Nimenomaan. Ja saavat jatkossakin ajaa. Kokoomusta kuitenkin äänestetään huomattavasti enemmän kuin heidän edunsaajiaan määrällisesti on olemassa, joten oletan, että joillekin äänestäjille ei ole vielä täysin valjennut se fakta, ettei kokoomus todellisuudessa juurikaan aja tavallisen palkansaajan etua.
Tunne vie, eivät tosiasiat. Oikeisto on saanut otteen julkisesta puheenparresta, jota media ruokkii.
Suomesta maalataan esimerkiksi tuloverotuksen kauhumaata, vaikka (keskiluokalle)
suurten tuloverojen maihin kuuluu sellaisia monille vetovoimaisia maita kuin Belgia, Espanja, Italia, Itävalta, Ranska, Saksa ja Tanska.
Suomi uskotellaan köyhäksi maaksi, vaikka meillä on liki eniten Euroopassa autoja suhteessa väestömäärään (muualla niitä on vähemmän mutta ne voivat olla uudempia), vaikka me lentomatkustamme liki eniten maailmassa ja vaikka me omistamme erittäin paljon kakkosasuntoja.
Suomalaisen keskiluokan kulutusmahdollisuudet ovat erinomaiset. Muuten tämä ei olisi mahdollista. Väljä raha näkyy kulutusvalinnoissa. Näin on siitä huolimatta, että meillä on surkea huoltosuhde.
Omistusasuminenkin on täällä yleisempää kuin esimerkiksi Tanskassa, Saksassa ja Itävallassa. Näissä maissa paitsi maksetaan korkeaa tuloveroa, niin myös asutaan paljon vuokralla.
Kun oikeisto huutaa vaikkapa Tanskan mallia, niin eihän se oikeasti Tanskan mallia huuda vaan hyvin valikoituja osia siitä. Suomessa kenties median laiskuuden vuoksi pystyy tuottamaan puhetapaa, jolla tietoa valikoiden esittäen voidaan luoda tietynlaisia mielikuvia.
Eri valtioiden ratkaisut ovat laajoja ja monimutkaisia kokonaisuuksia, joita ei voi vertailla yhteismitallisesti. Kansalaisten elämän järjestäminen on mutkikas palapeli, jota ei voi suoraan kopioida mihinkään toiseen maahan. Oikeisto on kuitenkin onnistunut valtaamaan puhetavan, jossa asiat yksinkertaistetaan äärimmilleen ja jossa vedotaan ihmisten kielteisiin tunteisiin esimerkiksi bensan hinnalla tai verotuksen suuruutta kauhistelemalla.
Vaikka journalismi yrittäisikin pistää vastaan, se ei auta, koska äänestäjät reagoivat tunteella. Monille nykyihmisille jo neljän minuutin juttu on liian pitkä luettavaksi.
Jotkut asiat ovat paremmin muualla, jotkut Suomessa. Kukaan tuskin tahtoo Suomeen Saksan järjettömän monimutkaista ja kansalaiselle vaikeaa byrokratiaa, mutta saksalaisen ruoan hinta kyllä kelpaisi.
Tieto ei ole valtaa, vaan mielikuvat ovat. Oikeisto osaa tuottaa enemmän kansaan vetoavia mielikuvia, mihin yhtenä syynä on vasemmiston äärimmäinen keskiluokkaistuminen, jossa pieni piiri on ruvennut pyörittämään identiteettipolitiikkaa sen sijaan että se ajaisi rohkeasti vähäosaisempien asemaa. Duunariin tai työttömään ei vedota ympäristönsuojelulla tai abstrakteilla käsitteillä. Häneen vedotaan konkretialla. Laajempia globaalin vastuun teemoja voi pyöritellä taustalla, mutta niistä ei pidä tehdä keihäänkärkeä.
Itselleni mielikuvapolitiikan ikävin piirre on sen äärimmäinen negatiivisuus ja hyökkäävyys. Pienen kansan pitäisi säilyttää yhtenäisyys ja vaalia myönteistä puhetapaa samalla kuitenkin tosiasiat kuten huoltosuhteen aiheuttamat muutostarpeet tunnustaen.
Politiikan blokkiutumisen myötä sekä some media täyttyy kärjistyksistä, osatotuuksista ja usein suoranaisesta uskonnollisesta hurmoksesta. Politiikasta on tulossa enemmän ja enemmän fanittamista, jossa älyllisen vertailevan ja analyyttisen ja eri näkemysten yhteen sovittamisen sijaan valitaan puoli, jota puolustetaan vimmaisella raivolla.
Tällaisena eri puolueita ristiin äänestävänä ja usein vaaleissa kokonaan vaikenevana minun on vaikea ymmärtää, miten joku voi uskoa niin lujasti kunkin hallituksen kykyyn ratkaista ongelmat. Myös puolueuskollisuus on kummallinen ilmiö. Olen äänestänyt persuja silloin, kun näin sen peruskansan puolustajana, mutta en minä sitä enää äänestäisi, koska se on Halla-ahon johdolla oikeistolaistunut niin voimakkaasti, että sen ideologia uhkaa mielestäni yhtenäistä kansaa.
Pitkäjänteinen älyllisyys vähenee nykymaailmasta koko ajan. Tunteellisuus sen sijaan lisääntyy. Kehitys heijastuu myös politiikkaan. Jos politiikassa tahtoo pärjätä, täytyy osata viestiä vetoavasti. Tosiasioiden merkitys on paljon pienempi.