Mainos

Petteri Orpon hallitus

  • 1 566 419
  • 18 597

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, BC Lions
Hyvin toimii. Kokoomuslaisen näkökulmasta. Tuolla on laitokset ja laitosten pihat pullollaan ihmisiä jotka voisivat olla eri mieltä. Mutta kokoomuslaisen lompakko on onneksi täynnä eli homma toimii.
Oliko ne laitokset ja laitosten pihat pullollaan ihmisiä neljä vuotta sitten?

Sote-alan tilanteen tietänevät suunnilleen kaikki, ja tilanteen heikkous tunnustettaneen yli puolue- ja ideologiarajojen. Mietin sitä, että mikä lasketaan Orpon hallitukselle onnistumiseksi sote-alalla. Riittääkö, jos kehityksen suunta ja vauhti pysyy samana kuin mitä se Marinin hallituksen perintönä on nyt? Jos ei, niin minkälainen muutos ja mihin suuntaan vaaditaan, että on lupa puhua onnistumisesta?
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Mahdollisuuksien tasa-arvo toteutui parhaiten maailmassa, jossa ei tarvinnut käydä kouluja, mutta duunari saattoi saada tehtaan portille menemällä hyväpalkkaisen vakiduunin. Tuolloinkin mahdollisuuksien tasa-arvon pystyi kuitenkin helposti kyseenalaistamaan.

Nykymaailmassa tuo on pelkkä hokema. Esimerkiksi kaksostutkimusten mukaan vaikuttaa yhä enemmän siltä, että valtava osa elämästämme tai potentiaalistamme ratkeaa hedelmöityksen hetkellä. Ihminen on esiohjelmoitu kone, joka kokee tahdon tunteita, mutta ohjautuu perimänsä ja sattuman ohjaamana. Tahdon tunne on ihan eri asia kuin tahto. Tahtominen on vain hetkellinen kokemus, minkä esimerkiksi moni alttarille astellut ja myöhemmin eronnut tietää. Lupausten antaminen on turhaa, koska todellista mielenhallintaa ei ole.

Kun tarkastelemme elämäämme, selitämme sitä tahdolla, koska muistamme asiat, joissa tahdon tunne on johtanut haluttuun, mutta unohdamme asiat, joissa olemme epäonnistuneet tahdon tunteesta huolimatta.

Ihminen voi selittää menestyksensä työelämässä tahdolla. Hän voi väittää, että hänen menestyksensä taustalla on päätös tehdä kovasti työtä. Samaan aikaan hän voi kuitenkin painia kovasta yrittämisestä huolimatta ylipaino-ongelmien kanssa. Ristiriita ei useimpia häiritse. Tulkinta luodaan tukemaan omaa tunne-elämää. Ehjää selitystä oman toiminnan perusteista ei edes yritetä luoda.

Nykymaailma suosii älykkyyttä, sosiaalista sujuvuutta ja ulkonäköä. Lisäksi kaiketi auttaa, jos attribuoi onnistumisensa omaksi ansioksi ja epäonnistumisensa muiden syyksi, koska se kasvattaa itseluottamusta ja auttaa jaksamaan. Lisäksi tällainen toimintamalli kasvattaa valtaa, koska ihmiset laumaeläiminä seuraavat mielellään johtajaa riippumatta siitä, onko hänen puheidensa ja tekojensa taustalla mitään todellista.

Mahdollisuuksien tasa-arvoa ei ihmisten erilaisuuden vuoksi ole eikä tule. Siksi enemmän pitäisi kiinnittää huomiota lopputulokseen.



Tuskin talouden sopeutuksen pakosta on epäselvyyttä. Keskustelu koskee sitä, miten se toteutetaan. Kun vanhuuden kulut ovat nousseet 20 vuodessa 20 miljardia, mutta eläkeläisiä ei oteta mukaan sopeutustalkoisiin, se kertoo ainoastaan sen, että kokoomukselle talouden sopeutus ei ole ensisijainen tavoite.

Kokoomus ei osoita korkeaa moraalia, rationaalisuutta ja uhrautumista kansakunnan hyväksi, vaan sille tärkeämpää on oma kannatus kuin talouden laittaminen kuntoon. Siksi se leikkaa ideologisesti vähäosaisilta sen sijaan että leikkaisi ihmisiltä, joilta leikkaamalla saataisiin suurimmat säästöt tai joilta leikkaaminen vaikeuttaisi vähiten heidän elämäänsä.

Se on selvä että perimä ja ympäristö vaikuttaa. Yhtä paljon sattumakin seuraa meitä kaikkialle. Työelämässään hyvinkin menestynyt voi saada burnoutin, joka johtaa henkisen ja fyysisen terveyden menettämiseen. Menestyväkin yritys menettää sille lian isoja sopimuksia ja lähtee pallo väärään suuntaan, joka johtaa lopulta konkurssiin, jota taas voi seurata pitkäaikaiset ongelmat. Ihmisellä voi olla riippuvuuksia, jotka vievät sellaisiin umpikujiin, jonka kaikista säikeistä ei edes perhe tai lähipiiri ole reaaliajassa tietoinen.

Kuitenkin on se fakta kohdattava, että jos työllisten määrää ei saada nostettua, niin hyvinvointiyhteiskunnaksikin kutsutut rakenteet luhistuvat. Tässä täytyy muutenkin rakentaa paletti uusiksi, kun ikääntyvien määrä lisääntyy suhteessa muuhun väestöön, ja sen kanssa on kiire. Olisi ollut myös toivottavaa nostaa yleistä eläkeikää vuodella tai kahdella. Sen edut olisivat olleet todella isot ja konkreettiset yhteiskunnalle.

Jos kaikki nyt menee edes jokseenkin suunnitellusti ja saadaan työllisyyttä nostettua reilusti, niin se antaisi enemmän valtiolle varaa tukea välttämättömiä asioita.
 

Redimor

Jäsen
Markkinavetoinen talous on ainoa joka toimii.
Jos puhutaan puhtaasta markkinavetoisuudesta niin se toimii ainoastaan yhteen suuntaan, sinne pyramidin huipulle. Tähän tarvitaan sekaan sen verran sosialismia, että maassa asuva kansa pystytään pitämään terveenä, työkykyisenä ja onnellisena. Puhdas markkinavetoisuus aiheuttaa yhtälailla vääristymiä kuin mikä tahansa muukin yksittäinen ehdonalaisuus.

Nyt ongelmana on se, etteivät poliittiset kerhot näe sokeuttaan pienenevän veronmaksajamäärän äärellä vaan lypsävät edelleen omille eturyhmilleen miljardeja huom. MILJARDEJA joka vuosi tästä pienestä kassasta mikä meillä on jaettavana. Jos tämä itsekkyys poistettaisiin, niin meidän jo voimassa olevat erilaiset markkinamekanismit toimisivat ihan riittävän hyvin korjaamaan talousvajetta.

Tämän hetkinen politiikka tekee taas omaa valintaansa, josta seuraa 4 vuoden päästä vastareaktio ja tälle taas vastareaktio eikä koko hommassa tule olemaan mitään järkeä 20 vuoden kuluttua. Maa tulee olemaan yhtä köyhä kuin kreikka ja meillä tulee olemaan yhtä köyhiä ihmisiä kuin jenkeissä.

Mutta sitä saadaan mitä enemmistö haluaa ja näillä mennään.
 
Asiat voi nähdä monella tavalla. Itse pidän arvossa sitä että ihmiset tekevät työkseen sitä missä ovat hyviä ja mistä ovat kiinnostuneet. Joillekin toisille työ on ehdoton itseisarvo ja suoranainen pakko, varsinkin kun ajatus ei koske omaa itseä.

Koulutus, työkokemus ja osaaminen eivät tee kenestäkään parempaa ihmistä. Mutta kyllä ne vaikuttavat siihen millaisena ihminen itsensä näkee ja mitä valitsee. Joku mainitsi esimerkkinä eduskunnasta pudonneet kansanedustajat. En ole vielä kuullut että kukaan heistä olisi mennyt kaupan kassalle. Ja suuresti epäilen että nämä palstan kokkariviisauksien jakajat tekisivät niin itsekään.

Pakottamisella ja uhkaamisella tuotetaan huonosti motivoituneita työntekijöitä. Sellaisia tämä yhteiskunta ei ainakaan tarvitse.
Se ongelma on silloin ihmisissä ja heidän ajatusmaailmassaan. En itse ymmärrä miten joku voi sitä mieltä olla, että jonkun toisen pitäisi rahoittaa hänen elämistään vaikka hän voisi itse käydä töissä. Ja mikäli tosiaan pitää joitakin normaaleita töitä niin ala-arvoisena, että ei suostu niitä tekemään, niin väittäisin, että silloin itseään pitää myös ”parempana ihmisenä” kuin niitä jotka näitä töitä tekevät.
 

Via Dolorosa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Itse toivoisin, että sen sijaan, että huudetaan suuna päänä ja haetaan vielä nykyistäkin enemmän vastakkainasettelua, puhaltaisimme enemmän yhteen hiileen. Se luo myös paremman ilmapiirin ja silloin on helpompi myös ymmärtää muita ja muiden näkökulmia ja kokemuksia.
Minun mielestäni tämä olisi ihan Suomenkin, suomalaisten ja tulevaisuuden kannalta kaikkein hienoin ja rakentavin tilanne. Oli sitten kyseessä vasemmistopohjainen taikka oikeistolainen hallitus, niin annettaisiin alussa edes mahdollisuus ja yritettäisiin puhaltaa yhteiseen hiileen.

En nyt niin tarkasti ole politiikkaa seurannut elämäni aikana, että osaisin sanoa miten menneisyydessä ovat asiat menneet, mutta ainakin näissä vaaleissa tuntui ehdokkaiden teemana olevan lietsovan Suomen kahtiajakoa. Taitaa olla jo liian myöhäistä, että tulevalla hallituskaudella saataisiin jotenkin yhtenäistä Suomea ja kansaa.

Lähtölaukaus tällä kaikelle oli vaalitentissä Marinin heitto mahdollisesta sinimustasta Suomesta ja tänäpäivänä riittää ainoastaan vilkaisu Twitterin politiikkapuolelle, niin siellä suuret seuraajamäärät omaavat vasemmistoaktiivit ihan suoraan jakavat tätä fraasia, että Orpon hallitus on sinimusta ja fasistinen. Omaan silmään touhu näyttää hyvin vahvasti kansan kiihottamiselta.

Ovat varmaan Marin ja kumppanit sitten ylpeitä perinnöstään.

Lisättäköön vielä, että on siellä myös hyvin monta fiksua vasemmistolaista, kuten myös hyvin monta yhtä urpoa oikeistolaista. Nykyinen kahtiajako harmittaa kyllä ihan aidosti ja lähinnä mietin mitä tästä kaikesta kansan kiihottamisesta molemmin puolin tulee vielä seuraamaan.
 

Afflicted

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, New Jersey Devils, JPS, Dream Theater. Ja #28
Paitsi olet jatkossa ikuisella koeajalla. Älä tee virheitä- tai missään nimessä astu pomosi varpaille, edes firman etu mielessä.
Meidän alalla on niin, että kun ovesta lähdet niin seuraavan firman ovi jo avoinna odottamassa. Alani tekijöistä kova pula ja se näkyy jo ihan venyvissä toimitusajoissa ja asiakastyytyväisyydessä. Tekijöistä pidetään kiinni vaikka vähän perseilisikin.
 

Redimor

Jäsen
Nimenomaan eläkejärjestelmä pitäisi uusia niin, että myös maksussa olevat eläkkeet laskisivat saman tasoisiksi kuin uusilla eläkeläisillä on. Eläkejärjestelmän suurin valuvika siinä, että juuri suurin ryhmä on maksanut vähiten aikanaan sisään. Mutta tästä uusi hallitus on linjannut, että tämä on pyhä lehmä.
Tätä tässä vähän ihmettelee kun meillä on ne miljardit niissä eläkeyhtiöissä ja niitä rahoja pitäisi pystyä sijoittamaan niin että ne tuottaisivat parhaiten. No kuinkas meidän sijoittajat hoitavat hommaansa?

Miinuksella ja sitten valitetaan jostain preemioiden 0-koroista.

Maailmalla sijoittajat ovat takoneet 10-20% tuloksia läpi lamojen ja koronoiden. Kannattaisikohan vähitellen ottaa se persesilmä käteen, katsoa sinne syvälle ja todeta ettei meillä ole oikeita sijoittajia näissä hommissa vaan yhdenlainen lypsyjärjestö joka huolehtii omista eduistaan ja valittaa eläkkeiden suuruudesta.

Perseestä tällainen selittely ettei ole maksettu tarpeeksi kun siellä ei tehdä tulosta missä sitä tulosta pitäisi olla tehtynä viimeisen 20 vuoden aikana vähintään seuraavalle 30 vuodelle. Olisivat laittaneet ne rahat vaikka norjalaisten öljyyn ja kaasuun niin pärjättäs yhtä hyvin kuin norjalaiset.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Sulla on tässä vasemmistolle tyypilliseen tapaan äärimmäisen itsekäs ajattelutapa, jossa puoluetta äänestetään sillä perusteella, että itselle saadaa maksimoitua tuet, edut yms. Kyllä mä äänestin Kokoomusta jo opiskeluaikana, vaikka varmasti joku vasemmistopuolue olisi työntänyt mulle enemmän opintotukea ja muita etuuksia käteen. Ainakin mulle kyse on aina ollut nimenomaan siitä oikeistoilaisesta "vapaus ja vastuu" ajatusmaailmasta,eikä siitä miten saan itselleni maksimoitua tukieuroja. Veikkaan, että näissäkin vaaleissa moni Kokoomuksen äänestäjä ajatteli samalla tavalla. Yhteinen etu on äänestää Kokoomusta, koska jos olisimme jatkaneet vasemmalla, tämä maa ajautuisi vararikkoon.

Tämä on kyllä joutavanpäiväistä paskaa. Itse ainakin lukeudun tämän hallituksen politiikasta hyötyjiin, joitakin satasia vuodessa. Tiedän kuitenkin, että minä en sillä rahalla mitään tee, pärjäisin ilmankin, ja että yhteiskunnasta löytyy valtava määrä ihmisiä jotka sen tuen oikeasti tarvitsevat.

Parannetaan niiden asemaa, joilla asiat on jo ihan hyvin ja kurjistetaan vielä lisää niiltä, joilla on nykyiselläänkin vaikeuksia tulla toimeen. Siinä tämän hallituksen politiikka pähkinänkuoressa.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Tuossa Kokoomuksen Ville valkonen oikoo pahimpia väärinkäsityksiä, joista tässäkin ketjussa on kirjoiteltu. Noin yleisestikin kannattaisi tutustua asioihin ensin sekä sisäistää niiden merkitys ennen kuin alkaa suu vaahdossa kommentoimaan.

- Ensimmäisen sairauspoissaolopäivän omavastuusta on jo todellisuudessa sovittu työehtosopimuksissa ja voidaan sopia jatkossakin joko työehtosopimuksella tai työsopimuksella.

- Jatkossakin työntekijällä on irtisanomissuoja ja irtisanomiseen pitää olla työhön liittyvä, asiallinen syy.

- Palkansaajan työehdot muodostuvat lainsäädännön, työehtosopimuksen, mahdollisen paikallisen sopimuksen ja työsopimuksen perusteella, eikä yksittäinen lakimuutos välttämättä tarkoita työehtojen muutosta.

- Hallitusohjelma tähtää Suomen monelta osin vanhentuneen työlainsäädännön päivittämiseen tälle vuosituhannelle, mutta muutokset tehdään harkiten.

- Länsi- ja Pohjois-Euroopassa työmarkkinoita on uudistettu joustavammaksi jo vuosia tai kymmeniä sitten, ja Suomen täytyy seurata kansainvälisen kilpailukentän muutosta. Suomen työmarkkinat ovat muutosten jälkeenkin vahvasti säädeltyjä.

- Suomi tarvitsee menestyviä yrityksiä, työtä ja hyvää työelämää – ei räyhäämistä tai järjestöpainia.

 
Viimeksi muokattu:

Redimor

Jäsen
Se ongelma on silloin ihmisissä ja heidän ajatusmaailmassaan. En itse ymmärrä miten joku voi sitä mieltä olla, että jonkun toisen pitäisi rahoittaa hänen elämistään vaikka hän voisi itse käydä töissä. Ja mikäli tosiaan pitää joitakin normaaleita töitä niin ala-arvoisena, että ei suostu niitä tekemään, niin väittäisin, että silloin itseään pitää myös ”parempana ihmisenä” kuin niitä jotka näitä töitä tekevät.
Meneppä teknillisen ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneelta kysymään että maistuisko ihmispaskan siivoaminen vanhainkodin aamukierrolla niin mitäpä luulet lähteekö vai katseleeko ennemmin "oman alansa" hommia? Nyt vähän suhteellisuuden tajua näihin hommiin. Ei ne helsinkiläiset työttömätkään lähde tornioon hommiin vaikka olis halvempi asua, enemmän käteen jäävää rahaa ja puhtaampi ilma.
 

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Kovasti tulisi kiitosta täältä päin.

Isäni eläke on n 2500€, johon tuli vieläpä iso indeksikorotus juuri. Hän ainakin tuumasi, että piti kohtuullisena, että vähintään indeksikorotukset olisi poistettu ja odotti ”osana talkoita” jotain. Ja kyllä - hänen eläke on hyvä maakuntaelämiseen.
 
Meneppä teknillisen ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneelta kysymään että maistuisko ihmispaskan siivoaminen vanhainkodin aamukierrolla niin mitäpä luulet lähteekö vai katseleeko ennemmin "oman alansa" hommia? Nyt vähän suhteellisuuden tajua näihin hommiin. Ei ne helsinkiläiset työttömätkään lähde tornioon hommiin vaikka olis halvempi asua, enemmän käteen jäävää rahaa ja puhtaampi ilma.
No jos ei löydy oman alan töitä niin ei se koulutuksen pidä oikeuttaa kotona istumiseen. Sitten tehdään sitä työtä mitä on tarjolla. Toki niitä oman alan töitä voi hetken aikaa ihan rauhassa etsiä mutta ei niitä voi loputtomiin odottaa.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
No jos ei löydy oman alan töitä niin ei se koulutuksen pidä oikeuttaa kotona istumiseen. Sitten tehdään sitä työtä mitä on tarjolla. Toki niitä oman alan töitä voi hetken aikaa ihan rauhassa etsiä mutta ei niitä voi loputtomiin odottaa.
Tähän on varmaan myös hyvä lääke monen kohdalla se ansiosidonnaisen porrastaminen, kun täytyy miettiä sitä omaa toimeentuloa eikä voi enää levätä laakereillaan pidempää aikaa nauttien vapaaherran päivistä isommalla korvauksella.
 

vsmo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, ManU
No jos ei löydy oman alan töitä niin ei se koulutuksen pidä oikeuttaa kotona istumiseen. Sitten tehdään sitä työtä mitä on tarjolla. Toki niitä oman alan töitä voi hetken aikaa ihan rauhassa etsiä mutta ei niitä voi loputtomiin odottaa.
Eikös Uuno Turhapurokin odotellut jotain johtajan paikkaa tms. Keskustelun perusteella näitä on Suomessa aika paljon.

En nyt muista tarkkaan, mutta eiköhän väki ollut ihan yhtä kierroksilla edellisen hallituksen suunnitelmista. Toki eri väki.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Se ongelma on silloin ihmisissä ja heidän ajatusmaailmassaan. En itse ymmärrä miten joku voi sitä mieltä olla, että jonkun toisen pitäisi rahoittaa hänen elämistään vaikka hän voisi itse käydä töissä. Ja mikäli tosiaan pitää joitakin normaaleita töitä niin ala-arvoisena, että ei suostu niitä tekemään, niin väittäisin, että silloin itseään pitää myös ”parempana ihmisenä” kuin niitä jotka näitä töitä tekevät.

Entä sitten? Ihmiset vertaavat aina itseään toisiin ja todennäköisesti jokainen meistä pitää itseään jotakin toista parempana, oli se reilua tai ei.

Ja kyllä: minä olen sitä mieltä että hyvinvointiyhteiskunnan jäsenillä pitää olla oikeus myös pysähtyä ja miettiä mitä seuraavaksi tekee. Pitkän päälle se on yhteiskunnalle enemmän eduksi kuin hiki päässä puurtaminen työssä jota ei halua tehdä.

Tällä en tarkoita vuosien loisimista tai elämäntapatyöttömyyttä. Vaan yhteiskuntaa joka perustuu ihmisten potentiaaliin ja mahdollisuuksiin eikä uhkaan ja sanktioihin.

Näistä syistä kannatan perustuloa, joskin epäilen saadaanko sellaista lähivuosinakaan aikaan koska 50-lukulaiset asenteet tuntuvat elävän maassamme syvällä.
 

Jeffrey

Jäsen
Tätä jatkuvan kasvun uskontoa olen ihmetellyt koko aikuisikäni. Minkä kustannuksella talouden pitäisi kasvaa? Maapallo ei kuitenkaan kasva. Jostain se kasvu on pois. Kehitysmaista? Pitäisikö oppia olemaan tyytyväinen siihen mitä on, eikä aina vaatia lisää? Tai haluta vaihteeksi henkistä kasvua?

Tälläkin palstalla on vaadittu esimerkiksi sairaanhoitajien palkankorotuksia, opettajien palkankorotuksia, työttömyysetuuksien parannuksia, sotelle lisää rahoitusta.

Oletko siis sitä mieltä, että kaikki nämä ulostulot pitäisi kumota sillä kaneetilla, että kasvakaa nyt vaikka henkisesti hyvät sairaanhoitajat. Minkäköhänlainen meinininki täällä olisi jos vaikkapa Orpo mainitsisi näin kun sairaanhoitajat lakkoilee "älkää miettikö rahaa, kasvakaa henkisesti".

Olisihan siinäkin melkoinen selkkaus heti tulilla.
 

koukku

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Olisi ihan mielenkiintoista nähdä millainen meno ketjussa olisi, jos hallitus suunnittelisi leikkausta myös eläkeläisille.

Eihän silloin varmasti puhuttaisi niistä minimieläkkeistä, vaan juurikin eläkekatosta tms. joka tekisi järjestelmästä edes jollain tasolla oikeudenmukaisen. Mutta ei näköjään pysty ja kykene, tässäkin huomataan, kuinka ahne ja itsekäs perusihminen puoluetaustasta riippumatta on. Onhan se toisaalta hienoa, että puolueet ovat näköjään edes yhdessä asiassa samoilla linjoilla…

Edit. Muuten siis ehdottomasti menokuurin kannalla, harmittaa vain suuresti, että tietty muiden rahoilla leveästi elävä ryhmä jätettiin taas leikkausten ulkopuolelle. Heillä sitä varallisuutta olisi varmasti muutenkin.
 

Via Dolorosa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
No jos ei löydy oman alan töitä niin ei se koulutuksen pidä oikeuttaa kotona istumiseen. Sitten tehdään sitä työtä mitä on tarjolla. Toki niitä oman alan töitä voi hetken aikaa ihan rauhassa etsiä mutta ei niitä voi loputtomiin odottaa.
Näin sen pitäisikin mennä. Itselleni tuli koronan tähden irtisanominen ja oli aivan päivänselvää, että en ikimaailmassa saisi samoja töitä sinä aikana, puhumattakaan samoista ansiotuloista. Ei kuitenkaan käynyt mielessäkään jäädä lorvimaan kotiin ja elämään tukirahoilla, vaikka olisin ihan hyvin voinut vetää pitkän pätkän lonkkaa tekemättä mitään.

Parisen viikkoa vedin happea, jonka jälkeen rupesin rustailemaan työhakemuksia sinne sun tänne, samalla kun ilmoitin itseni kursseille vähän oppimaan uutta ja hakemaan uusia kokemuksia. Pari-kolme työhaastattelua, reilu pari kuukautta kursseilua ja olin löytänyt uuden työpaikan, alalta josta minulla ei ollut pienintäkään hajua taikka käryä. Avoimesti ilmoitin, että lähtötaso on oikeastaan nolla, mutta halu oppia on valtava ja asenne kunnossa.

Kaksi ja puoli vuotta myöhemmin minulla on omasta mielestäni maailman paras työpaikka, palkka parempi mitä aikaisemmassa firmassa ja ihan hemmetisti oppinut uutta asiaa, jota vieläkin tulee päivästä toiseen.

Kai nämäkin ovat arvokysymyksiä, kun työttömyys iskee. Toiset haluavat kuun taivaalta välittömästi ja toiset ovat valmiita tekemään töitä sen puolesta, että sen kuun joskus saa. Sen sijaan, että jäädään kotiin, ihmiset pitäisi motivoida töihin, vaikka se olisikin alussa vaikeampi vaihtoehto.
 

molari

Jäsen
No jos ei löydy oman alan töitä niin ei se koulutuksen pidä oikeuttaa kotona istumiseen. Sitten tehdään sitä työtä mitä on tarjolla. Toki niitä oman alan töitä voi hetken aikaa ihan rauhassa etsiä mutta ei niitä voi loputtomiin odottaa.

Etenkin, kun nykyään voi ammattia ja työnkuvaa joutua vaihtamaan useammankin kerran työuran aikana ja kokeilematta ei voi tietää, olisiko joku muu ala "oma". Omallakin työuralla 40 v, on menty laidasta laitaan, toki kiinnostusta ja koulutusta mukaillen, mutta myös niitä "paskahommia" tehden välillä.

Melkoinen ulina hallitusohjelmasta on syntynyt, vaikka hallitus ei ole päivääkään istunut. Siitä, kun päätökset astuvat voimaan - jos astuvat - menee tovi, luultavasti useampaa päätöstä tullaan muuttamaan tai jätetään tekemättä kokonaan. Päällisin puolin ohjelma on kokolailla ok., olisin kyllä "pelisilmäsyistä" jättänyt (siirtänyt) esim. veronkevennykset tekemättä, se muutama sata euroa vuodessa ei keski- ja hyvätuloisilla oikein tunnu missään, nyt antoi vain kuvan, että ollaan hyvätuloisten asialla.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Edistyksen merkki on jälleen avannut sanaisen arkkunsa:Tuomioja kutsuu tulevaa hallitusta Orpon ”äärioikeistohallitukseksi” – ”Tunnen vastenmielisyyttä…”

Hyvä niin, poliittinen debatti kuuluu demokratiaan: hallitus, jota ei kritisoida on kaiketi toimitusministeriö tai sijaitsee naapurissa.

Tuomioja kutsuu hallitusta "äärioikeistolaiseksi", mikä on ilmeisesti pahin poliittinen haukkumasana, jonka Erkki tuntee. Ihmettelen, mihin on kadonnut "uusoikeistolainen talousliberaali". Sehän oli vielä 20 vuotta sitten sana, joka sai vanhat mummotkin kauhistumaan ja siunailemaan maailman pahuutta. Tuolla sanalla oli helppoa kuvata kaikkea sellaista talouspolitiikkaa, jossa otettiin tavoitteeksi velanoton suitsiminen. Lipposen hallitus edusti tätä kauheaa suuntaa.

Ilmeisesti Orpon hallitus ei ole talousliberaali. Ekonomistit kiittelevät hallitusohjelmaa ja siellä puolellahan kannatetaan talousliberalismia. Mutta koska talousliberalismista on tullut aika lutuinen sana, vastavoimaa sille ei enää ole, kun ei kukaan enää puhu jostain uuskeynesiläisyydestäkään. Sosialismi on jäänyt niin kauas, ettei poliittinenkaan retoriikka enää voi hyödyntää sen ilmeisiä vastavoimia teorian alueella. "Ääriliberaali" hallitus ehkä ei sovi kuvaamaan hallitusta, jossa on myös KD.

Joten tämä hallitus on sitten "äärioikeistolainen". Mutta miten? Äärioikeistolaisuus oli meillä aluksi lapualaisuutta, muilutuksia ja anti-kommunismia vahvoin chilikertoimin. Sittemmin sodan jälkeen se tarkoitti kaikkea markkinatalouteen liittyvää ja tietenkin neuvostovastaisuutta. Perustuslailliset (ex-persut) olivat aikoinaan kaiken pahan ruumiillistuma poliittisessa kentässä. Nämä määreet eivät ole enää relevantteja.

Äärioikeistolaisuus tarkoittaa nykyisin kansallismielisyyttä ja maahanmuuttovastaisuutta. Jälkimmäistä piirrettä kieltämättä löytyy, ainakin sitä "maahanmuuttokriittisyyttä". Mutta kun muuttoakin ollaan Orpon hallituksen ohjelmassa pyritty suitsimaan, niin kriittisyyttäkin lienee jäljellä hienoista tuoksua. Tosin odotamme jännittyneenä, minkä asiain ministeriksi Halla-aho ryhtyy. Sisäministeri Halla-aho kuulostaisi kieltämättä pahaenteiseltä, toisaalta elinkeinoministeri ei niinkään. Joka tapauksessa, jos Jussi tulee hallitukseen, hallitus on varmaan sitten äärioikeistolainen monen suussa.

Tuomiojalla lienee mielessään kuitenkin äärioikeistolaisuus talousliberalismina, jota tämä hallitus ei edusta. Hallitus on vain Kokoomuksen linjaus niistä taloustoimista, joilla nyt pyritään talouden tasapainottamiseen. Mitään erityistä liberalismia ei ohjelmasta löydy. Hyvinvointivaltion säilyttäminen on edelleen ohjelmassa, joten aika riutuvaa on tämänkin hallituksen talousliberalismi. Kukahan lienee hallituksen tal.pol. neuvonantaja tai guru?

Luultavasti Tuomioja tavoittelee (ei täysin formuloidusti) äärioikeistolaisuudella pikemminkin asennetta "heikommassa asemassa oleviin", kuten työttömiin, sairaisiin, syrjäytyneisiin. Nämä eivät kuulu Kokoomuksen äänestäjiin, joten puolue ei tähtää toimenpiteisiin, joissa näiden asioita kohennetaan. Pitäisikö määritellä hallitusta "äärioikeistolaisuudeksi ilman selkeää ideologiaa?" Kyseessä olisi tietynlainen kevytversio asiasta. Me ollaan tosi mukavia ja sosiaalisia, mutta naps naps tuosta lähtivät asumistuet ja tuosta muut tuet.

Perussuomalaisten innokkuutta leikkauksiin voisi vähän ihmetellä, koska puolueen äänestäjissä on aika paljon vähemmän koulutettua väkeä ja siis myös työttömiä löytyy joukosta. Toisaalta, persut saavat paljon ääniä myös eläkeläisiltä, joiden mielestä kaikki menee päin hiittä maahanmuuton myötä ja nuorilta, joille elämän kovuus kapitalistisessa systeemissä ei ole vielä kybällä valjennut. Minusta eläkkeiden indeksitarkistus olisi ollut yksi leikkauskohde, mutta tässä asiassa VVM ei saanut ajatuksiaan lävitse.

Jos sovimme, että tämä hallitus on epämääräisellä tavalla äärioikeistolainen, määrittelyjen muuttuessa puhujasta riippuen, niin olisi kiva tietää, mikä erottaa toisistaan oikeistolaisen ja äärioikeistolaisen politiikan. Sen saamme varmaan tietää, kun hallitus istuu ja ryhtyy toimenpiteisiin. Ja mahdollisesti Halla-aho halaa lämpimästi väistyvää pääministeriä. Ja VPM muistaa lämpimin sanoin tulevaa hallitusta.
 
Viimeksi muokattu:
(1)
  • Tykkää
Reactions: Hexa

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Isäni eläke on n 2500€, johon tuli vieläpä iso indeksikorotus juuri. Hän ainakin tuumasi, että piti kohtuullisena, että vähintään indeksikorotukset olisi poistettu ja odotti ”osana talkoita” jotain. Ja kyllä - hänen eläke on hyvä maakuntaelämiseen.
Mulla taas sekä omat että appivanhemmat katsoo että kaikki on ansaittu eikö mistään saa leikata. Välttelen aiheesta keskustelua heidän kanssaan, mutta kyllä tuosta aina välillä vääntöä tulee, kun en sitten mielipidettäni peittele jos kerran keskustellaan. Ihan hyvässä hengessä ne pääosin menee, mutta vähän tuntuu, että ottavat henkilökohtaisesti. Itse en niin ajattele, vaan sellainen sukupolven kollektiivinen kusetus tuo enempi on, missä asian oli vaan helppo antaa olla ja pitää eläkemaksu pienenä. Iso osa ei oikeasti ole edes tajunnut, että ei toimi jatkossa, vaan maksellut vaan ne maksut mitä säädetty ja osahan luulee edelleen, että omilla säästöillään ovat eläkkeellä.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Orpolta asialliset kommentit opposition suuntaan. Hallituksen työ alkakoon ja sitten eteenpäin.

– Ne puolueet, jotka jäivät oppositioon, aloittivat hallitusohjelman haukkumisen jo ennen kuin sitä oli edes kirjoitettu riviäkään.

– Kyllä se on nyt totta, että tämä hallitus tulee tekemään erilaista politiikkaa kuin edellinen hallitus, joka oli vasemmistolaista politiikkaa ja jossa asiat jätettiin huonoon kuntoon.

– Me tulemme korjaamaan näitä. Varmaa on, että he eivät siitä pidä, mutta ei se liene yllätys kenellekään, Orpo sanoo.
 

mike owen

Jäsen
Suosikkijoukkue
tepsi, hjk ja kiisto
Isäni eläke on n 2500€, johon tuli vieläpä iso indeksikorotus juuri. Hän ainakin tuumasi, että piti kohtuullisena, että vähintään indeksikorotukset olisi poistettu ja odotti ”osana talkoita” jotain. Ja kyllä - hänen eläke on hyvä maakuntaelämiseen.
Keskimääräinen eläke nousi yli 1800 euroon viime vuonna. Mediaanieläke oli hieman yli 1600 euroa viime vuonna. Ei kaikki eläkeläiset ole rikkaita Suomessa.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Mulla taas sekä omat että appivanhemmat katsoo että kaikki on ansaittu eikö mistään saa leikata. Välttelen aiheesta keskustelua heidän kanssaan, mutta kyllä tuosta aina välillä vääntöä tulee, kun en sitten mielipidettäni peittele jos kerran keskustellaan. Ihan hyvässä hengessä ne pääosin menee, mutta vähän tuntuu, että ottavat henkilökohtaisesti. Itse en niin ajattele, vaan sellainen sukupolven kollektiivinen kusetus tuo enempi on, missä asian oli vaan helppo antaa olla ja pitää eläkemaksu pienenä. Iso osa ei oikeasti ole edes tajunnut, että ei toimi jatkossa, vaan maksellut vaan ne maksut mitä säädetty ja osahan luulee edelleen, että omilla säästöillään ovat eläkkeellä.

Hyvin tienaavia ihmisiä voisi kannustaa myös pienentämään eläkettään. Eräs tuttu entinen yrittäjä ja toimitusjohtaja katsoi, että 2 250 on eläkkeeseen riittävä. Hän ei nostanut 15 vuoteen palkkaa yhtään yli tuon kertymän. Toki palkkioita ja vastaavia sitten reippaasti, joista ei eläkettä kerry. Kyse hänellä oli periaatteesta johon yrittäjänä oppi. Omat eläkerahat tulee itse sijoittaa eikä antaa niitä valtion käsiin. Jutellaan silloin tällöin ja ainakin osin tosissaankin paheksuu kun korotukset ovat olleet sitä luokkaa, että kohta tulee 3 000 vastaan.

Nyt ongelma on toiseenkin suuntaan. Osa yrittäjistä maksaa aivan liian pientä eläkettä, jota yhteiskunta tukee sitten asumis- ja/tai toimeentulotuella. Heidän rahansa eivät riitä elämiseen ilman sitä.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Orpolata asialliset kommentit opposition suuntaan. Hallituksen työ alkakoon ja sitten eteenpäin.

– Ne puolueet, jotka jäivät oppositioon, aloittivat hallitusohjelman haukkumisen jo ennen kuin sitä oli edes kirjoitettu riviäkään.

– Kyllä se on nyt totta, että tämä hallitus tulee tekemään erilaista politiikkaa kuin edellinen hallitus, joka oli vasemmistolaista politiikkaa ja jossa asiat jätettiin huonoon kuntoon.

– Me tulemme korjaamaan näitä. Varmaa on, että he eivät siitä pidä, mutta ei se liene yllätys kenellekään, Orpo sanoo.
Tietenkin ihan ok kuitteja tähän väliin, mutta sama näytelmähän aina on vaalien jälkeen, oli hallitus mikä tahansa. Tulevaa hallitusohjelmaa kauhistellaan etukäteen ja julkistuksen jälkeen haukutaan lisää.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös