Edistyksen merkki on jälleen avannut sanaisen arkkunsa:
Tuomioja kutsuu tulevaa hallitusta Orpon ”äärioikeistohallitukseksi” – ”Tunnen vastenmielisyyttä…”
Hyvä niin, poliittinen debatti kuuluu demokratiaan: hallitus, jota ei kritisoida on kaiketi toimitusministeriö tai sijaitsee naapurissa.
Tuomioja kutsuu hallitusta "äärioikeistolaiseksi", mikä on ilmeisesti pahin poliittinen haukkumasana, jonka Erkki tuntee. Ihmettelen, mihin on kadonnut "uusoikeistolainen talousliberaali". Sehän oli vielä 20 vuotta sitten sana, joka sai vanhat mummotkin kauhistumaan ja siunailemaan maailman pahuutta. Tuolla sanalla oli helppoa kuvata kaikkea sellaista talouspolitiikkaa, jossa otettiin tavoitteeksi velanoton suitsiminen. Lipposen hallitus edusti tätä kauheaa suuntaa.
Ilmeisesti Orpon hallitus ei ole talousliberaali. Ekonomistit kiittelevät hallitusohjelmaa ja siellä puolellahan kannatetaan talousliberalismia. Mutta koska talousliberalismista on tullut aika lutuinen sana, vastavoimaa sille ei enää ole, kun ei kukaan enää puhu jostain uuskeynesiläisyydestäkään. Sosialismi on jäänyt niin kauas, ettei poliittinenkaan retoriikka enää voi hyödyntää sen ilmeisiä vastavoimia teorian alueella. "Ääriliberaali" hallitus ehkä ei sovi kuvaamaan hallitusta, jossa on myös KD.
Joten tämä hallitus on sitten "äärioikeistolainen". Mutta miten? Äärioikeistolaisuus oli meillä aluksi lapualaisuutta, muilutuksia ja anti-kommunismia vahvoin chilikertoimin. Sittemmin sodan jälkeen se tarkoitti kaikkea markkinatalouteen liittyvää ja tietenkin neuvostovastaisuutta. Perustuslailliset (ex-persut) olivat aikoinaan kaiken pahan ruumiillistuma poliittisessa kentässä. Nämä määreet eivät ole enää relevantteja.
Äärioikeistolaisuus tarkoittaa nykyisin kansallismielisyyttä ja maahanmuuttovastaisuutta. Jälkimmäistä piirrettä kieltämättä löytyy, ainakin sitä "maahanmuuttokriittisyyttä". Mutta kun muuttoakin ollaan Orpon hallituksen ohjelmassa pyritty suitsimaan, niin kriittisyyttäkin lienee jäljellä hienoista tuoksua. Tosin odotamme jännittyneenä, minkä asiain ministeriksi Halla-aho ryhtyy. Sisäministeri Halla-aho kuulostaisi kieltämättä pahaenteiseltä, toisaalta elinkeinoministeri ei niinkään. Joka tapauksessa, jos Jussi tulee hallitukseen, hallitus on varmaan sitten äärioikeistolainen monen suussa.
Tuomiojalla lienee mielessään kuitenkin äärioikeistolaisuus talousliberalismina, jota tämä hallitus ei edusta. Hallitus on vain Kokoomuksen linjaus niistä taloustoimista, joilla nyt pyritään talouden tasapainottamiseen. Mitään erityistä liberalismia ei ohjelmasta löydy. Hyvinvointivaltion säilyttäminen on edelleen ohjelmassa, joten aika riutuvaa on tämänkin hallituksen talousliberalismi. Kukahan lienee hallituksen tal.pol. neuvonantaja tai guru?
Luultavasti Tuomioja tavoittelee (ei täysin formuloidusti) äärioikeistolaisuudella pikemminkin asennetta "heikommassa asemassa oleviin", kuten työttömiin, sairaisiin, syrjäytyneisiin. Nämä eivät kuulu Kokoomuksen äänestäjiin, joten puolue ei tähtää toimenpiteisiin, joissa näiden asioita kohennetaan. Pitäisikö määritellä hallitusta "äärioikeistolaisuudeksi ilman selkeää ideologiaa?" Kyseessä olisi tietynlainen kevytversio asiasta. Me ollaan tosi mukavia ja sosiaalisia, mutta naps naps tuosta lähtivät asumistuet ja tuosta muut tuet.
Perussuomalaisten innokkuutta leikkauksiin voisi vähän ihmetellä, koska puolueen äänestäjissä on aika paljon vähemmän koulutettua väkeä ja siis myös työttömiä löytyy joukosta. Toisaalta, persut saavat paljon ääniä myös eläkeläisiltä, joiden mielestä kaikki menee päin hiittä maahanmuuton myötä ja nuorilta, joille elämän kovuus kapitalistisessa systeemissä ei ole vielä kybällä valjennut. Minusta eläkkeiden indeksitarkistus olisi ollut yksi leikkauskohde, mutta tässä asiassa VVM ei saanut ajatuksiaan lävitse.
Jos sovimme, että tämä hallitus on epämääräisellä tavalla äärioikeistolainen, määrittelyjen muuttuessa puhujasta riippuen, niin olisi kiva tietää, mikä erottaa toisistaan oikeistolaisen ja äärioikeistolaisen politiikan. Sen saamme varmaan tietää, kun hallitus istuu ja ryhtyy toimenpiteisiin. Ja mahdollisesti Halla-aho halaa lämpimästi väistyvää pääministeriä. Ja VPM muistaa lämpimin sanoin tulevaa hallitusta.