Petteri Orpon hallitus

  • 1 243 966
  • 15 581

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Velkakellon mukaan valtion velan määrä on jotain 140 miljardia euroa. Tarkoitetaanko yllämainitulla kirjoituksella sitä ettã edellisen hallituksen ottaman velan (40 miljardia) korko on 2 miljardia vai koko potin korko (140 miljardia) on 2 miljardia?

JOL

Tietenkin koko potin. Tarkoitus oli osoittaa ettei tuota saada kääntymään nopeasti millään tavoilla. Rakenteellinen alijäämä on niin iso että vaatisi 20 miljardin leikkaukset jos haluttaisiin lopettaa lisää velkaantuminen. Velkojen lyhennys on sitten eri asia.

Mutta luojan kiitos edes yritetään. Muuten hyvänsuuntainen budjetti mutta veronalennuksia en hyväksy tässä tilanteessa.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli

vanukas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Sebastian Ahon kiekkokoulu
Mikä homma tuo oluen verottamisen keventäminen on, kun viinien ja väkevien verotusta kiristetään ja sitten 25 miljoonaa oluen verotuksen keventämiseen? Ei sillä, että sillä summalla taloutta pelastettaisiin mutta kannatan kuitenkin haittaverotusta pääsääntöisesti niin en ymmärrä.

Oluen tuotanto on kotimaista. Viinit tulevat ulkomailta ja varmaan suurin osa väkevistäkin. Verotuksella saadaan tuettua kotimaista panimoteollisuutta.
 

TAPPI32

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Joo, toki lisää. Mulla tuli siinä viestissä ajatuskatkos, ja lipsahti väärä sana siihen.

Tarkoitin siis sitä, että esim. SoTeen uppoavat fygyt eivät juurikaan maksa itseään takaisin, ainakaan suoraan. Hyvinvointivaltiossa ihmisten elintason pitämisestä korkealla halutaan - ja siitä pitääkin - maksaa. Nyt se maksu pitää tehdä velkarahalla. Itse mieluummin himmaisin hetkeksi sen tason kanssa, jotta saataisiin se hyvinvointiyhteiskunta pyörimään ilman lisävelkaa. Mutta sitä pyörimistä ei saada aikaiseksi ilman investointeja, joita ei pystytä tekemään ilman velkaa.
Täysin samaa mieltä! Hienoa, että joku uskaltaa puhua vihdoin totta Sote-leikkauksista siitäkin huolimatta, että tietää vasemmiston ja heitä tukevan valtamedian odottavan jo sotakirveineen nurkan takana! Onneksi päästään kohta leikkaamaan Yleltäkin, niin saadaan oikeaa totuutta enemmän esille mediassa! Suostuisikohan myös Sanoma lopettamaan Hesarin, jos heille vähän verohelpotuksia lupailisi?

Mutta takaisin asiaan. Soteen panostetut rahat ovat aiemmin vain aiheuttaneet miljardikulut yhteiskunnalle, eivät tosiaan todellakaan maksaneet itseään takaisin edes välillisesti! Mielenterveysongelmat, huumeongelmat, ylipaino-ongelmat, you name it, kaikki itse asiassa loistavia mahdollisuuksia yhteiskunnalle! Nyt kun rapautamme leikkauksilla julkisesta terveydenhuollon, niin pääsemme ajallaan eroon näistä yhteiskunnan riippakivistä ns. luonnollisen poistuman kautta. Kannustamalla ihmisiä käyttämään yksityisiä terveydenhuoltopalveluja kasvavilla tulonsiirr… anteeksi Kela-korvauksilla saamme pidettyä yhteiskunnalle hyvää tuottavan väestön terveenä ja pääsemme eroon näistä laiskiaisista, jotka eivät suostu ottamaan vastuuta omasta elämästään.

Oikeistolaisen ajattelutavan ydin on se, että jokaisen ihmisen on käytävä töissä, jotta yhteiskunta toimii. Työntekoa ei ole se, että joku kalliolainen hipsteri on päättänyt leikkiä taiteilijaa ja elää yhteiskunnan varoilla. Jos kyseinen taiteilija tai vaikka joku hemmetin yleisurheilija ei pysty elättämään tällä ”työllään” itse itseään, niin hänen työnsä yhteiskunnan eteen on silloin turhaa. Meidän ei kuulu jaella verovaroista mitään lorvimista mahdollistavia apurahoja. Verorahojen tehtävä on ainoastaan taata yhteiskunnan kannalta välttämättömät elimet kuten oikeuslaitokset ja puolustusvoimat. Onneksi päästään perintöverostakin kohta eroon, niin on toivottavasti entistä vähemmän rahaa jaella joillekin taitelijoiksi, tieteilijöiksi ja urheilijoiksi itseään nimettäville helppoheikeille- ja liisoille.

Toki totuuden nimissä on sanottava, että kyllähän tämä hallitusohjelma sisältää rankkoja ja ikäviäkin päätöksiä monen yksilön kannalta. Nämä leikkaukset esim. terveydenhuoltoon on kuitenkin väistämättömiä hyvinvointivaltion turvaamiseksi. Jos nyt jollain kalliolaisella hipsterillä olisikin nyt kuuppa muka vähän kipeänä, niin lääkitsisi itseään edes kunnon kaljalla, eikä millään saatanan pilipali natuviinillä, johon hänellä ei pitäisi olla edes varaa.

Ainiin, paitsi luin tänään juuri uutisen, että S-ryhmän kaupoissa 0.33 litran Koff maksaa 0.73 euroa! Siis 73 senttiä! Aivan törkyhinta! Miten edes tavallisen suomalaisen tolkun ihmisen ostovoima riittää olueeseen, kun aiempi vasemmistohallitus on kurittanut ihmisiä kohtuuttomalla verotuksellaan? Onneksi tämäkin asiaa korjaantuu uuden hallituksen myötä. Kenenkään kunnollisen työssä käyvän ihmisen ei tarvitse jäädä enää kotiin ylikalliin oluen tai bensan takia. Suomen suunta, se on vihdoin oikea! Sanoi puolueellinen media tai vasemmisto sitten mitä tahansa.
———————————————————-

Mutta joo, eiköhän tämä performanssini tältä erää riittänyt. Hiljenen tästä ketjusta ainakin hetkeksi. Minusta on vain hyvin tragikoomista seurata sitä, kuinka sokeita osa tätä nykyistä hallitusohjelmaa puolustavista ihmisistä on. Joko ihmisellä ei ole käytännössä mitään kykyä empatiaan eikä omatuntoon tai on vaihtoehtoisesti täysin sokea, jos ei näe millaista systemaattista varallisuuden uusjakoa sekä hyvinvointivaltion rapauttamista tämä nykyinen hallitusohjelma edustaa. Itsehän en ole edes kalliolainen hipsteri ja kuulun varallisuudenkin puolesta yhteiskunnan hyväosaisiin. Silti vain oksettaa suunnattomasti. Tämä hallitusohjelma budejettiesityksineen on ihan täyttä huonoa ja karmivaa vitsiä, jota tällä performanssillani yritin havainnollistaa.
 
Viimeksi muokattu:

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
Mistään en yleensä mitään ymmärrä, mutta ilmeisesti Petteri Orpo on nyt surkeasti epäonnistunut, koska hänen hallituksensa ensimmäinen budjettiehdotus ei olekaan kuusi miljardia plussalla. Ja että velan ottamisesta onkin yhtäkkiä tullut suuri saatana.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Mistään en yleensä mitään ymmärrä, mutta ilmeisesti Petteri Orpo on nyt surkeasti epäonnistunut, koska hänen hallituksensa ensimmäinen budjettiehdotus ei olekaan kuusi miljardia plussalla. Ja että velan ottamisesta onkin yhtäkkiä tullut suuri saatana.

Vasemmisto tunnetusti hallitsee finanssi- ja talouspolitiikan sen verran hyvin, että onhan tuo yli reippaasti plussalla Mäkysen laskutavalla. Varapuheenjohtaja Matias Mäkynen twiittasi viime vuoden lopulla, että valtion talousarviotalouden tasapaino on 2.8 miljardia euroa ylijäämäinen.

Meillä muilla alijäämä oli noin 16-18 mrd. Mäkysen kaavoissa lainat lasketaan osaksi ylijäämää. Näin vasemmisto toteuttaa talouskuria: mitä enemmän nostat lainaa, sitä enemmän tasapaino on plussalla. Mäkynen ei muistaakseni avannut laskentatapaansa. Voi olla, että ymmärryskään ei siihen riittänyt.

Nyt on sentään ammattimainen ote tässäkin asiassa.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Tilanne olisi kestävyysvajeen osalta helpompi, jos M-hallitus olisi noudattanut perustamansa Vihriälän työryhmän esityksiä 2021 alkaen. Vaalit ja intressiryhmät sekä vasemmistoministerien taloudesta ymmärtämättömyys jyräsivät järjen.
Hmm, hieman mietin, että tässä reaalimaailmassa noiden globaalien kriisien ja alati huonontuvan demografiamme keskellä, ettei mikään muukaan realistinen hallituskokoonpano olisi ollut olennaisesti parempi julkisen talouden tasapainon kannalta. Mutta tosiaan juurikin tämä sensaatiouutisointi lisävelan suhteen Orpon hallituksen syyllistämiseksi, osoittaa täsmälleen sellaista populistista paniikkia, mikä osuu täysin väärään kohteeseen. Se ydinsyy, kuten, btw, Marin epäilemättä vähän vahingossakin totesi, on talouskasvun heikkous tai suoranainen puute. Julkisen talouden vaje on seuraus, ei syy. Tai, ok, erittäin periferinen syy, jos ketjuun tulee pedantteja.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Hmm, hieman mietin että reaalimaailmassa noiden globaalien kriisien ja huonontuvan demografiamme keskellä mikään muu realistinen hallituskokoonpano olisi ollut paljon parempi julkisen talouden tasapainon kannalta. Mutta esim juuri tämä uutisointi lisävelan suhteen osoittaa juuri sellaista populistista paniikkia, mikä osuu väärään kohteeseen. Se ydinsyy, kuten, btw, Marin epäilemättä vähän vahingossakin totesi, on talouskasvun heikkous tai puute. Julkisen talouden vaje on seuraus, ei syy. Tai, ok, erittäin periferinen syy, jos ketjuun tulee pedantteja.

Jännä juttu että nostit Marinin ihan talousguruksi... No, kerropa yksikin EK:n, Kokoomuksen tai oikeiston näkemys ylipäätään, jossa talouskasvu ei ole ytimessä. Ja uskallan sanoa, että sieltä tulee talouskasvun edellytyksinä ainakin a) investoinnit päätoimialalle, b) riittävät resurssit työperäisen maahanmuuton kautta ja c) erikseen satsaus vihreään siirtymään. Toki muitakin edellytyksiä on.

Oikeastaan jokainen puolue listaa samat asiat. Toki erilaisia painotuksia on. Tiedämme ongelman, tiedämme ratkaisut. Mutta emme ole päässeet eteenpäin luokkaa 15-20 vuoteen. Monenlaista syytä löytyy. Yksi sellainen taitaa olla työmarkkinajärjestöissä sillan molemmin puolin.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Jännä juttu että nostit Marinin ihan talousguruksi...
No siis sellaiseksi Mr Chanceksi - muistan kun jossain 2010-luvun vaaliväittelyssä Arhinmäki sanoi ihan järkeviä keynesiläisiä asioita, mutta selkeästi ilman yhtään mitään autenttista käsitystä siitä, että miksi oli ihan aidosti oikeassa. Peura ajovaloissa. Marin toki oli paljon ammattimaisempi siinä, että kylmästi sanoi noita juttuja epäilemättä myös paljonkaan tajuamatta. Noin ylipäänsä olisi hyväksi jos vasemmisto ihan oikeasti perehtyisi kansantaloustieteeseen. Ettei pelkästään Osmo.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
No siis sellaiseksi Mr Chanceksi - muistan kun jossain 2010-luvun vaaliväittelyssä Arhinmäki sanoi ihan järkeviä keynesiläisiä asioita, mutta selkeästi ilman yhtään mitään autenttista käsitystä siitä, että miksi oli ihan aidosti oikeassa. Peura ajovaloissa. Marin toki oli paljon ammattimaisempi siinä, että kylmästi sanoi noita juttuja epäilemättä paljonkaan tajuamatta. Noin ylipäänsä olisi hyväksi jos vasemmisto ihan oikeasti perehtyisi kansantaloustieteeseen. Ettei pelkästään Osmo.

Sellainen kuva on, että Virta vie vihreitä talousasioiden parempaan ymmärtämiseen. Soininvaara on kyllä ollut erinomainen. Tunsin kauan sitten vassari Ralf Sundin, jonka rooli valtion tasolla on jäänyt aika pimentoon. Pätevä, joskin tietenkään ei voi avoimesti sanoa kaikkea, mikä poikkeaisi työnantajan linjasta. Ja onhan niitä paljon muitakin.

Mutta ei se finanssipolitiikan ymmärtäminen ole oikeallakaan riittävää. Tai ministeriössä. Nykyiset Orpon hallituksen laskelmat voi haastaa mm. valtion talouden nettovaikutuksen osalta joissakin leikkauksissa. Ovatko plussaa oikeasti vai poliittisesti, sillä ostovoiman lasku jatkuisi tietyissä tuloluokissa ja sen vaikutukset heijastuvat suhteellisen laajasti mm. palveluihin. Joista onkin alkanut tulla huonoja uutisia.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Niin, tämän voi kääntää toisinkinpäin; jos niiltä rikkailta ja keskituloisilta (ne, ketkä hyvinvointiyhteiskunnan pyörittämisen kustantaa) leikataan, on se samalla sitten tavallaan myös leikkaus heikommassa asemassa olevilta...

Tämä nyt on silkkaa saivartelua.

Kuten edellä jo todettiin, keskituloisen kymppi on ihan eri raha kuin toimeentulotuella elävän. Jos ensin mainittua leikataan, yksilölliset vaikutukset ovat pienemmät kuin jälkeen mainituilla.

Minä ymmärrän sen että jostain pitää leikata mutta se ei edelleenkään mene jakeluun miten kaikkein köyhimmiltä leikkaaminen vie millään lailla tätä yhteiskuntaa eteenpäin.
 

Analyzer

Jäsen
Oluen tuotanto on kotimaista. Viinit tulevat ulkomailta ja varmaan suurin osa väkevistäkin. Verotuksella saadaan tuettua kotimaista panimoteollisuutta.

Juuri tämä kotimaisuus ja tukeminen tulee ennen kaikkea sen kautta, että matkustajatuonti nykylaajuudessaan ei olisi niin houkuttelevaa. Toki tämä on vain pieni askel, mutta askel oikeaan suuntaan kuitenkin.
 

Analyzer

Jäsen
Tämä nyt on silkkaa saivartelua.

Kuten edellä jo todettiin, keskituloisen kymppi on ihan eri raha kuin toimeentulotuella elävän. Jos ensin mainittua leikataan, yksilölliset vaikutukset ovat pienemmät kuin jälkeen mainituilla.

Minä ymmärrän sen että jostain pitää leikata mutta se ei edelleenkään mene jakeluun miten kaikkein köyhimmiltä leikkaaminen vie millään lailla tätä yhteiskuntaa eteenpäin.

” Kaikkein köyhimmiltä leikkaaminen” pitää sisällään sen ajatuksen ja toiveen, että se kannustaa ihmisiä myös matalapalkkaisiin ja ikävämpiin työtehtäviin, joihin ei nyt löydy tekijöitä.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
” Kaikkein köyhimmiltä leikkaaminen” pitää sisällään sen ajatuksen ja toiveen, että se kannustaa ihmisiä myös matalapalkkaisiin ja ikävämpiin työtehtäviin, joihin ei nyt löydy tekijöitä.
Pitäisikö niistä duuneista maksaa sitten enemmän palkkaa, jos nyt ei löydy tekijöitä? Niin kai se markkintalous toimii.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Pitäisikö niistä duuneista maksaa sitten enemmän palkkaa, jos nyt ei löydy tekijöitä? Niin kai se markkintalous toimii.
Ei se niin toimi. Duunista maksetaan sen verran palkkaa, kuin mitä siitä duunista saadaan irti asiakkaalta. Jos palkkaa nostetaan, niin sen duunarin pitää tehdä töitä kahden edestä. Ja näinhän se kuvio valitettavasti monella alalla menee, yhä pienemmälle porukalle sälytetään yhä enemmän töitä.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
” Kaikkein köyhimmiltä leikkaaminen” pitää sisällään sen ajatuksen ja toiveen, että se kannustaa ihmisiä myös matalapalkkaisiin ja ikävämpiin työtehtäviin, joihin ei nyt löydy tekijöitä.

Tätä tässä on kuultu joo.

Mutta jos huolena on ettei huonompiin hommiin löydy väkeä, miksi samanaikaisesti sosiaaliturvan leikkaamisen kanssa kavennetaan pätkätöiden tekemisen mahdollisuuksia esim. työttömien suojaosan poistolla?

Minä vähän epäilen että tässä on taustalla ihan muut motiivit kuin ihmisten töihin kannustaminen.
 

sunnuntai

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Newcastle united
Millä rahalla ne dirikat sitten ostaa uudet huvijahdit? Parempi vain rutista työvoimapulasta ja nostaa hyvät bonukset.

Kun osattaisiin tämä kateus valjastaa energiaksi ei olisi mitään ilmastokriisiä...

Ymmärrättehän te, että se sijoittaja ottaa sen voiton sieltä joka tapauksessa, vaikka palkat kaksinkertaistuisivat. Ja jos palkat nouset, nousevat myös tuotteen hinnat ja taas ei saa yhtään sen enempää jne. Vai onko ajatus siis se että rikkaat vähän niinkuin ottaisivat sitten vähemmän, ja köyhät sais enemmän?
 

Analyzer

Jäsen
Tätä tässä on kuultu joo.

Mutta jos huolena on ettei huonompiin hommiin löydy väkeä, miksi samanaikaisesti sosiaaliturvan leikkaamisen kanssa kavennetaan pätkätöiden tekemisen mahdollisuuksia esim. työttömien suojaosan poistolla?

Minä vähän epäilen että tässä on taustalla ihan muut motiivit kuin ihmisten töihin kannustaminen.

Siksi, että saadaan pätkätyöläisiä kokoaikaisiksi.

En silti sano, että tässä lopputulema on lopulta positiivinen, mutta se siinä on ajatuksena.
 

444

Jäsen
Kun osattaisiin tämä kateus valjastaa energiaksi ei olisi mitään ilmastokriisiä...

Ymmärrättehän te, että se sijoittaja ottaa sen voiton sieltä joka tapauksessa, vaikka palkat kaksinkertaistuisivat. Ja jos palkat nouset, nousevat myös tuotteen hinnat ja taas ei saa yhtään sen enempää jne. Vai onko ajatus siis se että rikkaat vähän niinkuin ottaisivat sitten vähemmän, ja köyhät sais enemmän?
Kun osattaisiin tämä ahneus valjastaa energiaksi ei olisi mitään ilmastokriisiä…

Mun kohdalla kyse ei ole kateudesta. Se on vain tyly fakta, että palkat pidetään monesti mahdollisimman pieninä, jotta voitot saadaan maksimoitua. Eikä siinä sinällään mitään pahaa ole. Se on vain ahneutta. Etenkin jos samaan aikaan samassa firmassa mussutetaan työvoimapulasta.
 
Oluen tuotanto on kotimaista. Viinit tulevat ulkomailta ja varmaan suurin osa väkevistäkin. Verotuksella saadaan tuettua kotimaista panimoteollisuutta.
Makes sense. Hetken jo, ilkeämielisenä skeptikkona, ajattelin, että tämä olisi kädenojennus Perussuomalaisten etu(reppu)ryhmälle, joita myös tulevat leikkaukset kipeästi koskevat ja joita, jostain syystä, ei valtiovarainministeri saanut tänään sisällytettyä tiedotustilaisuuteen. Mutta onneksi tärkeimmät kohdat budjettiriihestä kuitenkin kerrottiin työn verotuksen keventämisestä, pensa- ja olutveron kevennykset sekä viinien ja nikotiininuuskien verotuksen kiristäminen. Tiedotustilaisuutta katsoessa kävi mielessä, taas ilkeämielisenä skeptikkona, että valtiovarainministeri piti tiedotustilaisuuden omille kannattajilleen.

Mutta tutkaillaan maanantaina lisää, kun saadaan tuo yksityiskohtaisempi ehdotus julki.
 

Huono pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
On tämä vasemmisto kummallista sakkia. Ensin perustellaan velanottoa, että voidaan ottaa ihan huoletta, vaikka 100 miljardia vuodessa, ei tunnu missään, korot ovat matalalla jne.

Nyt, kun hallitus joutuu ottamaan lisävelkaa niin älämölö on aivan mahdotonta. Eikös se holtiton velkaantuminen ollutkaan enää jees-juttu.

Viesti sisältää jonkin verran sarkasmia.
 
Viimeksi muokattu:

Flyingbird

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO Hockey, Mestis, SJS
” Kaikkein köyhimmiltä leikkaaminen” pitää sisällään sen ajatuksen ja toiveen, että se kannustaa ihmisiä myös matalapalkkaisiin ja ikävämpiin työtehtäviin, joihin ei nyt löydy tekijöitä.
Vaimo tekee matalapalkkatyötä. Työ itsessään on niin raskasta, että paikat kolottaa vähän väliä. Siitä huolimatta on keskimäärin kerran tai kaksi vain vuodessa lyhyitä sairaslomia, vaikka olen jopa kehottanut olemaan pois töistä ettei hajottaisi itseään ainakaan enempää. Olen pohtinut, että millä ihmeellä hän itseään elättäisi yh-äitinä, jos jostain syystä poistuisin. Palkka on todella pieni elämiseen ja sairaslomat todennäköisesti tulee työn raskauden lisäksi kasvamaan karenssipäivineen. Koita siinä sitten pitää yllä taloutta. Mielestäni on aivan v***n väärin, että ahkerat pienipalkkaiset joutuu kärsimään tästä. Tuntuu, että keskusteluissa unohdetaan kokonaan nämä ihmiset.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös