Vihriälän raportin tiivistys minusta, eli elvytystä ja supistamista. Viennin ja tuonnin kasvattamiseksi tarvitaan juuri näitä: TKI-investointeja, korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäämistä, panostamista vihreään siirtymään/digitaalisuuteen, infraan. Toki voidaan vaan sopeuttaa, mutta en näe että pelkillä supistuksilla saadaan taantuma Suomea nousuun. Tuossa juuri toimia joilla saadaan uusia yrityksiä investoimaan Suomeen ja nykyisiä paremmin täällä säilymään. Toivottavasti yritystukijärjestelmään puututaan, kuten Vihriäläkin toteaa.
Ristiriitaista toki on se, että koronan rajoituksia olisi pitänyt purkaa, mutta silti jokainen tartunta olisi pitänyt estää.
Sopeutustarve pienenee, jos työssä olevien osuus väestöstä nousee ja työn tuottavuus paranee. Työllisyyden parantamiseen työryhmä esittää lääkkeeksi muun muassa työmarkkinoilta ennen eläkeikää vetäytymisen kannustimien poistamista ja työmarkkinoille tulon nopeuttamista. Se muokkaisi myös muun muassa työttömyysturvajärjestelmää ja toimeentulotukijärjestelmää työn vastaanottamista vahvemmin kannustavaan suuntaan.
Työryhmän mielestä on koottava iso kipupaketti, joka koostuu menoleikkauksista, veronkiristyksistä ja rakenneuudistuksista. Menopuolella on tarve arvioida kriittisesti kaikkia isoja menoeriä, joita ovat sosiaaliturva, terveys, koulutus ja yritysten tuki.
– Kun rajoituksista on päästy eroon, tarvitsemme elvytysruiskeen. Ehkä tämän vuoden loppupuolelta voisi jo ajatella joitakin toimia, mutta pääosin vuodesta 2021 lähtien.
– Massiiviset veronalennukset tai tulonsiirtojen lisäykset eivät ole paras tapa. Elvytyspaketin tulisi pikemminkin koostua hyvin perinteisistä investoinneista, kuten teiden tai asuntojen rakentamisesta, ja jossain määrin panostuksista osaamiseen ja innovaatiojärjestelmään.
Työryhmän näkemys koronakriisin vaikutuksista Suomeen lähtee siitä, että julkista taloutta on välttämätöntä sopeuttaa enemmän kuin ennen kriisiä oli syytä arvioida.
Selvitysryhmän mukaan rajoitusten keventäminen on järkevää niin nopeasti kuin se on epidemian kannalta turvallista. Tämä on tärkeää, koska rajoitukset aiheuttavat suuria ja ajan myötä yhä vakavampia yhteiskunnallisia seurauksia.
– Viruksen leviämisen hienosäätö on mahdotonta. Tartunnat on pidettävä koko ajan kurissa. Muuten talouden avaaminen ja pelon vähentäminen eivät onnistu, Hetemäki pohti.