Äkkiseltään löysin tämän Suomen verotuksessa ja kustannuksissa tehdyn Kalevi Sorsa -säätiön selvityksen. Siinä puhutaan pääomaverotuksesta, joka on siis eri asia, mutta löytyy myös kulutusveron jakautuminen tulodesiileittäin. Omasta kokemuksestanikaan ei voi tulkita niin, että jos tulee veronalennuksia, joku 250k tai enemmän vuodessa tienaava ei laita siitä mitään kulutukseen ja sitä kautta kulutusveroihin.
Myytinmurtajaiset-kirjoitussarjan kolmessa kirjoituksessa käsitellään verotusta. Tässä toisessa osassa Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Lauri Finér tarkastelee pääomien verotusta koskevia väitteitä. Ensimmäisessä osassa käsiteltiin verotuksen tarpeellisuutta ja haittoja koskevia väitteitä...
sorsafoundation.fi
Myös Tilastokeskuksen artikkelista voi poimia saman asian: "Jos valtio esimerkiksi alentaa veroja, yksityinen kulutus lisääntyy. Jos veronalennuksen sijasta samat varat käytetään julkisten kulutusmenojen lisäämiseen, on vaikutus kansantalouden kokonaiskysynnän kannalta sama. Kysyntä vain kohdistuu eri tavoin. Talouden elvyttämiseksi julkisen kulutuksen (tai julkisten investointien) lisääminen on oikein kohdistettuna vähintään yhtä tehokasta kuin verotuksen keventäminen."
Rikkaiden kulutuskäyttäytyminen ei nähdäkseni muutu ansiotuloverotuksen loiventuessa. Jos on mahdollisuus, hankitaan kalliimmat lomat, autot ja erilaiset palvelut.
www.stat.fi