiolle. Ja jos noita rahoja vielä käytettäisiin kulutukseen, niin entistä enemmän rahaa tulisi valtiolle. Nyt ei käytännössä mitään.

Paljon hyviä päätöksiä on hallitus tehnyt, joskun myös huonoja, mutta harvemminpa mikään hallitus ihan täydellinen on ollut. Eniten itseä harmittaa nuorilta ja opiskelijoilta leikkaaminen, sillä siitä tulee laskua maksettavaksi tulevaisuudessa. Lyhytnäköistä ajattelua tuollainen.

Lähteet: Suomalaiset suovat vaurauden yrittäjälle, mutta eivät poliitikolle
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Kyllä tässä haisee luokkayhteiskunnan mahdollisimman nopea palauttaminen. Persaukiset älkööt opiskelko, tai ainkaan ei tarvitse asua kohta missään.

Tämä nyt on aivan höpöhöpöä. Ennen vuotta 2017 kun opiskelijat olivat asumislisän piirissä he kyllä opiskelivat ihan normaalisti. Tuo 2017 uudistus oli epäonnistunut, asumistuki kalleisiin asuntoihin parani yleisen asumistuen myötä mutta voidaan hyvinkin kysyä tarvitseeko opiskelijoiden ensimmäinen asunto olla saunallinen yksiö vai riittäisikö alkuun halpa soluasunto tms.

Käsittämätöntä on kuinka paljon Jyväskylässäkin rakennettiin juurikin uusia tasokkaita yksiöitä tämän muutoksen takia. Meni ns.vihkoon. Elämisen tason ei tarvitse 20-vuotiaana olla vielä tapissaan. Yksin asumisen lieveilmiönä on saatu sitten mielenterveyshaasteita yksinäisyyden muodossa mitä ei ennen ollut.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tämä nyt on aivan höpöhöpöä. Ennen vuotta 2017 kun opiskelijat olivat asumislisän piirissä he kyllä opiskelivat ihan normaalisti. Tuo 2017 uudistus oli epäonnistunut, asumistuki kalleisiin asuntoihin parani yleisen asumistuen myötä mutta voidaan hyvinkin kysyä tarvitseeko opiskelijoiden ensimmäinen asunto olla saunallinen yksiö vai riittäisikö alkuun halpa soluasunto tms.

Käsittämätöntä on kuinka paljon Jyväskylässäkin rakennettiin juurikin uusia tasokkaita yksiöitä tämän muutoksen takia. Meni ns.vihkoon. Elämisen tason ei tarvitse 20-vuotiaana olla vielä tapissaan. Yksin asumisen lieveilmiönä on saatu sitten mielenterveyshaasteita yksinäisyyden muodossa mitä ei ennen ollut.
No eipä se ihan näinkään taida mennä, sillä opiskelu voi osalla kyllä tulla selvästikin eri vaiheessa elämää. Lisäksi noita asuntojakaan ei nyt kuitenkaan ihan solkenaan tarjolla ole, ja kaikilla ei vanhemmatkaan kykene juurikaan tuossa apuja antamaan. Täällä etelässä päinkin ne ihan yksiötkin maksaa kyllä sen verran paljon jo nykyään, että jos ei opiskelija-asuntoa irtoa, niin ei täällä kyllä halvalla pääse.

Se, jos opiskelija sitten hakee "liian kallista" asuntoa, niin se kyllä tulee nenille ihan tuolla asumistuellakin, mutta kyllä nyt kuitenkin kannattaa pyrkiä siihen, että se asuminen järjestyy kuitenkin.
 

Byvajet

Jäsen
En oikein ymmärrä tätä jatkuvaa ”korotetaan isompituloisten verotusta”, verotus on jo nyt niin korkeaa, että todennäköisesti se vain lisäisi ulkomaille lähtijöiden määrää.

Tämä on asia, jota en ihan oikeasti pysty kokemuksellisesti lainkaan ymmärtämään, en yhtään.

Suomen elintaso on globaalisti vertaillen hyvin korkea, joten jos suomalaisella on korkeat tulot, hänen valintamahdollisuutensa ovat mittavat. Hänellä on mahdollisuus ohjata elämäänsä hyvin monin tavoin mielekkäämpään suuntaan.

Kun hyvätuloinen ihminen ei keksi elämälleen muuta sisältöä kuin hankkia vielä enemmän rahaa, hänestä syntyy hyvin rajoittunut vaikutelma. Jos vauraalla ihmisellä ei ole kykyä toteuttaa unelmiaan ja kehittää itseään, niin joko hänellä on pahoja puutteita henkilökohtaisen talouden hallinnassa tai sitten hän on sisäisesti niin tyhjä ja epäluova, että hän tarvitsee jonkin ulkoisen yksiselitteisen mittarin, jonka varaan voi elämänsä rakentaa. Hän on orjaluonne, joka ei kykene ottamaan elämäänsä ja onneaan omiin käsiinsä vaan tarvitsee sille ulkoisen ohjurin.

Aina jollakin on suurempi asunto, kalliimpi auto tai hienompi huvijahti tai bisnesjetti. Jos tähän kilpailuun lähtee mukaan, tyytymättömyydelle ei tule koskaan loppua.

Mielekkään elämän voi rakentaa hyvinkin pienten tulojen varaan, joten en osaa nähdä loputtomalle rahan metsästykselle oikein muuta perustetta kuin henkisen kyvyttömyyden, jonka taustalla vaikuttavat eksistentiaalinen ja emotionaalinen tyhjyys.

Ehkä Suomen talouselämäkin voisi paremmin, jos siinä arvostettaisiin enemmän henkisiä arvoja ja luovuutta ja vähemmän mahdollisimman nopeita voittoja ja helppoa rahastamista.
 

Alejandro

Jäsen
Käsittämätöntä on kuinka paljon Jyväskylässäkin rakennettiin juurikin uusia tasokkaita yksiöitä tämän muutoksen takia. Meni ns.vihkoon. Elämisen tason ei tarvitse 20-vuotiaana olla vielä tapissaan. Yksin asumisen lieveilmiönä on saatu sitten mielenterveyshaasteita yksinäisyyden muodossa mitä ei ennen ollut.
Olisitko halukas kertomaan näistä tasokkaista yksiöistä enemmän? Itse opiskelin Jyväskylässä ja asuin viimeiset vuodet yksiössä ja vuokra oli kyllä todella edullinen, jotain reilun 400 euron luokkaa. Mielestä ei mitenkään ylihintaista. Katsoin nyt nopeasti KOAS:n sivuilta ja en löytänyt mitään ökykalliita yksiöitä, vaikka katsoin mm. Seminaarimäen kohteita. Mikä tässä uudistuksessa meni vihkoon? Luulisi noiden olevan kovalla käytöllä, kun ovat loistavalla sijainnillakin luentoja ajatellen.

Jyväskylässä asuin todella paljon kimppakämpissä kavereideni kanssa ja vaikka vapaa-ajalla tullaankin hyvin toimeen, niin en kyllä monenkaan kanssa enää haluaisi asua saman katon alla. Kaikella rakkaudella. Meinasi pinna palaa useasti, kun piti mennä aamulla töihin, mutta osa porukasta möykkää kaljat käsissä sohvilla. Yksiössä sai olla rauhassa ja se vaikutti positiviisesti jaksamiseeni. Kaverisuhteetkaan eivät kärsineet.

Asiassa voi olla siis monta puolta. Ei kimppakämpässä asuminen aina mitään herkkua ole. Toki opiskeluiden alussa suosittelen kaikille muuttamista soluasuntoon. Ensimmäisen vuoden voi muutenkin juhlia läpi ja siitä sitten voi pikkuhiljaa katsella sitten yksiötä oman maksukyvyn mukaan.

Joo, meni kyllä nyt pahasti ketjun ulkopuolelle.
 
Viimeksi muokattu:

rpeez

Jäsen
Ongelma on myös suomalaisten asenne, rikastuminen lottovoitolla on huomattavasti hyväksyttävämpää kuin sijoittamalla. Tuon lisäksi suomalaisilla on yön yli -säästötileillä yli 70 miljardia euroa, joka on ihan käsittämätön määrä rahaa. Nuo kun olisi sijoitettuna rahastoihin tai vastaaviin, tulisi siitä pelkästään 5% tuotollakin 3,5 miljardin potti. Ja jos nuo rahat kotoutettaisiin (joo, ei yleensä näin suoraan simppeliä), niin pääomaverotuksella miljardi vuodessa valtiolle. Ja jos noita rahoja vielä käytettäisiin kulutukseen, niin entistä enemmän rahaa tulisi valtiolle. Nyt ei käytännössä mitään.
Ei kai tuo ihan "ei käytännössä mitään" ole. Toisen epäonni on toisen onni, ja säästötileillä makuutettavista rahoista pankit kerää hyvän katteen lainoittamalla sen ulos -> pankin tulos ja osingot kasvavat. Nordealla ja OPlla on merkittävä suomalaisomistus -> nämä ihmiset maksavat osinkotuloista veroa. Toki mainitsemallasi tavalla nopeasti arvioituna suurempi osuus tuloista tullee ulkomailta, koska ihmiset sijoittaisi monesti ulkomaan portfolio rahastoihin.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
TOASin historian suurin hanke Hippos valmistuu vaiheittain tänä vuonna. Hippokselle tulee yhteensä kymmenen taloa, joista ensimmäiset viisi otetaan käyttöön syksyllä 2024.
Näissä taloissa ei käsittääkseni ole soluasuntoja, mutta jonkinlaisia yksiön ja soluasumisen välimuotoja kyllä eli yhteisöyksiöitä. Ne ovat 19 m2 ja 19,5 m2 kokoisia asuntoja, jotka ovat osa yhdeksän asunnon ryhmää. Jokaisessa yksiössä on oma keittiö ja kylpyhuone, pienemmissä yksiöissä on myös valmis sänky, johon asukkaan tarvitsee vain hankkia patja. Yhteisenä tilana on olohuone.
Sen lisäksi taloihin tulee yksiöitä ja perheasuntoja.

Olisiko nyt niin, että esimerkiksi TOAS on mukauttanut uudisrakennus- ja remonttitoimintaansa yleisen asumistuen suomien mahdollisuuksien mukaan jo tähän mennessä sekä tulevien hankkeiden valmistelussa?
Se juna ei kovin nopeasti käänny takaisin halvempien soluasuntojen rakentamiseen.
 

Jeffrey

Jäsen
Tämä on asia, jota en ihan oikeasti pysty kokemuksellisesti lainkaan ymmärtämään, en yhtään.

Suomen elintaso on globaalisti vertaillen hyvin korkea, joten jos suomalaisella on korkeat tulot, hänen valintamahdollisuutensa ovat mittavat. Hänellä on mahdollisuus ohjata elämäänsä hyvin monin tavoin mielekkäämpään suuntaan.

Kun hyvätuloinen ihminen ei keksi elämälleen muuta sisältöä kuin hankkia vielä enemmän rahaa, hänestä syntyy hyvin rajoittunut vaikutelma. Jos vauraalla ihmisellä ei ole kykyä toteuttaa unelmiaan ja kehittää itseään, niin joko hänellä on pahoja puutteita henkilökohtaisen talouden hallinnassa tai sitten hän on sisäisesti niin tyhjä ja epäluova, että hän tarvitsee jonkin ulkoisen yksiselitteisen mittarin, jonka varaan voi elämänsä rakentaa. Hän on orjaluonne, joka ei kykene ottamaan elämäänsä ja onneaan omiin käsiinsä vaan tarvitsee sille ulkoisen ohjurin.

Aina jollakin on suurempi asunto, kalliimpi auto tai hienompi huvijahti tai bisnesjetti. Jos tähän kilpailuun lähtee mukaan, tyytymättömyydelle ei tule koskaan loppua.

Mielekkään elämän voi rakentaa hyvinkin pienten tulojen varaan, joten en osaa nähdä loputtomalle rahan metsästykselle oikein muuta perustetta kuin henkisen kyvyttömyyden, jonka taustalla vaikuttavat eksistentiaalinen ja emotionaalinen tyhjyys.

Ehkä Suomen talouselämäkin voisi paremmin, jos siinä arvostettaisiin enemmän henkisiä arvoja ja luovuutta ja vähemmän mahdollisimman nopeita voittoja ja helppoa rahastamista.

Tämä viesti hehkuu syvää ymmärtämättömyyttä siitä minkälaista elämää hyvätuloinen elää ja mitkä asiat häntä elämässään motivoi.

Uskallan puhua melko monen hyvätuloisen suulla siitä, että se tienaaminen on nimenomaisesti mainitsemasi itsensä kehittämisen ja unelmien sivutuote. Hyvätuloisten alaluokka kuten kaltaiseni ihminen ryhtyy opiskelemaan, toteuttamaan itseään ja harrastamaan piensijoittamista. Piensijoittaminen tuo nimenomaan arkeen sitä mukavaa harrastetta ja toki siinä sivussa sivutuloja. Ainakin omalla kohdalla tämän harrastuksen löytyminen on nimenomaisesti vähentänyt arjessa käytössä olevaa rahaa koska se menee jonkin toisen hyödykkeen sijaan asiaan josta saan enemmän nautintoa - eikä kyseessä ole pelkkä raha.

Oikeasti hyvätuloisilla taas se oman itsensä toteuttaminen voi monesti olla yritystoiminta. Oikeasti hyvätuloiset usein myös ostavat valmista liiketoimintaa sen sijaan, että lähtisi itse alusta asti rakentamaan koko organismia. Suomessa laaja ongelma on se, että näitä oikeasti hyvätuloisia ei oikeastaan ole ja suomalaiset yritykset usein myydään ulkomaille. Myös verotus kannustaa tähän ratkaisuun.

Suomalainen talouselämä nimenomaisesti tarvitsisi enemmän näitä henkisien arvojen arvostajia - meillä vaan ei oikein ole rahaa siihen. Se tarvitsee kaltaisiani piensijoittajia jotka omien ansiotulojen lisäksi maksaa sen tuhansista kymmeniin tuhansiin lisää veroja vuositasolla. Se tarvitsee myös niitä oikeasti hyvätuloisia, jotka kykenevät ostamaan suomalaisia nousevia yrityksiä itselleen ja jalostamaan niitä muutaman askeleen suuremmaksi ennen mahdollista myyntiä ulkomaille. Juuri näitä jotka tekevät sitä omalla intohimollaan ja auttavat samalla muita kehittymään jakaessaan omaa kokemustaan muille.

Suomi nimenomaisesti kaipaa investointeja ja väitän, että suurin osa investointeja tekevistä ihmisistä ei tee sitä rahan takia. Mielikuvasti orjaluonteesta on siis syvästi ymmärtämätön ja väheksyvä. Väitän, että suurin osa investointeja tekevistä ihmisistä tekee sitä nimenomaan itseään kehittääkseen, harrastuksekseen, mielekkääksi tekemiseksi ja intohimon vuoksi. Aivan valtaosa investoinneista ei ole taloudellisesti järkeviä ainakin jos niissä huomioi vaihtoehtoiskustannukset. Silti aivan valtaosa investoinneista tuo meille Suomeen veroja, työpaikkoja, hyvinvointia ja mikä parasta niin kaikille meille eikä pelkästään yrittäjille.

Täällä monesti tuodaan esiin sitä kuinka Ruotsi hoitaa investoinnit paremmin. Tässä syynä on se, että Ruotsissa on enemmän niitä investointeja tekeviä ihmisiä - eli niitä oikeasti varakkaita. Ruotsi on tämän tarpeen tajunnut jo edellisellä vuosituhannella. Harva siellä valittaa siitä, että varallisuuserot ovat kasvaneet. Kun on varallisuutta, sitä jakautuu myös muille. Meidän kannattaisi jo unohtaa perisuomalainen ajattelutapa, jossa ollaan mieluummin kaikki köyhiä.

Suosittelen vankasti vähättelevän ja jopa vihamielisen asenteen muutosta. Suomi tarvitsee investointeja, ja investointeja tekeviä ihmisiä. Ja kyllä, ihmisiä.
 
Viimeksi muokattu:

Dino

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
En oikein ymmärrä tätä jatkuvaa ”korotetaan isompituloisten verotusta”, verotus on jo nyt niin korkeaa, että todennäköisesti se vain lisäisi ulkomaille lähtijöiden määrää. Ongelma Suomessa on se, että keskituloiset ovat valtavassa palkkakuopassa esimerkiksi muihin Pohjoismaihin verrattuna. Ja keskituloisethan hyvinvointivaltioita pyörittävät, ei mikään parhaiten palkattu 5% tai 10%.

Yritystukia olisi pitänyt leikata, toki niistä saatu säästö ei olisi ollut 1:1, koska osa niistä on tukenut huoltovarmuutta ja esimerkiksi syrjäisempien paikkojen kuljetuskustannuksia. Ja Suomelle on tärkeää, että koko maa on asutettu, ihan turvallisuuden puolesta.

Ongelma on myös suomalaisten asenne, rikastuminen lottovoitolla on huomattavasti hyväksyttävämpää kuin sijoittamalla. Tuon lisäksi suomalaisilla on yön yli -säästötileillä yli 70 miljardia euroa, joka on ihan käsittämätön määrä rahaa. Nuo kun olisi sijoitettuna rahastoihin tai vastaaviin, tulisi siitä pelkästään 5% tuotollakin 3,5 miljardin potti. Ja jos nuo rahat kotoutettaisiin (joo, ei yleensä näin suoraan simppeliä), niin pääomaverotuksella miljardi vuodessa valtiolle. Ja jos noita rahoja vielä käytettäisiin kulutukseen, niin entistä enemmän rahaa tulisi valtiolle. Nyt ei käytännössä mitään.

Paljon hyviä päätöksiä on hallitus tehnyt, joskun myös huonoja, mutta harvemminpa mikään hallitus ihan täydellinen on ollut. Eniten itseä harmittaa nuorilta ja opiskelijoilta leikkaaminen, sillä siitä tulee laskua maksettavaksi tulevaisuudessa. Lyhytnäköistä ajattelua tuollainen.

Lähteet: Suomalaiset suovat vaurauden yrittäjälle, mutta eivät poliitikolle
Minua vituttaa tässä nykymeiningissa se, että kun näitä leikkauksia, heikennyksiä ja veronkiristyksiä tehdään, niin vuorollaan jokainen taho ja eturyhmä tulee ulos ja itkee kuinka väärin kaikki menee kun juuri heiltä leikataan tai kiristetään, ja kuinka nuo olisi pitänyt kohdistaa johonkin toiseen. Se on ihan selvää, että jotain on tehtävä koska talouden tilanne on mitä on, ja minä näen asian niin että jokaisen on tingittävä ja otettava vähän iskua vastaan. Jokaisen pitää olla valmis jonkinlaiseen uhrautumiseen tai sitten täytyy miettiä vähän omaa rahankäyttöään uudella tavalla.

Kyllä minä ymmärrän, että heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevilla ihmisillä tilanne saattaa mennä todella ahtaaksi, mutta ei minusta sekään ole oikein, että kaikki pitäisi kohdistaa suurituloisiin kuten ainakin vasemmalta tunnutaan koko ajan vaativan.

Samaa mieltä siitä, että nyt on tehty välttämättömiä päätöksiä ja osa niistä on todennäköisesti hyviä, osa taas ei. Mutta nyt pitäisi vaan yrittää saada jonkinlainen sopu ja yhteiseen hiileen puhaltamisen henki Suomessa, että jokainen ei viimeiseen asti yrittäisi pitää kiinni omista eduistaan ja oikeuksistaan, vaan ihan tuloluokasta riippumatta oltaisiin valmiita talkoisiin. Itse olen ainakin, siitäkin huolimatta että en mihinkään ylempiin tuloluokkiin kuulu vaan sinne keskituloisten alempaan haitariin, valmis karsimaan jostakin jos sillä saadaan tätä maata eteenpäin.
 

Luolis

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo, Montreal Canadiens
Minua vituttaa tässä nykymeiningissa se, että kun näitä leikkauksia, heikennyksiä ja veronkiristyksiä tehdään, niin vuorollaan jokainen taho ja eturyhmä tulee ulos ja itkee kuinka väärin kaikki menee kun juuri heiltä leikataan tai kiristetään, ja kuinka nuo olisi pitänyt kohdistaa johonkin toiseen. Se on ihan selvää, että jotain on tehtävä koska talouden tilanne on mitä on, ja minä näen asian niin että jokaisen on tingittävä ja otettava vähän iskua vastaan. Jokaisen pitää olla valmis jonkinlaiseen uhrautumiseen tai sitten täytyy miettiä vähän omaa rahankäyttöään uudella tavalla.

Kyllä minä ymmärrän, että heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevilla ihmisillä tilanne saattaa mennä todella ahtaaksi, mutta ei minusta sekään ole oikein, että kaikki pitäisi kohdistaa suurituloisiin kuten ainakin vasemmalta tunnutaan koko ajan vaativan.

Samaa mieltä siitä, että nyt on tehty välttämättömiä päätöksiä ja osa niistä on todennäköisesti hyviä, osa taas ei. Mutta nyt pitäisi vaan yrittää saada jonkinlainen sopu ja yhteiseen hiileen puhaltamisen henki Suomessa, että jokainen ei viimeiseen asti yrittäisi pitää kiinni omista eduistaan ja oikeuksistaan, vaan ihan tuloluokasta riippumatta oltaisiin valmiita talkoisiin. Itse olen ainakin, siitäkin huolimatta että en mihinkään ylempiin tuloluokkiin kuulu vaan sinne keskituloisten alempaan haitariin, valmis karsimaan jostakin jos sillä saadaan tätä maata eteenpäin.
Eiköhän se ongelma ole pitkälti se, että aina kerrotaan kansalle "nyt on tiukka paikka ja kaikki talkoisiin". Sitten lopputulos on köyhiltä ja työväeltä leikkaaminen, mutta suurituloisiin kohdistuu maksimissaan jotain näennäistä että hallitus voi sanoa "kattokaa, noikin osallistuu".

Koko kansaa on vaikeaa yhdistää talkoisiin, jos kohtelu on epäreilua.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Asiat voi esittää monin tavoin, jos esim. eläkeläinen saa vuodessa sata euroa vähemmän käteen on ikävää, kun hän joutuu miettimään kulutustaan.

Kuulostaa pahalta, kun henkilö murehtii, että täytyy miettiä ostaako ruokaa vai lääkkeitä. Kuinka paljon saisi myötätuntoa, jos murehtisi tilannettaan niin, että nyt täytyy joka toinen kuukausi jättää yksi viikottainen Tapio-pullo ostamatta.
Onhan se ikävää. Lääkekuluista itkeminen on myös kestovitutusaihe. Lääkkekuluilla on katto, mikä on 626 euroa vuodessa, eli 52 euroa kuussa. Tuohonkin varmaan oikein pienissä oleva saa toimeentulotukea. Kenenkään ei tarvitse miettiä ottaako lääkkensä.

Muistaakseni toi taisi olla tosin niin, että se 626 pitää maksaa ensin, ennen kun lääkkeet muuttuvat lähes ilmaisiksi. Se voi toki olla jollekin ongelma, mikä ei liity nykyiseen hallitukseen vaan käsittämättömään byrokratiaan
 

Fat Cat

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Hienoa, että Sipilän hallituksen todella epäonnistunut opiskelijoiden asumistukiuudistus perutaan. Tuo jakoi opiskelijoita todella erikoisesti, kun kannusti yksin eläviä maksimoimaan tuen määrän kalliimmalla yksiöllä ja samalla verotti kimpassa asujien tukia täysin järjenvastaisesti.

Opintotuki, asumislisä, laina ja ehkä vielä työt päälle. Jos ei tuolla elä, niin ongelma on budjetoinnissa, ei tukien määrässä.
 

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Eiköhän se ongelma ole pitkälti se, että aina kerrotaan kansalle "nyt on tiukka paikka ja kaikki talkoisiin". Sitten lopputulos on köyhiltä ja työväeltä leikkaaminen, mutta suurituloisiin kohdistuu maksimissaan jotain näennäistä että hallitus voi sanoa "kattokaa, noikin osallistuu".

Koko kansaa on vaikeaa yhdistää talkoisiin, jos kohtelu on epäreilua.
Köyhät pitävät talkoita. Ne, joilla on varaa, teettävät hommat jollakin muulla maksamalla sille, joka tekee.
 

mekabyte

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilmajoki HT, sympatiat Kärpille
Onhan se ikävää. Lääkekuluista itkeminen on myös kestovitutusaihe. Lääkkekuluilla on katto, mikä on 626 euroa vuodessa, eli 52 euroa kuussa. Tuohonkin varmaan oikein pienissä oleva saa toimeentulotukea. Kenenkään ei tarvitse miettiä ottaako lääkkensä.

Muistaakseni toi taisi olla tosin niin, että se 626 pitää maksaa ensin, ennen kun lääkkeet muuttuvat lähes ilmaisiksi. Se voi toki olla jollekin ongelma, mikä ei liity nykyiseen hallitukseen vaan käsittämättömään byrokratiaan
Tämähän ei oikeasti pidä paikkaansa nykyään. Säästösyistä moni lääke on tiputettu tuon lääkekaton ulkopuolelle ja vaihtoehtoista lääkettä ei monissa tapauksissa ole mahdollista käyttää.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Eiköhän se ongelma ole pitkälti se, että aina kerrotaan kansalle "nyt on tiukka paikka ja kaikki talkoisiin". Sitten lopputulos on köyhiltä ja työväeltä leikkaaminen, mutta suurituloisiin kohdistuu maksimissaan jotain näennäistä että hallitus voi sanoa "kattokaa, noikin osallistuu".

Koko kansaa on vaikeaa yhdistää talkoisiin, jos kohtelu on epäreilua.
Tässä on se perusongelma, että hyvätuloiset elävät omilla rahoillaan ja pienituloiset osin muiden rahoilla eli tulonsiirroilla. Vasemmalla nähdään, että jos tulonsiirtoja vähennetään, niin köyhiltä oteaan pois, vaikka oikeasti niille vaan annetaan vähemmän. Rikkailta otetaan heidän omia rahojaan. Käytössä oleva terminologia on pahasti vääristynyt.
 

rpeez

Jäsen
Eiköhän se ongelma ole pitkälti se, että aina kerrotaan kansalle "nyt on tiukka paikka ja kaikki talkoisiin". Sitten lopputulos on köyhiltä ja työväeltä leikkaaminen, mutta suurituloisiin kohdistuu maksimissaan jotain näennäistä että hallitus voi sanoa "kattokaa, noikin osallistuu".

Koko kansaa on vaikeaa yhdistää talkoisiin, jos kohtelu on epäreilua.
Ongelma on se ettei tässäkään viestissä suostuta näkemään, että Suomessa on jo progressiivinen verotus ja suurituloiset on jo siten jatkuvasti ja isosti siellä maksajapuolella. Ja nytkin muutos koskee enemmän suurituloisia absoluuttisummina, mutta toki se propagoidaan näennäiseksi kun näkyvissä on kymppejä ja satasia.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös