Petteri Orpon hallitus

  • 1 554 254
  • 18 532

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Niin, Suomen muuttaminen mahdollisimman Itä-Eurooppalaiseksi maaksi on ainakin osalle hallitustoimijoista äänenlausumaton tavoite. Itä-Eurooppalaista maata on helpompi hallita autoritäärisesti.

Muutenkin näyttänyt siltä että tavoitteena on luoda 90-luvun alun lama tai ainakin sen henkinen ilmapiiri uudelleen. Sattuneesta syystä.
Niin. Viekö tämä hallitus Suomea kohti Itä-Eurooppaa vai olemmeko olleet sillä tiellä jo 90-luvun alusta asti? Nokia vähän hidasti tuota kehitystä.
 

Luolis

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo, Montreal Canadiens
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Jos PS ei peräänny 3 kk säännön kanssa - mikä toki on yhteisesti hyväksytty osaksi hallitusohjelmaa - painetta syntyy Kokoomuksessa. Ministeri Satonen toi jo monen kokoomuslaisen näkemyksen esille: asiantuntijat on ainakin irrotettava 3 kk periaatteesta. Ja Satonen tietää mistä puhui. Ei alla oleva edusta jotain pientä poikkeusta:


Kyllä hallitukset saavat tehdä virheitä ja olla joskus typeriäkin. Sille ei voida mitään, koska pääministeritkin noudattava liiaksi puolueen intressiryhmän etua. Mutta tarvitseeko olla täyshölmö ja vielä usein väärillä perusteilla, mitä 3 kk sääntöön liittyy?

3kk sääntöön pitäisi tehdä vähintäänkin yksi muutos: heinäkuuta ei huomioitaisi siihen.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Henkilökohtaisesti olen päässyt juttelemaan useamman hyvin suuren ja menestyneen yrityksen johtajan sekä esimerkiksi kansainvälisestikin arvostettujen lääketieteellisen uran tehneiden ihmisten kanssa ja hämmästyttävästi kun ihmiset uransa ehtoopuolella katsovat taakse päin niin kyseenalaistavat sen, että oliko se sen arvoista. Käytännössä kaikkien kanssa lopputulos on ollut se, että ei ollut, vaan toivoisivat etteivät olisi tehneet niin paljon töitä vaan viettäneet enemmän aikaa rakkaidensa kanssa ja nauttineet elämästä. Toki on myös ihmisiä jotka oikeasti elävät työtään varten.
Tämä on sellaista jälkiviisastelua. Katselen vierestä työn imua. Kyllä se ihan se työ itsessään vie ja siihen vaihdetaan monia tärkeitä ja rakkaita juttuja. Välillä enemmän, välillä vähemmän. Se on osa persoonallisuutta, eikä mitenkään väärin.
 

12961

Jäsen
Kaikkihan on aina kaupan. Kokoomus antaa persuille jotain vähintään yhtä merkittävää maahanmuuttoon liittyen, niin persut heltyvät. En sitten tiedä mikä se voisi olla, mutta jotain minkä voivat esitellä voittona kannattajilleen. Varmaan humanitäärisen maahanmuuton puolelta tai kehitysavusta voisi löytyä uusia leikkauskohteita, mutta RKP varmaan sellaista vastustaa.
Palestiinan tilanne ja sieltä mahdollisesti tuleva humanitäärinen muuttoaalto saattaa tarjota uusia pelinappuloita. Eikä kokoomuksenkaan äänestäjäkuntaa taitaisi valtaosin haitata kuivempi suhtautuminen uusiin turvapaikanhakijoihin.

Aika näyttää, tässä asiassa saattaa olla eurooppalaisessakin kontekstissa käsillä jonkinlainen poliittinen vedenjakaja. Skotlannin Pääministeri Yousafin avoimia ovia rummuttavan tuoreen kommentin jälkeen monessa maassa on mediassa oltu yllättävän kriittisiä. Halataanko nyt persut persuilulla pieniksi, eikä välttämättä pelkästään Suomessa?
 
Tämä on sellaista jälkiviisastelua. Katselen vierestä työn imua. Kyllä se ihan se työ itsessään vie ja siihen vaihdetaan monia tärkeitä ja rakkaita juttuja. Välillä enemmän, välillä vähemmän. Se on osa persoonallisuutta, eikä mitenkään väärin.
Niinhän se vie, mutta se voi myös kaduttaa väärin kun niitä hetkiä ei saa takaisin vaikka rahaa olisi kuinka paljon. Työ ei eroa siinä mistään muusta houkuttelevasta ajanvietteestä (toki siitä saa rahaa). Sen vuoksi ihmisten olisi hyvä pysähtyä välillä miettimään mitä elämältään haluaa ja miten sinne voisi päästä. Käytännössä tehdä siis yhdennäköinen oman (ja perheen) elämän strategia.
 

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Niinhän se vie, mutta se voi myös kaduttaa väärin kun niitä hetkiä ei saa takaisin vaikka rahaa olisi kuinka paljon. Työ ei eroa siinä mistään muusta houkuttelevasta ajanvietteestä (toki siitä saa rahaa). Sen vuoksi ihmisten olisi hyvä pysähtyä välillä miettimään mitä elämältään haluaa ja miten sinne voisi päästä. Käytännössä tehdä siis yhdennäköinen oman (ja perheen) elämän strategia.
Niinpä. Uskoisin, että useimpia ihmisiä kaduttaa joku valinta, kun tietää, että asiaa ei pysty enää muuttamaan. En päivääkään vaihtaisi pois sopii sanoiksi lauluun, mutta todellisuus on yleensä jotain muuta.

Ihmissuhteet ainakin jäävät helposti aina hiertämään ja kaipaus antaa oman mausteensa asioille. Mietimme, että voi kun olisin ollut enemmän vanhan äitini tai isäni kanssa ja tuntuu pahalta, kun toista ei enää ole. Silti kun sieltä katumuksen sisältä uskaltaa olla rehellinen voi huomata, että vaikka kuinka ihmistä rakastit niin enempään et olisi pystynyt, jaksanut ja halunnut. Kadut ja vähän häpeät itsekkyyttäsi, mutta todellisuudessa elit juuri niin kuin sinulle oli parasta.

Niin se on monessa muussakin asiassa ja ihmisellä on taipumus elää jollakin tasolla niin kuin oikeasti haluaa. Joku paiskii töitä niin paljon kuin on mahdollista ja toinen pitää työelämässä vapaata niin paljon kuin suinkin voi.
 
Viimeksi muokattu:

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Tämä on syy, miksi minulta on jäänyt äänestäminen. Kun vaihtoehtoina ovat valehtelijat, valehtelijat ja valehtelijat, tunnen olevani umpikujassa. Lisäksi Suomen suurimmat puolueet ovat ideologisesti lähes samanlaisia. Kaikki ne ajavat (globaalisti) eriarvoistavaa ja ympäristöä tuhoavaa markkinataloutta suostumatta myöntämään, että se on eriarvoistavaa ja tuhoavaa.

Maailman tunnetuimpiin kuuluvat ihmiset ovat todenneet, että kulutukseen perustuva järjestelmämme on tiensä päässä, mutta politiikassa se ei näy. Vassu tai kokkari, aina tavoitteena on elintason nostaminen tai turvaaminen. Vassut julistavat ihanteita sitoutumatta niihin itse ja kokkarit perusteettomia visioita tekniikan pelastavuudesta.

Minusta puolueuskollisuudessa kysymys on uskonnollisesta tunteesta, joka ajaa järjen, tutkimustiedon ja epävarmuuden yli. Siksi kusettaminen voi jatkua. Äänestäjät saattavat myöntää, että omakin puolue kusettaa, mutta koska suhtautumista politiikkaan ohjaa ennen kaikkea tunne, kusettaminen ei tunnu niinkään kusettamiselta kuin pienimmältä pahalta.

Elämme vaihtoehdottomuuden aikaa. Ideologiat ovat kuolleet, markkinataloususkonto on jyrännyt yli. Se ulottaa lonkeronsa ihan jokaiseen elämänalaan parisuhteista lähtien. Jos sen yrittää kyseenalaistaa, saa hörhön tai kommunistin leiman.

Aikanaan tämäkin hullutus toki tulee tiensä päähän. Siihen vain voi kulua aikaa satoja tai tuhansia vuoksia, mutta ei nykyinenkään arvoilmasto ole pysyvä. Ihmisen kokemuksessa oman elämän mitassa tapahtuva vain tuntuu pysyvältä ja varmalta, vaikka historiallisesti tarkastellen ei sellaista ole.
Jokainen suurelle ihmismassalle annettu yhteiskuntamalli on eriarvoistava ja tuhoava. Kun maailmassa on 8 mrd ihmistä, silloin on aika vaikeaa palata enää maatalousyhteiskuntaan, joka sekään ei ollut mitenkään auvoinen kaikille. Jos yhteiskunta on organisoitunut, se edellyttää, että on edelleen olemassa niitä osallisia ja osattomia. Heimoyhteisöissäkin on hierarkiansa. Demokratia ei niissä välttämättä kuki.

Ihminen laajana massana on tuhovoima, joka väistämättä vaikuttaa ympäristöönsä. Jos haluttaisiin säästää palloa, silloin pitäisi ihmispopulaatiota vähentää hulppeasti promilleihin nykyisestä. Teknologian alasajo taas välittömästi vaikuttaisi siihen, että ihmisiä kuolisi hervottomia määriä, koska ruoantuotanto ehtyisi. Lääketieteen alasajolla saataisiin ihmismäärää vähennettyä, mutta tätäkään keinoa ei järin eettisenä voida pitää. Jos kapitalismi sakkaisi, sen vaikutukset köyhiin maihin eivät olisi positiivisia.

Jos ihmisellä olisi kuvitteellista teknologiaa käytössään, osa populaatiosta pitäisi siirtää toista tai ehkä kolmatta planeettaa raiskaamaan. Sellaisia ei kuitenkaan ole ihan läheisessä näköpiirissä. Jos pysytään tällä pallolla, vaikea on keksiä järjestelmää, joka hallitusti vähentäisi ihmisten määrää ja sitä kautta, säästäisi yhteisiä resursseja myös tulevaisuudelle. Demokratia ei todellakaan onnistu tällaisessa: tarvittaisiin Kiinan malliin erittäin kontrolloitu järjestelmä, jossa lapsia tehdään säännöstellysti. Eipä tosin tämäkään politiikka toiminut.

Työnjako on haitallisista haitallisin keksintö. Se tämän väestöpainajaisen ja myöhemmin teknologisen imperatiivin on luonut. Kun älykkäät ihmiset pääsevät fyysisen työnteon vaivasta pohtimaan asioita, silloin kehitetään teknologiaa, joka mahdollistaa kasvun kaikilla tasoilla. Vaurauden, väestön, luonnon hyväksikäytön. Metallin hyödyntäminen on ollut osa tätä kehitysprosessia. Kivikirveiden kehitystyö ei vielä suuria kehityspolkuja luonut.

Eurooppalaisen ihmisen syytähän tämä väestöräjähdys nyt kumminkin on. Olemme keksineet oman elämäntasomme kohottamiseksi asioita, jotka ovat aivan järkyttävällä tasolla lisänneet väestön määrää. (Toki väestö olisi muutenkin kasvanut hitaampaa tahtia). Malthusin opit pätevät. Ja koska uskomme yhteiseen ihmisyyteen, emme voineet evätä lääketiedettä ja teknologiaa muulta maailmalta: toki innovaatiot leviävät, mutta niiden leviämistä vauhditettiin roimasti.

Tästä syystä valituksesi jostakin näköalattomuudesta on vain pintakuohua. Poliitikot eivät voi muutakaan kuin tukea massojen elämäntapaa ja elintason nostoa. Jos eivät tue, seuraavissa parlamenteissa ei sitten niitä tyyppejä nähdä.

Jokainen voi huomioida tässä ihan itseään peilistä. Kuinka moni on valmis luopumaan yhtään mistään mukavuutta aiheuttavista asioista ja ottamaan askeltakaan kohti vähäisempää kulutusta. En syyllistä ketään: on vain muutamia, jotka elävät toisella tavalla ilman pakkoa. Heitä on aivan liian vähän, jotta muutosta saataisiin aikaan. Sitä paitsi, teknologinen elämäntapamme myös suojaa meitä parempiosaisia. Enpä suostuisi luopumaan modernista armeijastakaan ja siirtymään keihäiden aikakauteen. Sepä taas edellyttäisi sodankäyntiin massoja, joita meillä Suomessakaan ei ole tarjolla. Tulijoita kumminkin olisi.

Pidän täysin naurettavana ajatusta ihmisen jonkinlaisesta hyvyydestä. Tarkoittaa sitä, että tietyn talousjärjestelmän poistaminen ei poista ihmisten välisiä konflikteja. Vain hyvin pienellä väestöntiheydellä vältetään konfliktit ja sodat. Vallanhalu ei katoa myöskään primitiivisissä elämäntavoissa. Kulutus ei itsessään ole paha asia, jos resursseja olisi tarjolla riittävästi. Luonnon hyväksikäyttö ei häviä minnekään sosialismissakaan. Se saattaa joissakin kohdin olla tehottomampaa, toisaalta taas tuhoavampaa teknologian vanhuuden vuoksi.

Ihmisten on täysin mahdotonta ilman pakkoa luopua saavutetuista eduista (vrt. ammattiliitot ). Kulutukseen perustuva elämäntapamme tarvitsee romahduksen. Tämän mahdollistaa vain laajamittainen katastrofi: niitä mahdollisuuksia on sinänsä rutosti tarjolla. Tässä valossa jotkut edistyksellisetkään ideologiat eivät tarjoa kuin pientä puuhastelua idealisteille. Muutoksen vaativa rajuus on sitä luokkaa, ettei sitä ekovihreäkään oikein uskalla katsoa silmiin.
 
Viimeksi muokattu:

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Siis ihan oikeasti meillä on Sote-ministeri joka syyttää hoitajapulasta hoitajien rokotuspakkoa. Tämä on aikamoista Anoilua ja rokotevastaisten nuoleskelua. Huolestuttavaa.


Tästähän piti viime viikolla Pia Sillanpää pitkän puheen eduskunnassa, Kaisa Juuso selkeästi keskustellut hänen kanssaan.

Huoh, voisivat vähän tarkemmin perehtyä taustoihin.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Iso sulka Purran ja Orpon hallituksen hattuun:


Suurten talousmahtien tekemässä lausuntoehdotuksessa Venäjää ei olisi edes suoraan mainittu. Koska puheenjohtajat eivät hyväksyneet Suomen muutosehdotuksia, Suomen edustama ryhmä käytännössä kaatoi IMF:n ja Maailmanpankin noin 190 jäsenmaan yhteiset julkilausumat.

Suomella oli Pohjoismaiden ja Baltian vaalipiirin edustusvuoro kokouksessa. Suomen delegaatiota johti valtiovarainministeri Riikka Purra.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Iso sulka Purran ja Orpon hallituksen hattuun:


Suurten talousmahtien tekemässä lausuntoehdotuksessa Venäjää ei olisi edes suoraan mainittu. Koska puheenjohtajat eivät hyväksyneet Suomen muutosehdotuksia, Suomen edustama ryhmä käytännössä kaatoi IMF:n ja Maailmanpankin noin 190 jäsenmaan yhteiset julkilausumat.

Suomella oli Pohjoismaiden ja Baltian vaalipiirin edustusvuoro kokouksessa. Suomen delegaatiota johti valtiovarainministeri Riikka Purra.

Kerrankin saa olla ylpeä Suomen toiminnasta kansainvälisissä pöydissä, eikä olla pelkkä suomettunut kynnysmatto, mitä ollaan etenkin Marinin mutta myös kaikkien muidenkin hallitusten aikana oltu. Ehkä Marinin hallituksen aikana siinä kuivana kakkoseen ottamisessa tehtiin kuitenkin jonkin sortin oma ennätys.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Kerrankin saa olla ylpeä Suomen toiminnasta kansainvälisissä pöydissä, eikä olla pelkkä suomettunut kynnysmatto, mitä ollaan etenkin Marinin mutta myös kaikkien muidenkin hallitusten aikana oltu. Ehkä Marinin hallituksen aikana siinä kuivana kakkoseen ottamisessa tehtiin kuitenkin jonkin sortin oma ennätys.

En nyt mene edellisen hallituksen toimiin ja mieti, olisiko hallituskumppaneidenkin piilossa Karjakoksi nimeämä ministeri tehnyt vastaavaa.

Minusta tässä ja nyt on oppositiota myöten syytä olla ylpeä Suomesta ja Orpon hallituksesta sekä ministeri Purrasta. Kyse ei ole suinkaan näpäytyksestä vaan siitä, että Pohjoismaat ja Baltia haluavat selkeän linjan. Tämä tullut esille erityisesti Baltian maiden ja niistä Viron osalta muutenkin.
 

Virgil Kane

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin Jokerit
Kerrankin saa olla ylpeä Suomen toiminnasta kansainvälisissä pöydissä, eikä olla pelkkä suomettunut kynnysmatto, mitä ollaan etenkin Marinin mutta myös kaikkien muidenkin hallitusten aikana oltu. Ehkä Marinin hallituksen aikana siinä kuivana kakkoseen ottamisessa tehtiin kuitenkin jonkin sortin oma ennätys.
Hieman nyt hyppäsi silmille tuo, että etenkin Marinin hallituksen aikana olisi oltu "suomettunut kynnysmatto". Mitäs Marinin hallituksen aikana tehtiin? Ainiin, liityttiin Natoon! Aikamoista suomettunutta kynnysmattoilua.
 

Wristlock

Jäsen
En nyt mene edellisen hallituksen toimiin ja mieti, olisiko hallituskumppaneidenkin piilossa Karjakoksi nimeämä ministeri tehnyt vastaavaa.

Minusta tässä ja nyt on oppositiota myöten syytä olla ylpeä Suomesta ja Orpon hallituksesta sekä ministeri Purrasta. Kyse ei ole suinkaan näpäytyksestä vaan siitä, että Pohjoismaat ja Baltia haluavat selkeän linjan. Tämä tullut esille erityisesti Baltian maiden ja niistä Viron osalta muutenkin.
Heh, hauskaa tämä Pohjoismaiden ja Baltian keskenään sopiman ja linjaaman asian spinnaaminen Purran tai Orpon hallituksen neronleimaukseksi.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Heh, hauskaa tämä Pohjoismaiden ja Baltian keskenään sopiman ja linjaaman asian spinnaaminen Purran tai Orpon hallituksen neronleimaukseksi.

Niin, unohdin varmaan sen faktan kuinka usein Suomi ja Baltian maat ovat esiintyneet yhdessä muita maita tiukemmin Venäjän suhteen.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Niinhän se vie, mutta se voi myös kaduttaa väärin kun niitä hetkiä ei saa takaisin vaikka rahaa olisi kuinka paljon. Työ ei eroa siinä mistään muusta houkuttelevasta ajanvietteestä (toki siitä saa rahaa). Sen vuoksi ihmisten olisi hyvä pysähtyä välillä miettimään mitä elämältään haluaa ja miten sinne voisi päästä. Käytännössä tehdä siis yhdennäköinen oman (ja perheen) elämän strategia.
Kyllä se näin on, mutta ainakin itse olen tehnyt myös elämäni huonoimmat valinnat vapaa-ajalla.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Siis sen hallituksen aikana, joka ensimmäisenä Suomen kaikista hallituksista sai aikaan Nato-hakemuksen? Aika viehkeä tulkinta sinänsä.
Hieman nyt hyppäsi silmille tuo, että etenkin Marinin hallituksen aikana olisi oltu "suomettunut kynnysmatto". Mitäs Marinin hallituksen aikana tehtiin? Ainiin, liityttiin Natoon! Aikamoista suomettunutta kynnysmattoilua.

Noh, vain kuukausi ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan pääministeri Marin ilmoitti, että Suomi ei ole liittymässä Natoon:


Venäjän hyökkäyksen jälkeen kansa keikahti täysin poikkeuksellisesti ja hyvin vahvasti Nato-jäsenyyden kannalle. Nato-jäsenyyden kannatus nousi aiemmasta noin 20-30 prosentista yli 75 prosenttiin vuoden 2022 toukokuuhun mennessä, jolloin Presidentti Sauli Niinistö ja Pääministeri Sanna Marin ilmoittivat kannattavansa Nato-jäsenyyttä. Tuo kannatushan kertoi sen, että Suomen ulkopolitiikkaa jo pitkään sävyttänyt Nato-optio oli nyt pakko lunastaa.

Kynnysmattoina oltiin esimerkiksi EU:n koronaelpymisvälineessä ja Fortumin Uniper-neuvotteluissa. Mutta tämä on Orpon hallitukseen liittyvä ketju, joten ei tästä täällä tämän enempää osaltani.
 

ultrar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Arsenal
Hieman nyt hyppäsi silmille tuo, että etenkin Marinin hallituksen aikana olisi oltu "suomettunut kynnysmatto". Mitäs Marinin hallituksen aikana tehtiin? Ainiin, liityttiin Natoon! Aikamoista suomettunutta kynnysmattoilua.
Tiedät hyvin itsekin, että Marinin oli pakko kääntää takki tuossa tilanteessa, jossa kansa oli jo takin kääntänyt. Hallitus olisi kaatunut välikysymykseen, mikäli Marin olisi yrittänyt pitää kiinni kannastaan Suomesta liittoutumattomana maana. Hienoa, että pystyi syömään aiemmat sanansa ja saamaan ne oman puolueensa edustajat mukaansa, Tuomioja etunenässä, jotka eivät vielä tänäänkään olisivat halunneet tätä muutosta. Kokonaisuutena voi varmasti todeta, ettei Suomi ole Marinin ansiosta Natossa, mutta onneksi hän ymmärsi, ettei voi myöskään toimia jarruna, sekin on osaamista.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Onpa huikealla tasolla sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston viestintä, STM:ä unohtamatta. Valvira siis väsäsi ohjeen heinäkuussa, mutta ei ole tiedottanut siitä :D. Toivottavasti nykyinen hallitus/eduskunta yrittää parantaa tätä eri viranomaisten välistä asioiden viestintää. Kyllä nuoriso oman sosiaalityöntekijän vaatii tai muuten nuoret voi vielä huonommin.

Valviran uuden ohjeistuksen mukaan sosiaalityöntekijän tehtävissä voi toimia tilapäisesti ja enintään vuoden ajan sosiaalityöntekijän ammattiin opiskeleva henkilö, joka on suorittanut hyväksytysti sosiaalityön aineopinnot ja käytännön harjoittelun.

Kapinaan ryhtyneiden hyvinvointialueiden mukaan ohje pudottaa sosiaalityön vahvuudesta pois ison joukon sijaisena toimivia sosiaalityöntekijöitä. Lisäksi avoimessa yliopistossa sosiaalityön opintoja opiskelleet eivät enää ole sijaiskelpoisia uuden ohjeen mukaan.

”Haluamme kannanotolla palauttaa vanhan linjauksen, jossa esimerkiksi avoimessa yliopistossa sosiaalityötä opiskelevat sosionomit tai opintojen loppuvaiheessa olevat opiskelijat voivat toimia sijaisuuksissa entiseen tapaan, sanoo Pohjanmaan hyvinvointialueen sosiaalijohtaja Carina Nåhls tiedotteessa.

Pohjois-Savo arvioi, että pelkästään siellä jää uuden ohjeistuksen myötä noin 600 lasta ilman lapsen asioista vastaavaa sosiaalityöntekijää.

Alueet joutuvat turvautumaan henkilöstön siirtoihin muista tehtävistä. Tämä vaikeuttaa palvelujen tarjoamista asiakkaille, kun tehtävät eroavat merkittävästi eri palveluissa.

Hyvinvointialueiden mukaan Valvira väsäsi ohjeen heinäkuussa, mutta ei ole tiedottanut siitä. Uusi ohjeistus on siis tullut alueille aikamoisena yllätyksenä.

 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Noh, vain kuukausi ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan pääministeri Marin ilmoitti, että Suomi ei ole liittymässä Natoon:

Tuosta maalitolpasta tulee mieleen, ettei siis omalla pääministerikaudellaan, toki tyhmä ja tarpeeton viesti sinänsä. Vaan jotenkin muistan, että alkuperäinen kantasi oli, että Marinin hallitus teki jonkinlaisen ennätyksen myöntyväisyydessä ja suomettuneisuudessa, mikä on tietysti empiirisesti täysin absurdi. Voisin tässä esitellä todella pitkän rivin hallituksia, jotka vievät tässä voiton about 26-0 - pieniä ovat silakat joulukaloiksi.
 

Virgil Kane

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin Jokerit
Venäjän hyökkäyksen jälkeen kansa keikahti täysin poikkeuksellisesti ja hyvin vahvasti Nato-jäsenyyden kannalle. Nato-jäsenyyden kannatus nousi aiemmasta noin 20-30 prosentista yli 75 prosenttiin vuoden 2022 toukokuuhun mennessä, jolloin Presidentti Sauli Niinistö ja Pääministeri Sanna Marin ilmoittivat kannattavansa Nato-jäsenyyttä. Tuo kannatushan kertoi sen, että Suomen ulkopolitiikkaa jo pitkään sävyttänyt Nato-optio oli nyt pakko lunastaa.
Toki ainakin Lauri Nurmen kirjan "Suomen salattu tie Natoon" mukaan TP-UTVA:ssa päätös Nato-jäsenyyden hakemisesta tehtiin heti Venäjän laajamittaisen hyökkäyksen alettua 24.2.2022 ja 27.2.2022 pidetyissä kokouksissa. Toukokuun mielipidemittaukset eivät varmaankaan siihen vaikuttaneet ja tämä palstatotuus siitä, että vasta kansan mielipiteen muutoksen myötä poliitikot seurasivat, ei varsinaisesti pidä paikkaansa.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Toki ainakin Lauri Nurmen kirjan "Suomen salattu tie Natoon" mukaan TP-UTVA:ssa päätös Nato-jäsenyyden hakemisesta tehtiin heti Venäjän laajamittaisen hyökkäyksen alettua 24.2.2022 ja 27.2.2022 pidetyissä kokouksissa. Toukokuun mielipidemittaukset eivät varmaankaan siihen vaikuttaneet ja tämä palstatotuus siitä, että vasta kansan mielipiteen muutoksen myötä poliitikot seurasivat, ei varsinaisesti pidä paikkaansa.

Noh, toki myös välittömästi jo 23.-25.2.2022 gallupissa kannatus oli keikahtanut, jolloin Nato-jäsenyyttä kannatti 53%, ja vastusti 28%. Palstatotuus siitä, että Suomen natojäsenyyden kausaliteetin liikkeelle laittava voima olisi ollut esimerkiksi Sanna Marin, on kaukana totuudesta. Edelleen se Marin tyrmäsi natojäsenyyden vain kuukautta ennen Venäjän hyökkäystä. Venäjän hyökättyä Ukrainaan kansa täällä siirtyi kirjaimellisesti yhdessä yössä natojäsenyyden kannalle, ja tästä oli välittömästi näyttöä.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Noh, toki myös välittömästi jo 23.-25.2.2022 gallupissa kannatus oli keikahtanut, jolloin Nato-jäsenyyttä kannatti 53%, ja vastusti 28%. Palstatotuus siitä, että Suomen natojäsenyyden kausaliteetin liikkeelle laittava voima olisi ollut esimerkiksi Sanna Marin, on kaukana totuudesta. Edelleen se Marin tyrmäsi natojäsenyyden vain kuukautta ennen Venäjän hyökkäystä. Venäjän hyökättyä Ukrainaan kansa täällä siirtyi kirjaimellisesti yhdessä yössä natojäsenyyden kannalle, ja tästä oli välittömästi näyttöä.
Siis tyrmäsi? Jos nyt otetaan suora sitaatti siitä artikkelista josta tuo lähti:

Marin said it is "very unlikely" that Finland would apply for a NATO membership during her current term of office.

Videota kun katsoi niin sanoi myös, että hiljattain tehdyn mietinnön mukaan Suomi ei ole hakemassa NATO jäsenyyttä, mutta pidetään se mahdollisuus avoimena. Very unlikely kääntyy "erittäin epätodennäköinen" eikä sitä voi pitää tyrmäyksenä vaikka vähän kivempaa on ilmeisesti levittää väitettä että Marin tyrmäsi sen täysin ja sanoi että Suomi ei missään nimessä liity NATOn jäseneksi.

"All in all, I believe the NATO discussion will increase in the coming years," Marin said.

Mutta okei tuo on esimerkkinä siitä että Marinin hallitus oli poikkeuksellisen suomettunut kynnysmatto. Mitä muita esimerkkejä löydät erityisestä suomettuneisuudesta?
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
TP-UTVA:ssa oli hyvin erilaiset näkemykset Suomen NATO-jäsenyydestä kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Niistä ei kerrottu julkisuuteen. Pääministerin ryhmä hajosi kahtia. SDP:ssä kanta oli ei. Kokoomuksesta lipesi Kanerva - nyt ei ole jäsenyyden aika - tyylillään. Vasemmistoliitto uhkaili seurauksilla, jos jäsenyyttä haetaan ja Keskusta paalutti ettei haeta. Mutta tämä tapahtui 2014.

Yllä myös vastaus kysymykseen, miksi Suomi ei hakenut NATO-jäsenyyttä 2014 tai heti sen jälkeen.

TP-UTVA kokoontui 24.2. 2022 eikä pöydällä ollut esitystä NATO-jäsenyydestä. Sitä ennen oli saatava jonkinlaisia turvatakuita USA:lta väliajaksi. 27.2. 2022 ei ainakaan minun tietääkseni päätetty NATO-hakemuksesta. Tietoni voivat olla vajaita, joten jos @Virgil Kane omaa asiasta faktaa, kiitollisena otetaan alkuperäinen teksti tai linkki vastaan.

Se mitä tapahtui helmikuun aikana, oli Sanna Marinin kääntyminen/kääntymisensä kertominen NATO-jäsenyytemme kannattajaksi. Myös oppositiossa laitettiin tämä merkille ja Orpo tapasi Marinin kahdestaan. Orpo toivoi Marinin vievän jäsenyyden maaliin ja lupasi kaiken tukensa sille. Marin lupasi teettää arvioinnin jäsenyydestä ja ottaa sen jälkeen konkreettiset toimet esille.

Kun myös PS:n ryhmyri Tavio ilmaisi kantanaan, että jäsenäänestystä ei tarvita vaan kansan enemmistön kanta riittää, Marinin hallitus, presidentti Niinistö ja oppositiopuolueiden johto olivat tilanteessa, jossa Suomen NATO-jäsenyyttä päästiin käsittelemään maaliskuun alkupuolelta toden teolla. Kansallinen yhtenäisyys oli löytynyt.

Lähteenä mm. Lauri Nurmi sekä mieleen jääneitä tutkijoiden artikkeleita/haastatteluja 1-6/2022.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös