Onhan tämä outoa ja noloa. Hienosti perehdetty hallitusohjelman teon yhteydessä.
Rehn sanoo pankin johtokunnan huolestuneen hallitusohjelman kirjauksesta, jonka mukaan "Suomi ajaa toimia, joilla rajataan eurojärjestelmän systeemiriskiä".
Rehnin mukaan kirjauksessa näytetään viittaavan Euroopan keskuspankin taseen kokoon ja osto-ohjelmiin, mikä menee EKP:n rahapolitiikan kovaan ytimeen.
– EU:n perussopimuksessa ja Euroopan keskuspankin perussäännössä säädetään keskuspankkien yksiselitteinen kielto ottaa vastaan ohjeita miltään taholta, kuten jäsenvaltioiden hallituksilta. Tähän kaikki 27 jäsenmaata ovat sitoutuneet.
Suomen Pankin johtokunta kirjelmöi asiasta viikonloppuna kokoomuksen puheenjohtajalle Petteri Orpolle, jonka eduskunta tiistaina valitsi uudeksi pääministeriksi. Rehn kommentoi asiaa Suomen Pankin talousennustetta koskevassa tiedotustilaisuudessa.
Orpo kertoi tiedotusvälineille, että hallitus selvittää ohjelmansa keskuspankkeja koskevan kirjauksen.
– Kaikessa pitää toimia lain säännösten mukaisesti. Muistaakseni kyllä keskuspankin omissa säännöissä lukee, että pitää noudattaa no bailout -periaatetta, mutta selvitetään tämä rauhassa, ja jos siinä on jokin virhe, me korjaamme sen.
Suomen Pankki: Taantuma on jäämässä lyhytaikaiseksi
Olli Rehnin mukaan Suomen Pankki huolestui, kun hallitusohjelmassa näytetään menevän EKP:n rahapolitiikan kovaan ytimeen.www.is.fi
Vaatisi pitkän tekstin, mutta aivan lyhyesti. Keskuspankkien taseissa on valtavasti ns. kuraa keskuspankkien osto-operaatioiden vuoksi. EU:ssa Suomen on todellakin parempi ajaa politiikkaa, joka pienentää eurojärjestelmän riskejä. Se ei tarkoita keskuspankkien itsenäisyyden kaventamista. Pahimmillaan euroalue voi harjoittaa sellaista talouspolitiikkaa, joka johtaa osan maista irtaantumiseen eurosta.
Tilanteesta ja Suomen omasta positiosta riippuen asia voi olla Suomen kannalta hyvä, huono tai neutraali. Joten kyllä tälle, "Suomi ajaa toimia, joilla rajataan eurojärjestelmän systeemiriskiä".