Nuo sopeutukset olisi muuten hoitunut sillä, että Suomi ei olisi antanut 7:ää miljardia EU:n elvyytyspakettiin kustantamaan Italialaisten remontteja. Ja jos EU on velkainen, niin silloin muut maat eivät todennäköisesti pysty maksamaan tuota kaikkea takaisin, mikä taas johtaisi siihen, että Suomen pitäisi maksaa tuplahinta, eli yhteensä se 14 miljardia. Mutta hei, rahaa on, vai miten se menikään kun Kokoomus "kyllä" äänesti?Suomen julkisyhteisöjen velkasuhteen odotetaan nousevan 82 prosenttiin vuonna 2028. Tilanne poikkeaa muusta Euroopasta, sillä koko EU-alueen yhteisen velkasuhteen odotetaan painuvan 80 prosenttiin. Asia ilmenee kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n ennusteesta.
"Karmea ennustus" – Tältä velka-Suomi voi pian näyttää | Verkkouutiset
"Karmea ennustus" – Tältä velka-Suomi voi pian näyttää | Verkkouutisetwww.verkkouutiset.fi
Orpon hallitus on ymmärtänyt tilanteen. Mutta ovatko toimet a) riittäviä ja b) oikeita, se on mielenkiintoinen kysymys.
Minun omasta mielestäni oikeat toimet olisivat olleet aluksi vaikka se, että Suomea ei potentiaalisesti velkaannutettaisi 10-15 miljardilla lisäeurolla sen sijaan, että velkautetaan niin paljon. Toki luvut tarkentuvat tässä ajan myötä, mutta parempaan suuntaan ne eivät ainakaan tule menemään.
Ja täältä: EU:n elpymisväline - Valtiovarainministeriö
Suomen maksuosuus elpymisvälineen avustusmuotoisesta tuesta (421,1 miljardia euroa) on noin 7,2 miljardia euroa. Tämä osuus lisättynä koroilla tulee maksettavaksi vuosina 2028–2058.
Ja kun EU on huonossa taloudellisessa tilanteessa, niin silloin jäsenvaltiot ei tosiaan pystyisi maksamaan lainaansa takaisin, ja Suomi pääsisi maksamaan tuon 6.6 miljardia lisää.Suomen laskennallinen vastuu elpymisvälineen lainamuotoisesta osuudesta (385,8 miljardia euroa) on kokonaisuudessaan noin 6,6 miljardia euroa. Suomen vastuu realisoituisi ainoastaan, jos elpymisvälineestä lainaa ottanut jäsenvaltio ei pystyisi maksamaan lainaansa takaisin tai takausvastuussa olevat jäsenvaltiot eivät pystyisi suoriutumaan vastuustaan.
Tuo on aika jännästi muuten tehty vuoteen 2028 asti, jostain syystä ei oteta näitä EU-tukipakettivelkavuosia mukaan.
Tuon lisäksi tärkeintä olisi yksinkertaistaa valtavasti. Jostain syystä Suomessa tuntuu olevan kumma kiihko tehdä kaikki mahdollisimman monimutkaisesti ja byrokraattisesti, ja kärsijänä tietenkin kuluttaja. Se on erityisen hassua siksi, että jos kuluttajilla ei ole varaa ostaa mitään, eivät yrityksetkään pärjää. Fundamentaalisesti voitaisiin aloittaa vaikka siitä, että hallintohimmeleistä karsitaan käytännössä kaikki, ja että vaikka johtajien maksimipalkka on sellainen kohtuullinen 5000€ ja myös se, että valtion yhtiöt eivät tavoittelisi voittoa ja kaikki mahdollinen tuotto olisi kuluttajille alhaisempi hinta. Ehkäpä tämän jälkeen ihmisillä olisi hieman ostovoimaa.
Mielestäni tämä, muuten, on myös huonoin mahdollinen aika leikata. Leikkaaminen kun ihmisillä on jo valmiiksi vähän ajaa syvään lamaan. Leikata pitäisi silloin, kun menee hyvin.
Viimeksi muokattu: