Mutta sitten tarvitaan ihmisiä hoitamaan ne poisjätetyt hommat. Eli taas tullaan siihen, että tarvitaan lisää ihmisiä. Toki myös ihmisiä pitää saada voimaan paremmin, mielenterveysongelmat tulee muuten vaan lisääntymään.
Aika hyviä ratkaisuja Niina Piippokin tuo esiin ja muutenkin hyviä nostoja. Toki varmaan väärä henkilö tälle palstalle, koska SDP:n edustaja.
Sote-uudistuksen yhtenä tavoitteena on ollut hillitä soten kustannuksia. Ja sitä se keskusteluissakin tuntuu olevan näiden vaalien aikana ollut. Kiistaton tosiasia on, että käytämme sosiaali- ja terveydenhuoltoon edelleen vähiten rahaa BKT:sta muihin Pohjoismaihin verrattuna.
Työolot ja palkkaus eivät useinkaan vastaa työn vaativuutta. Henkilökuntaa palkataan hälyrahalla extravuoroihin ja vuokratyöfirmojen kautta paremmalla palkalla, mutta vakihenkilökunnalle ei riitä tarpeeksi rahaa maksaa parempaa palkkaa.
Nyt on viimeistään se kohta, että on kysyttävä työntekijöiden näkemyksiä myös töiden inhimilliseen aikatauluttamiseen. Viime vuosina työtehtäviä on valunut hoitajien vastuulle. On tärkeää nostaa näkyvästi esiin tehtäväjaon merkitys, on tarve lisätä avustavaa ja tukipalveluhenkilöstöä, jotta jokainen soten ammattihenkilöstö voi tehdä tutkintoaan vastaavia tehtäviä.
Ei ihme myöskään, että hoitajat uupuvat, kun kotikäynnille todellisuudessa jää aikaa vain 10 minuuttia per potilas.Sairaiden ja vanhusten hoitomenoista säästäminen on sekä poliittisesti että inhimillisesti mahdotonta.
Tällä hetkellä ongelmia korjaillaan pikatkaisuilla, joissa laastari näyttää olevan ainut ainut ratkaisu. Nyt vihdoin pitää ymmärtää saattaa sote-kokonaisuus kuntoon. Näissä vaaleissa on kyse arvoista ja Suomen suunnasta. Sosiaali- ja terveydenhuolto on turvattava riittävällä rahoituksella. Mielestäni rahoituksessa tulee huomioida rahaa hoitoalan henkilöstön työnvaativuutta vastaavaan palkkaan ja laittaa asiat Suomessa kuntoon.
Nyt olisi tarve nähdä, että sote-palvelut ovat investointi erityisesti lasten ja nuorten tulevaisuuteen. Mielenterveyspalveluiden kriisistä on varaa maksaa 11 miljardia euroa vuosittain, mutta esimerkiksi terapiaan pääsyä ei voida varmistaa, koska ei ole varaa palkata lisää hoitajia.
Palveluketjut kuntoon! Vahvistetaan vihdoin ennaltaehkäisyä ja perusterveydenhuoltoa ja neuvolapalveluita, näin resurssia vapautuu erikoissairaanhoitoa vaativille.
Suomen sosiaali- ja terveydenhuolto on kriisissä. Vakava hoitajapula on käynyt toteen ja pandemia vain kiihdytti sitä. Tällä viikolla huipentuvan eduskuntavaalikampanjan keskiössä on ollut keskustelu sosiaali- ja terveyspalveluista sekä sosiaaliturvasta. Kovaa keskustelua käydään puolueiden...
www.niinapiippo.com