Minua edelleen ihmetyttää, että Orpon bluffi upposi näin moneen kansalaiseen.
On turha kitistä hallituksen politiikasta, koska oli hyvissä ajoin tiedossa se tosiasia, ettei kokoomus tule tekemään muuta kuin ajamaan oman viiteryhmänsä täydellistä etua. Se on nyt valinnut apureikseen oikeistopuolueet, joista kaikki muut ovat enemmän ja vähemmän täydellisiä apulaisia toimenpanoon.
Muistutan edelleen Petteri Orpon puheista ennen vaaleja:
1) Kokoomus laittaa Suomen terveydenhuollon kuntoon markkinaehtoisesti. Markkinaehtoinen tarkoittaa sitä, että palveluiden järjestäminen on muiden vastuulla kuin valtion, mutta yleisesti se myös tarkoittaa korkeampia asiakashintoja. Kokoomuksen mallissa hyvätuloiset saavat terveyttä ja huonotuloiset saavat alimitoitetut palvelut, jotka kasvattavat kansalaisten välisiä kuoppia ja kroonistavat nykytilannetta. Surullista on se, että suurin osa kansalaisista ei tiedä, mitä markkinaehtoinen tarkoittaa ja sitä, että käytännössä se on rahan vähentämistä ja leikkauksia. Suomalaisten hoito paranee, kun käytettävät rahat hupenevat? Kokoomus on ainoastaan toteuttanut leikkauksia, ja palvelut eivät todellakaan parane. Muistakaa nyt tämä ennen seuraavia vaaleja.
2) Kokoomus uudistaa työmarkkinoita. Uudistukset toki ovat tuttuja jo Sipilän hallituksen ajoilta: tarkoitus on nujertaa työmarkkinoilta "vanhat järjestelmät" ja siirtyä yhä enemmän täydelliseen paikalliseen saneluun. Ja tätäkään ei uskota, vaikka kuinka kirjoitan. Kokoomus ajaa väkisin mallia, jossa työntekijän asema suhteessa työnantajaan heikkenee koko ajan entisestään. Paikallinen sanelu iskee parhaiten yleensä aloilla, joissa työvoiman tarve on korkea ja edut heikkoja jo valmiiksi. Ns. korkean tuottavuuden aloilla paikallinen sanelu ei toimi eikä se ole koskaan toiminutkaan, koska toimiakseen työntekijöiden neuvotteluaseman pitää olla valmiiksi heikko. Korkean tuottavuuden aloilla työntekijät neuvottelevat palkkansa tuottavuudellaan ja tässä kilpailussa heikosti menestyvä menettää työntekijät. Ne alat, joilla työvoiman saatavuus varmistetaan tarvittaessa lakiteitse, pakotetaan yhä ahtaammilla ehdoilla toimimaan työnantajan sanelun mukaisesti. Esimerkki heikosta sopimuksesta: Kaupan alan TES. Yritykset, jotka haluavat käyttää: kaikki.
3) Kannustavuus varmistetaan luomalla tilanne, jossa yksilön tukia heikennetään niin kauan, että hänelle on kaikissa tilanteissa helpompaa mennä töihin. Hallitus on jo poistanut aikuisopiskelun ja tehnyt opiskelusta täysin velkapainotteista. Velkapainoitteisen opiskelun negatiivinen seuraus on se, että opiskelusta tulee entistä enemmän tuloluokkapeliä. Vanhempien maksukyky mahdollistaa sen, että osa oppilaista tulee sijoittamaan opintolainansa ja tätä kautta kasvattavat omaa varallisuuttaan, kun taas köyhistä oloista tulevat ovat näissä oloissa suuremman osan elämäänsä. Samalla suomalaisten perhehaaveet siirtyvät jälleen kerran vuosikymmeniä eteenpäin.
Kuinka moni näistä muutoksista on sellainen, että joku täällä oikeasti uskoo niiden tuottavat lisää työpaikkoja? Ja kuntasektorin rahat ovat sairaanhoidon poistuttua vähentyneet entisestään. Kunnat säästävät koulunsa hengiltä.
Sen lisäksi, että hallitus on puolessa vuodessa leikannut pienituloisilta isosti, niin nyt se iskee jälleen pienituloisiin uudestaan ALV-muutoksellaan. En ole vakuuttunut.