Kimmo_Ahteri
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- HIFK
Aivan oikea suunta Orpon hallitukselta.
HALLITUKSEN tavoitteena on kaksinkertaistaa Suomen sähköntuotanto suunnilleen seuraavien 15 vuoden aikana, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok) tiedotustilaisuudessaan. Tarkoituksena on houkutella Suomeen ennätysmäinen investointihyöky.Hallitus haluaa kaksinkertaistaa Suomen sähköntuotannon – Mykkänen povaa tuulivoimalle merkittävää kasvua
Tarjonnan lisäämisellä halutaan houkutella investointeja.www.is.fi
Mykkäsen mukaan fossiilittoman energian tuotanto on Suomen tärkein ilmastoteko tällä vuosikymmenellä.
Hallituksen kaavaileman ilmasto- ja energiapolitiikan vision olennainen osa on nimenomaan fossiilisten polttoaineiden korvaaminen sähköllä.
Ensinnäkin, tuulivoimaputkessa on jo useamman tuhannen MW edestä tuulivoimahankkeita, joten homma pelittää ihan hyvin tällä hetkellä. Mykkäsen yhden luukun taktiikka on varmaan suoraan kopioitu Sipilän kärkihankkeista. Jos hallitus ei tekisi yhtään mitään tuulivoiman eteen, asiat olisivat jo ennestään ihan hyvällä mallilla.
Se että Mykkänen alkaa veikkaamaan ydinvoimaa voittavaksi hevoseksi, on riski. Markkinoilla ei ole mitään ydinvoiman modulaariratkaisuja tarjolla, ja niiden kustannustehokkuus (€/MW) tuskin tulee lyömään OLK3 vastaavaa lähiaikoina. OLK3 nykyinen kustannus olisi yli 10 mrd ja tästä maasta tuskin löytyy yksityistä rahaa niin paljon että sijoittajien kannattaisi riski ottaa. Mykkäsen ehdotus on että kerätään rahat osittain tuulivoimalta, mutta tämä nostaisi sähkön hintaa ja vähentää halukkuutta teollisuuden investointeihin.
Jos Mykkäsen idea on kasvattaa tarjontaa, riski on siinä jos kysyntä ei seuraa tarpeeksi nopeasti perässä, tuotteen hinta pysyy alhaalla ja kaikki sähköntuottajan kärsivät. Niin mukavaa kuin onkin ostaa pörssisähköä negatiivisella hinnalla, se ei ole kannattaa liiketoimintaa. Jos tuulivoimalat eivät tuota omistajilleen tai kaatuvat syliin, voi tuulivoima-ala saada näpeilleen eikä hetkeen kukaan halua investoida tuulivoimaloihin. Lisäksi kaavailtu sähkön kattohinta tuskin lisää tuottajien kiinnostusta investoimaan vakaaseen tuotantoon.
Eli lopulta Mykkäsen tulisi ottaa järki siinä määrin käteen eikä liian suuressa skaalassa panosta energian tuotantoon, vaan investoinnit sähkön kuluttajiin ja tuottajiin tulisi mennä kuin housun vetoketjun hammastus, vuorotellen. Toiseksi, jos Mykkkänen antaisi markkinoiden ratkaista ongelma, sähkönkuluttajat saattaisivat löytää tarvittavat sähkönjoustoratkaisut ilman valtion erillistä ohjausta.