Tämä on hyvä kysymys, ja vastaus lienee se, että osalla kunnista rahat saattavat riittää, osalla ei varmasti ainakaan nykyisen valtion tuottaman tason ylläpitämiseen. Ja varsinkaan ei riitä, jos samaan aikaan halutaan "tuoda palvelut lähelle kuntalaisia", eli lisätä palvelupisteiden määrää (= lisää rahaa seiniin ja hallintoon).Onko köyhillä kunnilla tarpeeksi rahaa ja resursseja järjestää uusia palveluita kuntalaisille. Nytkin tuntuu siltä että jokapuolella on tarvetta supistaa lakisääteisiä palveluita jne.
Voin vaikka lyödä vetoa, että kolutusvalikoima tulee supistumaan, ja palkkatukeen ja starttirahaan varatut määrärahat pienenemään (eli rahat tulevat loppumaan kesken vuotta useammin kuin tähän mennessä). Tiedän jo monen kuntapäättäjän kyselleen, että "mitkä TE-palveluista ovat lakisääteisiä ja mitkä harkinnanvaraisia"? Jos rahat uhkaavat loppua, niin harkinnanvaraisista nipistetään ensimmäisenä...
Voisin myös kuvitella, että järjestäjälle ilmaisia palveluita, kuten palkattomia kokeiluja tms., pyritään lisäämään. Toki vauraissa kaupungeissa tilanne voi olla parempi.
Ja voivathan säästäminen ja palveluiden katsominen uudesta näkökulmasta olla perusteltuakin. Mutta näin toteutettuna uudistus lisää menoja siellä, missä vaikutus on vähäisin (palvelupisteet lähelle asiakasta), ja jättää vähemmän rahaa sinne, missä tarve on suurin (esim. työnhakijoiden osaamisen kehittämiseen).